Valikko
Kotimaa

Myrsky kuritti matkustajalaivoja – tavarat lentelivät, ihmiset oksentelivat: ”Joka puolella näkyi olevan hirveä kaaos”

Myrsky riepotteli torstain vastaisena yöllä ankarasti Itämeren matkustajalauttoja. Tallink Siljan Tukholma–Riika-väliä kulkevan Romantika-aluksen tutka-antenni rikkoutui myrskyssä ja hajotti yhden aluksen ikkunoista. Päivän mittaan tuulten odotetaan laantuvan.

Itämerellä laivamatkustajien yö oli keskiviikon ja torstain välillä rauhaton. Ennätyslukemiin yltäneet aallot ravistelivat matkustajalaivoja, ja myrsky lennätti jopa Tallink Siljan Romantika-aluksen tutka-antennin päin keulaikkunaa.

Yhtiö tiedotti torstaina, että yksi laivan keulaikkunoista rikkoutui yöllä, kun myrskyssä vaurioitunut tutka-antenni osui siihen. Rikkoutunut ikkuna sijaitsee kuudennen kannen baarissa.

”Ikkunasta pääsi vettä sisään ja joihinkin vitoskannella oleviin hytteihin valui kuudennen kannen lattialta vettä”, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Hänen mukaansa hyttien asukkaat siirrettiin uusiin hytteihin, eikä kukaan ollut tapauksen vuoksi vaarassa. Tilanne on yhtiön mukaan hallinnassa, ja laiva on edelleen matkalla Tukholmasta Riikaan.

Tutka-antennin irtoamisen syynä oli Nöjdin mukaan kova merenkäynti, mutta tarkempaa syytä ei vielä tiedetä. Romantika liikennöi Latvian lipun alla, joten tutkintaan osallistuvat Latvian viranomaiset.

Samantyyppinen onnettomuus tapahtui myös runsas vuosi sitten toisella Tallink Siljan aluksella, Victoria 1:llä. Tämän jälkeen Romantikan tutka-antennia oli yhtiön mukaan siirretty.

Myös Viking Grace -matkustajalaiva kärsi keskiviikkona päivällä lievempiä vaurioita kovan tuulen vuoksi. Turun Sanomat uutisoi keskiviikkoiltana, että alus törmäsi Maarianhaminassa satamalaituriin ja sai lommon kylkeensä.

Viking Linen viestintäjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kuvailee, että laiva sai autokannen yläpuolelle ”pienen painautuman”, kun tuulenpuuska iski sen saapuessa satamaan.

”Ei mikään vaaratilanne. Laiva tarkistettiin sekä ulkoa että sisältä, ja se jatkoi matkaansa normaalisti”, Boijer-Svahnström kertoo.

Avomerellä liikkuneilla matkustaja-aluksissa kyyti oli yön aikana vauhdikasta. Viking Gabriellasta purkautui torstaiaamuna Helsingin Katajanokalle pöllämystyneitä matkustajia, jotka kuvailevat tuntemuksiaan jutun yhteydessä olevalla HSTV:n videolla.

”Oli ihan kauheaa, ei pysynyt pystyssä. Laittoivat baarit ja kaiken jo ennenaikaisesti kiinni”, Orvokki Åkerlund sanoi Helsingin Sanomille.

”En ole ikinä ollut tämmöisessä tilanteessa kuin nyt.”

Åkerlundin mukaan ihmiset oksentelivat ympäri laivaa.

”Kyllä siellä joka puolella näkyi olevan hirveä kaaos.”

Matkustajien nukkumisesta ei ollut tulla mitään.

”Sängystä meinasin tippua, mutta onneksi vain toiselle puolelle, sillä toisella puolella oli seinä”, sanoi Seppo Lastunen. Karaokesta pitävä Lastunen ja matkakaveri Erkki Pitkänen lauloivat hytissä jännityksen hälventämiseksi.

Stig Holmen puolestaan kertoo tavaroiden lennelleen ”sinne sun tänne”. Hän meni nukkumaan heti kun mahdollista, jotta saisi nukuttua pahimman höykytyksen yli.

”Heräsin aina, kun aalto jysähti kovaa.”

Myrsky aiheutti yöllä myös joitakin myöhästymisiä. Viking Lineltä kerrotaan, että keskiviikkoiltana Helsingistä lähtenyt Mariella saapuu torstaiaamupäivänä Tukholmaan noin tunnin ja 45 minuuttia myöhässä. Tallink Siljan Baltic Queen taas oli aamupäivällä puolitoista tuntia myöhässä Tallinna–Tukholma-reitillä.

Muut alukset olivat yhtiöiden mukaan ajallaan. Jotkut laivoista jättivät myrskyn vuoksi tekemättä pysähdyksen Maarianhaminassa, joka olisi normaalisti kuulunut niiden aikatauluun.

Molemmista yhtiöistä kerrotaan, että torstaina laivat liikennöivät normaalisti.

”Ollaan selvitty ihan hyvin ottaen huomioon, että yöllä oli kova myrsky. Matkustajia varoitettiin etukäteen, että tulee tuulemaan”, Viking Linen Boijer-Svahnström kertoo.

Rahtialuksia myrsky on häirinnyt selvästi. Liikennevirasto tiedotti torstaina aamupäivällä, että Perämerellä aluksille annetaan jäänmurtoapua, koska tuuli on kuljettanut jäitä meren pohjukkaan.

Selkämerellä Rauman ja Porin edustalla luotsaus oli aamupäivällä keskeytetty kovan tuulen vuoksi, viraston Länsi-Suomen meriliikennekeskus kertoi tiedotteessa. Lisäksi aluksia oli monin paikoin jäänyt satamiin. Iltapäivällä luotsausta oli päästy taas jatkamaan.

Vaikka itse myrsky on laantumassa, sen vaikutusten odotetaan näkyvän vielä jonkin aikaa. Meriliikennekeskus kertoi iltapäivällä, että jotkut satamat ovat ruuhkautuneet odottamaan joutuneiden alusten vuoksi.

Aallonkorkeus nousi yöllä ennätyslukemiin pohjoisella Itämerellä. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela kertoi aamupäivällä Helsingin Sanomille, että aallonkorkeus ylsi 8,2 metriin, eli samoihin lukemiin, joita mitattiin vuonna 2004 Rafael-myrskyssä. Korkein mitattu aalto oli lähes 14-metrinen.

Myrskyn odotetaan rauhoittuvan päivän aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laivaliikenne
 • Risteilyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  3. 3

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  4. 4

   Trump: Yhdysvallat lisää hiilen käyttöä, muuri rakennetaan ”pian, etuajassa” ja ulkomaiset rikolliset ”heitetään helvettiin”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Kenen kanssa Sipilä oikein neuvotteli Malmin kentästä? Ehdotuksia ei ole kuullut Jussi Pajunen eikä Anni Sinnemäki

  7. 7

   Helsingin perussuomalaisten sekoilulle lyötiin piste: peräti puolet valtuutetuista katosi muiden puolueiden vaalilistoille

  8. 8

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  9. 9

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  10. 10

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  4. 4

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  5. 5

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  10. 10

   ”22 kaveriani on kuollut” – Sandron ura Malmön rikollispiireissä alkoi Niken tennareista, pian hän kantoi asetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää