Valikko
Kotimaa

Aids-tapausten määrä kasvoi viime vuonna – uusi kotitesti voi auttaa havaitsemaan hiv-tartunnan ajoissa

Suomen markkinoille on tulossa EU-hyväksytty hiv-kotitesti, joka kertoo, onko mahdollisesti saanut tartunnan.

Aids-tapauksia löydettiin viime vuonna enemmän kuin muutamana edellisenä vuonna, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot.

Tapauksia oli viime vuonna 27, toissa vuonna 18 ja vuonna 2014 niitä oli 20. Myös vuonna 2013 tapauksia oli 20.

Määrät ovat pieniä, ja kyse voi olla myös satunnaisvaihtelusta. Todettujen aids-tapausten taustalla on usein se, että hiv-testeihin hakeuduttiin myöhään. Jopa puolet hiv-tartunnan saaneista käy testissä vasta useita vuosia tartunnan jälkeen.

”Joka viides hiv-tartunta todetaan sitten, kun tauti on jo edennyt aidsvaiheeseen”, sanoo tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

”Hivin hoito pyritään aloittamaan mahdollisimman pian tartunnan toteamisen jälkeen. Tartunnastaan tietämätön voi kuitenkin levittää tartuntaa edelleen. Aids-vaiheeseen edennyt tauti on myös hankalampi hoitaa.”

Hiv-testausta on tarjolla anonyymisti muun muassa matalan kynnyksen pisteissä ja osassa terveyskeskuksia, mutta ne eivät tavoita kaikkia.

THL ja Hivpoint pyrkivät saamaan Suomen markkinoille hiv-kotitestin tämän vuoden kuluessa. Tavoite on saada testien piiriin myös sellaiset henkilöt, jotka aiemmin eivät ole voineet tai halunneet käydä testauttamassa itseään.

”Nyt halutaan kynnystä alemmas. Jotkut ovat voineet vältellä menemistä esimerkiksi pienen paikkakunnan terveyskeskukseen. Jotkut puolestaan saattavat asua niin kaukana testauspaikoista, etteivät käy sen vuoksi”, sanoo Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen.

Netistä on jo vuosia ollut saatavilla hivin kotitestaukseen tarkoitettuja testejä. Kotitesteissä näyte otetaan joko syljestä tai sormenpäästä.

”Niissä on ongelmallista se, ettei testeillä ole EU-hyväksyntää. Kuluttaja ei voi olla varma, mihin testiin voi luottaa ja mihin ei”, Keronen huomauttaa.

Nyt markkinoille tuotava kotitesti on EU-hyväksytty. Se on koekäytössä kevään ajan.

”Muutaman sadan hengen osalta kerätään keväällä käyttäjäkokemusta. Tarkoitus on, että syksyllä testi on markkinoilla kaikille.”

Kotitestin yhteyteen on tarkoitus perustaa myös joko puhelin- tai nettipalvelu.

Testin tuloksen lukeminen oikein on tärkeää, Brummer-Korvenkontio korostaa.

”Jos testi on negatiivinen kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta, tartuntaa ei ole. Jos taas testi on positiivinen, tulos pitää varmistaa uusintakokeessa terveydenhuollossa.”

Testejä tarvitaan, koska hiv-tartuntaa ei voi todeta muuten. Tauti tuo mukanaan niin hajanaista oireilua, että sairastuneet ja lääkäritkään eivät aina muista, että takana voisi olla hiv-tartunta.

Varsinaiseen aids-vaiheeseen taas liittyy lähes 30 eri sairautta.

Hoidon tulokset ovat hyviä, mutta päivittäinen lääke, useimmiten yksi pilleri, pitää muistaa ottaa. Jos lääkitys jää kesken, tauti alkaa taas edetä.

Hiv-tapausten määrä on Suomessa vakiintunut 2010-luvulla 180:n tuntumaan vuosittain.

Suurin osa tartunnoista on saatu seksiteitse, ja lähes kolmannes miesten välisessä seksissä. Niistä heteroseksin välityksellä saaduista tartunnoista, joissa tartuntamaa on ollut tiedossa, valtaosa on saatu ulkomailta. Miesten kohdalla korostuvat etenkin Thaimaa, Venäjä ja Viro.

Lisäksi tartuntoja todetaan maahanmuuttajilla, jotka tulevat korkean hiv-esiintyvyyden maista.

Hivin suhteen haavoittuvassa asemassa ovat myös seksityöntekijät, vangit ja ruiskuhuumeita käyttävät.

Brummer-Korvenkontion mukaan Suomessa arvioidaan olevan noin 800 ihmistä, jotka eivät tiedä hiv-tartunnastaan. Ja kun he ei tiedä siitä, he voivat levittää sitä edelleen.

Fakta

Puutoksesta immuunikatoon


 Hiv on immuunipuutosviruksen aiheuttama sairaus, pysyvä tulehdus, joka vaurioittaa ihmisen puolustusjärjestelmää. Aidsiksi kutsutaan hivin viimeistä vaihetta, jossa puolustusjärjestelmä on heikentynyt pysyvästi.

 Hiv tarttuu seksissä, jossa ei käytetä kondomia. Sen voi saada myös yhteisistä huumeruiskuista, raskauden aikana äidiltään, synnytyksessä tai imetyksen aikana.

 Tauti ei tartu kosketuksesta, halauksesta, suukottelusta, kättelystä tai astioiden, ruuan tai juoman välityksellä.

 Noin puolet tartunnan saaneista kokee flunssan kaltaisia oireita 1–6 viikkoa tartunnan jälkeen. Sen jälkeen oireet yleensä katoavat.

 Taudin voi todeta verikokeella viimeistään 3 kuukauden kuluessa tartunnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tartuntataudit
 • Hiv
 • Jukka Vuorio
 • Päivi Repo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  4. 4

   Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  7. 7

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  8. 8

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  9. 9

   Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

  10. 10

   HS Ranskassa: Le Penin kannattaja liikuttui pettymyksestä, vaikka äärioikeiston johtaja pääseekin jatkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  4. 4

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  5. 5

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  6. 6

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää