Kotimaa

Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

Tietokannassa on asiakirjoja toisen maailmansodan lopulta 1990-luvun alkuun saakka.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA (Central Intelligence Agency) on avannut internetissä poikkeuksellisen hakupalvelun.

Palvelu tuo kaikkien tutkittavaksi yli 11 miljoonaa sivua vähintään 25 vuotta vanhoja CIA-dokumentteja. Tietokannassa on asiakirjoja toisen maailmansodan lopulta 1990-luvun alkuun saakka. Osa asiakirjojen sisällöstä on kuitenkin yhä salaista, eli tekstiä on peitetty.

Miljoonien sivujen joukossa on ainakin satoja suoraan Suomea koskevia ja mahdollisesti jopa tuhansia Suomea sivuavia dokumentteja.

Voit tarkastella niistä muutamia tarkemmin tämän jutun lopusta.

Asiakirjat ovat pääosin raportteja, katsauksia, tutkimuksia, muistioita, sähkeitä ja lehtileikkeitä. Asiakirjojen salaustaso on alun perin vaihdellut julkisesta huippusalaiseen.

Pääosa nyt julkaistusta materiaalista on ollut julkista jo aikaisemmin, mutta sen tutkiminen oli tehty työlääksi.

Asiakirjoja on voinut lukea vain Marylandin osavaltiossa sijaitsevassa Yhdysvaltain kansallisarkiston toimipisteessä, joissa CIA-materiaalia tutkivien käyttöön oli varattu ainoastaan neljä tietokonetta.

Tutkijat ovatkin ehtineet tulostaa tähän mennessä materiaalista vain kymmenisen prosenttia eli noin 1,1 miljoonaa sivua. Osa siitä on pantu muihin sähköisiin palveluihin.

Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan yli 25 vuotta vanhat salaiset hallituksen asiakirjat pitää julkistaa, jos niillä on historiallista arvoa. CIA on luonut julkistamista varten CREST-nimisen työkalun (CIA Records Search Tool).

CREST-tietokannassa on materiaalia laidasta laitaan. CIA itse mainostaa internetissä palveluaan vauhdikkaasti:

”Kiehtovatko ufot sinua? Oletko historiaintoilija, joka haluaa oppia lisää Sikojenlahdesta, Vietnamista tai A-12 Oxcartista [huippusalainen tiedustelulentokone]? Ovatko vakoilijatarinat kiehtoneet sinua? Voit löytää tietoa kaikista näistä ja muista aiheista CIA:n sähköisestä lukuhuoneesta.”

Myös Suomea sivuavat tai käsittelevät dokumentit ovat sisällöltään kirjavia. Joukossa on muun muassa vaalitulosten ennakointia sekä pohdintoja Suomen poliitikoista ja poliittisesta asemasta.

Asiakirjoista löytyy myös konkreettisia ja hyvin perinteisiä tiedustelutietoja, jotka sivuavat Suomea.

Kotisohvaltaan voi nyt käydä lukemassa vaikkapa alkuperäisiä kylmän sodan alkuvuosikymmenillä laadittuja salaisia raportteja Neuvostoliiton laivaston liikkeistä Suomenlahdella. Raportit ovat hyvin yksityiskohtaisia ja saatettu varustaa jopa piirroksella.

Keskeinen tiedustelun kohde on ollut luonnollisesti Suomen ja naapurimaiden sotilaallinen kyky. Suomen armeijaa ei olisi varmaan täysin tyydyttänyt vuonna 1984 valmistunut ja salaiseksi merkitty Pohjolan sotavoimia käsittelevä raportti. Sen loppupäätelmä oli tyly:

”Vaikka Suomen Puolustusvoimat ovat liian pienet turvatakseen Suomen rajat, ne ehkä olisivat tehokkaita kiusatakseen neuvostojoukkoja niiden matkalla Norjaan ja häiritäkseen niiden huoltolinjoja”.

Tietokannasta voi käydä myös tutkimassa kiinnostavia kuriositeetteja. Tällainen on amerikkalaisen poliitikon Nelson A. Rockefellerin lähettämä Suomea koskeva kirje CIA:n johtajalle Allen W. Dullesille vuodelta 1955.

Rockefeller oli huolissaan siitä, että Neuvostoliitto aloittaa Tallinnasta televisiolähetykset, jotka näkyvät Suomessa asti. Suomessa ei vielä tuolloin ollut omia televisiolähetyksiä.

Rockefeller oli lukenut asiasta The New York Timesista, jonka mukaan Neuvostoliitto oli jopa lahjoittanut kymmenen tuuman näytöllä varustettuja televisioita Suomen johtajille, kuten presidentti Paasikivelle.

Rockefeller ehdottikin, että Yhdysvallat valmistaisi nauhoitettuja televisio-ohjelmia suomalaisille, jotta Suomi voisi aloittaa omat lähetyksensä.

”Ajattelisin, että voisimme tehdä todellista työtä, jotta voisimme lyödä neuvostoliittolaisilta jalat alta ilman suuria kustannuksia”, Rockefeller kirjoitti.

Esimerkkejä CIA:n tietokannasta löytyvistä asiakirjoista:

Tästä on kyse

Historiallisesta arvokkaita asiakirjoja julki


 Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan historiallisesti tärkeät yli 25 vuotta vanhat salaiset asiakirjat pitää julkistaa.

 CIA on pannut internetiin luettavaksi miljoonia sivuja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiedustelupalvelut
 • CIA
 • Historia
 • Jarmo Huhtanen
 • Kylmä sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  6. 6

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  7. 7

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  8. 8

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää