Kotimaa    |   HS-analyysi

Telepakkokeinoilla puututaan yksityiselämän suojaan – niiden käytön hämäristä perusteluista on ruoskittu niin poliisia kuin tuomareitakin

Ainakin viidessä tapauksessa poliisi on ilmoittanut tuomioistuimelle vääriä tietoja. Yksikään poliisi ei ole joutunut vastuuseen.

Kuopion poliisilla oli vuonna 2012 tutkittavanaan tapaus, jota varten oli hankittu lupa kolmen prepaid-liittymän seuraamiseen.

Toukokuussa 2012 tutkinnanjohtaja ilmoitti käräjäoikeudelle, että liittymiin kohdistuneet pakkokeinot on lopetettu. Tavallisesti myös kuuntelussa ollut saa tässä vaiheessa tietää, että poliisi on seurannut puhelinliikennettä.

Kuopiolaispoliisi sanoi kuitenkin oikeudelle, ettei seurannan kohteelle voida ilmoittaa, koska poliisi ei ollut tunnistanut häntä.

Tutkinnanjohtaja joutui myöhemmin syytteeseen. Syyttäjä piti selvänä, että poliisi oli tunnistanut liittymien käyttäjän helsinkiläisnaiseksi. Komisarion olisi pitänyt kertoa tämä oikeudelle, ja naiselle olisi pitänyt ilmoittaa pakkokeinosta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ilmoittaminen on tärkeä osa valvontaa, sillä seurannan kohteella on oikeus viedä pakkokeinon laillisuus tuomioistuimen arvioitavaksi. Jos hän ei saa tietoa pakkokeinosta, häneltä viedään tämä oikeus.

Liittymät ehtivät olla kuuntelussa vain pari päivää. Sinä aikana mikkeliläinen poliisi tunnisti helsinkiläisnaisen äänen. Tunnistusta vahvistivat naisen tekstiviestit, joista ilmenivät hänen etunimensä ja syntymäpäivänsä.

”Viettelin eilen 40 vuotis syntymä päiviä ja krapulassa”, nainen tekstasi.

Komisarion mukaan nämä tiedot eivät kuitenkaan riittäneet varmaan tunnistamiseen. Kyse oli vasta ”poliisivarmoista” tiedoista.

Pohjois-Savon käräjäoikeus hylkäsi komisarion syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeus katsoi, että oikeampi ratkaisu olisi ollut kertoa tuomioistuimelle ”poliisivarmoista” tiedoista, mutta asia kuului komisarion harkintavaltaan.

Telepakkokeinoilla puututaan kansalaisten perustuslailla suojattuun yksityiselämän suojaan. Sen takia poliisi ei voi käyttää niitä omin päin, vaan päätöksen tekee tuomioistuin – poliisin antamien tietojen perusteella.

Kuopion tapaus ei ole ainutlaatuinen. Tutkittuja tapauksia on useita, mutta yksikään lupaa hakeneista komisarioista ei ole joutunut vastuuseen siitä, että he ovat antaneet tuomioistuimelle vääriä tietoja.

Jari Aarnion huumejutun yhteydessä syytteessä oli Aarnion alaisena työskennellyt rikoskomisario, joka oli hakenut tekaistuin tiedoin perusteettomia pakkokeinoja. Käräjäoikeuden joulukuisen päätöksen mukaan pakkokeinot liittyivät Aarnion yritykseen sotkea krp:n hasistynnyrijutun tutkintaa.

Oikeus hylkäsi komisarion syytteet. Komisario oli kyllä antanut oikeudelle vääriä tietoja, mutta ne perustuivat Aarnion ja kollegan antamiin valheellisiin tietoihin. Komisariolla oli oikeus luottaa näihin tietoihin. Aarnio ja kollega saivat tuomion.

HS selvitti vuonna 2014 Helsingin käräjäoikeuden telepakkokeinoja. Selvityksessä löytyi kaksi tapausta, joissa Helsingin huumepoliisi oli väittänyt telepakkokeinoja hakiessaan kohdetta tuntemattomaksi. Tosiasiassa numerot pystyi löytämään julkisilla numerohakupalveluilla.

HS:n uutisen perusteella aloitettiin esitutkinta. Ensimmäinen tapaus ei johtanut syytteeseen, koska syyttäjän mukaan virheestä oli vastuussa joku tutkinnanjohtajan alaisista. Alaista ei enää pystytty selvittämään.

Toisen jutun tutkinnanjohtaja päätyi käräjille yhdessä tutkijansa kanssa. He eivät kuitenkaan saaneet syytettä lupahakemuksen vääristä tiedoista, koska juttu oli vanhentunut. He saivat syytteen siitä, ettei kohteelle ilmoitettu poliisin roikkumisesta hänen linjoillaan.

Poliisit kiistivät syytteen ja sanoivat, että miehelle oli ilmoitettu pakkokeinosta noin vuotta myöhemmin. Mies kiisti saaneensa ilmoitusta. Oikeuden mukaan syytettä tuki myös se, ettei ilmoitusta ollut merkitty käräjäoikeuden pakkokeinodiaariin. Inhimillisen erehdyksen mahdollisuutta ei kuitenkaan voinut sulkea pois. Syyte hylättiin.

Saman komisarion telepakkokeinoissa oli ollut epäselvyyksiä aiemminkin.

Helsingin huumepoliisien ensimmäisessä virkarikostutkinnassa 2007–2008 häntä epäiltiin siitä, että hän olisi antanut käräjäoikeudelle vääriä tietoja hakiessaan telepakkokeinoja virolaisrosvon kännykkään. Oikeudelle hän ilmoitti, että liittymän haltija oli tuntematon.

Komisario vältti syytteen. Syyttäjien mukaan rikosepäilyn puolesta puhui erityisesti se, että komisarion alainen oli soitellut virolaismiehelle samaan liittymään, jota komisario haki kuunteluun. Alainen oli pitänyt tiivistä yhteyttä virolaiseen.

Rosvon henkilöllisyys ei näytä selvinneen edes jälkeenpäin. Viisi kuukautta myöhemmin komisario väitti käräjäoikeudelle, ettei liittymän haltijaa vieläkään tiedetty, joten hänelle ei voitu ilmoittaa pakkokeinosta.

Oikeusasiamiehen kanslia on vuodesta toiseen ruoskinut telepakkokeinojen perusteluista paitsi poliisia myös tuomareita.

Kanslia on muun muassa todennut tylysti, ettei tuomioistuinkäsittelyllä ole kovinkaan suurta merkitystä telepakkokeinojen käytön rajoittajana. Tuomarit ovat luottaneet liikaa poliisiin, joka taas luottaa liikaa vinkkimiehiinsä, kanslia moitti.

Ripitykselle saatiin lisää painoa, kun korkein oikeus (KKO) varoitti vuonna 2007 tuomioistuimia luottamasta liikaa poliisin sanaan. KKO painotti, että nimenomaan tuomioistuimen tehtävä on huolehtia epäillyn oikeusturvasta, kun poliisi kantaa sen päätettäväksi hakemuksia.

Viiden tapauksen perusteella syyttäjät ja tuomioistuimet ovat lähettäneet poliisille varsin selvän mutta erikoisen viestin. Lupaa vaativa poliisi ei vastaa antamistaan tiedoista, ellei hän itse jää kiinni tökeröstä valheesta. Hänellä ei näytä olevan myöskään kovin pitkälle menevää velvollisuutta selvittää asioita.

Aarnio-jutun päätöksessä käräjäoikeus totesi, ettei tuomioistuimella ole mahdollisuutta varmistaa poliisin antamia tietoja, joten pakkokeinot perustuvat pitkälti luottamukseen poliisitoiminnan laillisuudesta.

Tämä tarkoittaa, että tuomioistuin luottaa komisarioon, joka taas luottaa kollegoihinsa tai vinkkimiehiinsä.

Kuka tiedoista siis oikein vastaa?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Telepakkokeinot
 • Poliisi
 • Tuomioistuin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Sisustajat hullaantuivat viherkasveihin ja hittikasvit ovat paikoin loppuneet kukkakaupoista – ammattilainen kertoo, miten ”vihersisustat” tyylikkäästi

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  6. 6

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö avaa reitin Helsinki-Vantaalle

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää