Valikko
Kotimaa

Pistokokeet paljastivat: Ruotsinlaivoilla myydään nuuskaa yli rajoitusten – varustamot lupasivat puuttua myyntiin jo vuonna 2015

Syöpäjärjestöjen selvityksessä matkustajat saivat ostettua laivojen myymälöistä matkustajatuonnin rajoituksia enemmän nuuskaa.

Syöpäjärjestöjen tekemän selvityksen mukaan matkustajat voivat ostaa edelleen ruotsinlaivoilta matkustajatuonnin rajoituksia suurempia määriä nuuskaa. Laivayhtiöt lupasivat puuttua asiaan jo aiemman vastaavan selvityksen jälkeen, mutta uuden selvityksen perusteella tilanne ei ole muuttunut.

Syöpäjärjestöt tekivät tuoreimman selvityksen vuoksi neljä koeostoa Viking Linen ja TallinkSiljan ruotsinlaivoilla viime syyskuussa.

Kehittämispäällikkö Seppo Soine-Rajanummi kertoo, että koeostajat saivat jokaisella yrityksellä ostettua 2–2,5 kiloa nuuskaa eli selvästi maahantuontimääräykset ylittävän määrän.

Ostajilta ei kysytty kertaakaan maihinnousukorttia.

Nykyisin matkustaja saa tuoda Suomeen yhden kilon nuuskaa yhdellä kerralla. Uusi raja tuli voimaan viime elokuussa. Aiemmin nuuskaa sai tuoda puoli kiloa nykyistä enemmän.

Tupakkalain uudistuksen yhteydessä poistui rasiamääräinen rajoitus, joka vanhassa laissa oli 30 rasiaa.

”Selvitys osoitti, että valvonta ei pelaa, maahantuontisäädöksistä ei tiedoteta eikä ostoja merkitä maihinnousukorttiin”, Seppo Soine-Rajanummi sanoo.

Syöpäjärjestöt selvittivät nuuskan myyntiä laivojen lisäksi myös myymälöissä Ruotsin Haaparannassa ja Uumajan laivaterminaalissa.

Selvityksen mukaan myöskään niissä ei tiedotettu Suomen maahantuontimääräyksistä ostajille, vaikka nuuskan myynti oli selvästi suunnattu suomalaisille kuluttajille.

Syöpäjärjestöt tekivät vastaavanlaisen selvityksen vanhan tupakkalain aikana vuonna 2015. Myös tuolloin tulokset olivat vastaavia kuin uudessa selvityksessä.

Viking Line ja TallinkSilja totesivat edellisen selvityksen jälkeen HS:n haastattelussa vuonna 2015, että yhtiöt puuttuvat selvityksen paljastamiin epäkohtiin.

”Olemme nyt korostaneet jokaisella laivalla, että henkilökunta on tietoinen rajoituksista ja niistä myös kerrotaan asiakkaille”, Viking Linen viestintäjohtaja Johanna Boijer-Svahnström sanoi vuonna 2015.

Viking Linen operatiivinen johtaja Wilhelm Hård af Segerstad kertoo nyt, että tuolloisten toimenpiteiden tarkoituksena oli estää vastaavat tapaukset vastaisuudessa.

”Puutteita on näköjään ilmennyt taas. Toiminta ei ole ollut ohjeidemme mukaista. Pahoittelen sitä”, hän sanoo.

Wilhelm Hård af Segerstad kiistää, että yhtiö myisi tietoisesti maahantuontirajoituksia suurempia määriä nuuskaa matkustajille.

”Se ei ole toimintatapamme”, hän sanoo.

Hänen mukaansa myyjien olisi pitänyt tehdä myös merkintä matkustajan maihinnousukorttiin nuuskan ostamisesta. Kortteihin lisättiin erillinen kohta nuuskaa varten lakiuudistuksen yhteydessä viime vuonna.

Viking Line lupaa käydä uudelleen kaikkien alustensa myymälähenkilökunnan kanssa läpi nuuskan myyntiohjeet ja siten varmistaa, että niitä myös noudatetaan myymälöissä.

TallinkSilja ilmoitti keskiviikkona aikovansa olla yhteydessä Syöpäjärjestöihin selvityksen vuoksi ja kouluttavansa tarvittaessa henkilökuntaansa.

Nuuskan myynti on kielletty Suomessa ja lähes kaikissa muissa EU-maissa. Myynti on sallittua EU-maista ainoastaan Ruotsissa.

Nuuskaselvityksen tehnyt Syöpäjärjestöt on Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpäsäätiön yhteenliittymä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuuska
 • Ruotsinlaiva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  4. 4

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  5. 5

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  8. 8

   NHL-pelaaja rusikoi linjatuomaria hävittyään aloituksen Mikko Koivulle – katso videolta pitkään pelikieltoon johtanut tilanne

  9. 9

   Terrorismivalvojan mukaan Britanniaan kohdistuu valtava riski – vähintään yhtä suuri kuin IRA:n aikoina

  10. 10

   Iivo Niskanen myönsi olleensa MM-kultamahdollisuuden menettämisen jälkeen erittäin vihainen: ”Parempi olla reilulla mielellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  5. 5

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  6. 6

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  7. 7

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  8. 8

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  9. 9

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  10. 10

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää