Kotimaa

Varakas ministeri on erikoistapaus – Tällainen on Sipilän tapauksen historiallinen tausta

Ennen 1990-luvun alkua ministerien varallisuuteen ei juuri kiinnitetty huomiota. Sitten tuli Suomen avautuminen ja tapaus Juhantalo.

Mikä on ollut pääministeri Juha Sipilän (kesk) suurin virhe viime kuukausien kohuissa? Onko se ollut ylimielisyys, avoimuuden ylenkatsominen vai varomattomuus viranhoidossa?

Vai se, että hän ylipäätään on kuvitellut, ettei hänen huomattava omaisuutensa herätä huomiota? Suomen historia ei näet tunne montaa merkittävää ministeriä, jolla olisi takanaan yhtä menestyksekäs ura liike-elämässä.

”Sipilä on uniikki tapaus”, sanoo Helsingin yliopiston yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen.

”Täytyy mennä historiassa kauas taaksepäin ennen kuin löytää yhtä varakkaan pääministerin.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Totta tosiaan. Tarkalleen ottaen täytyy mennä ainakin 1950-luvulle. Tuon vuosikymmenen lopussa virkamieshallituksen pääministerinä toimi Rainer von Fieandt, entinen keskuspankkiiri, aatelissuvun vesa ja eittämättä varakas mies.

Saman vuosikymmenen alkupuolella tasavallan presidenttinä oli ollut J. K. Paasikivi, joka oli paitsi kokenut poliitikko, myös pitkän linjan pankkiiri ja mahdollisesti Suomen kaikkien aikojen rikkain poliitikko.

Paasikivi oli niin varakas, että häntä voi pitää jonkinlaisena aikansa Björn Wahlroosina.


”Silloin poliitikkojen varallisuuteen kiinnitettiin vähemmän huomiota. Ei Paasikiven varallisuudesta puhuttu julkisuudessa, vaikka hän sai KOP:lta konsulttipalkkioita vielä noustuaan pääministeriksi jatkosodan jälkeen”, Jensen-Eriksen kertoo.

Myöskään Paasikiveä tasavallan presidenttinä seuranneen Urho Kekkosen omaisuudesta ei professorin mukaan juuri puhuttu, mitä nyt joskus poliittisten vihamiesten toimesta.

Sitten tuli 1980- ja 1990-lukujen vaihde, Suomen avautuminen maailmalle – ja Kauko Juhantalo.

1980-luvun loppuun saakka Suomen talous oli varsin sulkeutunut: esimerkiksi ulkomaalaisten omistuksia suomalaisyhtiöissä rajoitettiin. Kun taloutta ryhdyttiin avaamaan ulkomaiselle pääomalle, oli yritysten opittava entistä avoimemmiksi.

Tämä puolestaan, yhdistettynä Suomen ilmapiirin yleiseen liberalisoitumiseen ja kansainvälistymiseen, ruokki myös politiikkaan kohdistuvia avoimuusvaatimuksia.

Tähän tilanteeseen marssi Kauko Juhantalo (kesk). Kauppa- ja teollisuusministeri Juhantalo sai 1990-luvun alussa pöydälleen Tampellan rahavaikeudet. SKOP:n pääjohtaja Christopher Wegelius tuli pyytämään valtion tukea teollisuusyritykselle.

Keskustelussa Juhantalo pyrki ”koplaamaan” mahdollisen valtiontuen yhteen SKOP:n omille yhtiöilleen myöntämien lainojen kanssa.

Asian tultua ilmi Wegeliuksen muistelmissa Juhantalo joutui eroamaan ministerinpaikalta, sai vuoden ehdollista vankeutta valtakunnanoikeudessa ja erotettiin lopulta kansanedustajan paikalta.


Juhantalon tapauksen seurauksena Suomessa ryhdyttiin pohtimaan ministerien toiminnan avoimuutta. Olisiko korruptiota helpompi torjua, jos ministerit joutuisivat ilmoittamaan sidonnaisuutensa?

Vuonna 1994 säädettiin laki, joka ensimmäistä kertaa velvoitti ministerit ilmoittamaan sidonnaisuutensa. Myös kansanedustajille annettiin mahdollisuus tehdä ilmoitus, mutta tätä ei pidetty pakollisena.

Lisäksi laissa määrättiin, ettei ministeri voi hoitaa mitään muuta tehtävää, joka voisi vaarantaa hänen toimensa hoitamisen tai luottamuksensa.

Seuraavat merkittävät lait säädettiin 2000-luvun alussa: vaalirahoituslaki tuli voimaan ja ministereitä koskevia esteellisyyssäännöksiä uudistettiin. Esteellisyyssäännöksiin kirjattiin erikseen, että ne koskevat myös ministereitä, ja sukulaisuussuhteita tarkennettiin.

Juuri näistä esteellisyyssäännöistä Sipilän tapauksessakin on keskusteltu.

Mitä Sipilän toiminnasta sitten pitäisi historian valossa ajatella?

”Selvästi tässä haetaan rajoja, mitä voi tehdä ja mitä ei”, Jensen-Eriksen toteaa.

Professorin mukaan on oletettavaa, että avoimuuden vaatimukset lisääntyvät tulevaisuudessa – ainakin elleivät donaldtrumpit pääse katkaisemaan trendiä.

Pääministeri Sipilä Puolassa: ”En aio luopua omistajaohjauksesta”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on parhaillaan vierailulla Puolassa. HS ja Yle haastattelivat häntä viimeaikaisesta jääviyskohusta.

Sipilän Intian-matkasta syntyi kohu tiistaina, kun Iltalehti kertoi, että hän olisi edistänyt lastensa osittain omistaman Chempolis-yrityksen kauppoja.

Pääministeri Sipilä, aiotteko harkita toimenpiteitä, jotka estäisivät mahdolliset jääviyksien syntymiset vastaisuudessa?”Näitä toimenpiteitä teen tietenkin koko ajan. Olen tehnyt niitä ennakoivasti ja jokaista tilannetta olen harkinnut huolellisesti etukäteen ja toiminut niissä niin kuin pitääkin. Tämähän on laillisuusvalvojalla eduskunnan oikeusasiamiehellä käsiteltävänä.”

Aiotteko siirtää omistajaohjauksen jonkun toisen ministerin salkkuun?”En, se on pääministerin salkussa. Ja sehän ei näihin keskusteluihin liity mitenkään.”

Lähtisittekö vielä politiikkaan, jos tietäisitte miten lähipiiriä ja sen omistuksia käsitellään julkisesti?”Minä en katso taaksepäin vaan eteenpäin, ja nyt olen tässä tehtävässä ja aion tehdä sen kun­nialla loppuun saakka.”

Oppositio on vaatinut teiltä selvyyttä yhteyksistä ja jääviyksistä ja valtionomistajaohjauksesta. Aiotteko antaa eduskunnalle tällaisen selvityksen?”Eduskunnan oikeusasiamies selvittää tämän laillisuusnäkökulman esteellisyyteen ja oikeuskanslerinvirastosta annettiin ohje jo joulukuun alussa –– että ei ole soveliasta kommentoida asiaa silloin kun laillisuusvalvontaa on päällä. Aion noudattaa sitä, ja palataan niihin asioihin sitten sen jälkeen kun oikeusasiamies on antanut kuulla itsestään.”

Chempolis-yhtiö kehittää biopolttoaineita. Vienninedistämismatkan päätteeksi Chempolis tiedotti, että intialaisyhtiö NLR:n hallitus oli siunannut 110 miljoonan euron arvoisen biojalostamohankkeen etenemisen.

Sipilän lapset omistavat Chempolisista noin viisi prosenttia Fortel Invest -yh­tiön kautta. Intian-matkan aikana lapset omistivat yhtiöstä Iltalehden mukaan kahdeksan prosenttia.

Sipilä kiisti tiistaina Ylen A-studiossa, että olisi edistänyt Chempoliksen liiketoimia Intiassa. Hän sanoi tienneensä, että hänen lapsillaan on omistuksia yhtiössä, mutta päätti kuitenkin olla pudottamatta sitä matkalta.

Valtion vienninedistäjä Finpro kutsuu yritykset vienninedistämismatkalle avoimilla hauilla, ja yhtiöt maksavat itse kulunsa. Ministerit eivät ole yleensä puuttuneet seurueen kokoonpanoon.

Sipilän Intian-matkasta ja sen yhteydestä Chempolisiin on tehty jo useita kanteluita oikeuskanslerinvirastoon ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Tiistaina esille nousivat myös valtio-omisteisen energiayhtiö Fortumin omistukset Chempolisissa. Fortum kertoi lokakuussa sijoittavansa Chempolisiin 6,4 miljoonaa euroa, jolla se nousi yhtiön suurimmaksi omistajaksi.

Sipilä on valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Sipilä kielsi tiistaina Ylelle, että hänellä olisi ollut osaa Fortumin päätökseen.


Neljä tapausta valtakunnanoikeuteen

  Valtakunnanoikeus käsittelee muun muassa ministerien virkatoimista nostettuja syytteitä. Se on Suomen historian aikana kokoontunut neljä kertaa.

  1933: Maalaisliittolaista Juho Niukkasta syytetään valtioneuvoston istunnon asiakirjan väärentämisestä. Väärennös olisi tapahtunut raaputtamalla, mistä syystä juttua kutsutaan raaputusjutuksi. Oikeus ei tuomitse Niukkasta todisteiden puutteessa.

  1953: Kahta ex-ministeriä ja kahta istuvaa ministeriä syytetään siitä, että he ovat myöntäneet väärin perustein valtionapua yhtiölle, jossa yksi heistä on osakkaana. Konkurssikypsän yhtiön nimi oli Salaputki Oy, mistä syystä tapaus tunnetaan salaputkijuttuna. Kaksi syytettyä tuomitaan sakkoihin ja istuvat ministerit joutuvat eroamaan.

  1961: Joukko ministereitä joutuu syytteeseen ns. Kätilöopiston jutussa. Uuden Kätilöopiston rakentajaksi on valittu konkurssikypsä rakennusyhtiö, jonka talousvaikeuksia ministerit piilottelevat. Yhtiön konkurssista koituu veronmaksajille nykyrahassa noin 7 miljoonan euron tappiot. Kaksi ministereistä tuomitaan tuntuviin sakkoihin.

  1993: Kauko Juhantalon tapaus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Esteellisyys
 • Juha Sipilä
 • Kauko Juhantalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  3. 3

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  4. 4

   Sauli Niinistö asettui YK-puheessaan Trumpin kanssa eri linjoille kolmessa isossa kysymyksessä – presidentin puhe luettavissa kokonaisuudessaan

  5. 5

   ”On perusteltua, että se joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  6. 6

   Yllättävä käänne palkkaneuvotteluissa – Paperiteollisuuden työehtoneuvottelut poikki

  7. 7

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Theresa May tekee vihdoin tarjouksensa: Britannia aikoo selvitä jo sovituista 60 miljardin EU-maksuista 20 miljardilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  5. 5

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  6. 6

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  9. 9

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espanjan poliisi otti kiinni Katalonian viranomaisia itsenäisyys­äänestyksen takia – Aluehallituksen jäsen HS:lle: ”Vain sokea voi luulla tämän vähentävän itsenäisyystahtoa”
  3. Audi myy nyt autoa, jonka kuski voisi katsella televisiota – Kysyimme Trafilta, saako ajaessa katsoa TV:tä
  4. Sauli Niinistö asettui YK-puheessaan Trumpin kanssa eri linjoille kolmessa isossa kysymyksessä – presidentin puhe luettavissa kokonaisuudessaan
  5. Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...
  6. Kahvi houkuttaa herkuttelemaan, hyvä musiikki juomaan kaljaa – Näin helppo makuaistiasi on hämätä
  7. Historian ylioppilaskokeeseen lipsahti väärä vuosiluku – ”Pyrimme siihen, että virheitä ei olisi, mutta kokeita tekevät ihmiset”
  8. Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia
  9. ”On perusteltua, että se joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – eduskunta jatkaa väittelyä budjetista
  10. HS:n miniristikko on tänään yhtä runoa – Saatko ristikon ratkaistua?
  11. Tekoäly muuttaa meidän kaikkien elämää, myös taiteilijoiden – HSTV näyttää keskustelutilaisuuden Ateneumista suorana kello 18 alkaen
  12. Näytä lisää