Kotimaa

Suomen kansalaisuus myönnetään tällä vaatimattomalla paperinpalalla ilman seremonioita – miksi Suomi ei juhli uusia kansalaisia?

Vielä 2000-luvun taitteessa päätöspaperi oli tyylikkäämpi, ja siinä oli päätöksentekijän käsin tehty allekirjoitus. ”Kun sähköisyys on lisääntynyt, niin koruttomuus on lisääntynyt”, sanoo viestintäjohtaja Mika Mäkinen sisäministeriöstä.

Yhdysvaltalaiseksi tulemisessa on kieltämättä mahtipontisuutta: jopa tuhannet ihmiset vannovat yhdessä käsi sydämellä luopuvansa ”täydellisesti ja kokonaan” kaikesta uskollisuudesta vieraita valtoja kohtaan. He julistavat puolustavansa perustuslakia ja Amerikan Yhdysvaltoja kaikkia sen vihollisia vastaan.

Ihmiset taputtavat, jopa itkevät, ja heiluttavat nenäliinan kokoisia tähtilippuja. Kansalaisuustodistuksen käteensä saavat tuulettavat: minä olen amerikkalainen.

Suomessa uusi kansalainen käy lukemassa koruttoman kansalaisuushakemuspäätöksensä sähköisestä Enter Finland -asiointipalvelusta tai Postin tulostamasta e-kirjeestä.

Maahanmuuttovirasto on päättänyt, että hakija saa Suomen kansalaisuuden päätöspäivästä lukien. – – Tämä päätös on sähköisesti varmennettu ja tulostettu Maahanmuuttoviraston asiankäsittelyjärjestelmästä.

Virallisia seremonioita, presidentin nauhoitettuja tervehdyksiä, puheita kansalaisoikeuksista ja -velvollisuuksista tai kansallislaulua ei ole.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Päätöksen tekemisen jälkeen meidän työ on sitten päättynyt, eikä siltä osin ole enää yhteydenottoa asiakkaaseen”, sanoo tulosalueen johtaja Ulla Vainikka Maahanmuuttoviraston kansalaisuusyksiköstä.

”Nykyään päätös on sähköisesti allekirjoitettu, eli siinä ei ole edes ihmisen itse tekemää allekirjoitusta.”

Suomen kansalainen on tasavallan keskeinen instituutio. Täysi-ikäinen kansalainen voi muun muassa äänestää ja asettua itse ehdolle valtiollisissa vaaleissa. Hän saa valtaa mutta myös velvollisuuksia.

Miksi Suomen kansalaisuuden saamista ei kunnioiteta virallisin juhlallisuuksin, jotka ovat pakollisia muun muassa Ruotsissa?

”Lienee todellakin niin, että asiaa ei ole ajateltu. Ruotsissa laki on, mutta ei täällä ole sellaista keskustelua käyty, että pitäisikö vastaava laki säätää. Tällaiseksi käytäntö on meillä muodostunut vuosien saatossa, ja kun sähköisyys on lisääntynyt, niin koruttomuus on lisääntynyt”, sanoo viestintäjohtaja Mika Mäkinen sisäministeriöstä.

”Filosofisempi näkökulma on, että kyllä uusien kansalaisten juhlistamisella osoitettaisiin arvostusta heidän lisäksi myös Suomelle ja sen kansalaisuudelle. Haluan kuitenkin ehdottomasti sanoa, että ehkäpä tämä on asia, josta ei tarvitse lakia säätää. Jos asiasta määrättäisiin lailla, pitäisi määritellä, mitä juhla on ja mitä se ei ole, nyt kunnat voivat vapaammin päättää, mitä tekevät.”

Mäkisen mukaan kansalaisuusjuhlat voisivat parhaimmillaan myös tukea sopeutumista: koulutukseen hakeutumista ja syrjäytymisen ehkäisemistä.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Viime vuonna kansalaisuuden sai 9 600 ihmistä. He ovat pääasiassa entisiä venäläisiä, somalialaisia ja virolaisia. Määrä on pieni verrattuna Ruotsiin, jossa viidesosa väestöstä on syntynyt ulkomailla.

Ruotsissa kansalaisuusseremoniat säädettiin lailla pakollisiksi kaikille kunnille vuonna 2015. Juhlat on yhdistetty maan kansallispäivään. Taustalla oli virallisen Ruotsin halu saada tulijat tuntemaan olonsa tervetulleiksi uudessa kotimaassa.

Ruotsin kansalaisuusseremoniat ovat juhlakaluille vapaaehtoisia. Yhdysvalloissa seremonian oikeudellinen asema on vahvempi, sillä kansalaisuustodistusta ei voi saada ilman uskollisuusvalan vannomista.

Seremonioita on perinteisesti järjestetty suurissa siirtolaismaissa, kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa, joissa juhla uskollisuudenvaloineen on pakollinen, huomioi Statsborgarseremoniar i Skandinavia -kirjan vuonna 2012 arvostellut Marjut Anttonen.

Seremonialliset juhlat ovat yleistyneet Pohjoismaissa ja Euroopassa vasta 2000-luvulla. Britanniassa alettiin järjestää pakollisia seremonioita vuonna 2004. Norjassa juhlia alettiin järjestää vuonna 2007.

”Kuten tavallista, pohjoismaiset naapurimme ovat ehtineet tutkimuksissaan pitemmälle”, Anttonen kirjoittaa.

Vuodenvaihteessa Suomi-Amerikka yhdistysten liiton toiminnanjohtaja Lena Hartikainen sanoi HS:n mielipidepalstalla, että Suomessakin uusia kansalaisia pitäisi juhlistaa seremonialla. Hänestä Suomi menettää suuren mahdollisuuden juurruttaa uusia suomalaisia.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) vastasi Hartikaiselle samalla palstalla, että sisäministeriö, Kuntaliitto ja Maahanmuuttovirasto olivat itse asiassa juuri lähettäneet kunnille suosituksen uusien Suomen kansalaisten huomioimisesta Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Kunnat voivat juhlistaa uusia kansalaisia haluamallaan tavalla. Maahanmuuttovirasto tukee juhlien järjestämistä tilaamalla Väestörekisterikeskuksesta kuntien uusien Suomen kansalaisten yhteystiedot ja välittää niitä halukkaille kunnille.

Kuinka moni kunta on lähtenyt mukaan?

”Tähän mennessä on 41 kuntaa ilmoittanut halukkuutensa saada osoitetiedot. Mahdollisuus on maaliskuun loppuun asti”, Maahanmuuttoviraston Vainikka sanoo.

Kansalaisuusjuhlia oma-aloitteisesti vuodesta 2004 järjestäneessä Turussa Maahanmuuttoviraston kädenojennus on otettu tyytyväisenä vastaan, vaikka osoitehaun hinta onkin vain joitakin satasia kuntaa kohden.

Turun järjestämiin juhliin on kutsuttu vuosittain 300–600 tuoretta Suomen kansalaista.

”Verkottumisen kannalta se on mielestäni tärkeä tilaisuus. Kansalaisuuden saaneet ovat kunniavieraita, mutta kutsumme myös maahanmuutto- ja monikulttuurisuustyötä tekeviä paikalle. Nyt ovat myös muut alueen kunnat mukana”, sanoo Turun kansainvälisten asioiden suunnittelija Päiviliisa Suonpää.

Sisäministeriön Mäkinen sanoo, että ministeriö voisi olla valmis harkitsemaan väestörekisterikeskusajojen tukemista myös vastedes, jos tämänvuotinen kokeilu koetaan kunnissa onnistuneeksi.

”Kyllä kansalaisuuden saaminen on kiistämättä niin koruton tapahtuma, että siitä juuri lähti tämä ajatus kumpuamaan, että voisiko asiaa juhlistaa. Siksi pallo on heitetty kuntiin.”

Vaikka virallisia seremonioita uusille Suomen kansalaisille ei ole ennenkään pidetty, on päätöspaperi joskus ollut nykyistä tyylikkäämpi, Vainikka sanoo.

Tasavallan presidentti päätti Suomen kansalaisuuden saamisesta hakemuksella kesään 1998 asti. Tuolloin paperi oli ”paksumpaa Tervakosken paperia” ja se oli käsin allekirjoitettu. Sen jälkeen kansalaisuusasioista päättäminen siirtyi Ulkomaalaisvirastoon eli nykyiseen Maahanmuuttovirastoon.

”Toki aluksi meidänkin päätöksissä oli hienompi paperi, niissä oli allekirjoitus ja päälle laitettiin Ulkomaalaisviraston leima”, Vainikka muistelee.

Tänä vuonna myönteisen kansalaisuuspäätöksen mukana tulee myös onnitteluviesti.

Tausta: Kansalaisuutta haetaan käytännöllisistä syistä

Miksi Suomen kansalaisuutta haetaan, Siirtolaisuusinstituutin johtaja Tuomas Martikainen?

”Hyvä kysymys. Asiaa on sivuttu eri yhteyksissä, mutta laajaa selvitystä tästä ei tietääkseni ole tehty. Kansalaisuuden hakeminen pohjautuu kuitenkin usein käytännöllisiin syihin”, Martikainen sanoo.

”EU:n ulkopuolelta tulevien piirissä kiinnostus on suurempaa. Se on ymmärrettävää: jos täällä asuu vakituisesti, se helpottaa liikkumista EU:n alueella ja usein myös muualla päin maailmaa.”

”Turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina saapuneiden piirissä kansalaisuuden hakeminen on eri asia. Usein heillä ei ole mahdollisuutta palata kotimaihinsa, joten kansalaisuutta haetaan kun se on mahdollista.”

”Länsimaista Suomeen tulevat monesti ajattelevat olevansa täällä lyhyen aikaa, joten he eivät näe kansalaisuudessa samanlaisia hyötyjä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  6. 6

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  7. 7

   Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys

  8. 8

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  9. 9

   Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa

  10. 10

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen
  3. 2 tuntia sitten
  4. Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys
  5. Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään
  6. Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi
  7. Huippu-urheilun valmennustukien saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  8. Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”
  9. Saksan vaalitulos repii poliittista kenttää – AfD uhkaa hajota, Merkel on ahtaalla ja demarit vetäytyvät oppositioon
  10. Jokerien teinitähti Tolvanen häikäisi hattutempulla, joka oli jo kauden toinen
  11. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  12. 4 tuntia sitten
  13. Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi
  14. Näytä lisää