Valikko
Kotimaa

Tampereen kasvatusjohtaja kohupäiväkodin kanssa tehdystä sopimuksesta: ”Ollaan tehty virheitä”

Tampereen kaupunki aikoo siirtää lapset pois yksityisestä päiväkodista, jonka yrittäjä sai tuomion lapsikuvista vuonna 2010. Miehen koneelta löytyi viisi tiedostoa, joissa alle 18-vuotiaat olivat seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Tampere

Kohun keskelle joutuneen päiväkodin ovi kävi muutaman minuutin välein keskiviikkoaamuna Pyynikintorin laidalla Tampereella, kun vanhemmat toivat autolla lapsiaan päiväkoti ABC:hen.

Kohu syntyi tiistai-iltana, kun kaupunki tiedotti aikeistaan siirtää lapset pois yksityisestä päiväkodista, jonka yrittäjä sai tuomion lapsikuvista vuonna 2010 ja on tämän jälkeen toiminut yksin lasten kanssa vastoin ohjeistusta.

Päiväkodin yrittäjä sai vuonna 2010 sakkotuomion sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvamateriaalin hallussapidosta. Tämän jälkeen vuonna 2011 tehdyssä sopimuksessa hän sitoutui Tampereen kaupungin edellyttämään järjestelyyn, jonka mukaan hän ei saa toimia lapsiryhmässä yksinään.

HS:n käräjäoikeudesta haltuunsa saamasta tuomiosta kesältä 2010 ilmenee, että mies tuomittiin 20 päiväsakkoon, mistä tuli 580 euroa maksettavaa. Lisäksi hän menetti tietokoneensa rikoksentekovälineenä valtiolle.

Mies myönsi syytteen oikeaksi. Sen mukaan hänellä oli ollut koneella ainakin viisi tiedostoa, joissa ”sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti esitetään kahdeksaatoista vuotta nuorempaa lasta sukupuoliyhteydessä ja sukupuoliyhteyteen rinnastettavassa seksuaalisessa kanssakäymisessä sekä muulla sukupuolisiveellisyyttä ilmeisen loukkaavalla tavalla”.

Tämän enempää tuomiosta ei ilmene teon luonteesta tai yksityiskohdista. Rikoksen tekoaika oli lokakuusta 2008 helmikuuhun 2010.

Miehellä on myös tuomio törkeästä rattijuopumuksesta viime syksyltä. Hän sai 55 päivää ehdollista puhallettuaan 1,78 promillea, kahdeksan kuukautta ajokieltoa ja 35 päiväsakkoa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Tampereen kaupungilta selvitystä siitä, miten päiväkodin toimintaa on valvottu. Ylitarkastaja Marja-Liisa Keski-Rauska kertoo, että kaupunki on jo myöntänyt puutteita valvonnassa. Asiaa päästää selvittämään tarkemmin kuitenkin vasta sen jälkeen, kun kaupungin oma selvitys valmistuu.

Muutama vanhemmista kommentoi erikoista tilannetta HS:lle aamukahdeksan jälkeen päiväkodin ovella. He olisivat halunneet, että päiväkoti jatkaa, eikä heillä ollut mitään huonoa sanottavaa paikasta. He puhuivat HS:lle nimettöminä.

”Totta kai se yllätyksenä tuli, mutta mitään negatiivista sanottavaa ei minulla ole päiväkodista”, totesi yksi vanhemmista tiistai-iltana ilmi tullutta tietoa.

”Tässä on vain vanhasta sakkoasiasta kyse”, hän jatkoi.

”Aion tuoda lapseni tänne huomennakin ja niin varmasti aikovat muutkin.”

Toinen vanhempi puolestaan piti kaupungin tiedottamista asiasta asiattomana ja totesi, että nyt lapset joutuvat pompoteltaviksi pitkin kaupunkia.

”Suurin osa vanhemmista olisi ollut valmiita jatkamaan täällä, näin uskallan väittää”, hän sanoi.

”Jokin vuosien takainen sakkotuomio ei vaikuttanut silloin ja mikään ei ole tänä aikana viitannut mihinkään huolestuttavaan, mutta nyt tilanne yhtäkkiä muuttui kaupungin kannalta huolestuttavaksi. Nyt kahden viikon aikana lapsia sitten pompotellaan ympäriinsä. Meille ei annettu vaihtoehtoja”, hän jatkoi.

”Niin kuin näkyy, tänne tuodaan lapsia jatkuvasti. Ei tässä mitään huolta ole ollut.”

Yksi vanhemmista ei halunnut kommentoida mitään, koska ”takana on huonosti nukuttu yö”.

Kaupungin kasvatus- ja sosiaalijohtaja Kristiina Järvelä sanoo, että kaupunki on ”oikeutetusti saanut kuraa niskaan” sen jälkeen, kun asia tuli ilmi. Hän ei ollut itse tekemässä kiistanalaista sopimusta 2011.

”Tunnustamme kyllä, että tämä ei mennyt oikein. Ollaan tehty virheitä”, Järvelä sanoo.

Hän olettaa sopimuksen syntyneen sillä ajatuksella, että tuomittu mies oli päiväkodissa sen talouspuolen johtaja eikä siten jatkuvasti lasten kanssa puuhaava työntekijä.

”Onko ajateltu sitten niin, että hän keskittyy pääasiallisesti liiketoiminnalliseen johtamiseen. On ehkä ajateltu, että hän voisi jatkaa toimitusjohtajana, hänhän ei ole alun alkaenkaan asetusten mukaista pätevää henkilökuntaa. Hän ei ole voinut lastentarhanopettajana aiemminkaan työskennellä”, Järvelä pohtii sopimuksen syntyä.

Hän toteaa ykskantaan, että nykyään ei enää tällaista sopimusta tehtäisi. Samoin hän toteaa, ettei tällaista sopimusta, eli sitä onko mies yksin lasten seurassa, pystyisi mitenkään valvomaan.

Järvelä muistuttaa kuitenkin, että päiväkodin koulutetusta henkilökunnasta on tullut vain kiittävää palautetta.

Joulukuussa 2016 suoritetulla kaupungin valvontakäynnillä todettiin, että yrittäjä ei ole noudattanut tehtyä sopimusta. Kaupunki esittää nyt varhaiskasvatuslain nojalla lasten siirtämistä toiseen päiväkotiin.

Ylitarkastaja Keski-Rauskan mukaan vielä on epäselvää, miksi kaupunki on antanut päiväkodin jatkaa toimintaansa sen jälkeen, kun yrittäjän rikostuomio tuli tietoon vuonna 2011. Asiasta vastaavat ihmiset ovat vaihtuneet sekä avissa että kaupungilla, ja asiaa on selvitelty kaupungin asiakirjojen perusteella.

Asiakirjoista käy Keski-Rauskan mukaan ilmi, että yrittäjältä on edellytetty erilaisia toimia. Hän oli sitoutunut siihen, ettei toimi lasten kanssa yksin ja asiasta tehtiin sopimus. Käytännössä asiaa ei ole kuitenkaan valvottu säännöllisesti.

Keski-Rauska toteaa, että ylipäätään sen valvominen, että yrittäjä ei mene oman yrityksensä tiloihin ja ole siellä lasten kanssa yksin, on käytännössä mahdotonta. Kasvatus- ja sosiaalijohtaja Järvelän tavoin myös Keski-Rauska arvelee, ettei vastaavaa sopimusta enää tehtäisi.

”Tällaisen tuomion saanut henkilö ei voi missään tapauksessa toimia lasten kanssa. En kaupunkina lähtisi tekemään toista kertaa tällaista sopimusta. Lähtisin siitä, että päiväkotitoiminnassa myös palveluntuottajan pitäisi olla täysin nuhteeton”, Keski-Rauska sanoo.

Fakta

Päiväkotiin ei tarvita lupaa


  Päiväkotitoiminta ei ole luvanvaraista, mutta myös yksityisen palveluntuottajan rikostausta selvitetään, jos yrittäjä itse toimii lasten kanssa.

  Rikostaustaotteeseen merkitään tiedot seksuaali-, väkivalta- ja huumetuomioista. Yrittäjän pitää näyttää oma rikostaustaotteensa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle Valviralle, aluehallintovirastolle tai kunnalle.

  Rikostaustaote tarkastetaan siinä vaiheessa, kun yritys aloittaa tai työntekijä palkataan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  4. 4

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  5. 5

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  8. 8

   NHL-pelaaja rusikoi linjatuomaria hävittyään aloituksen Mikko Koivulle – katso videolta pitkään pelikieltoon johtanut tilanne

  9. 9

   Terrorismivalvojan mukaan Britanniaan kohdistuu valtava riski – vähintään yhtä suuri kuin IRA:n aikoina

  10. 10

   Iivo Niskanen myönsi olleensa MM-kultamahdollisuuden menettämisen jälkeen erittäin vihainen: ”Parempi olla reilulla mielellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  5. 5

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  6. 6

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  7. 7

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  8. 8

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  9. 9

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  10. 10

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää