Kotimaa

Risikko: Laittomasti maassa olevat ovat turvallisuusuhka – ”Suomi ei ehkä riittävän ajoissa lähtenyt pohtimaan tätä”

Sisäministeri Paula Risikko (kok) on erittäin huolissaan laittomasti Suomeen jäävistä turvapaikanhakijoista. Suomi alkoi varautua asiaan jälkijunassa, Risikko kertoo HS:n Lauantaivieras-juttusarjassa.

”Olen tosi huolissani, jos meillä lisääntyy laittomasti maassa olevien määrä. Olen erittäin huolissani, koska tiedän, mitä siitä voi seurata”, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok).

”Kun keskustelen poliisien kanssa, siellä tulee se elämän toinen puoli, mitä laittomasti maassa olo tarkoittaa esimerkiksi rikollisuuden kannalta. Laittomasti maassa oleminen on turvallisuusuhka.”

Asia on hallituksen sylissä nyt, sillä vuonna 2015 maahan tulleiden kymmenien tuhansien turvapaikanhakijoiden hakuprosessit alkavat olla päätöksessä. Osa heistä saa jäädä, mutta monet alkavat näinä kuukausina saada lainvoimaisia kielteisiä päätöksiä.

Jos kielteisen päätöksen saanut jää Suomeen eikä suostu Suomen ja kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n järjestämään vapaaehtoiseen paluuseen kotimaahansa, hän on laittomasti maassa.

Viime lokakuussa Suomessa oleskeli laittomasti poliisin arvion mukaan 2 000 ihmistä, jotka tuolloin olivat valtaosin muita kuin turvapaikanhakijoita. Lainvoimaisia kielteisiä päätöksiä on tämän vuoden aikana tulossa tuhannen kappaleen kuukausivauhtia.

”Me emme täysin tiedä, kuinka paljon heitä on tällä hetkellä. Kielteisiä päätöksiä tulee, ja ennakoitu on, että kaikki eivät suostu lähtemään, vaikka vapaaehtoisen paluun järjestelmään satsataan valtavasti.”

Nykyhallituksen ylivoimaisesti kokenein ministeri Risikko myöntää, että asia jossain määrin yllätti hallituksen.

”Suomi ei ehkä riittävän ajoissa lähtenyt pohtimaan tätä. Ei ajateltu riittävästi, että he jotka saavat kielteisen lainvoimaisen päätöksen, jäisivät tänne. Se hahmottui vasta syksyn aikana, kun prosessit pitkittyivät valitusten takia”, Risikko sanoo.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen Maahanmuuttovirastolta saanut voi valittaa hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ennen joulua Risikon johtama maahanmuuton ministeriryhmä sai valmiiksi toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. Risikon mukaan paperin piti olla valmis jo marraskuussa, mutta erilaisten juridisten seikkojen takia asia pitkittyi.

Suunnitelmassa määritellään, että laittomasti maassa oleskelevalla on oikeus perustuslaissa taattuun välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Mitä se tarkoittaa – rahaa, ruokaa, majoitusta?

”Tälle tarvitaan konkretia. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee tästä ohjeistusta kunnille, mutta itse henkilökohtaisesti kannatan uutta lainsäädäntöä. Emme voi ajatella, että nykyinen toimeentulotukilaki koskisi laittomasti maassa olevia.”

Risikko ei siis halua tukea laittomasti maassa olijoita rahalla. Hätämajoituskaan ei saisi pitkittyä, koska valtio on sopinut, että se maksaa kunnille avusta aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti.

”Hätämajoitus ei voi olla pitkäaikaista, ja se on vain akuuttiin vaiheessa. Ei tämä voi lähteä siitä, että valtio maksaa kunnille maailman sivu, ei tietenkään.”

Ruohonjuuritason toimijoilta tulee ankaraa kritiikkiä siitä, että valtio on sysännyt vastuun laittomista maassa olijoista kunnille ja järjestöille. Ne ovat auttajina kokeneita, mutta mittakaava voi olla niillekin uusi, eikä niissä täysin hyväksytä hallituksen tiukentunutta maahanmuuttolinjaa.

Helsingin sosiaalikriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin puuskahti HS:lle viime viikolla, että Risikon ja muidenkin ministereiden olisi syytä katsoa peiliin, mikä on heidän inhimillisyytensä taso.

Risikon mukaan on totta, että maahanmuuttopolitiikka on nyt kireämpää kuin ennen. Kaikki EU-maat ovat kiristäneet linjaansa, ja Risikon mukaan Suomen on syytä olla samassa rintamassa.

”Jos me rupeamme kovasti täällä jakamaan tukimuotoja, se on signaali. Sana kiirii. Ei Suomen pidä olla houkuttelevampi kuin muiden maiden, mutta meidän pitää kantaa vastuumme ja auttaa kantokykymme mukaan.”

”Olen sinut tämän asian kanssa”, Risikko sanoo. Hän sanoo kysyneensä itseltään monta kertaa, miten voisi parhaiten auttaa niitä, jotka eivät saa jäädä Suomeen.

”Parhaiten autan niin, että he pääsisivät lähtömaahan, kotiinsa, ja saisivat siellä elämän edellytykset. Jos Suomessa on laittomasti, se ei ole ihmisarvoista elämää. Olet aina muiden armoilla, aina. Siinä on vaara, että joutuu hyväksikäytetyksi, ja sitä ainakaan minä en halua olla tukemassa.”

Sotessa ei saa keskittää liikaa

Sisäministeri Paula Risikon mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksessa on vältettävä sitä, että palvelut keskittyvät liikaa.

Risikko oli kokoomuksen keskeinen neuvottelija, kun hallitus ennen joulua sorvasi ratkaisua soteen tulevasta valinnanvapaudesta.

Hän on huolissaan niin perusterveydenhoidon kuin erikoissairaanhoidon keskittymisestä. Peruspalveluiden keskittyminen tarkoittaisi sitä, että uusia sote-keskuksia ei syntyisi riittävästi pienemmille paikkakunnille, vaan palveluita pitäisi hakea matkojen päästä.

Risikko luottaa kuitenkin siihen, että potilaan valinnanvapaus, yksityisten yhtiöiden pääsy julkiseen terveydenhoitoon ja kilpailun lisääntyminen torjuvat keskittymistä.

”Se sote-keskus menestyy, jolla on erilaisia tapoja toimia. Ammattihenkilöiden pitää lähteä sieltä ulos ja mennä sinne, missä asiakas on. Tai suuri sote-keskus voi tehdä sivutoimipisteen pienemmälle paikkakunnalle ja ottaa vastaan vaikka kerran viikossa”, Risikko sanoo.

Risikon mukaan yksityisten yritysten mukaan ottamisen pääperuste on se, että perusterveydenhoitoon saataisiin enemmän toimijoita julkisen terveydenhoidon rinnalle.

”Näin saamme nopeutettua hoitoon pääsyä. Ei tämä ole mikään säästöhanke. Jos me haluamme, että perusterveydenhoito vahvistuu, se maksaa enemmän alkuvaiheessa, mutta se säästää pitemmän päälle.”

Risikon mukaan julkinen puoli on yrittänyt vahvistaa perusterveydenhoitoa ”maailman sivu”, mutta ei ole onnistunut. Nyt kumppaniksi tulevat yksityisten yritysten lisäksi järjestöt, ja asiakas valitsee, kenen palveluita hän haluaa käyttää.

Erikoissairaanhoidossa keskittyminen on jo meneillään. Yksi esimerkki tästä tuli ennen joulua, kun hallitus päätti keskittää laajan ympärivuorokautisen päivystyksen vain 12 keskussairaalaan. Ensi viikolla pitäisi tulla tarkempaa tietoa siitä, miten kirurgiaa eli leikkauksia keskitetään.

”Jos me keskitämme palvelut harvempiin sairaaloihin, on suuri vaara, että potilaat joutuvat odottamaan hoitoa”, Risikko sanoo.

”Toki meillä on maailman sivu keskitetty harvinaisten sairauksien hoito, myös laadun säilyttämiseksi, koska osaajia ei ole joka niemen notkossa ja saarelmassa. Mutta liikaa ei saa keskittää. Jos haluamme päivystystä pitää hyvänä, meillä on oltava sairaaloissa myös leikkaustoimintaa, koska päivystys ja kirurgia linkittyvät yhteen.”

Neljä kysymystä

Mitä teet viikonloppuna?

”Perjantaina olen ystäväni hautajaisissa, ja sen jälkeen menen käymään Vaasan sairaalassa. Lauantaina olen Hämeenlinnassa Sydänyhdistyksen juhlassa puhumassa. Sunnuntai on pyhitetty perheelle ilman sen kummempia suunnitelmia. Meillä on kaksi koiraa, joista toinen on puolivuotias dalmatiankoiran pentu. Sen kanssa pitää mettikössä liikennöidä jonkin aikaa, ettei se syö meidän sohvaa. Yksi sohva on jo mennyt.”

Mikä on eniten yllättänyt sisäministerin tehtävässä?

”Melkein tekisi mieli sanoa, ettei yhtään mikään, en ylläty enää mistään. No, se on yllättänyt, mitä kaikkea meillä tehdään turvallisuuden eteen, mikä ei välttämättä näy kansalaisille. Viranomaiset, virkamiehet, poliisit, palomiehet, pelastajat, rajavartijat tekevät työtä yhdessä ja erikseen, eikä kukaan meistä huomaa sitä.”

Minkä kirjan luit viimeksi?

”Keittokirjaa luin viimeksi, kun yritin keksiä uusia ruokalajikkeita. Fetapasta löytyi. Joulunaikana tapaan aina lukea yhden Tess Gerritsenin dekkarin, mutta tällä kertaa se jäi odottamaan uusia aikoja.”

Miksi sinulla ja monella muullakin ministerillä on niin usein Marimekon vaatteita? Onko teillä sponsorisopimus yhtiön kanssa?

”En tiedä muiden ministereiden syitä, mutta minä tykkään niistä. Saan myös paljon palautetta, että ne sopivat minulle tyyliltään. Yhtään mitään sopimusta ei ole.”

Kuka?

Paula Risikko


 Syntynyt 4. kesäkuuta 1960 Ylihärmässä. Asuu nykyisin Seinäjoella.

 Koulutukseltaan erikoissairaanhoitaja ja terveydenhuollon maisteri. Väitellyt terveystieteiden tohtoriksi Tampereen yliopistossa 1997.

 Sisäministeri nykyisessä hallituksessa kesäkuusta 2016 lähtien. Sitä ennen eduskunnan 2. varapuhemies.

 Ollut aiemmissa hallituksissa peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä liikenne- ja kuntaministerinä.

 Kansanedustaja vuodesta 2003.

 Perheeseen kuuluu aviomies ja tytär.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se nimi paikkansa, sitä tarkastellaan”

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää