Valikko
Kotimaa

Tampereen kasvatusjohtaja kohupäiväkodin kanssa tehdystä sopimuksesta: ”Ollaan tehty virheitä”

Tampereen kaupunki aikoo siirtää lapset pois yksityisestä päiväkodista, jonka yrittäjä sai tuomion lapsikuvista vuonna 2010. Miehen koneelta löytyi viisi tiedostoa, joissa alle 18-vuotiaat olivat seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Tampere

Kohun keskelle joutuneen päiväkodin ovi kävi muutaman minuutin välein keskiviikkoaamuna Pyynikintorin laidalla Tampereella, kun vanhemmat toivat autolla lapsiaan päiväkoti ABC:hen.

Kohu syntyi tiistai-iltana, kun kaupunki tiedotti aikeistaan siirtää lapset pois yksityisestä päiväkodista, jonka yrittäjä sai tuomion lapsikuvista vuonna 2010 ja on tämän jälkeen toiminut yksin lasten kanssa vastoin ohjeistusta.

Päiväkodin yrittäjä sai vuonna 2010 sakkotuomion sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvamateriaalin hallussapidosta. Tämän jälkeen vuonna 2011 tehdyssä sopimuksessa hän sitoutui Tampereen kaupungin edellyttämään järjestelyyn, jonka mukaan hän ei saa toimia lapsiryhmässä yksinään.

HS:n käräjäoikeudesta haltuunsa saamasta tuomiosta kesältä 2010 ilmenee, että mies tuomittiin 20 päiväsakkoon, mistä tuli 580 euroa maksettavaa. Lisäksi hän menetti tietokoneensa rikoksentekovälineenä valtiolle.

Mies myönsi syytteen oikeaksi. Sen mukaan hänellä oli ollut koneella ainakin viisi tiedostoa, joissa ”sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti esitetään kahdeksaatoista vuotta nuorempaa lasta sukupuoliyhteydessä ja sukupuoliyhteyteen rinnastettavassa seksuaalisessa kanssakäymisessä sekä muulla sukupuolisiveellisyyttä ilmeisen loukkaavalla tavalla”.

Tämän enempää tuomiosta ei ilmene teon luonteesta tai yksityiskohdista. Rikoksen tekoaika oli lokakuusta 2008 helmikuuhun 2010.

Miehellä on myös tuomio törkeästä rattijuopumuksesta viime syksyltä. Hän sai 55 päivää ehdollista puhallettuaan 1,78 promillea, kahdeksan kuukautta ajokieltoa ja 35 päiväsakkoa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Tampereen kaupungilta selvitystä siitä, miten päiväkodin toimintaa on valvottu. Ylitarkastaja Marja-Liisa Keski-Rauska kertoo, että kaupunki on jo myöntänyt puutteita valvonnassa. Asiaa päästää selvittämään tarkemmin kuitenkin vasta sen jälkeen, kun kaupungin oma selvitys valmistuu.

Muutama vanhemmista kommentoi erikoista tilannetta HS:lle aamukahdeksan jälkeen päiväkodin ovella. He olisivat halunneet, että päiväkoti jatkaa, eikä heillä ollut mitään huonoa sanottavaa paikasta. He puhuivat HS:lle nimettöminä.

”Totta kai se yllätyksenä tuli, mutta mitään negatiivista sanottavaa ei minulla ole päiväkodista”, totesi yksi vanhemmista tiistai-iltana ilmi tullutta tietoa.

”Tässä on vain vanhasta sakkoasiasta kyse”, hän jatkoi.

”Aion tuoda lapseni tänne huomennakin ja niin varmasti aikovat muutkin.”

Toinen vanhempi puolestaan piti kaupungin tiedottamista asiasta asiattomana ja totesi, että nyt lapset joutuvat pompoteltaviksi pitkin kaupunkia.

”Suurin osa vanhemmista olisi ollut valmiita jatkamaan täällä, näin uskallan väittää”, hän sanoi.

”Jokin vuosien takainen sakkotuomio ei vaikuttanut silloin ja mikään ei ole tänä aikana viitannut mihinkään huolestuttavaan, mutta nyt tilanne yhtäkkiä muuttui kaupungin kannalta huolestuttavaksi. Nyt kahden viikon aikana lapsia sitten pompotellaan ympäriinsä. Meille ei annettu vaihtoehtoja”, hän jatkoi.

”Niin kuin näkyy, tänne tuodaan lapsia jatkuvasti. Ei tässä mitään huolta ole ollut.”

Yksi vanhemmista ei halunnut kommentoida mitään, koska ”takana on huonosti nukuttu yö”.

Kaupungin kasvatus- ja sosiaalijohtaja Kristiina Järvelä sanoo, että kaupunki on ”oikeutetusti saanut kuraa niskaan” sen jälkeen, kun asia tuli ilmi. Hän ei ollut itse tekemässä kiistanalaista sopimusta 2011.

”Tunnustamme kyllä, että tämä ei mennyt oikein. Ollaan tehty virheitä”, Järvelä sanoo.

Hän olettaa sopimuksen syntyneen sillä ajatuksella, että tuomittu mies oli päiväkodissa sen talouspuolen johtaja eikä siten jatkuvasti lasten kanssa puuhaava työntekijä.

”Onko ajateltu sitten niin, että hän keskittyy pääasiallisesti liiketoiminnalliseen johtamiseen. On ehkä ajateltu, että hän voisi jatkaa toimitusjohtajana, hänhän ei ole alun alkaenkaan asetusten mukaista pätevää henkilökuntaa. Hän ei ole voinut lastentarhanopettajana aiemminkaan työskennellä”, Järvelä pohtii sopimuksen syntyä.

Hän toteaa ykskantaan, että nykyään ei enää tällaista sopimusta tehtäisi. Samoin hän toteaa, ettei tällaista sopimusta, eli sitä onko mies yksin lasten seurassa, pystyisi mitenkään valvomaan.

Järvelä muistuttaa kuitenkin, että päiväkodin koulutetusta henkilökunnasta on tullut vain kiittävää palautetta.

Joulukuussa 2016 suoritetulla kaupungin valvontakäynnillä todettiin, että yrittäjä ei ole noudattanut tehtyä sopimusta. Kaupunki esittää nyt varhaiskasvatuslain nojalla lasten siirtämistä toiseen päiväkotiin.

Ylitarkastaja Keski-Rauskan mukaan vielä on epäselvää, miksi kaupunki on antanut päiväkodin jatkaa toimintaansa sen jälkeen, kun yrittäjän rikostuomio tuli tietoon vuonna 2011. Asiasta vastaavat ihmiset ovat vaihtuneet sekä avissa että kaupungilla, ja asiaa on selvitelty kaupungin asiakirjojen perusteella.

Asiakirjoista käy Keski-Rauskan mukaan ilmi, että yrittäjältä on edellytetty erilaisia toimia. Hän oli sitoutunut siihen, ettei toimi lasten kanssa yksin ja asiasta tehtiin sopimus. Käytännössä asiaa ei ole kuitenkaan valvottu säännöllisesti.

Keski-Rauska toteaa, että ylipäätään sen valvominen, että yrittäjä ei mene oman yrityksensä tiloihin ja ole siellä lasten kanssa yksin, on käytännössä mahdotonta. Kasvatus- ja sosiaalijohtaja Järvelän tavoin myös Keski-Rauska arvelee, ettei vastaavaa sopimusta enää tehtäisi.

”Tällaisen tuomion saanut henkilö ei voi missään tapauksessa toimia lasten kanssa. En kaupunkina lähtisi tekemään toista kertaa tällaista sopimusta. Lähtisin siitä, että päiväkotitoiminnassa myös palveluntuottajan pitäisi olla täysin nuhteeton”, Keski-Rauska sanoo.

Fakta

Päiväkotiin ei tarvita lupaa


  Päiväkotitoiminta ei ole luvanvaraista, mutta myös yksityisen palveluntuottajan rikostausta selvitetään, jos yrittäjä itse toimii lasten kanssa.

  Rikostaustaotteeseen merkitään tiedot seksuaali-, väkivalta- ja huumetuomioista. Yrittäjän pitää näyttää oma rikostaustaotteensa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle Valviralle, aluehallintovirastolle tai kunnalle.

  Rikostaustaote tarkastetaan siinä vaiheessa, kun yritys aloittaa tai työntekijä palkataan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   Yhdysvallat vaatii toimia ”ennen kuin Pohjois-Korea toimii”, Venäjä ja Kiina jarruttelevat – Pohjois-Korea testasi perjantaina ballistista ohjusta

  6. 6

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  7. 7

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  8. 8

   Saako lapsi juoda simaa, vaikka siinä on alkoholia? Sima ei vahingoita lasta, mutta joskus täyskielto voi kannattaa, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  10. 10

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  8. 8

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää