Valikko
Kotimaa

Tampereen kasvatusjohtaja kohupäiväkodin kanssa tehdystä sopimuksesta: ”Ollaan tehty virheitä”

Tampereen kaupunki aikoo siirtää lapset pois yksityisestä päiväkodista, jonka yrittäjä sai tuomion lapsikuvista vuonna 2010. Miehen koneelta löytyi viisi tiedostoa, joissa alle 18-vuotiaat olivat seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Tampere

Kohun keskelle joutuneen päiväkodin ovi kävi muutaman minuutin välein keskiviikkoaamuna Pyynikintorin laidalla Tampereella, kun vanhemmat toivat autolla lapsiaan päiväkoti ABC:hen.

Kohu syntyi tiistai-iltana, kun kaupunki tiedotti aikeistaan siirtää lapset pois yksityisestä päiväkodista, jonka yrittäjä sai tuomion lapsikuvista vuonna 2010 ja on tämän jälkeen toiminut yksin lasten kanssa vastoin ohjeistusta.

Päiväkodin yrittäjä sai vuonna 2010 sakkotuomion sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvamateriaalin hallussapidosta. Tämän jälkeen vuonna 2011 tehdyssä sopimuksessa hän sitoutui Tampereen kaupungin edellyttämään järjestelyyn, jonka mukaan hän ei saa toimia lapsiryhmässä yksinään.

HS:n käräjäoikeudesta haltuunsa saamasta tuomiosta kesältä 2010 ilmenee, että mies tuomittiin 20 päiväsakkoon, mistä tuli 580 euroa maksettavaa. Lisäksi hän menetti tietokoneensa rikoksentekovälineenä valtiolle.

Mies myönsi syytteen oikeaksi. Sen mukaan hänellä oli ollut koneella ainakin viisi tiedostoa, joissa ”sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti esitetään kahdeksaatoista vuotta nuorempaa lasta sukupuoliyhteydessä ja sukupuoliyhteyteen rinnastettavassa seksuaalisessa kanssakäymisessä sekä muulla sukupuolisiveellisyyttä ilmeisen loukkaavalla tavalla”.

Tämän enempää tuomiosta ei ilmene teon luonteesta tai yksityiskohdista. Rikoksen tekoaika oli lokakuusta 2008 helmikuuhun 2010.

Miehellä on myös tuomio törkeästä rattijuopumuksesta viime syksyltä. Hän sai 55 päivää ehdollista puhallettuaan 1,78 promillea, kahdeksan kuukautta ajokieltoa ja 35 päiväsakkoa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Tampereen kaupungilta selvitystä siitä, miten päiväkodin toimintaa on valvottu. Ylitarkastaja Marja-Liisa Keski-Rauska kertoo, että kaupunki on jo myöntänyt puutteita valvonnassa. Asiaa päästää selvittämään tarkemmin kuitenkin vasta sen jälkeen, kun kaupungin oma selvitys valmistuu.

Muutama vanhemmista kommentoi erikoista tilannetta HS:lle aamukahdeksan jälkeen päiväkodin ovella. He olisivat halunneet, että päiväkoti jatkaa, eikä heillä ollut mitään huonoa sanottavaa paikasta. He puhuivat HS:lle nimettöminä.

”Totta kai se yllätyksenä tuli, mutta mitään negatiivista sanottavaa ei minulla ole päiväkodista”, totesi yksi vanhemmista tiistai-iltana ilmi tullutta tietoa.

”Tässä on vain vanhasta sakkoasiasta kyse”, hän jatkoi.

”Aion tuoda lapseni tänne huomennakin ja niin varmasti aikovat muutkin.”

Toinen vanhempi puolestaan piti kaupungin tiedottamista asiasta asiattomana ja totesi, että nyt lapset joutuvat pompoteltaviksi pitkin kaupunkia.

”Suurin osa vanhemmista olisi ollut valmiita jatkamaan täällä, näin uskallan väittää”, hän sanoi.

”Jokin vuosien takainen sakkotuomio ei vaikuttanut silloin ja mikään ei ole tänä aikana viitannut mihinkään huolestuttavaan, mutta nyt tilanne yhtäkkiä muuttui kaupungin kannalta huolestuttavaksi. Nyt kahden viikon aikana lapsia sitten pompotellaan ympäriinsä. Meille ei annettu vaihtoehtoja”, hän jatkoi.

”Niin kuin näkyy, tänne tuodaan lapsia jatkuvasti. Ei tässä mitään huolta ole ollut.”

Yksi vanhemmista ei halunnut kommentoida mitään, koska ”takana on huonosti nukuttu yö”.

Kaupungin kasvatus- ja sosiaalijohtaja Kristiina Järvelä sanoo, että kaupunki on ”oikeutetusti saanut kuraa niskaan” sen jälkeen, kun asia tuli ilmi. Hän ei ollut itse tekemässä kiistanalaista sopimusta 2011.

”Tunnustamme kyllä, että tämä ei mennyt oikein. Ollaan tehty virheitä”, Järvelä sanoo.

Hän olettaa sopimuksen syntyneen sillä ajatuksella, että tuomittu mies oli päiväkodissa sen talouspuolen johtaja eikä siten jatkuvasti lasten kanssa puuhaava työntekijä.

”Onko ajateltu sitten niin, että hän keskittyy pääasiallisesti liiketoiminnalliseen johtamiseen. On ehkä ajateltu, että hän voisi jatkaa toimitusjohtajana, hänhän ei ole alun alkaenkaan asetusten mukaista pätevää henkilökuntaa. Hän ei ole voinut lastentarhanopettajana aiemminkaan työskennellä”, Järvelä pohtii sopimuksen syntyä.

Hän toteaa ykskantaan, että nykyään ei enää tällaista sopimusta tehtäisi. Samoin hän toteaa, ettei tällaista sopimusta, eli sitä onko mies yksin lasten seurassa, pystyisi mitenkään valvomaan.

Järvelä muistuttaa kuitenkin, että päiväkodin koulutetusta henkilökunnasta on tullut vain kiittävää palautetta.

Joulukuussa 2016 suoritetulla kaupungin valvontakäynnillä todettiin, että yrittäjä ei ole noudattanut tehtyä sopimusta. Kaupunki esittää nyt varhaiskasvatuslain nojalla lasten siirtämistä toiseen päiväkotiin.

Ylitarkastaja Keski-Rauskan mukaan vielä on epäselvää, miksi kaupunki on antanut päiväkodin jatkaa toimintaansa sen jälkeen, kun yrittäjän rikostuomio tuli tietoon vuonna 2011. Asiasta vastaavat ihmiset ovat vaihtuneet sekä avissa että kaupungilla, ja asiaa on selvitelty kaupungin asiakirjojen perusteella.

Asiakirjoista käy Keski-Rauskan mukaan ilmi, että yrittäjältä on edellytetty erilaisia toimia. Hän oli sitoutunut siihen, ettei toimi lasten kanssa yksin ja asiasta tehtiin sopimus. Käytännössä asiaa ei ole kuitenkaan valvottu säännöllisesti.

Keski-Rauska toteaa, että ylipäätään sen valvominen, että yrittäjä ei mene oman yrityksensä tiloihin ja ole siellä lasten kanssa yksin, on käytännössä mahdotonta. Kasvatus- ja sosiaalijohtaja Järvelän tavoin myös Keski-Rauska arvelee, ettei vastaavaa sopimusta enää tehtäisi.

”Tällaisen tuomion saanut henkilö ei voi missään tapauksessa toimia lasten kanssa. En kaupunkina lähtisi tekemään toista kertaa tällaista sopimusta. Lähtisin siitä, että päiväkotitoiminnassa myös palveluntuottajan pitäisi olla täysin nuhteeton”, Keski-Rauska sanoo.

Fakta

Päiväkotiin ei tarvita lupaa


  Päiväkotitoiminta ei ole luvanvaraista, mutta myös yksityisen palveluntuottajan rikostausta selvitetään, jos yrittäjä itse toimii lasten kanssa.

  Rikostaustaotteeseen merkitään tiedot seksuaali-, väkivalta- ja huumetuomioista. Yrittäjän pitää näyttää oma rikostaustaotteensa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle Valviralle, aluehallintovirastolle tai kunnalle.

  Rikostaustaote tarkastetaan siinä vaiheessa, kun yritys aloittaa tai työntekijä palkataan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi viisi lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  2. 2

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  3. 3

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Serena Williams vastasi tenniksen pahalle pojalle: ”Kunnioita minua ja yksityisyyttäni”

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää