Valikko
Kotimaa

Myrsky kuritti matkustajalaivoja – tavarat lentelivät, ihmiset oksentelivat: ”Joka puolella näkyi olevan hirveä kaaos”

Myrsky riepotteli torstain vastaisena yöllä ankarasti Itämeren matkustajalauttoja. Tallink Siljan Tukholma–Riika-väliä kulkevan Romantika-aluksen tutka-antenni rikkoutui myrskyssä ja hajotti yhden aluksen ikkunoista. Päivän mittaan tuulten odotetaan laantuvan.

Itämerellä laivamatkustajien yö oli keskiviikon ja torstain välillä rauhaton. Ennätyslukemiin yltäneet aallot ravistelivat matkustajalaivoja, ja myrsky lennätti jopa Tallink Siljan Romantika-aluksen tutka-antennin päin keulaikkunaa.

Yhtiö tiedotti torstaina, että yksi laivan keulaikkunoista rikkoutui yöllä, kun myrskyssä vaurioitunut tutka-antenni osui siihen. Rikkoutunut ikkuna sijaitsee kuudennen kannen baarissa.

”Ikkunasta pääsi vettä sisään ja joihinkin vitoskannella oleviin hytteihin valui kuudennen kannen lattialta vettä”, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Hänen mukaansa hyttien asukkaat siirrettiin uusiin hytteihin, eikä kukaan ollut tapauksen vuoksi vaarassa. Tilanne on yhtiön mukaan hallinnassa, ja laiva on edelleen matkalla Tukholmasta Riikaan.

Tutka-antennin irtoamisen syynä oli Nöjdin mukaan kova merenkäynti, mutta tarkempaa syytä ei vielä tiedetä. Romantika liikennöi Latvian lipun alla, joten tutkintaan osallistuvat Latvian viranomaiset.

Samantyyppinen onnettomuus tapahtui myös runsas vuosi sitten toisella Tallink Siljan aluksella, Victoria 1:llä. Tämän jälkeen Romantikan tutka-antennia oli yhtiön mukaan siirretty.

Myös Viking Grace -matkustajalaiva kärsi keskiviikkona päivällä lievempiä vaurioita kovan tuulen vuoksi. Turun Sanomat uutisoi keskiviikkoiltana, että alus törmäsi Maarianhaminassa satamalaituriin ja sai lommon kylkeensä.

Viking Linen viestintäjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kuvailee, että laiva sai autokannen yläpuolelle ”pienen painautuman”, kun tuulenpuuska iski sen saapuessa satamaan.

”Ei mikään vaaratilanne. Laiva tarkistettiin sekä ulkoa että sisältä, ja se jatkoi matkaansa normaalisti”, Boijer-Svahnström kertoo.

Avomerellä liikkuneilla matkustaja-aluksissa kyyti oli yön aikana vauhdikasta. Viking Gabriellasta purkautui torstaiaamuna Helsingin Katajanokalle pöllämystyneitä matkustajia, jotka kuvailevat tuntemuksiaan jutun yhteydessä olevalla HSTV:n videolla.

”Oli ihan kauheaa, ei pysynyt pystyssä. Laittoivat baarit ja kaiken jo ennenaikaisesti kiinni”, Orvokki Åkerlund sanoi Helsingin Sanomille.

”En ole ikinä ollut tämmöisessä tilanteessa kuin nyt.”

Åkerlundin mukaan ihmiset oksentelivat ympäri laivaa.

”Kyllä siellä joka puolella näkyi olevan hirveä kaaos.”

Matkustajien nukkumisesta ei ollut tulla mitään.

”Sängystä meinasin tippua, mutta onneksi vain toiselle puolelle, sillä toisella puolella oli seinä”, sanoi Seppo Lastunen. Karaokesta pitävä Lastunen ja matkakaveri Erkki Pitkänen lauloivat hytissä jännityksen hälventämiseksi.

Stig Holmen puolestaan kertoo tavaroiden lennelleen ”sinne sun tänne”. Hän meni nukkumaan heti kun mahdollista, jotta saisi nukuttua pahimman höykytyksen yli.

”Heräsin aina, kun aalto jysähti kovaa.”

Myrsky aiheutti yöllä myös joitakin myöhästymisiä. Viking Lineltä kerrotaan, että keskiviikkoiltana Helsingistä lähtenyt Mariella saapuu torstaiaamupäivänä Tukholmaan noin tunnin ja 45 minuuttia myöhässä. Tallink Siljan Baltic Queen taas oli aamupäivällä puolitoista tuntia myöhässä Tallinna–Tukholma-reitillä.

Muut alukset olivat yhtiöiden mukaan ajallaan. Jotkut laivoista jättivät myrskyn vuoksi tekemättä pysähdyksen Maarianhaminassa, joka olisi normaalisti kuulunut niiden aikatauluun.

Molemmista yhtiöistä kerrotaan, että torstaina laivat liikennöivät normaalisti.

”Ollaan selvitty ihan hyvin ottaen huomioon, että yöllä oli kova myrsky. Matkustajia varoitettiin etukäteen, että tulee tuulemaan”, Viking Linen Boijer-Svahnström kertoo.

Rahtialuksia myrsky on häirinnyt selvästi. Liikennevirasto tiedotti torstaina aamupäivällä, että Perämerellä aluksille annetaan jäänmurtoapua, koska tuuli on kuljettanut jäitä meren pohjukkaan.

Selkämerellä Rauman ja Porin edustalla luotsaus oli aamupäivällä keskeytetty kovan tuulen vuoksi, viraston Länsi-Suomen meriliikennekeskus kertoi tiedotteessa. Lisäksi aluksia oli monin paikoin jäänyt satamiin. Iltapäivällä luotsausta oli päästy taas jatkamaan.

Vaikka itse myrsky on laantumassa, sen vaikutusten odotetaan näkyvän vielä jonkin aikaa. Meriliikennekeskus kertoi iltapäivällä, että jotkut satamat ovat ruuhkautuneet odottamaan joutuneiden alusten vuoksi.

Aallonkorkeus nousi yöllä ennätyslukemiin pohjoisella Itämerellä. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela kertoi aamupäivällä Helsingin Sanomille, että aallonkorkeus ylsi 8,2 metriin, eli samoihin lukemiin, joita mitattiin vuonna 2004 Rafael-myrskyssä. Korkein mitattu aalto oli lähes 14-metrinen.

Myrskyn odotetaan rauhoittuvan päivän aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laivaliikenne
 • Risteilyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Millaista on Daruden elämä 17 vuotta Sandstormin jälkeen? Keikkoja maailmalla, röyhkeitä kopioijia ja asuntolainan lyhennyksiä

  6. 6

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  7. 7

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  8. 8

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää