Valikko
Kotimaa

Myrsky kuritti matkustajalaivoja – tavarat lentelivät, ihmiset oksentelivat: ”Joka puolella näkyi olevan hirveä kaaos”

Myrsky riepotteli torstain vastaisena yöllä ankarasti Itämeren matkustajalauttoja. Tallink Siljan Tukholma–Riika-väliä kulkevan Romantika-aluksen tutka-antenni rikkoutui myrskyssä ja hajotti yhden aluksen ikkunoista. Päivän mittaan tuulten odotetaan laantuvan.

Itämerellä laivamatkustajien yö oli keskiviikon ja torstain välillä rauhaton. Ennätyslukemiin yltäneet aallot ravistelivat matkustajalaivoja, ja myrsky lennätti jopa Tallink Siljan Romantika-aluksen tutka-antennin päin keulaikkunaa.

Yhtiö tiedotti torstaina, että yksi laivan keulaikkunoista rikkoutui yöllä, kun myrskyssä vaurioitunut tutka-antenni osui siihen. Rikkoutunut ikkuna sijaitsee kuudennen kannen baarissa.

”Ikkunasta pääsi vettä sisään ja joihinkin vitoskannella oleviin hytteihin valui kuudennen kannen lattialta vettä”, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Hänen mukaansa hyttien asukkaat siirrettiin uusiin hytteihin, eikä kukaan ollut tapauksen vuoksi vaarassa. Tilanne on yhtiön mukaan hallinnassa, ja laiva on edelleen matkalla Tukholmasta Riikaan.

Tutka-antennin irtoamisen syynä oli Nöjdin mukaan kova merenkäynti, mutta tarkempaa syytä ei vielä tiedetä. Romantika liikennöi Latvian lipun alla, joten tutkintaan osallistuvat Latvian viranomaiset.

Samantyyppinen onnettomuus tapahtui myös runsas vuosi sitten toisella Tallink Siljan aluksella, Victoria 1:llä. Tämän jälkeen Romantikan tutka-antennia oli yhtiön mukaan siirretty.

Myös Viking Grace -matkustajalaiva kärsi keskiviikkona päivällä lievempiä vaurioita kovan tuulen vuoksi. Turun Sanomat uutisoi keskiviikkoiltana, että alus törmäsi Maarianhaminassa satamalaituriin ja sai lommon kylkeensä.

Viking Linen viestintäjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kuvailee, että laiva sai autokannen yläpuolelle ”pienen painautuman”, kun tuulenpuuska iski sen saapuessa satamaan.

”Ei mikään vaaratilanne. Laiva tarkistettiin sekä ulkoa että sisältä, ja se jatkoi matkaansa normaalisti”, Boijer-Svahnström kertoo.

Avomerellä liikkuneilla matkustaja-aluksissa kyyti oli yön aikana vauhdikasta. Viking Gabriellasta purkautui torstaiaamuna Helsingin Katajanokalle pöllämystyneitä matkustajia, jotka kuvailevat tuntemuksiaan jutun yhteydessä olevalla HSTV:n videolla.

”Oli ihan kauheaa, ei pysynyt pystyssä. Laittoivat baarit ja kaiken jo ennenaikaisesti kiinni”, Orvokki Åkerlund sanoi Helsingin Sanomille.

”En ole ikinä ollut tämmöisessä tilanteessa kuin nyt.”

Åkerlundin mukaan ihmiset oksentelivat ympäri laivaa.

”Kyllä siellä joka puolella näkyi olevan hirveä kaaos.”

Matkustajien nukkumisesta ei ollut tulla mitään.

”Sängystä meinasin tippua, mutta onneksi vain toiselle puolelle, sillä toisella puolella oli seinä”, sanoi Seppo Lastunen. Karaokesta pitävä Lastunen ja matkakaveri Erkki Pitkänen lauloivat hytissä jännityksen hälventämiseksi.

Stig Holmen puolestaan kertoo tavaroiden lennelleen ”sinne sun tänne”. Hän meni nukkumaan heti kun mahdollista, jotta saisi nukuttua pahimman höykytyksen yli.

”Heräsin aina, kun aalto jysähti kovaa.”

Myrsky aiheutti yöllä myös joitakin myöhästymisiä. Viking Lineltä kerrotaan, että keskiviikkoiltana Helsingistä lähtenyt Mariella saapuu torstaiaamupäivänä Tukholmaan noin tunnin ja 45 minuuttia myöhässä. Tallink Siljan Baltic Queen taas oli aamupäivällä puolitoista tuntia myöhässä Tallinna–Tukholma-reitillä.

Muut alukset olivat yhtiöiden mukaan ajallaan. Jotkut laivoista jättivät myrskyn vuoksi tekemättä pysähdyksen Maarianhaminassa, joka olisi normaalisti kuulunut niiden aikatauluun.

Molemmista yhtiöistä kerrotaan, että torstaina laivat liikennöivät normaalisti.

”Ollaan selvitty ihan hyvin ottaen huomioon, että yöllä oli kova myrsky. Matkustajia varoitettiin etukäteen, että tulee tuulemaan”, Viking Linen Boijer-Svahnström kertoo.

Rahtialuksia myrsky on häirinnyt selvästi. Liikennevirasto tiedotti torstaina aamupäivällä, että Perämerellä aluksille annetaan jäänmurtoapua, koska tuuli on kuljettanut jäitä meren pohjukkaan.

Selkämerellä Rauman ja Porin edustalla luotsaus oli aamupäivällä keskeytetty kovan tuulen vuoksi, viraston Länsi-Suomen meriliikennekeskus kertoi tiedotteessa. Lisäksi aluksia oli monin paikoin jäänyt satamiin. Iltapäivällä luotsausta oli päästy taas jatkamaan.

Vaikka itse myrsky on laantumassa, sen vaikutusten odotetaan näkyvän vielä jonkin aikaa. Meriliikennekeskus kertoi iltapäivällä, että jotkut satamat ovat ruuhkautuneet odottamaan joutuneiden alusten vuoksi.

Aallonkorkeus nousi yöllä ennätyslukemiin pohjoisella Itämerellä. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela kertoi aamupäivällä Helsingin Sanomille, että aallonkorkeus ylsi 8,2 metriin, eli samoihin lukemiin, joita mitattiin vuonna 2004 Rafael-myrskyssä. Korkein mitattu aalto oli lähes 14-metrinen.

Myrskyn odotetaan rauhoittuvan päivän aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laivaliikenne
 • Risteilyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  7. 7

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  8. 8

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  8. 8

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää