Kotimaa

Avi: Oulun törkeän hyväksikäyttö­tapauksen selvityksessä merkittäviä puutteita – lastensuojelun asiakirjoja kadoksissa

Tapauksesta puuttui merkittävältä osin lastensuojelun asiakaskirjoja ja ja muita lastensuojelun viranhaltijoiden käytössä olleita tietoja ja asiakirjoja vuosilta 1998–2008.

Oulun törkeän hyväksikäyttötapauksen selvityksessä on ollut merkittäviä puutteita, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Oulun kaupunki antoi tapauksesta selvityksen viime vuonna marraskuun puolivälissä. Virasto piti sitä riittämättömänä ja vaati lisäselvitystä joulukuun 28. päivään mennessä. Lopulta kaupunki sai lisäaikaa tammikuun 13. päivään asti.

Aluehallintoviraston mukaan selvityksistä käy ilmi, että asiakirjahallinnossa on ollut puutteita. Tapauksesta puuttui merkittävältä osin lastensuojelun asiakaskirjoja ja muita lastensuojelun viranhaltijoiden käytössä olleita tietoja ja asiakirjoja vuosilta 1998–2008.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Elisa Roimaa ei osaa tässä vaiheessa arvioida HS:lle, kuinka suuresta määrästä puuttuvia asiakirjoja on kyse tai mitä muita puutteita niissä mahdollisesti on. Hän arvioi, että joitain asiakirjoja on saattanut kadota tietojärjestelmäpäivitysten yhteydessä.

Asia vaatii joka tapauksessa lisäselvityksiä, hän kertoi. Oulun kaupunki on asiassa aloitteellinen.

51-vuotias Seydou Kouanda sai viime lokakuussa kahdeksan vuoden rangaistuksen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuosina 1999–2008. Tytär oli tekojen alkaessa yhdeksänvuotias.

Tytär tuli neljä kertaa raskaaksi. Hänelle tehtiin kolme aborttia, ja hän synnytti yhden lapsen.

Oulun kaupungin nykyinen sosiaalijohtaja Arja Heikkinen arvioi, että kyse on joistain kymmenistä asiakirjoista.

”Tässä on kyse siitä, että aikanaan vanha Pallas-asiakastietojärjestelmä on ollut toimimaton ja vanhentunut. Kun se on vaihdettu uuteen Efficaan, siirtymävaiheessa asiakastietojen tallennuksessa ja tulostuksessa on ollut ongelmia”, hän kertoo.

Järjestelmän ongelmien takia osa asiakirjoista on jäänyt tulostumatta.

Vanhaan tietojärjestelmään ei ole voinut tallentaa päätöksiä, joten ne on tehty paperiversioina, ja ne löytyvät yhä. Asiakirjajärjestelmien vaihdos tehtiin vuonna 2007.

Heikkinen kertoo, että selvitysten mukaan sosiaalityön johtoryhmä ohjeisti siirtymävaiheen arkistointia. Käytännön toteutuksesta vastasivat silloinen lastensuojelun palvelupäällikkö ja sosiaalityöntekijöiden lähiesimiehet.

”Vanhaan asiakastietojärjestelmään ei ole enää pääsyä, joten on mahdotonta selvittää asiakirjojen puutteita. Siitä tässä on kyse, mutta tahallisuudesta ei ole kyse”, Heikkinen sanoo.

Nykyisessä asiakastietojärjestelmässä ei ole vastaavia ongelmia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen hyväksikäyttö
 • Oulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää