Valikko
Kotimaa

Myrsky kuritti matkustajalaivoja – tavarat lentelivät, ihmiset oksentelivat: ”Joka puolella näkyi olevan hirveä kaaos”

Myrsky riepotteli torstain vastaisena yöllä ankarasti Itämeren matkustajalauttoja. Tallink Siljan Tukholma–Riika-väliä kulkevan Romantika-aluksen tutka-antenni rikkoutui myrskyssä ja hajotti yhden aluksen ikkunoista. Päivän mittaan tuulten odotetaan laantuvan.

Itämerellä laivamatkustajien yö oli keskiviikon ja torstain välillä rauhaton. Ennätyslukemiin yltäneet aallot ravistelivat matkustajalaivoja, ja myrsky lennätti jopa Tallink Siljan Romantika-aluksen tutka-antennin päin keulaikkunaa.

Yhtiö tiedotti torstaina, että yksi laivan keulaikkunoista rikkoutui yöllä, kun myrskyssä vaurioitunut tutka-antenni osui siihen. Rikkoutunut ikkuna sijaitsee kuudennen kannen baarissa.

”Ikkunasta pääsi vettä sisään ja joihinkin vitoskannella oleviin hytteihin valui kuudennen kannen lattialta vettä”, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Hänen mukaansa hyttien asukkaat siirrettiin uusiin hytteihin, eikä kukaan ollut tapauksen vuoksi vaarassa. Tilanne on yhtiön mukaan hallinnassa, ja laiva on edelleen matkalla Tukholmasta Riikaan.

Tutka-antennin irtoamisen syynä oli Nöjdin mukaan kova merenkäynti, mutta tarkempaa syytä ei vielä tiedetä. Romantika liikennöi Latvian lipun alla, joten tutkintaan osallistuvat Latvian viranomaiset.

Samantyyppinen onnettomuus tapahtui myös runsas vuosi sitten toisella Tallink Siljan aluksella, Victoria 1:llä. Tämän jälkeen Romantikan tutka-antennia oli yhtiön mukaan siirretty.

Myös Viking Grace -matkustajalaiva kärsi keskiviikkona päivällä lievempiä vaurioita kovan tuulen vuoksi. Turun Sanomat uutisoi keskiviikkoiltana, että alus törmäsi Maarianhaminassa satamalaituriin ja sai lommon kylkeensä.

Viking Linen viestintäjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kuvailee, että laiva sai autokannen yläpuolelle ”pienen painautuman”, kun tuulenpuuska iski sen saapuessa satamaan.

”Ei mikään vaaratilanne. Laiva tarkistettiin sekä ulkoa että sisältä, ja se jatkoi matkaansa normaalisti”, Boijer-Svahnström kertoo.

Avomerellä liikkuneilla matkustaja-aluksissa kyyti oli yön aikana vauhdikasta. Viking Gabriellasta purkautui torstaiaamuna Helsingin Katajanokalle pöllämystyneitä matkustajia, jotka kuvailevat tuntemuksiaan jutun yhteydessä olevalla HSTV:n videolla.

”Oli ihan kauheaa, ei pysynyt pystyssä. Laittoivat baarit ja kaiken jo ennenaikaisesti kiinni”, Orvokki Åkerlund sanoi Helsingin Sanomille.

”En ole ikinä ollut tämmöisessä tilanteessa kuin nyt.”

Åkerlundin mukaan ihmiset oksentelivat ympäri laivaa.

”Kyllä siellä joka puolella näkyi olevan hirveä kaaos.”

Matkustajien nukkumisesta ei ollut tulla mitään.

”Sängystä meinasin tippua, mutta onneksi vain toiselle puolelle, sillä toisella puolella oli seinä”, sanoi Seppo Lastunen. Karaokesta pitävä Lastunen ja matkakaveri Erkki Pitkänen lauloivat hytissä jännityksen hälventämiseksi.

Stig Holmen puolestaan kertoo tavaroiden lennelleen ”sinne sun tänne”. Hän meni nukkumaan heti kun mahdollista, jotta saisi nukuttua pahimman höykytyksen yli.

”Heräsin aina, kun aalto jysähti kovaa.”

Myrsky aiheutti yöllä myös joitakin myöhästymisiä. Viking Lineltä kerrotaan, että keskiviikkoiltana Helsingistä lähtenyt Mariella saapuu torstaiaamupäivänä Tukholmaan noin tunnin ja 45 minuuttia myöhässä. Tallink Siljan Baltic Queen taas oli aamupäivällä puolitoista tuntia myöhässä Tallinna–Tukholma-reitillä.

Muut alukset olivat yhtiöiden mukaan ajallaan. Jotkut laivoista jättivät myrskyn vuoksi tekemättä pysähdyksen Maarianhaminassa, joka olisi normaalisti kuulunut niiden aikatauluun.

Molemmista yhtiöistä kerrotaan, että torstaina laivat liikennöivät normaalisti.

”Ollaan selvitty ihan hyvin ottaen huomioon, että yöllä oli kova myrsky. Matkustajia varoitettiin etukäteen, että tulee tuulemaan”, Viking Linen Boijer-Svahnström kertoo.

Rahtialuksia myrsky on häirinnyt selvästi. Liikennevirasto tiedotti torstaina aamupäivällä, että Perämerellä aluksille annetaan jäänmurtoapua, koska tuuli on kuljettanut jäitä meren pohjukkaan.

Selkämerellä Rauman ja Porin edustalla luotsaus oli aamupäivällä keskeytetty kovan tuulen vuoksi, viraston Länsi-Suomen meriliikennekeskus kertoi tiedotteessa. Lisäksi aluksia oli monin paikoin jäänyt satamiin. Iltapäivällä luotsausta oli päästy taas jatkamaan.

Vaikka itse myrsky on laantumassa, sen vaikutusten odotetaan näkyvän vielä jonkin aikaa. Meriliikennekeskus kertoi iltapäivällä, että jotkut satamat ovat ruuhkautuneet odottamaan joutuneiden alusten vuoksi.

Aallonkorkeus nousi yöllä ennätyslukemiin pohjoisella Itämerellä. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela kertoi aamupäivällä Helsingin Sanomille, että aallonkorkeus ylsi 8,2 metriin, eli samoihin lukemiin, joita mitattiin vuonna 2004 Rafael-myrskyssä. Korkein mitattu aalto oli lähes 14-metrinen.

Myrskyn odotetaan rauhoittuvan päivän aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laivaliikenne
 • Risteilyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  8. 8

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää