Kotimaa

Näin teet talven hittikarusellin – jääkaruselli syntyy monilta rantamökeiltä löytyvillä varusteilla muutamassa tunnissa

Jääkaruselli on monen tunnin hikiurakka, mutta: ”Lopulta kaikki kuitenkin haluavat seistä rinkulassa jostain ihmeellisestä syystä”.

Se näyttää hauskalta, se kerää kaikki ympärilleen, mutta sen tekeminen on hikinen, tuntien urakka, jossa myös kastuu.

Jääkarusellit ovat nousseet puheen- ja ilonaiheiksi tänä talvena, kun esimerkiksi Helsingissä koettiin keksijä-tietokirjailija Janne Käpylehdon tekemä valtava, 36-metrinen jääkaruselli.

Sama ajatus tuli lietolaiselle Jari Virjosellekin, joka viime viikonloppuna teki omaan rantaansa vastaavanlaisen, halkaisijaltaan 12-metrisen jääkarusellin. Sitä pyörittää nelihevosvoimainen perämoottori. Virjonen kertoo nyt ohjeet, joilla oman jääkarusellin voi rakentaa. Hänellä urakkaan meni neljä tuntia aikaa ja pari litraa bensaa.


Ihan helppoa se ei ole eikä sitä välttämättä ilman aiempaa kokemusta jäästä ja moottorisahasta kannata lähteä tekemään. Virjonen on aiemmin tehnyt moottorisahalla avantoja ja jääveistoksia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tämä on ihan mukava tällainen turha työ”, Virjonen sanoo.

1. Kannattaa valita paikka, jossa on riittävän paksu, mutta ei liian paksu jää ja jossa karusellin teko eli moottorisahan pitkä laulu ei häiritse muita. Lupa omistajalta kannattaa hankkia ellei ole oma ranta.

”Pitää olla aikaa, se ei synny ihan tunnissa. Viikonloppu riittää hyvin. Jään pitää kestää, kaksikymmentä senttiä on ihan optimi.”

2. Auraa tai kolaa laaja alue jäätä puhtaaksi ja merkitse karusellin keskikohta esimerkiksi poraamalla reikä jäähän.

”Työntelin mönkijällä lumet pois. Piirsin rinkulan niin, että oli pitkä lauta, jonka päässä oli naula ja toisessa terästappi. Tapille porasin keskireiän jäähän ja toisessa päässä naula oli muutaman sentin laudasta ulkona, jotta se piirtää naarmun jäähän. Sitten vain piirtämään jättiharpilla jäähän rinkulaa. Säde oli kuusi metriä, joten halkaisija oli kaksitoista.”

3. Sahaamiseen sopii tavallinen moottorisaha, jossa on riittävän pitkä laippa.

”Jäätä oli ainakin kolmekymmentä senttiä, jolloin saha ei enää yltänyt kerralla läpi. Se oli työlästä ja hikistä touhua. Vettä lentää myös. Kumisaappaat auttaa aika paljon.”

4. Sahaaminen ei heti lopu. Rinkulassa voi olla muutama kymmenen metriä jäätä sahattavana.

”Ensin sahasin rinkulan terä pystyssä, sitten tein viisteen, jotta terä meni läpi asti. Siinä tuli jokainen kohta sahattua oikeastaan kolme kertaa. Ensimmäisessä rinkulassa meni noin tunti. Kun oli varttikierros jäljellä, olin jo aika hapoilla, työasentokin on kyykkymäinen, todella huono. Jos olisin tiennyt, miten hikinen homma se on, en olisi ehkä aloittanut, mutta silloin ei voinut enää lopettaakaan. Nastat kengät pohjissa olisi myös hyvä, ettei liukastele saha kädessä.”

5. Lopulta rinkula irtoaa, mutta ei vielä välttämättä pyöri.

”Siihen reikään tulee ainoastaan sahan terän leveys, joten aukon pyöreys on todella tärkeä. Muuten se jää kanittamaan kiinni, koska on niin vähän toleranssia. Kun se alkoi pyöriä, tuli ihan voittajafiilis. Kyllä siinä ihan ääneen huutaa.”

6. Lauttaan voi asentaa pienen perämoottorin, mutta ilmankin sitä voi pyöritellä.

”Sahasin moottorille pienen neliön­muotoisen reiän. Tein tallissa nopeasti telineen puusta, jossa moottori pysyy pystyasennossa. Moottorin työntövoima puskee sitä jäätä vasten. Mutta se kyllä pyörii myös ihan käsivoimin. ”

7. Loppu on pyörittelyä, ihailua ja kuvaamista.

”Lopuksi keräillään voimia ja mietitään, miten siitä saa hyvät kuvat, jotka voi näyttää kavereille ja kehua, mitä pöljää tuli tehtyä. Ei kannata välittää epäilijöistä, joita kerääntyy siihen ihmettelemään. Lopulta kaikki kuitenkin haluavat seistä rinkulassa jostain ihmellisestä syystä. Aika lujaa sen saa pyörimään, tyhjäkäynti on ihan sopiva vauhti.”

Jäätilanne järvillä tavanomainen

Ainakin järvissä jäätilanne suosii jääkarusellien rakentamista. Etelä- ja Keski-Suomessa on pitkälti yli kaksikymmentäsenttisiä jäitä. Esimerkiksi Espoon Pitkäjärvellä ja Nummelan Hiidenvedellä jäätä on noin 25 senttiä.

”Se on aikalailla tämän ajan keskiarvo, tavanomaisissa lukemissa liikutaan”, sanoo hydrologi Heidi Sjöblom Suomen Ympäristökeskuksesta.

Tätä pienempiä mitattuja lukemia on mitattu lähinnä Saimaan Lauritsalassa, jossa jäätä oli alle 20 senttiä, mutta kyse on suuresta eli myöhemmin jäätyvästä järvestä ja kanavan suualueesta.

”Maan keskiosissa jäiden paksuudet ovat 30-40 senttiä, nekin näyttävät olevan keskiarvon molemmin puolin”, Sjöblom sanoo.

Pellossa Tornionjoella jäätä on jo lähes puoli metriä, samoin Utsjoen Kevojärvellä.

Pääosin järvien jäät siis kestävät jo hyvin, mutta esimerkiksi virtapaikkoja pitää yhä varoa.

”Hieman epämääräisiä säitä on ollut varsinkin etelässä, kun välillä on ollut koviakin pakkasia, välillä lämmintä. Selkävesiä on siksi pysynyt avoimena pitkään ja paikoin jää voi olla heikompaa kuin mittauspaikoilla, jotka ovat lähellä rantaa.”

Merijäät sen sijaan ovat selvästi heikompia. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Suomenlahden sisäsaaristossa on 5-15 senttiä paksua kiintojäätä, ulkosaaristossa sen sijaan on ohutta, hyvin harvaa jäätä. Selkämeren saaristossa on 5-25 senttiä paksua jäätä.

Merenkurkussa ja Perämeren eteläosissa on saaristossa 10-25 senttiä kiintojäätä, Perämeren pohjoisosan saaristossa jäätä on paikoin jo puoli metriä.

Säästä on tulossa aurinkoinen lähes koko maahan varsinkin lauantaina. Silloin luvassa on täydellinen ulkoilusää, sillä päivällä pakkasta on vain muutama aste ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Sunnuntaina pakkanen vaihtuu plussa-asteisiin, joten ulkoilusäät jatkuvat.

”Lauantai on aurinkoinen suuressa osassa maata, heikkoa tai kohtalaista luoteistuulta, lämpötila on pikkupakkasella enimmäkseen, joten varsin otollinen ulkoilusää enimmäkseen”, sanoo meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta.

”Pohjoisessa on vähän tuulisempaa ja Pohjois-Lapissa tulee lumikuuroja. Tuuli voi siellä hieman häiritä.”

Lunta satelee hieman maan keskiosissa sunnuntain vastaisena yönä. Kun tämä rintamavyöhyke maanantain aikana siirtyy pois, tilalle tulee kylmempää ilmaa. Tiistaina pakkasta voi olla lähes kymmenen astetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Harrastukset
 • Talvi
 • jää
 • Mökkeily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  4. 4

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  5. 5

   Venäjä-tutkinta etenee yhä lähemmäs Trumpin lähipiiriä – FBI-agentit tiirikoivat sisään entisen kampanjapäällikön asuntoon ja kuvasivat miehen puvut

  6. 6

   Tuomittu lapsenraiskaaja iski jälleen Keravalla – tuomittiin 12-vuotiaan tytön hyväksikäytöstä

  7. 7

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  8. 8

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  9. 9

   Valtiovarain­ministeriön arvio: Hallituksen budjetti leikkaa pienituloisimmilta 37 euroa vuodessa, antaa rikkaimmille lisää noin 400 euroa

  10. 10

   Poliisi: Autovarkaat purivat ja kynsivät pakettiauton omistajaa Helsingin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  3. 3

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

  8. 8

   Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

  9. 9

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää