Kotimaa    |   HS-analyysi

Miten käy Jari Aarnion alaisille?

Helsingin poliisi pohtii seuraavaksi, voivatko syytteistä vapautetut palata virkoihinsa.

Torstai oli Suomen poliisin historian mustimpia päiviä. Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio sai mittavista huumebisneksistään maksimirangaistuksen. Vantaan vankilassa istuvalle Aarniolle on nyt tuomittu yhteensä 13 vuotta vankeutta.

Aarnion kohdalla rangaistusasteikko loppui kesken. Tämän pystyy helposti päättelemään siitä, että hollantilainen Henrie Vedder tuomittiin niin ikään 13 vuodeksi vankeuteen osallisuudestaan samoihin tynnyreihin, joista Aarnio tuomittiin.

Aarnion syntilista ei kuitenkaan päättynyt tynnyreihin. Hänellä oli tukku muita rikoksia, joita Vedderillä ei ollut. Oikeuden mukaan Aarnio muun muassa yritti lavastaa syytöntä miestä Pasilan mieheksi.

Aiemmin käsitellyssä Trevoc-jutussa Aarnio käytti virka-asemaansa niin törkeästi väärin, että pelkästään siinä vyyhdissä hänen toimintansa arvioitiin kolmen linnavuoden arvoiseksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä on luettavissa, etteivät poliisin vaikeudet pääty Aarnion tuomioon.

Syytteessä oli neljä Aarnion alaista. Yksi heistä, Mikael Runeberg, tuomittiin ehdottomaan vankeuteen, mutta kolmen muun syytteet hylättiin. Yksi heistä on koko ajan hoitanut virkaansa, mutta kaksi muuta on ollut virasta pidätettynä.

Mitä virasta pidätettyjen kanssa nyt tehdään?

Toinen heistä on rikoskomisario, joka haki oikeudesta perusteettomia telepakkokeinolupia Aarnion ja Runebergin antamien tietojen perusteella. Oikeuden mukaan komisario ei tiennyt huijauksesta vaan luotti kollegojensa sanaan.

Useiden lähteiden mukaan rikoskomisario on perusluonteeltaan rehti ja rehellinen. Moni onkin ihmetellyt, miten mies on ajautunut Aarnion työrukkaseksi.

Oikeuden mukaan komisario toimi huumepoliisin normikäytäntöjen mukaisesti hakiessaan lupia. Epämääräiset menettelytavat olivat laitoksen johdon hyväksymiä.

Lupavaatimuksen tekeminen oli oikeuden mukaan ollut ”pelkästään virkamiestä kohtaan tunnetun luottamuksen varassa – onpa tämä luottamus sitten ollut aiheellista tai ei”.

Komisario oli siis hyödyllisen hölmön roolissa. Hänellä ei ollut tarkkaa tietoa, mihin hän oli lupia hakemassa ja miksi.

Oikeus piti miehen toimintaa ymmärrettävänä. Jos mies olisi alkanut kysellä liikaa, Aarnio olisi todennäköisesti kyseenalaistanut komisarion kyvyt tutkinnanjohtajana, oikeus totesi.

Helsingin huumepoliisin toiminnasta saadut tiedot viittaavat siihen, että oikeus arvioi tilanteen oikein. Aarnio oli itsevaltainen hallitsija, eikä hänen käskyjään kyseenalaistettu ilman seurauksia.

Inhimilliseltä kannalta komisarion nöyryyden ymmärtää mutta kansalaisten oikeusturvan kannalta ei. Kansalaisilla on oikeus odottaa, että kun virkamies hakee lupaa pakkokeinoihin, hän ymmärtää ja tietää, mitä on tekemässä.

Toinen virasta pidätetty ja syytteistä vapautettu poliisi työskenteli rikosylikonstaapelina. Hän alkoi oikeudenkäynnin kuluessa peesailla Aarnion kertomuksia.

Mies yritti omia Pasilan miehen kännyköitä itselleen. Hän yritti sijoittaa itsensä samoille kulmille kuin missä kännykät olivat liikkuneet. Näin vahvistuisi Aarnion väite siitä, että kännykät olivat huumepoliisin tietolähdepuhelimia.

Samanlaista suojaa rakenteli Aarniolle kaksi muutakin miestä, tuomion saanut Runeberg ja todistajana kuultu rikosylikonstaapeli.

Oikeus arvioi, että vaikka kolmen miehen kertomukset liikkeistään ja tietolähdepuhelimista olisivat totta, Pasilan miehen kännykät olivat Aarniolla.

Oikeudelle syntyi kuva, etteivät miehet kertoneet ainakaan koko totuutta.

”Käräjäoikeuden vaikutelma on, että [syytetty], Runeberg ja [todistaja] eivät ole halunneet selvittää asiaa, vaikka he toiminnassa mukana olleina poliiseina tietävät tarkasti, miten yhteydenpitopuhelimien kanssa on toimittu”, oikeus totesi.

”Muistamattomuus ei myöskään ole selitettävissä pelkästään ajan kulumisen perusteella varsinkaan [syytetyn] kohdalla, kun hän on pitänyt tietolähdetoiminnasta kertomansa mukaan muistikirjaa. [Syytetyn], Runebergin ja [todistajan] kertomusten yleisyys ja epämääräisyys kuitenkin heikentävät heidän kertomustensa näyttöarvoa ja luotettavuutta.”

Syytetyllä on oikeus olla muistamaton ja tietämätön. Hänellä on oikeus valehdella. Todistajan on puhuttava totta.

Miesten puhelinselostuksissa on kuitenkin merkittävää, etteivät he omineet Pasilan miehen kännyköitä pelastaakseen itsensä. Heidän kertomustensa ainoa voittaja oli Aarnio.

Syytettynä ollut rikosylikonstaapeli ja Runeberg ehtivät käydä tuhoamassa uskottavuutensa myös hovioikeudessa ilmestymällä kuultaviksi Trevoc-käsittelyyn.

Kummallakaan ei ollut mitään roolia Trevoc-jutussa, mutta ennen hovioikeuskäsittelyä heidän mieliinsä oli palautunut Aarnion kanssa viisi vuotta aiemmin käyty keskustelu. Jos keskustelu olisi ollut aito, se olisi tukenut Aarnion kertomusta yhtiön rahoittajasta.

Miesten kertomukset eivät kuitenkaan auttaneet Aarniota. Hovioikeus kiinnitti huomiota Runebergin kompurointiin yllätyskysymyksessä sekä siihen, että ainakin rikosylikonstaapeli kertoi keskustelleensa ennen kuulemistaan Aarnion kanssa.

”Poissuljettuna hovioikeus ei tämän vuoksi voi pitää sitä, että sekä [rikosylikonstaapelin] että Runebergin muistikuviin on vaikutettu ulkoapäin”, hovioikeus muotoili elegantisti. Oikeus siis epäili, että miehet kertoivat oikeudessa Aarnion sepittämän tarinan.

Poliisi joutuu nyt miettimään, mikä oli miesten motiivi kertoa Aarniota hyödyttäviä ja huteralla pohjalla lepääviä tarinoita. Onko vakavista rikoksista tuomitulla Aarniolla miehiin jonkinlainen koukku? Jos on, millaisen riskin tämä aiheuttaa poliisin toiminnalle?

Toinen kysymys on, voiko poliisina toimia mies, jonka puheita oikeus ei pidä luotettavina. Poliisilain mukaan poliisimiehen on aina käyttäydyttävä niin, ettei luottamus poliisiin vaarannu.

Aarnio-tuomion jälkeen poliisilla ei ole enää varaa ottaa riskejä. Luottamus poliisiin on jo kovalla koetuksella.

Tästä on kyse

Aarnio tuomittiin torstaina


 Jari Aarnio tuomittiin torstaina yhteensä 22:sta eri rikoksesta, muun muassa kuudesta törkeästä huumerikoksesta.

 Syytteessä oli myös neljä Aarnion alaista, joista kolme vapautui syytteistä. Alaisia syytettiin virkarikoksista.

 Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jari Aarnion oikeudenkäynti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – kokonaiskorvaus lähes 200 000 euroa

  2. 2

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  3. 3

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Vanhan piian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  7. 7

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  8. 8

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  9. 9

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää