Kotimaa

Pohjanmaalla ollaan onnellisempia kuin idässä ja pohjoisessa – katso, paljonko kotikunnassasi syödään masennuslääkkeitä

Vaikka suomalaisten fyysinen terveys paranee, mielenterveys ei kohene vastaavasti. Pohjanmaalla ollaan iloisempia kuin idässä ja pohjoisessa.

Vaikka suomalaiset elävät yhä pidempään ja fyysisesti terveempinä, mielenterveydessä ei ole nähty vastaavaa paranemista. Masennustilat ovat yleistyneet.

Mikä meitä suomalaisia sairastuttaa masennukseen, Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck?

”Taustalla on masennuksen ja alkoholin liitto. Liiallinen alkoholin käyttö masentaa, ja masennuksen ja sosiaalisen ahdistuksen taustalla on usein alkoholiongelma.”

Tästä huolimatta masennuksen pohjimmaiset syyt löytyvät monesti lapsuudesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Lapsuudessa pystytetään mielenterveyden kulmakivet. Sieltä nousevat esiin esimerkiksi koulukiusaaminen ja kovin ankarat, rankaisevat vanhemmat.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Gissler korostaa vakavan masennuksen yleistyneen nimenomaan nuorilla.

”Siihen on monia syitä, joista yksi on nykyajan maailman vaativuus ja stressaavuus. Osa kokee, ettei pysty työelämän vaatimuksista suoriutumaan. Toisaalta suorittavat työt ovat pitkälti kadonneet.”

Iso selittäjä on Gisslerin mukaan myös alkoholin ja huumeiden saatavuus.

”Varsinkin alkoholin saatavuus on parantunut ja hinnat laskeneet. Usein tehdäänkin tupladiagnoosi, ja lähdetään hoitamaan sekä päihde- että mielenterveysongelmaa.”

Wahlbeck muistuttaa, että työllä on myös suojaava vaikutus. Se tuo merkitystä ja sisältöä elämään, kun taas työttömillä on yli kaksinkertainen riski olla psyykkisesti kuormittuneita.

Masennus kasautuu alueellisesti. Karkeasti arvioituna Länsi-Suomessa ollaan onnellisempia.

”Meillä on suuria maakunnallisia eroja mielenterveyden suhteen. Tilanne on paras Länsi-Suomessa ja huonoin Itä-Suomessa sekä Lapissa”, Wahlbeck toteaa.

Masennuksen kasautuminen ei johdu tuloeroista.

”Pohjanmaalla ei ole niin hyvin toimeentulevia henkilöitä, että se selittäisi tämän. Sen sijaan sosiaalinen pääoma näyttäisi siellä olevan vahvempi”, Wahlbeck kuvaa.

Taustalta löytyy suomenruotsalaisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä korostavaa elämänasennetta sekä suomenkielisen Etelä-Pohjanmaan yritteliäisyyttä.

Eniten depressiolääkereseptejä kirjoitetaan Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, vähiten Pohjanmaan maakuntien lisäksi Etelä-Karjalassa ja yllättäen Lapissa.

”Lapin paikka tilastossa voi johtua selkeästi alihoidosta”, muistuttaa Wahlbeck. ”Siellä ei ole psykiatreja saatavilla, eikä hoitoja aloiteta. Kun katsoo itsemurhakarttoja, Lappi on mustaa aluetta.”

Asiantuntijat korostavat, että masennus on ehkäistävissä samaan tapaan kuin sydän- ja verisuonitaudit. Arviolta puolet masennustapauksista voidaan ehkäistä etukäteen oikeilla toimintatavoilla.

THL:n suuressa Pohjanmaa-hankkeessa kehitettiin mielenterveys- ja päihdetyötä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiireissä vuosina 2005–2014.

Wahlbeckin mukaan alue valikoitui hankkeeseen, koska siellä suhtauduttiin myönteisesti palveluiden kehittämiseen. Kovin suuria vaikutuksia kansanterveyteen hanke ei alueella tuottanut. Pohjalaisten mielenterveys pysyi vakaana.

”Kun verrokkialueena oli Varsinais-Suomi, yksi ero joka tuli hankkeen jälkeen esille oli parempi tietoisuus hakea apua”, Wahlbeck toteaa.

Hankkeen parasta antia olivat Pohjanmaalle juurrutetut mielenterveyden ensiapukoulutukset, joita nyt ollaan Mielenterveysseuran toimesta levittämässä koko maahan. Hallituksen vastikään myöntämä lähes miljoonan euron rahoitus tukee työtä.

Neljän illan kurssille voi osallistua kuka tahansa. Sisältöön kuuluu ongelmanratkaisutaitoja, elämänhallintaa, tunneosaamista ja tietoisuusharjoituksia. Omien taitojen kurssia täydentää Mielenterveyden ensiapu 2, jossa opitaan auttamaan muita.

Kurssien idealla on kansainvälinen tausta. Se tuotiin Suomeen Australiasta. Englanninkielisellä nimellä Mental Help First Aid sen mainetta on levittänyt muun muassa Michelle Obama, joka on käynyt kurssin.

”Vuonna 2012 kursseja pidettiin kolmekymmentä, viime vuonna kaksisataa, ja tänä vuonna ylletään satoihin kursseihin ympäri maata. Osallistujia ovat työporukat, opiskelijat ja ihan ketkä tahansa”, kertoo projektipäällikkö Ritva Karila-Hietala.

”Me kaikki tapaamme toisia ihmisiä ja tarvitsemme tietoa, miten auttaa, miten ottaa asioita puheeksi. On hyvä tietää, miten annetaan ensiapua, kun kyseessä on paniikkihäiriökohtaus, tai mistä tunnistaa itsemurha-alttiuden”, Karila-Hietala kuvaa.

Jos masennusdiagnoosit saadaan koulutuksen avulla vähenemään, kyseessä on myös iso rahallinen säästö. Mielenterveysongelmien kokonaiskustannukset ovat Suomessa noin viisi miljardia euroa vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Masennus
 • Maakunnat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  9. 9

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää