Kotimaa

Muovinkierrätyksen piti alkaa kunnolla viime vuonna mutta toisin kävi – tavoitteena viisi kiloa vuodessa jokaiselta suomalaiselta

Suomalaisilla olisi kierrätysintoa, mutta muovipakkausten keräyspisteverkosto valmistui puoli vuotta myöhässä.

Kuluttajien muovipakkauskeräys jäi ensimmäisenä vuonna kauas tavoitteesta. Rinki-keräyspisteisiin jätettiin viime vuonna noin 2 500 tonnia muovijätettä. Alkuperäinen keräystavoite oli noin 5 000 tonnia jätettä.

”Keräyspisteverkostoa ei saatu valmiiksi pakkausasetuksen mukaisessa aikataulussa, vaan verkosto oli valmis vasta keskikesällä, puoli vuotta myöhässä”, muovipakkausalan tuottajayhteisön Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini harmittelee.

Keräyspisteverkostosta vastaava kaupan ja teollisuuden yhteisyritys Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy kertoi viime vuonna, että viivästymisen ensisijainen syy oli liian nopea aikataulu.

Pakkausjäteasetus annettiin kesällä 2014. Siinä linjattiin, että kuluttajamuovipakkausten vastaanotto siirtyy vuoden 2016 alussa kunnilta kaupan ja teollisuuden vastuulle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Verkoston viivästyminen ei ole vaikuttanut suomalaisten kuluttajien muovinkierrätyshalukkuuteen.

”Keräyksessä on tehty elokuusta alkaen joka kuukausi uusi ennätys. Uskomme, että tänä vuonna muovipakkausjätettä kerätään kuluttajilta reilu kilo asukasta kohden eli noin kuusituhatta tonnia”, Soini kertoo.

Muovialan toimijat uskovat, että markkinoille tulevat kierrätysmuovituotteet parantavat entisestään suomalaisten kierrätysintoa. Viime viikolla esiteltiin ensimmäinen kotitalouksien pakkausmuoveista valmistettu muovikassi.

Tamperelainen Amerplast valmistaa uusiomuovikasseja K-kauppoihin.

”Kuluttajat näkevät, että kun he palauttavat muovipakkauksia, niistä oikeasti tehdään tuotteita”, myynti- ja tuotekehitysjohtaja Ari-Pekka Pietilä Amerplastilta sanoo.

Muovikasseja on aiemminkin valmistettu kierrätysmuovista, mutta pussien raaka-aineena on ollut teollisuuden muovijäte. Uuden kassin raaka-aineista ainakin 45 prosenttia on kotitalouksien pakkausmuoveja.

Kierrätysmuovin valmistamisen ympäristökuorma on vain 15 prosenttia normaalin muovin valmistamisen ympäristökuormasta. Kierrätysmuovi on myös täysin kotimainen tuote.


Suomessa on runsaat 500 pakkausmuovia kuluttajilta vastaanottavaa Rinki-keräyspistettä. Niistä muovijätteet kuljetetaan Ekokemin muovijalostamolle Riihimäelle. Siellä jätteet jalostetaan uusiokäyttöön ja toimitetaan muovituotevalmistajille.

Ekokemin kierrätystuotteiden tuotepäällikkö Mikko Koivuniemi kertoo, että kuluttajien muovijätteistä kehitellään nyt kovalla vauhdilla erilaisia tuotteita. Uusiomuovista tehdään muovikassien lisäksi muun muassa kuljetuslaatikoita, saaveja, vateja sekä putkia.

Elintarvikepakkauksiin uusiomuovi ei kelpaa, sillä pakkausmuoveissa on voitu käyttää painovärejä, jotka voisivat siirtyä elintarvikkeisiin.

”Uskon, että jatkossa uusiomuovia käytetään elintarvikepakkauksissa tukimateriaalina, eli silloin se ei ole kontaktissa elintarvikkeeseen”, Koivuniemi puntaroi.

Valtaosa muovijalostamolle tulevasta pakkausjätteestä on kierrätetty oikein. Koivuniemi kertoo, että suurin huolenaihe ovat olleet astioihin jätetyt öljykannut ja -kanisterit.

”Kanisterin pohjalla voi olla öljyjäämiä, joten ne ovat jo paloturvallisuusriski. Öljyä sisältävät öljykanisterit pitää viedä vaarallisen jätteen keräykseen”, Koivuniemi muistuttaa.

Tyhjän muovisen öljykanisterin voi jättää sekajätteeseen.

Suomen on tarkoitus nostaa muovipakkausten kierrätysmäärä viisinkertaiseksi vuoteen 2020 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen asukas veisi kierrätykseen noin viisi kiloa pakkausmuovia.

”Näin olisimme samalla tasolla Ruotsin kanssa, jossa muovipakkausten keräys toki aloitettiin vuosia sitten. Olemme keräyksessä vasta alkuvaiheessa, joten nyt on mahdotonta sanoa, onko nykyinen keräyspisteverkosto riittävä”, Soini puntaroi.

Hän kertoo, että muovipakkausten keräys tehostuu lähivuosina parissakymmenessä kaupungissa, joissa suunnitellaan muovinkeräysvelvoitetta taloyhtiöille.

Muovijätteen kiinteistökeräys alkoi Helsingissä kokeiluna viime toukokuussa. Vuoden lopussa päättyvässä kokeilussa on mukana yli 3 000 kiinteistöä. Jos kokeilu on menestyksekäs, keräys voidaan vakinaistaa jätehuoltomääräyksellä.

Fakta

Keräysastiaan mahdollisimman puhtaita pakkauksia


 Muovinkeräysastiaan voi laittaa erilaisia muovipakkauksia kuten jugurttipurkkeja, muovikasseja, pulloja ja purkkeja. Myös styrox-pakkaukset sopivat keräykseen.

 Jos pakkaus ei mahdu keräysastian aukosta sisään, sen voi laittaa sekajätteeseen. Myös PVC-pakkaukset ja muut kuin muovipakkaukset voi jättää sekajäteastiaan.

 Keräysastiaan jätettävien muovipakkausten olisi hyvä olla mahdollisimman puhtaita, mutta niitä ei tarvitse pestä erikseen.

 Lähimmän muovinkeräyspisteen voi tarkistaa osoitteesta www.kierratys.info

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys
 • muovit
 • Jätehuolto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää