Kotimaa

Lähes neljännes turvapaikkapäätöksistä kumoutui hallinto-oikeudessa

Maahanmuuttoviraston kiristynyt linja on silti pitkälti pitänyt oikeusistuimissa.

Hallinto-oikeus on kumonnut jonkin verran aiempaa enemmän Maahanmuuttoviraston tekemiä turvapaikkapäätöksiä, mutta viraston kiristynyt linja on pitkälti silti pitänyt.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi viime vuonna noin 23,7 prosenttia Maahanmuuttoviraston eli Migrin tekemistä päätöksistä. Edeltävänä vuonna luku oli 18 prosenttia.

Päätöksen kumoamisen syynä voi olla esimerkiksi olosuhteiden muutos, käsittelyn aikana tulleet uudet tiedot tai virheelliseksi todettu Maahanmuuttoviraston päätös. Yleisin syy oli uusi linjaus, eli oikeus kumosi viraston tekemän laintulkinnan tai maalinjauksen.

Maahanmuuttoviraston tekemän laintulkinta- ja menettelytapavirheen takia hallinto-oikeus kumosi 3,6 prosenttia päätöksistä. Aiemmin sama luku oli alle kaksi prosenttia. Migri kertoi hallinto-oikeuden tekemistä ratkaisuista tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Maahanmuuttovirasto seuraa päätöksissään oikeuskäytäntöä. Merkittävin linjapäätös oli hallinto-oikeuden marraskuussa tekemä ratkaisu, jonka mukaan Mosulin kaupungista kotoisin olevaa sunnimuslimia ei voinut käännyttää Bagdadiin.

Hallinto-oikeus katsoi, että kyseinen ihminen oli Bagdadissa vaarassa joutua oikeudenloukkausten kohteeksi. Sunnalainen äärijärjestö Isis valtasi Mosulin vuonna 2014, ja sieltä kotoisin oleviin kohdistuu Bagdadissa paljon ennakkoluuloja.

Maahanmuuttoviraston mukaan se ei ole enää alkusyksyn jälkeen soveltanut sisäistä pakoa Mosulista eikä myöskään muilta Isisin alueilta tulevien sunnien kohdalla.

Maahanmuuttoviraston Irak-linjalle antavat osaltaan tukea korkeimman hallinto-oikeuden hiljattain tekemät ratkaisut.

KHO totesi marraskuussa, että Bagdadin turvallisuustilanne on heikentynyt. Sen mukaan mielivaltaisen väkivallan aste kaupungissa ei kuitenkaan ole niin korkea, että kuka tahansa olisi henkilökohtaisessa ja vakavassa vaarassa. Niinpä suojelua ei myönnetä vain sen perusteella, että henkilö on kotoisin Bagdadista.

KHO:n mukaan sunnitaustaisten ihmisten ei myöskään voi katsoa olevan Bagdadissa vaarassa yksinomaan uskonnollisen identiteettinsä vuoksi.

Bagdadin asukkaista valtaosa on nykyään shiiamuslimeja, ja monet sunnit ovat vedonneet turvapaikkahakemuksissaan shiialaisten aseistautuneiden ryhmien uhkaan. KHO:n mukaan jokaisen sunnin ei silti voi katsoa olevan Bagdadissa vaarassa pelkästään uskontonsa vuoksi.

Toisessa julkaisemassaan päätöksessä KHO silti katsoi, että Bagdadista kotoisin olevalle sunnimuslimille piti myöntää oleskelulupa tämän henkilökohtaisten olosuhteidensa nojalla.

Toisessa tapauksessa tuomioistuin taas päätti, että Bagdadista kotoisin olevan shiiamuslimin voitiin edellyttää turvautuvan maan sisäiseen pakoon shiiaenemmistöiseen Etelä-Irakiin, minkä vuoksi hänet saattoi käännyttää Irakiin.

Afganistanin osalta Helsingin hallinto-oikeus on katsonut Maahanmuuttoviraston tavoin, että Kabuliin voi palata ja sisäinen pako sinne on yleisesti ottaen mahdollista.

Sen sijaan hallinto-oikeus katsoi toisin kuin Maahanmuuttovirasto, että osaan Afganistanin maakunnista ei voida käännyttää. Maahanmuuttovirasto on valittanut asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

KHO:n ratkaistavana on tällä hetkellä myös kysymys siitä, ovatko tietyn matkareitin olosuhteet peruste myöntää toissijaista suojelua silloin kun henkilön kotialueen olosuhteet eivät ole. Kyse on siis siitä, pitääkö ihmiselle myöntää suojelua siksi, että hän ei pysty palaamaan kotialueelleen turvallista reittiä.

Myös Etelä- ja Keski-Somalian osalta hallinto-oikeus on edellyttänyt, että Maahanmuuttovirasto selvittää tarkemmin yksittäisten hakijoiden paluumahdollisuuksia ja olosuhteita matkareitillä.

Hallinto-oikeuteen tehtiin viime vuonna yli 10 000 valitusta turvapaikkapäätöksissä. Niistä on ratkaistavana vielä tuhansia. Myös korkeimmalta hallinto-oikeudelta odotetaan tänä vuonna uusia oikeuskäytäntöä linjaavia päätöksiä, jotka saattavat muuttaa Migrin päätöskäytäntöjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Irak
 • Somalia
 • Afganistan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää