Valikko
Kotimaa

Pistokokeet paljastivat: Ruotsinlaivoilla myydään nuuskaa yli rajoitusten – varustamot lupasivat puuttua myyntiin jo vuonna 2015

Syöpäjärjestöjen selvityksessä matkustajat saivat ostettua laivojen myymälöistä matkustajatuonnin rajoituksia enemmän nuuskaa.

Syöpäjärjestöjen tekemän selvityksen mukaan matkustajat voivat ostaa edelleen ruotsinlaivoilta matkustajatuonnin rajoituksia suurempia määriä nuuskaa. Laivayhtiöt lupasivat puuttua asiaan jo aiemman vastaavan selvityksen jälkeen, mutta uuden selvityksen perusteella tilanne ei ole muuttunut.

Syöpäjärjestöt tekivät tuoreimman selvityksen vuoksi neljä koeostoa Viking Linen ja TallinkSiljan ruotsinlaivoilla viime syyskuussa.

Kehittämispäällikkö Seppo Soine-Rajanummi kertoo, että koeostajat saivat jokaisella yrityksellä ostettua 2–2,5 kiloa nuuskaa eli selvästi maahantuontimääräykset ylittävän määrän.

Ostajilta ei kysytty kertaakaan maihinnousukorttia.

Nykyisin matkustaja saa tuoda Suomeen yhden kilon nuuskaa yhdellä kerralla. Uusi raja tuli voimaan viime elokuussa. Aiemmin nuuskaa sai tuoda puoli kiloa nykyistä enemmän.

Tupakkalain uudistuksen yhteydessä poistui rasiamääräinen rajoitus, joka vanhassa laissa oli 30 rasiaa.

”Selvitys osoitti, että valvonta ei pelaa, maahantuontisäädöksistä ei tiedoteta eikä ostoja merkitä maihinnousukorttiin”, Seppo Soine-Rajanummi sanoo.

Syöpäjärjestöt selvittivät nuuskan myyntiä laivojen lisäksi myös myymälöissä Ruotsin Haaparannassa ja Uumajan laivaterminaalissa.

Selvityksen mukaan myöskään niissä ei tiedotettu Suomen maahantuontimääräyksistä ostajille, vaikka nuuskan myynti oli selvästi suunnattu suomalaisille kuluttajille.

Syöpäjärjestöt tekivät vastaavanlaisen selvityksen vanhan tupakkalain aikana vuonna 2015. Myös tuolloin tulokset olivat vastaavia kuin uudessa selvityksessä.

Viking Line ja TallinkSilja totesivat edellisen selvityksen jälkeen HS:n haastattelussa vuonna 2015, että yhtiöt puuttuvat selvityksen paljastamiin epäkohtiin.

”Olemme nyt korostaneet jokaisella laivalla, että henkilökunta on tietoinen rajoituksista ja niistä myös kerrotaan asiakkaille”, Viking Linen viestintäjohtaja Johanna Boijer-Svahnström sanoi vuonna 2015.

Viking Linen operatiivinen johtaja Wilhelm Hård af Segerstad kertoo nyt, että tuolloisten toimenpiteiden tarkoituksena oli estää vastaavat tapaukset vastaisuudessa.

”Puutteita on näköjään ilmennyt taas. Toiminta ei ole ollut ohjeidemme mukaista. Pahoittelen sitä”, hän sanoo.

Wilhelm Hård af Segerstad kiistää, että yhtiö myisi tietoisesti maahantuontirajoituksia suurempia määriä nuuskaa matkustajille.

”Se ei ole toimintatapamme”, hän sanoo.

Hänen mukaansa myyjien olisi pitänyt tehdä myös merkintä matkustajan maihinnousukorttiin nuuskan ostamisesta. Kortteihin lisättiin erillinen kohta nuuskaa varten lakiuudistuksen yhteydessä viime vuonna.

Viking Line lupaa käydä uudelleen kaikkien alustensa myymälähenkilökunnan kanssa läpi nuuskan myyntiohjeet ja siten varmistaa, että niitä myös noudatetaan myymälöissä.

TallinkSilja ilmoitti keskiviikkona aikovansa olla yhteydessä Syöpäjärjestöihin selvityksen vuoksi ja kouluttavansa tarvittaessa henkilökuntaansa.

Nuuskan myynti on kielletty Suomessa ja lähes kaikissa muissa EU-maissa. Myynti on sallittua EU-maista ainoastaan Ruotsissa.

Nuuskaselvityksen tehnyt Syöpäjärjestöt on Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpäsäätiön yhteenliittymä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuuska
 • Ruotsinlaiva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi viisi lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  2. 2

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  3. 3

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Serena Williams vastasi tenniksen pahalle pojalle: ”Kunnioita minua ja yksityisyyttäni”

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  10. 10

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää