Kotimaa

Suomalaisia edelleen jumissa Kap Verdellä – matkustajat istuivat jo koneessa, kun pimeys esti lennot

Alun perin perjantain keskipäivälle ajoitettu lento myöhästyi ensin neljä tuntia, mutta lopulta se ei lähtenyt lainkaan lentokentän sulkeuduttua. TUI Nordicin viestintäjohtaja ei osaa vielä sanoa, aikooko yhtiö korvata viivästyksen suomalaisturisteille.

Arviolta 180 suomalaista turistia on yhä jumissa Boa Vistan lomasaarella Kap Verdellä.

Suomalaisten piti palata kotiin tapaninpäivänä eli maanantaina, mutta hiekkamyrsky sulki saaren lentokentän joulupäivänä. Lennot saarelle käynnistyivät uudelleen torstaina, mutta perjantai-iltana suomalaiset jäivät edelleen jumiin saarelle, kun suunniteltu kotimatkalento meni pahasti mönkään.

Alun perin keskipäivälle ajoitettu lento myöhästyi ensin neljä tuntia, mutta lopulta se ei lähtenyt lainkaan lentokentän sulkeuduttua.

Koneet eivät voi laskeutua tai nousta saaren lentokentältä pimeän aikaan.

”Tämä oli täysi farssi”, sanoo Boa Vistan rantakohteessa perheensä kanssa lomaileva Jarno Tynkkynen. Hänet ja muut suomalaiset kuljetettiin illalla jälleen takaisin hotelleihinsa.

”Olen tosi pettynyt. Ymmärrän, että hiekkamyrskylle ja luonnonvoimille ei voi yhtään mitään. Mutta nämä viimeiset vuorokaudet ovat olleet sekoilua.”

Tynkkynen kritisoi erityisesti matkanjärjestäjä TUI:n tiedotusta ja matkailijoiden pompottelua. Suomalaiset kuljetettiin ensin aamupäivälle lentokentälle, mutta heidät vietiin pian takaisin hotelleihin lennon myöhästymisen takia.

”Asiakkaat näkivät aamulla itse internetin lentotutkasta, että suunnitelma ei voi mitenkään toteutua”, Tynkkynen sanoo.

Iltapäivällä suomalaiset vietiin kentälle uudelleen. Pitkän lähtöselvitysjonotuksen jälkeen matkustajat istuivat jo koneessa, kun koneen kapteeni ilmoitti lennon peruuntumisesta pimeäntulon vuoksi.

Lomalaisten olosuhteet Boa Vistalla eivät ole olleet erityisen huonot.

Suomalaiset ovat asuneet matkanjärjestäjän tarjoamissa hotelleissa. Alueen hiekkamyrsky on heikentänyt näkyvyyttä, mutta se ei ole estänyt auringonottoa.

Monia etelänloman pitkittyminen alkaa kuitenkin jo rasittaa.

”Me olemme yrittäjiä ja olimme varautuneet olemaan viikon poissa Suomesta. Nyt on kulunut jo lähes viikko lisää, ja jokainen lisävuorokausi vaatii ylimääräistä säätämistä”, Jarno Tynkkynen sanoo.

Boa Vistalla on yhä jumissa myös ainakin tanskalaisia turisteja.

TUI Nordicin viestintäjohtaja Mathias Bergendahl pahoittelee suomalaisturisteille aiheutunutta viivästystä. Bergendahl sanoo ymmärtävänsä täysin turistien turhautumisen.

”He ovat joutuneet olemaan Kap Verdellä paljon suunniteltua pidempään. Heidän piti olla hyvissä ajoin kotona uutta vuotta juhlistamassa, ja nyt heitä siirrellään edestakaisin lentokentän ja hotellin välillä. Olisin itsekin turhautunut”, Bergendahl sanoo.

”Olemme yrittäneet pitää asiakkaamme informoituina, mutta tämä on valtava haaste myös meille. Tieto muuttuu koko ajan.”

Bergendahlin mukaan TUI tiedottaa asiakkailleen sen perusteella, mitä lentoyhtiö sanoo. Lentoyhtiö puolestaan saa ohjeensa Boa Vistan lentokentältä. Perjantai-iltapäivällä lentokenttä antoi vihreää valoa, joten suomalaiset kuljetettiin kentälle, mutta myöhemmin päätös pyörrettiinkin pimeyden takia.

”Me seuraamme lentokentän ohjeita. Meidän täytyy voida luottaa siihen, että jos he sanovat lennon lähtevän, se myös lähtee.”

Tämän hetkinen tieto lentokentältä on, että suomalaisturistit pääsisivät lähtemään kotiin lauantaina.

Bergendahlin mukaan TUI on yrittänyt saada tarkempaa tietoa mahdollisesta lähtöajasta, mutta se onnistuu vasta kun lentokenttä aukeaa lauantai-aamuna. Heti, kun tietoa saadaan, Bergendahl lupaa viestiä siitä suomalaisille.

Bergendahl ei osaa vielä sanoa, aikooko TUI korvata viivästyksen suomalaisturisteille.

Hän kehottaa kaikkia suomalaisia olemaan TUI:iin yhteydessä päästyään takaisin Suomeen. Yhtiö aikoo kerätä tiedot siitä, millaisia vaikeuksia ja kuluja viivästys on aiheuttanut, minkä jälkeen se harkitsee mahdollisia korvauksia.

”Tällä hetkellä keskitymme vain saamaan heidät Suomeen. Sen jälkeen katsomme tarkkaan, mitä kaikkea tapaukseen liittyy ja miten se on vaikuttanut ihmisiin.”

Normaalisti TUI korvaisi matkustajille viivästyksestä aiheutuneet kulut automaattisesti. Nyt kyse on poikkeuksellisesta hiekkamyrskystä, jollaista yhtiö ei ole aiemmin kohdannut, Bergendahl sanoo.

”Kun on kyse sääilmiöstä, normaalit säännöt eivät päde. On kuitenkin liian aikaista sanoa, mitä teemme korvauksen suhteen.”

Toinen jutun kirjoittaneista toimittajista on yksi suomalaisista Boa Vistan saarella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoliikenne
 • Kap Verde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Suomalaisfirman uutuus: Nokia-puhelin, jolla voi ottaa selfien ja tavallisen kuvan yhtä aikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää