Kotimaa

Armeija havittelee huipputarkkoja ammuksia tykistölle – sytyttimissä on satelliittipaikannus

Tietopyyntöjä valmistajille saattaa lähteä jo tänä vuonna.

Maavoimat on valmistelemassa mahdollista hanketta ennennäkemättömän tarkkojen tykistön erikoisampumatarvikkeiden hankkimiseksi. Hankkeessa tutkitaan niin sanottuja ohjautuvia ammuksia eli eräänlaisia älyammuksia.

”Nämä ovat tulleet ihan vastikään. Meillä selvitetään laajasti markkinoilla olevia ohjautuvia ampumatarvikkeita perinteiselle tykistölle”, kertoo tykistön tarkastaja, eversti Pasi Pasivirta.

”Yleisesti ottaen katsomme, millaisia ampumatarvikkeita tulevaisuuden sodankäynnissä tarvitaan niin, että saamme ampumatarvikkeille pitkän kantaman ja tarkkuuden.”

Pasivirran mukaan ensimmäinen vaihe hankkeessa on teknologia- ja saatavuusselvitysten laatiminen.

”Teemme vähän markkinakartoitusta”, Pasivirta sanoo.

”Varmaan ensi vuonna edetään tietopyyntövaiheeseen. Joidenkin asioiden osalta ehkä jo tänä vuonna.”

Käytännössä ohjautuvia ammuksia käytettäisiin tykeissä, joiden kaliiperi on 155 millimetriä. Se on tyypillinen länsimaissa käytetty kaliiperi.

Puolustusvoimat suunnittelee hankkivansa Etelä-Koreasta käytettyjä 155 millimetrin panssarihaupitseja. Kauppa solmittaneen lähiaikoina.

Ohjautuvat ammukset ovat uusinta uutta tykistöaselajin ampumatarviketeknologiassa. Muun muassa Yhdysvallat ja Kanada ovat eturintamassa ottaneet niitä käyttöönsä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa valmistetaan järjestelmää, jota kutsutaan nimellä Precision Guidance Kit (PGK). Se voidaan kääntää suomeksi tarkkuusohjaussarjaksi.

”Niissä on erilaisia paikannusjärjestelmiä. Kun laukaus ammutaan, niin sytyttimessä on paikkatieto, mihin sen pitäisi lentää. Se mittaa omaa lentorataansa ja omaa paikkaansa ja tarvittaessa avaa erilaisia ohjaussiivekkeitä, jotka korjaavat ammuksen sivusuuntaa ja etäisyyttä”, Pasivirta kuvaa.

”Kaikessa on lähtökohtana se, että voimme käyttää meidän perinteisiä tykkejämme ja ampumatarvikkeitamme. Esimerkiksi nämä sytyttimet eivät edellytä ampumatarvikkeelta mitään erityistä, vaan se on sytytin, joka ruuvataan ampumatarvikkeen kärkeen tavallisen sytyttimen tilalle.”

Ohjautuva ampumatarvike toimii siten, että perinteiseen tykistön ammukseen asennetaan tavanomaisen sytyttimen tilalle erikoissytytin. Se sisältää esimerkiksi satelliittipaikantimen, sähköä tuottavan vaihtovirtageneraattorin ja pienet siivekkeet.

Sytytin pystyy ohjaamaan satelliittipaikantimen ja siivekkeiden avulla ammuksen reittiä ilmassa.

PGK-sytyttimen valmistajan mukaan puolet sen sytyttimillä varustetuista 155 millimetrin kaliiperin ammuksista osuu 30 metrin säteiseen ympyrään 30 kilometrin päästä, kun vastaava säde tavanomaisilla sytyttimillä varustetuilla ammuksilla on 267 metriä.

PGK-ammuksessa on myös turvajärjestelmä sen varalta, että ammus ajautuu sivuun halutusta kohteesta. Tuolloin se ei räjähdä.

Turvajärjestelmä on hyödyllinen silloin, kun tykistöllä joudutaan ampumaan lähelle omien joukkojen asemia.

Venäjällä on ollut pitkään käytössä oma ohjautuvien ammusten Krasnopol-järjestelmänsä.

”Se edellyttää aina maalinosoituksen paikan päälle. Sen että joku valaisee maalia laserilla. Se on yksi esimerkki, millaisia järjestelmiä on”, sanoo Pasivirta.

”Me olemme kartoittamassa uudemmalla teknologialla toimivia, jotka eivät edellytä maalin valaisua.”

Ohjautuvat ammukset tulevat tavanomaisia kalliimmiksi. Tarkkuutensa vuoksi niitä tarvitaan kuitenkin perinteisiä ampumatarvikkeita vähemmän.

Vertailun vuoksi Maavoimat testasi viime vuonna Rovajärven ampuma-alueella ranskalaisia Bonus-älyammuksia. 155 millimetrin tykeillä laukaistavat ammukset osaavat hakeutua itsenäisesti panssaroituihin ajoneuvoihin.

”Bonus toimi erittäin hyvin. Tulokset, joita saimme kerättyä, olivat tosi hyviä”, Pasivirta kertoo.

Suomi osti Bonus-ammuksia pari vuotta sitten 16 miljoonalla eurolla. Rahalla sai alle 300 kovaa ammusta, 60 harjoitusammusta ja koulutustarvikkeita.

Suomella on Euroopan mitassa poikkeuksellisen vahva tykistö. Siihen kuuluu Puolustusvoimien oman ilmoituksen mukaan lähes 800 kaliiperiltaan yli 100 millimetrin tykkiä sekä toinen mokoma raskaita kranaatinheittimiä ja raketinheittimiä.

Kaikki Suomen tykistöaseet eivät ole kuitenkaan sodan ajan kokoonpanossa.

HS uutisoi torstaina, että Puolustusvoimat aikoo hankkia nopealla aikataululla moderneja vastatykistötutkia. Niitä käytetään apuna vihollisen tykistön tuhoamisessa. Suomella ei ole nyt tällaista järjestelmää käytössään.

Ukrainan sota on osoittanut, miten tärkeä rooli tykistöllä on myös nykyaikaisella taistelukentällä. Erään arvion mukaan noin 85 prosenttia henkilötappioista molemmilla osapuolilla on aiheutunut tykki-, kranaatinheitin- tai raketinheitintulesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit viedään pois S-ryhmän tiloista – yhteistyö Automatian kanssa loppuu

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  4. 4

   Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

  5. 5

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  6. 6

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Presidentinvaaleista voi tulla täysi sirkus, kun mukana on klovneja, nuorallakävelijöitä ja akrobaatteja

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Urheilumaailma järkyttyi Barcelonan terrori-iskusta – jalkapallotähti Lionel Messiltä painokas viesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  7. 7

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat