Valikko
Kotimaa

Terveyspalvelut mullistuvat vuonna 2019 – näin uudistus vaikuttaa sinuun

Perusterveydenhuollon kilpailun avaaminen yksityisille terveysyrityksille on herättänyt paljon hämmennystä ja kysymyksiä. HS etsi niihin vastauksia.

Sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy vuonna 2019 maakuntien vastuulle, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat. Silloin kuntien terveyskeskuksista tulee sote-keskuksia ja sairaalat siirtyvät maakuntien haltuun.

Sote-keskuksia saavat maakunnan lisäksi perustaa myös yksityiset yritykset.

Sosiaali- ja terveysministeriön nykyisten suunnitelmien mukaan kansalaiset saisivat valita internetin Kanta-palvelun kautta itselleen sote-keskuksen ja hammashoidon yksikön joko asuinpaikkakunnaltaan tai jostain muualta Suomesta. Jos ei itse tee valintaa, maakunta listaa ihmisen hänen asuinpaikkaansa lähinnä olevaan sote-keskukseen.

Jokainen suomalainen listataan jonkun sote-keskuksen asiakkaaksi riippumatta siitä käyttääkö hän palveluja vai ei.

Sote-keskusta saa vaihtaa vuoden välein.

Voinko siis sote-uudistuksen jälkeen kirjautua haluamani yksityisen lääkäriaseman asiakkaaksi?

Yksityinen sote-keskus ei ole sama asia kuin yksityinen lääkäriasema. Sote-keskusten palvelutarjonta vastaa aluksi suurin piirtein nykyisiä terveyskeskuksia. Siihen kuuluu esimerkiksi yleislääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto sekä sosiaalipalveluihin liittyvää neuvontaa.

Myöhemmin sote-keskuksiin on tarkoitus tuoda myös erikoislääkäreiden vastaanottoja.

Sote-keskus päättää vastaanotolle pääsystä hoidontarpeen mukaan eli aikaa ei voi varata oman halun mukaan niin kuin yksityiseltä lääkäriasemalta.

Yksityisten lääkäriasemien palveluja saa käyttää edelleen omalla kustannuksella jos haluaa. Yksityisen hoidon Kela-korvaukset loppuvat vuonna 2021.

Voinko jatkaa eläkkeelle jäätyäni saman lääkäriaseman hoidossa kuin missä kävin työterveyshuollossa?

On mahdollista, että työterveyspalvelun tuottaja perustaa myös sote-keskuksen, jolloin jatkaminen voi olla mahdollista. Palvelutarjonta ei välttämättä ole sama eikä vastaanotolle pääse välttämättä yhtä nopeasti kuin työterveyshuollon puolella.

Voiko sote-keskus kieltäytyä ottamasta minua asiakkaakseen, jos olen liian vaativa hoidettava?

Ei voi. Sote-keskus ilmoittaa etukäteen, kuinka monta asiakasta se ottaa listoilleen. Sen täytyy ottaa asiakkaat vastaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Minulla on kattava terveysvakuutus. Pitääkö minun silti kirjautua sote-keskuksen asiakkaaksi?

Ei tarvitse. Maakunta kirjaa sinut lähimmän sote-keskuksen listoille joka tapauksessa, jos et itse tee valintaa. Voit jatkaa vakuutuksesi käyttämistä niin kuin ennenkin.

Jos asuu vuoden aikana kahdella eri paikkakunnalla, miten palvelut hoituvat?

Oman sote-keskuksen voi valita mistä tahansa Suomesta samoin kuin terveyskeskuksen jo nyt. Jos oman sote-keskuksen omistajalla on useita sote-keskuksia eri puolilla maata, niitä kaikkia voi käyttää yhtä lailla. Myös muita sote-keskuksia voi käyttää väliaikaisesti.

Maksusetelillä ostettavaa jatkohoitoa voi ostaa miltä tahansa rekisteröityneeltä palveluntarjoajalta mistä tahansa maakunnasta.

Mitä tarkoittaa maksu- tai asiakasseteli?

Sote-keskus voi antaa jatkohoidon, esimerkiksi fysioterapian tai kuntoutuksen, ostamista varten maksusetelin, jolla palvelun voi ostaa yksityiseltä toimijalta.

Asiakasseteli voidaan antaa maakunnan liikelaitoksesta esimerkiksi joihinkin kiireettömiin leikkaushoitoihin tai sosiaalipalvelujen ostoon. Asiakas voi valita, mistä hän palvelun ostaa.

Setelit kattavat hoidon koko kustannuksen. Asiakkaan maksettavaksi voi tulla asiakasmaksu samaan tapaan kuin nykyinen terveyskeskus- tai poliklinikkamaksu. Niistä ei ole vielä päätetty.

Voinko mennä sydämen pallolaajennukseen yksityiseen sairaalaan?

Se, mihin kaikkeen asiakasseteleitä annetaan, tulee ajan myötä muuttumaan ja mahdollisesti laajenemaan. Toistaiseksi tarkoituksena on, että vaativat hoitokokonaisuudet kuten sydänongelmat ja syövät hoidetaan maakunnan erikoissairaanhoidossa.

Mitä tarkoittaa henkilökohtainen budjetti ja kuka sellaisen voi saada?

Paljon erilaisia palveluja käyttävä vammainen tai ikäihminen voi saada maakunnalta henkilökohtaisen budjetin.

Maakunnan liikelaitoksen virkamies laskee mitä asiakkaan nykyiset palvelut yhteensä maksavat. Asiakas voi samalla summalla ostaa itselleen palveluja.

Jos asiakas ei halua itse valita, hoidon järjestää maakunta.

Mitä tapahtuu terveystiedoille, jos vaihtaa vuoden välein hoitopaikkaa?

Hoitotiedot tallennetaan kaikissa terveydenhuollon toimipaikoissa Kanta-järjestelmään, jossa myös kansalaiset pääsevät itse niitä katsomaan. Samassa järjestelmässä toimii esimerkiksi sähköinen resepti.

Mitä potilas maksaa hoidosta?

Asiakas maksaa kaikissa maakunnan alueella toimivissa sote-keskuksissa saman käyntimaksun, joka vastannee nykyistä terveyskeskusmaksua. Maksun suuruus saattaa vaihdella maakuntien välillä.

Maksujen tasoa, maksukattoja tai muitakaan yksityiskohtia ei ole vielä päätetty.

Helsingissä terveyskeskus on ilmainen kaikille. Onko näin myös tulevaisuudessa?

Uudenmaan maakunta päättää. Sote-keskusten maksut ovat samat koko maakunnan alueella. Maksutasoista ei ole vielä päätöksiä.

Mitä tapahtuu hammashoidolle?

Jokainen voi vuonna 2019 valita hammashoitoonsa joko julkisen tai yksityisen suunhoidon yksiön. Palveluvalikoima on sama kuin nykyisessä kunnallisessa hammashoidossa. Muun yksityisen hammashoidon kela-korvaukset loppuvat 2021 alussa.

Ehkäisyä tai hormonikorvaushoitoa käyttävä nainen joutuu käymään säännöllisesti gynekologilla. Tuleeko näitä palveluja sote-keskuksiin?

Tarkoitus on, että gynekologien ja muiden erikoislääkäreiden palveluita tuodaan sote-keskuksiin vuodesta 2021 alkaen, kun yksityisen hoidon Kela-korvaukset loppuvat.

Ehkäisyä ja vaihdevuosioireita hoidetaan kuitenkin pääasiassa yleislääkäreiden vastaanotoilla niin kuin terveyskeskuksissa nykyäänkin.

Asiakas lähetetään tarvittaessa gynekologin vastaanotolle erikoissairaanhoidon puolelle, mutta jatkossa gynekologi voisi siis ottaa vastaan sote-keskuksessa eikä sitä varten tarvitsisi mennä sairaalan poliklinikalle.

Erikoislääkärille pääsyn kynnystä ei ole tarkoitus madaltaa.

Silmiin liittyvät terveysongelmat hoidetaan nykyään pitkälti yksityislääkärillä? Onko näin myös jatkossa?

Silmälaseihin liittyviä asioita ei hoideta julkisella puolella jatkossakaan. Tarvittaessa yleislääkäri antaa lähetteen silmälääkärin vastaanotolle niin kuin nykyäänkin, jos epäillään silmien varsinaisia sairauksia. Silmälääkärin vastaanotto voi vuodesta 2021 alkaen olla sote-keskuksessa.

Silmien määräaikaistarkastuksia ei ole luvassa sote-aikanakaan.

Kuka päättää, lähetetäänkö potilas erikoislääkärin vastaanotolle?

Sote-keskuksen yleislääkäri tekee päätökset tutkimuksista ja lähetteistä. Päätösten laatua ja määriä valvotaan maakunnan hallinnossa. Hoitolinjat on määritetty käypähoito-suosituksissa.

Voiko sote-keskuksessa valita lääkärin?

Valinnanvapautta käsittelevän lakiluonnoksen mukaan sote-keskuksen pitää antaa asiakkailleen mahdollisuus valita hoitaja tai lääkäri ”siinä laajuudessa kuin se on toiminnan tarkoituksenmukaisen toteuttamisen ja asiakkaan turvallisen ja laadukkaan palvelun kannalta mahdollista”.

Aika näyttää, miten linjaus käytännössä toteutuu.

Jos maakunnan liikelaitos antaa lähetteen ja asiakassetelin esimerkiksi polven leikkaushoitoon, voinko valita minkä ortopedin leikattavaksi menen?

Se riippuu valitsemastasi hoitopaikasta ja sen politiikasta. Lähtokohtaisesti asiakas valitsee vain hoitopaikan.

Tästä on kyse

Kunnilta maakunnille


 Kahden vuoden kuluttua vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta maakunnille.

 Suomalaiset ovat jo kahden vuoden ajan saaneet vapaasti valita terveyskeskuksensa. Kahden vuoden päästä valittavaksi tulee sote-keskus, joka tarjoaa lääkärin- ja sairaanhoitajan vastaanottojen lisäksi esimerkiksi sosiaalineuvontaa.

 Sote-keskuksia saavat vapaasti perustaa myös yksityiset yritykset ja jär­jestöt.

 Sote-keskuksen voi vaihtaa kerran vuodessa.

 Jokainen kansalainen valitsee myös oman hammashoidon yksikön, joka voi olla myös yksityinen.

 Yksityisten sote-keskusten pitää pyörittää toimintaa samalla rahalla kuin julkistenkin keskusten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Valinnanvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää