Valikko
Kotimaa

Reserviläisliitto vertaa reservistä siviilipalvelukseen siirtymistä rintamakarkuruuteen – ”Se murentaa koko puolustusjärjestelmän”

Reserviläisiä hakeutuu siviilipalvelukseen niin paljon, että koulutuskeskuksesta loppui tila.

”Reservistä siviilipalvelukseen siirtyminen on tämän päivän rintamakarkuruutta. Oletko asiasta samaa mieltä?”

Näin julisti Reserviläisliitto torstaina julkaistussa Facebook-päivityksessään. Sen ohessa jaettiin Ylen uutinen, jossa kerrottiin reservistä siviilipalvelukseen haluavien määrän moninkertaistumisesta.

Päivityksen kirjoitti Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg, joka myös uskoo valtaosan liiton yli 37 000 jäsenistä allekirjoittavan hänen lausumansa. Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö.

”Päivitys on enemmän henkilökohtainen näkemys kuin liiton kanta, mutta uskon, että jäsenistö on samaa mieltä.”


Sotilasreservi kostuu armeijan käyneistä, jotka valtio voi pyytää palvelukseen kriisin uhatessa. Siviilipalvelukseen siirtymällä henkilö poistuu reservistä ja siten vapautuu armeijan palveluksesta niin sodan kuin rauhankin ajaksi.

Facebook-päivityksen kommenteissa esiintyi niin kannustavia kuin kriittisiäkin kommentteja. Kritiikki kohdistui etenkin rintamakarkuri-vertaukseen. Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen kokee, että Reserviläisliiton rintamakarkuri-vertaus on tarkoitettu loukkaavaksi.

Päivityksessä rinnastui laillinen tapa suorittaa asepalvelus ja sotilaskarkuruus, josta esimerkiksi jatkosodan aikana rangaistiin jopa teloituksella.

”Vertauksen on ilmeisesti tarkoitus olla loukkaava ja ihmisiä halventava, ja sen voi sellaiseksi tulkita”, Raninen sanoo.

Nyberg ei halua ottaa kantaa ”filosofiseen pohdintaan” siitä, mitä rintamakarkuruudella voidaan tarkoittaa.

”Sosiaalinen media on vähän tällainen, että on parempi, että asiat ilmaisee jyrkästi kuin vähemmän jyrkästi”, hän sanoo.

Nybergin mukaan päivityksen taustalla on hänen kokemuksensa siitä, että puolustusreservistä on liian helppoa siirtyä siviilipalveluksen puolelle.

Nykyään armeijan käynyt voi kieltäytyä reservistä hakeutumalla täydennyspalvelukseen. Täydennyspalvelukseen voi hakea täyttämällä hakemuksen täydennyspalvelukseen ja toimittamalla se armeijan aluetoimistoon tai Lapinjärven siviilipalveluskeskukseen.

Nybergin mielestä on hassua, että yhdellä ilmoituksella voi hankkiutua eroon sodanajan sijoituspaikastaan ja siirtyä siviilipalvelukseen, koska Suomen puolustusvoimien sodan ajan joukkojen vahvuudesta yli 95 prosenttia on reserviläisiä.

”Se murentaa koko puolustusjärjestelmän. Minua häiritsee henkilökohtaisesti, että reservissä oleva voi hypätä niin helposti pois.”

Nyberg uskoo, että joidenkin reservistä siviilipalvelukseen siirtymisien taustalla on eettisiä syitä, mutta pitää yleisimpänä syynä siviilipalvelukseen siirtymisen helppoutta. Hänen mukaansa ihmiset ajattelevat kertauskirjeen saapuessa, että heillä on töissä kiireitä tai lomamatka varattuna ja he siirtyvät siksi siviilipalvelukseen.

Nyberg kertoo, että siirtyminen reservistä siviilipalvelukseen on kasvanut samaan aikaan kuin kertausharjoitukseen kutsuttujen vuosittainen määrä nousi. Kun vuonna 2014 kertauskutsuja saapui noin 6 000 reserviläisen postilaatikkoon, vuonna 2015 niitä tuli noin 18 000 henkilölle.

”Kyllä se enemmän kertoo mukavuudenhalusta kuin eettisistä vakaumuksista, tämä on henkilökohtainen mielipiteeni.”

Aseistakieltäytyjäliiton Raninen on eri mieltä.

Ranisen mukaan reservistä siviilipalvelukseen siirtyminen on omatunnon kysymys. Hänen mielestään siihen on vaikuttanut viime aikoina merkittävästi esimerkiksi Euroopan kiristyvä poliittinen tilanne, Suomen sotilaallinen varustautuminen ja se, että aiheesta on puhuttu julkisuudessa aiempaa enemmän.

”Henkilökohtainen maailmankuvani lähtee siitä, että jos haluat rauhaa, niin valmistaudut rauhaan. Monet uusista reservikieltäytyjistä tuntuvat ajattelevan samalla tavalla.”

Aseistakieltäytyjien liitto toimii siviilipalveluksen suorittajien, reservikieltäytyjien ja totaalikieltäytyjien etujärjestönä.

 

Reserviläisiä hakeutuu siviilipalvelukseen niin paljon, että koulutuskeskuksesta loppui tila

Siviilipalveluksen reservistä siirtyvien määrä lähti selvästi nousuun vuoden 2014 aikana, kertoo siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen. Aiemmin reservistä pois hakevia oli noin 100–200 vuodessa niinä vuosina, joina puolustusvoimat järjestivät paljon kertausharjoituksia.

Vuonna 2014 hakijoita oli 300, vuonna 2015 noin 1 000 ja viime vuonna vähän yli 700.

Hakijoita on niin paljon, että siviilipalveluskeskus ei pysty pitämään kaikkia siviilipalvelukseen siirtyville tarkoitetuttuja viiden päivän täydennyskoulutuskursseja Lapinjärvellä. Lapinjärvi sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Siellä keskus kouluttaa myös ne siviilipalvelusvelvolliset, jotka ovat lähtökohtaisesti halunneet suorittaa siviilipalveluksen.

”Kaikki eivät mahdu Lapinjärvelle. Siksi Kuopion pelastuslaitoksesta tuli koulutuskumppanimme.”

Reijosen mukaan reservistä pois siirtyminen on hänen nähdäkseen pitkän harkinnan tulos. Päätös on nimittäin lopullinen. Kun hakemus on hyväksytty, enää ei voi palata reserviin.

”Koulutuksessa olleet ovat kertoneet, että keskustelu Naton isäntämaasopimuksesta ja Ukrainan kriisi ovat vaikuttaneet siviilipalvelukseen hakeutumiseen”, Reijonen kertoo.

Tänä vuonna siviilipalveluskeskus kouluttaa täydennyspalvelussuorituseristä viisi Lapinjärvellä ja kolme Kuopiossa. Ensimmäisen Kuopio-erän koulutus alkaa maanantaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  6. 6

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  3. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  4. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  5. Tunti sitten
  6. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  7. 2 tuntia sitten
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  11. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  12. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  13. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  14. Näytä lisää