Kotimaa

Moni pienpanimo tähyää ulkomaille – puolivahingossa syntynyt gluteeniton olut raivaa tietä

Pienpanimoiden räjähdysmäinen kasvu voi lisätä vientiä, ala uskoo.

Suomalaisen automarketin oluthyllyillä näkee metritolkulla ulkomaisia olutmerkkejä, joista ei ole usein kuullutkaan. Suomalaisia olutmerkkejä sen sijaan näkee ulkomailla kaupoissa harvemmin, vaikka joskus vahingossa löytääkin Karhua tai Lapin Kultaa.

Nyt tilanne on hienoisessa muutoksessa, sillä useat pienpanimot tähyävät jo ulkomaille. Vienti on vielä vähäistä, mutta monet merkit kertovat halusta lähteä ulkomaille.

”Tähän asti Suomen omat markkinat ovat riittäneet pienpanimoille – niiden kokonaistuotanto on vielä pientä”, sanoo Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen. Hän kuitenkin pohtii, että kun pienpanimoita tulee lisää nykyistä vauhtia, niin varmaan osa tuotannosta päätyy vientiin. Tuhkasen mielestä suomalaisilla pienpanimoilla on hyvät mahdollisuudet onnistua viennissä.

Pienpanimoita on Suomessa kohta kahdeksankymmentä, ja niiden keskinäinen kilpailu alkaa olla kovaa. Moni saattaa tämänkin takia haluta kokeilla vientiä, uskoo Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka. Sen Kukko-oluesta tuli gluteenittomuuden vuoksi yllättävä vientituote Yhdysvaltoihin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Panimon Amerikan-valloitus ei ole ollut helppo, mutta monien vaiheiden jälkeen se on saanut nyt Kukko Pils -oluensa useiden kauppaketjujen ja kauppojen hyllyille Texasissa ja viereisessä Oklahomassa.

”Siellä on nyt yli neljätuhatta pienpanimoa, joten markkina on muuttunut todella paljon. Tunkua on paljon”, Aarikka sanoo.

”Aluksi hyllyt tyhjenivät saman tien ja seuraavat täytötkin menivät vielä hyvin, mutta sitten alkoi tulla ongelmaa. Milloin ei toiminut tilausjärjestelmä ja milloin oli mikäkin syy, että ei voitu täyttää hyllyjä”, hän muistelee.

Meni kuukausia, että homma vain seisoi. Osavaltiokohtaiset määräykset myös yllättivät vaikeudellaan. Monenlaisen väännön jälkeen tilanne on nyt helpottunut, Kukko Pilsin vienti kannattaa ja panimo aikoo alkaa viedä Yhdysvaltoihin myös muita Kukko-olutlajejaan sekä siideriä. Panimo aikoo vallata myös uusia osavaltiota, esimerkiksi New Yorkin. Kiinnostusta on ollut myös muista maista.

”Emme missään tapauksessa ole palaamassa Amerikasta. Ensi vuonna lisäämme paukkuja, kun vastaanotto on näyttänyt lupaavalta.”

Kukko Pilsin erityinen tarina muistetaan siitä, että se on tavallaan vahingossa syntynyt gluteeniton olut, jollaiselle osoittautui olevan isot markkinat keliakiaa sairastavien joukossa.

”Se aukaisee meille ovia, mutta emme halua hirttäytyä vain gluteenittomuuteen. Se on suomalainen laadukas pienpanimo-olut. Emme ole gluteenittomuutta Suomessakaan korostaneet. Ne asiakkaat tietävät, joiden tarvitsee”, Aarikka sanoo.

Alalla odotetaan nyt alkoholilainsäädännön muutosta, joka saattaa tuoda ruokakauppojen hyllyille 5,5-prosenttiset oluet, kun raja on nyt 4,7. Monella pienpanimolla mahdollisuudet laajenevat, kun ei tarvitse enää pakolla pitää vahvuutta matalana.

”Nyt ollaan oltu sidoksissa 4,7:n rajaan, joten tämä uusi raja tuo enemmän väljyyttä. Meillä esimerkiksi resurssit eivät anna myöten tehdä samaa olutta kahdella eri pitoisuudella. Jos muutos tulee, se entisestään mahdollistaa markkinoita muuallekin kuin meille”, sanoo viskistään tunnetun Teerenpelin toimitusjohtaja Anssi Pyysing. Teerenpeli on vienyt oluitaan jo Kanadaan ja muutamiin Euroopan maihin.

”Yhdysvalloissa ja Kanadassa olutbuumi käy todella kuumana ja ihmiset tähyävät muualta tulleita eksoottisia oluita ja haluavat niitä myös ostaa”, Pyysing sanoo.

”Meillä on Suomessa erittäin hyvä vesi. Se antaa meille uskomattoman hyvän voimavaran jalostettujen juomatuotteiden viemiseen.”

Loviisalainen Malmgårdin panimo niin ikään vie esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan, mutta pääkohde on Pohjoismaat. Yksi asia kummastuttaa sen myynnistä vastaavaa Stefan Nymania.

”Hassu juttu joka koskee meitä Pohjoismaita: etelästä ja muualta maailmalta on helppo tuoda tänne. Suomalainen katsoo, että tuontitavara on aina jotenkin erikoista ja parempaa”, hän sanoo ja viittaa kauppojen jättioluthyllyihin.

”Suomalaiset oluet, kuten vaikka isojen tehtaiden Hartwallin, Koffin ja Olvin tekemät lagerit, ovat oikeasti laadukkaita ja sama juttu koskee meitä pienpanimoita. Meillä ei ole todellakaan hävettävää muiden maiden pienpanimoiden tuotteiden rinnalla.”

Fakta

Moni tölkki tulee takaisin


  Pääosa suomalaisesta olutviennistä on isojen tehtaiden Viron-vientiä, josta suuri osa myös palaa takaisin Suomeen.

  Viennin aloittaneita pienpanimoita ovat esimerkiksi ainakin Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, lahtelainen Teerenpeli, Loviisan Malmgård, Ahvenanmaan Stallhagen, Porin Ruosniemen panimo ja Seinäjoen Mallaskosken panimo, joka vie olutta Kiinaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pienpanimot
 • Vienti
 • Panimoteollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  8. 8

   Helsingin soutustadionilta kuului outoa mekkalaa: ”päähänpiston” saaneet miehet mellastivat humalassa ja tuhosivat irtaimiston

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   YK: Venäjä on syyllistynyt Krimillä kidutukseen ja muihin ihmisoikeus­loukkauksiin – väkisin mielisairaalaan ja sähköiskuja sukuelimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  10. 10

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää