Kotimaa

Etsintäkuulutetusta sarjahukuttajasta tullut kymmeniä vihjeitä – miehen olinpaikka yhä epäselvä

Muun muassa kahdesta taposta tuomittu Pekka Seppänen pakoilee yhä poliisia.

Poliisi on saanut kymmeniä vihjeitä sarjahukuttajaksi kutsutusta kontiolahtelaismiehestä, mutta etsintäkuulutettu Pekka Tapani Seppänen on yhä kateissa.

”Vihjeitä on tullut tasaisesti pitkin päivää, mutta ne eivät valitettavasti ole olleet kovin tuoreita. Ei ole ollut sellaisia helmihavaintoja, joiden perusteella voisimme kohdistaa etsintöjä johonkin tiettyihin paikkoihin”, rikoskomisario Kimmo Wetterstrand kertoi keskiviikkona kello 15:n aikaan.

Poliisi on jatkanut miehen etsintöjä muun päivittäistoiminnan ohessa sekä tehnyt erilaisia tiedusteluja.

Yleisöhavainnot Seppäsestä ovat muutamia päiviä tai viikkoja vanhoja.

Wetterstrand ei uskalla arvioida, onko Seppänen yhä Pohjois-Karjalassa vai onko hän siirtynyt muualle.

”Sen olemme tarkistaneet, ettei hänellä ole ainakaan voimassa olevaa passia”, Wetterstrand sanoo.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1965 syntyneen Seppäsen tiistaina muun muassa kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä, heitteillepanosta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta 14,5 vuoden vankeusrangaistukseen.

Poliisi ei ole tavoittanut Seppästä tuomion antamisen jälkeen. Hänet etsintäkuulutettiin tiistaina.

Seppäsen asianajaja Jukka Ketonen aikoo ilmoittaa tyytymättömyyden Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden langettamaan vankeustuomioon, vaikka hänen päämiestään ei saataisi kiinni määräaikaan mennessä.

Myöskään asianajaja Ketonen ei ollut saanut keskiviikkona yhteyttä päämieheensä. Asianajaja kertoi, ettei hänellä ole käsitystä Seppäsen olinpaikasta.

”Häntä on yritetty tavoittaa puhelimitse pari päivää, mutta se ei ole onnistunut”, Ketonen sanoi.

Ketonen olettaa, että Seppänen toivoo hänen ilmoittavan tyytymättömyyden tuomioon.

”Kun rangaistus on noin ankara, aion ilman muuta ilmoittaa tyytymättömyyden päämiehen oikeusturvan vuoksi, ellei hän tule sitä ennen esiin ja yllättäen kiellä sitä”, asianajaja Ketonen sanoo.

Jos tuomittu aikoo valittaa tuomiosta tai haluaa harkita sitä yli viikon, käräjäoikeudelle on ilmoitettava tyytymättömyys tuomioon viikon kuluessa sen julistamisesta.

Sen jälkeen puolustuksella on tuomion antamisesta laskettuna 30 päivää aikaa toimittaa varsinainen valituskirjelmä käräjäoikeudelle, joka välittää sen hovioikeuteen.

Jos tuomiosta ei ilmoiteta viikon kuluessa tyytymättömyyttä, tuomio saa lainvoiman.

Seppänen oli tutkintavankeudessa esitutkinnan aikana, mutta Itä-Suomen hovioikeus määräsi hänet vapautettavaksi 21. tammikuuta viime vuonna.

Hovioikeus huomautti vapauttamisratkaisussaan, että poliisin antamat tiedot vangitsemisen lainmukaisuuden arvioimiseksi olivat niukkoja ja ylimalkaisia.

Seppänen oli valittanut hovioikeuteen vangitsemisestaan. Hänen mielestään vangitsemiselle ei ollut enää edellytyksiä ja vangitsemisen jatkaminen olisi ollut kohtuutonta.

Poliisi vastusti Seppäsen vapauttamista.

Hovioikeuden mukaan poliisi ei ollut nimennyt todistajia tai asianomistajia eikä esittänyt heidän esitutkintakertomuksiaan oikeudelle. Poliisi oli ilmoittanut rikospaikkatutkimuksen tukevan rikosepäilyä, mutta senkään tuloksia ei esitetty oikeudelle, hovioikeus totesi ratkaisussa.

”Hovioikeus katsoo, ettei epäillyn kolmen tapon osalta vangitsemitsemisvaatimuksen tueksi ole esitetty sellaisia perusteita, että Seppästä voitaisiin todennäköisin syin epäillä tahallisista henkirikoksista”, hovioikeus totesi ja määräsi, että Seppänen on laskettava heti vapaaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkirikokset
 • Oikeudenkäynnit
 • rikostuomiot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  7. 7

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää