Kotimaa

Oikeus: Jari Aarnio käytti häikäilemättä asemaansa poliisina peittääkseen rikoksensa

Huumerikosten lisäksi Aarnio tuomittiin lukuisista muista rikoksista, joita hän oli tehnyt muun muassa peitelläkseen huumekuvioitaan.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio tuomittiin torstaina maksimirangaistukseen muun muassa törkeistä huumerikoksista. Yhdessä aiemmin annetun Trevoc-tuo­mion kanssa Aarnion rangaistus on 13 vuotta vankeutta.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Aarnio oli huumekauppaa johtanut Pasilan mies. Hänen johdollaan Suomeen tuotiin 791 kiloa hasista.

Oikeus määräsi Aarnion heti vangittavaksi.

Huumerikosten lisäksi Aarnio tuomittiin lukuisista muista rikoksista, joita hän oli tehnyt muun muassa peitelläkseen huumekuvioitaan. Hän oli esimerkiksi yrittänyt lavastaa syyttömän miehen huumekauppaa pyörittäväksi Pasilan mieheksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Aarnio oli oikeuden mukaan sotkenut monin tavoin tynnyrijutun tutkintaa, jotta hän ja hänen rikoskumppaninsa välttäisivät kiinnijäämisen.

Oikeus piti Aarnion toimintaa poikkeuksellisen törkeänä. Se oli suunnitelmallista ja pitkäkestoista, ja Aarnio käytti rikostensa tekemisessä hyväkseen virka-asemaansa.

”Aarnio on häikäilemättömällä tavalla käyttänyt hyväkseen asemaansa poliisina peittääkseen rikoksensa. Aarnion menettely on ollut omiaan heikentämään luottamusta poliisin toiminnan lainmukaisuuteen. Käräjäoikeus pitää Aarnion syyksiluettuja rikoksia poikkeuksellisen vakavina ja vahingollisina.”

Aarnio kiisti koko oikeudenkäynnin ajan jyrkästi kaikki syytteet. Hänen mukaansa kaikki hänen tekonsa liittyivät laillisiin virkatoimiin ja Helsingin huumepoliisin tietolähdetoimintaan.

Oikeus ei uskonut Aarnion selityksiä vaihtoehtoisesta tapahtumien kulusta. Oikeuden mukaan syytteen tueksi esitetty näyttö oli hyvin selvä. Oikeudelle ei jäänyt epäilyä siitä, että puhelimien käyttäjä eli niin sanottu Pasilan mies oli Aarnio.

Aarnio oli keskeinen henkilö kaikkien kuuden hasistynnyrin maahantuonnissa, oikeus totesi. Tynnyrit tuotiin Suomeen viidellä eri kerralla maaliskuun 2011 ja tammikuun 2012 välisenä aikana. Aarnio tuomittiin viidestä törkeästä huumerikoksesta.

Ehdottoman vankeustuomion sai myös Aarnion alainen, rikosylikonstaapeli Mikael Runeberg. Hänet tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Oikeuden mukaan Runeberg oli mukana muun muassa lavastamassa syytöntä miestä Pasilan mieheksi.

”Aarnion ja Runebergin rikokset ovat poikkeuksellisen törkeitä virkarikoksia. Ne on tehty suunnitelmallisesti ja rikoksissa on käytetty tietoisesti väärin poliisin pakkokeinoja, joiden kohteeksi [uhri] on valikoitunut ilman laillista perustetta”, oikeus arvioi.

Aarnion huomattava varallisuus oli oikeuden mukaan peräisin huumekaupoista. Oikeus piti epäuskottavina Aarnion vaihtoehtoisia selityksiä käyttämilleen käteisvaroille ja Porvoon-tontin rahakätkölle.

”Huumausainerikollisuus tuottaa tyypillisesti suuria voittoja. Tällaisessa rikollisuudessa on myös tavallista, ettei niihin liittyvä raha liiku pankkitilien kautta vaan käteisenä. Käräjä­oikeus katsoo, ettei Aarnion suurelle käteisvarallisuudelle ole esitetty muuta uskottavaa selvitystä kuin syyttäjän esittämä väite siitä, että rahat ovat peräisin huumausainekaupasta.”

Aarnio selitti noin puolen miljoonan euron käteisvarojaan palkkioilla, jotka hän oli saanut vuonna 2002 kuolleelta hämärämiljonääriltä.

Oikeus uskoi, että Aarnio ja miljonääri tunsivat toisensa. Vastoin Aarnion kertomusta suhde ei kuitenkaan ollut läheinen.

”Tätä tukee se, että Aarnio ei ole kysyttäessä suostunut kertomaan mitään yksityiskohtia [miljonäärin] ulkonäöstä, pukeutumisesta tai muista henkilökohtaisista erityispiirteistä. Käräjäoikeus päättelee, että Aarnion ja [miljonäärin] suhde on ollut niin etäinen ja tapaamiset niin harvinaisia, että Aarnio ei ole pystynyt kertomaan tällaisia yksityiskohtia.”

Aarnio kertoi saaneensa 447 000 euroa miljonäärin virolaiselta kuriirilta Veikolta Helsingin kaupunginteatterin parkkipaikalla. Oikeus piti tarinaa keksittynä. Kuolemaisillaan oleva, kokenut liikemies ei olisi maksanut rahaa tällä tavoin, oikeus arvioi. Kuriiri oli Aarniolle tuntematon ja setelit pakattu muovipussiin.

Oikeus löysi Aarnion kertomuksesta muitakin aukkoja ja kummallisuuksia. Miljonäärin antama rahasumma oli suuri ottaen huomioon, ettei Aarnio halunnut kertoa käräjillä, mitä kaikkea hän oli tehnyt miljonäärin hyväksi.

Aarnion Porvoon-tontilta löytyneet rahat kuuluivat oikeuden mukaan Aarniolle. Oikeus arvioi Aarnion piilottaneen rahat siinä vaiheessa, kun hän alkoi pitää kiinnijäämistään mahdollisena.

Oikeus ei pitänyt millään tavalla uskottavana Aarnion väitettä siitä, että rahakätkö olisi ollut lavastus. Kätkö oli todistajien mukaan hyvin tehty. Erään poliisitodistajan mukaan se oli hänen näkemistään rahakätköistä paras. Oikeus päättelikin, ettei kätköä ollut tehty löydettäväksi.

”Käräjäoikeus arvioi, että jos kysymyksessä olisi lavastus, kätkön olisi tullut olla sellainen, että se olisi ollut suhteellisen helposti löydettävissä. Paljastumaton lavastus ei hyödyttäisi lavastajaa vaan sitä henkilöä, joka joskus ehkä vuosien jälkeen löytäisi rahat.”

Aarnio ei myöskään osannut sanoa, kuka olisi halunnut lavastaa hänet. Aarnio oli vain sanonut, että ”kova peli on ollut käynnissä” ja vihjaillut järjestäytyneestä rikollisuudesta. Oikeus kuitenkin ihmetteli, miksi lavastukseen olisi pitänyt käyttää 64 800 euroa, kun saman vaikutuksen olisi saanut pienemmälläkin summalla.

Aarnio myös vihjaili, että keskusrikospoliisin kollegat olisivat saattaneet olla lavastuksen takana. Myös näitä vihjailuja oikeus piti perusteettomina.

”On epätodennäköistä, että Aarnion kollegat käyttäisivät varallisuuttaan kostaakseen viranhoitoon liittyvissä yhteyksissä mahdollisesti olleet erimielisyydet.”

Porvoon-tontti oli ostettu Aarnion pojan nimiin. Poikaan kohdistetut syytteet hylättiin, koska poika oli oikeuden mukaan luottanut isänsä hoitavan asiat lainmukaisesti. Luottamus ei ollut epätavallista ottaen huomioon, että Aarnio oli korkea-arvoinen poliisi ja poika 18-vuotias abiturientti.

Oikeus hylkäsi myös entisen virolaispoliisin rahanpesusyytteet. Mies oli saanut Aarniolta lainaksi 35 000 euroa pieninä seteleinä. Oikeuden mukaan miehellä ei ollut syytä epäillä rahan alkuperää.

Rikollisjengi United Brotherhoodin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen sai kymmenen vuotta vankeutta.

Hän osallistui oikeuden mukaan kahden hasistynnyrin maahantuontiin ja oli mukana lavastushankkeessa.

Niin sanottu Malmin nainen eli Mari Romano sai kolme vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta osallisuudestaan Aarnion huumebisneksiin.

Aarnio sai tuomion yhteensä 22 rikoksesta. Häntä syytettiin 26 rikoksesta, joten neljä syytettä hylättiin.

Aarnio määrättiin menettämään valtiolle rikoksista saamansa hyöty, yhteensä 1,3 miljoona euroa. Lisäksi hän menettää Porvoon-kiinteistönsä.


Puolustus: Aarnio aikoo valittaa tuomiostaan

Jari Aarnion puolustus ilmoitti heti torstaina, että Aarnio aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi, että Aarnio oli pettynyt tuomioon.

”Kun hän on koko ajan kertonut, että hän ei ole syyllistynyt niihin tekoihin, joista on vaadittu rangaistusta, ja että hänen toimintansa on liittynyt tieto­lähteiden kanssa toimimiseen huumerikosyksikössä, kuten paljon joudutaan tekemään, niin päätös on suuri pettymys”, Leppiniemi sanoi.

”[Aarnio] toteaa edelleenkin, että hän ei ole näihin tekoihin syyllistynyt.”

Leppiniemi kertoi, että puolustus pohtii nyt, miten se saa tuotua oman kantansa paremmin esille hovioikeudessa.

Syyttäjä Pihla Keto-Huovinen kertoi syyttäjäryhmän olevan tyytyväinen, että syytteet menivät pääosin läpi. Kuuden vastaajan osalta käräjäoikeus hylkäsi syytteet kokonaan.

”Joiltain osin syytteet tietysti hylättiin. Niiden osalta käymme lähipäivinä perusteluja tarkemmin läpi ja katsomme, miltä osin on kenties tarpeellista valittaa hovioikeuteen”, Keto-Huovinen sanoi.

Keto-Huovisen mukaan Aar­nion tuomio kuvastaa tapauksen poikkeuksellisuutta ja vakavuutta.

”Kun puhutaan siitä, että vakava rikollisuus ja poliisi tekevät yhteistyötä rikosten tekemiseksi, on nyt tuomiolla näytetty, että näihin suhtaudutaan vakavasti.”

Poliisijohtaja Tomi Vuori Poliisihallituksesta myönsi, että poliisin valvonta on pettänyt.

”Valvonta on tietenkin pettänyt. Sanon yleisellä tasolla, että esimiesvalvonnan keinot ovat rajoitetummat kuin siinä tapauksessa, että asiaa ruvetaan tutkimaan [rikosepäilynä].”

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio puolestaan sanoi, että laitoksella on nyt ”sisäisen tutkiskelun” aika.

”Tämä viikko menee siinä, kun katsomme läpi päätöksen ja arvioimme, millä tavoin päätöksen sisältö vaikuttaa”, Aapio sanoi.

”Meidän pitää käydä läpi, miten jatkossa toimimme läpinäkyvästi ja niin, että ulkopuoliset voivat tarkastella, mitä milloinkin on tapahtunut ja kenen toimesta”, Aapio sanoi.

Hän painotti, että vastaavaa ei saa tapahtua jatkossa.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) kuvaili Aarnion tuomiota hyvin poikkeavaksi ja vakavaksi.

”Käymme tuomion läpi ensin poliisiosaston ja sitten Poliisi­hallituksen kanssa. Sitten katsomme, poikiiko tämä vielä jotain toimenpiteitä.”

”Samoin jos ministeriön on jotain tehtävä, niin varmasti tehdään. Mutta näihin palataan vuodenvaihteen jälkeen.”

Risikon mukaan Poliisihallitus on ottanut esimerkiksi poliisin sisäiseen valvontaan liittyvät ­asiat erittäin vakavasti.

Tähän viittaa hänen mukaansa myös viime heinäkuussa valmistunut laillisuusvalvontatarkastusraportti.

”Laillisuusvalvontatarkastuksen mukaisia toimia on jo käynnistetty.”

Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan tuomio osoittaa tarvetta virkamiesten kontrollille. Hänen mukaansa Aarnion asema huumepoliisin päällikkönä oli liian itsenäinen.

”Tuomio osoittaa sen, että jatkossa kaikkien virkatoimijoiden pitää olla sellaisen kontrollin alla, ettei tällaista tapahdu.”

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan vyyhdin yhteiskunnallista merkitystä korostaa se, että Aarnio on ollut yksi Suomen tärkeimmistä poliiseista.

Huumepoliisi toimii järjestäytyneen rikollisuuden ja vakavien rikosten parissa, ja siksi on erityisen tärkeää, että työ tapahtuu lain puitteissa, Nuotio sanoi.


Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Jari Aarnioon kohdistunut esitutkinta alkoi keväällä 2013. Ensimmäinen, seurantalaiteyhtiö Trevocia koskenut oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla joulukuussa 2014.

Trevoc-juttu on jo edennyt korkeimman oikeuden harkintaan. Korkein oikeus miettii parhaillaan, antaako se syytetyille valituslupaa.

Hovioikeus tuomitsi Aarnion tänä syksynä kolmeksi vuodeksi vankeuteen muun muassa tör­keästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Huumejutun oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi kesäkuussa 2015.

Käräjäoikeuden torstainen tuomio tulee tuskin lainvoimaiseksi. Aarnion puolustus ilmoitti heti, että Aarnio aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Ja ihme olisi, jos kukaan muu syytetyistä ei valittaisi omasta tuomiostaan. Syyttäjäkin saattaa valittaa hylätyistä syytteistä.

On mahdollista, että ennen hovioikeuden istuntoja tehdään myös lisätutkintaa.

Yllätys olisi sekin, jos kukaan ei hovioikeuden jälkeen hakisi valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Huumejutun tuomiota luetaan tarkasti myös poliisihallinnossa.

Aarnio-tutkinta sysäsi Helsingin huumepoliisin kriisiin, josta on yritetty nousta muun muassa henkilöstövaihdoksien avulla. Lisäksi esimerkiksi tietolähdetoiminnan dokumentaatiota ja valvontaa on kiristetty.

Poliisi­ylijohtaja kertoi jo, että eri huumeyksiköiden yhteistyötä tehostetaan pääkaupunkiseudulla. Poliisihallinnolla on silti vielä runsaasti pohdittavaa siinä, mitä toimia tarvitaan, jotta vastaavaa tutkintaa ei enää koskaan jouduta tekemään.

Tästä on kyse

Aarnio sai maksimituomion


 Aarnion yhteinen rangaistus koko rikosvyyhdistä on 13 vuotta vankeutta.

 Hän sai syyskuussa kolmen vuoden tuomion Trevoc-haarasta.

 Torstaina hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen muun muassa viidestä törkeästä huume­rikoksesta.

 Aarnio ilmoitti valittavansa huumetuomiostaan hovioikeuteen.

 Hän on hakenut Trevoc-tuomioon valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jari Aarnion oikeudenkäynti
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   Hutiloiva lakimies saa jatkaa työssään, vaikka virheet olisi huomattu – lupalakimiesten valvonta ontuu pahasti

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää