Kotimaa    |   HS-Gallup

Antti Rinteellä on selvä etumatka Sdp:n puheenjohtajakisassa, haastajien peli ei ole kuitenkaan vielä pelattu

Haastajat Tytti Tuppurainen ja Timo Harakka ovat tasavahvoja.

Sdp valitsee tulevana viikonloppuna Lahdessa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi puheenjohtajan, jonka johdolla puolue lähtee edessä häämöttävään vaalien sumaan.

Ensin ovat kuntavaalit tämän vuoden huhtikuussa, sitten presidentinvaalit ja maakuntavaalit tammikuussa 2018 ja lopulta eduskunta- ja europarlamenttivaalit keväällä 2019.

Kuka tahansa Sdp:n puheenjohtajaksi valitaankin, hänellä on kova työputki edessä. On jopa mahdollista, että lauantaina tehtävään valittava henkilö on seuraavien eduskuntavaalien jälkeen seuraava pääministeri. Sdp johtaa nyt kannatusmittauksia.


Sdp:n nykyinen suosio on vahvistanut istuvan puheenjohtajan Antti Rinteen asemaa. Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä hän on sekä kansan että sosiaalidemokraattien kannattajien suosikki seuraavaksi puheenjohtajaksi. Häntä kannattaa 29 prosenttia kaikista vastaajista.


Puheenjohtajan haastajat ovat keskenään tasavahvoja ja jäävät selvästi Rinteen kannatuksesta.

Suomalaisista 16 prosenttia on kansanedustaja Timo Harakan kannalla ja 15 prosenttia toivoisi kansanedustaja Tytti Tuppuraisesta seuraavaa Sdp:n puheenjohtajaa.


Rinteen kannatus on vielä vahvempaa, jos kyselystä erotetaan ne, jotka ilmoittavat olevansa Sdp:n kannattajia. Rinne saa omiltaan 56 prosentin kannatuksen, kun Harakka jää 17:ään ja Tuppurainen 13 prosenttiin.

Peli ei ole vielä pelattu, sillä Sdp:n seuraavaa puheenjohtajaa eivät valitse suomalaiset eivätkä edes kaikki Sdp:n jäsenet, vaan Lahteen valitut 500 puoluekokousedustajaa.

Eri medioiden puoluekokousedustajille tekemissä kyselyissä Rinne on ollut suosituin, mutta hänen johtonsa on kaventunut puoluekokouksen lähestyessä.

HS-gallupissa Rinnettä kannattavat erityisesti työväestöön, opiskelijoihin ja eläkeläisiin itsensä lukevat suomalaiset. Harakka ja Tuppurainen saavat Rinnettä enemmän kannatusta ylemmiltä ja alemmilta toimihenkilöiltä.

Harakka kerää kannatusta pääkaupunkiseudulta, korkeakoulutetuilta ja vihreiksi itsensä laskevilta. Rinne on pääkaupunkiseudun ulkopuolella suosituin.

Kaikkien ehdokkaiden pitäisi olla leivottuja aineksista, joista voi syntyä oppositiojohtajan lisäksi seuraava pääministeri.

Antti Rinteen etuna tässä vertailussa on se, että hän on jo kertaalleen ollut ministerinä. Rinne voitti istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen alkukesällä 2014 ja korvasi hänet myös valtiovarainministerinä.

Rinne on entinen ammattiyhdistysjohtaja ja ammattilainen neuvottelijana. Hän selvisi ministerinä hallituskauden loppukuukausista, mutta hänen johdollaan Sdp hävisi vaalit.

Rinteen takana oleva puoluekokousedustaja, turkulainen kaupunginvaltuutettu Mari-Elina Koivusalo sanoo, että Rinteen aikana puolueen asema oikeistopolitiikan vastavoimana on kirkastunut.

”Esiintyjänä hän on kehittynyt valtavasti, ja uskomattoman hyvä hän on omien ihmisten keskuudessa.”

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Timo Harakka ei ole koskaan ollut ministerinä, mutta ei ollut Juha Sipiläkään (kesk) ennen nykyistä pääministeripaikkaansa.

Harakka on profiloitunut talouspolitiikan ja erityisesti verotuksen tuntijana ja esiintynyt Sdp:n uudistajana.

Rinteen ikäinen Harakka on haalinut kampanjaansa nuoria tukijoita. Torstaina 39 nuorta demaria teki julkisen vetoomuksen Harakan valinnan puolesta, ja sunnuntaina koko nuorisojärjestön eli Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi ilmoittautui Harakan taakse.

Harakkaa tukeva puoluekokousedustaja Säde Tahvanainen Vantaalta sanoo, että kunnioittaa Harakan tietämystä talous- ja finanssipolitiikasta.

”Hänestä tulisi asiantunteva pääministeri, joka pystyisi linjaamaan asioita. Hän osaa kuunnella ihmisiä ja viestiä selkeästi.”

Tytti Tuppurainen on korostanut kansainvälistä ja avarakatseista otettaan. Häntä pidetään demareiden oikean laidan kulkijana Väinö Tannerin ja Paavo Lipposen jalanjäljissä.

Puoluekokousedustaja Ville Jalovaara Helsingistä sanoo, että Tuppuraisella on parinkymmenen vuoden kokemus politiikasta, vaikka hän on kansanedustajana vasta toisella kaudella.

”Hän on tottunut hoitamaan useita asioita yhtä aikaa ja pystyy nopeasti omaksumaan uutta”, Jalovaara sanoo. Hän kehuu myös Tuppuraisen esiintymistä.

Näkökulma: Seuraavaksi on voitettava kuntavaalit

Sdp:n puheenjohtajakilpa käynnistyi laiskasti, kun istuvan puheenjohtajan Antti Rinteen haastajat kursailivat mukaan lähtemistä.

Kisa siitä kuitenkin tuli, ja voi hyvin olla, että tulevana lauantaina Lahdessa vaaditaankin kaksi äänestyskierrosta, ennen kuin puheenjohtajan nimi on selvillä.

Oheisessa HS-gallupissa sattuu silmään se, että joka kolmas suomalainen ei pysty tekemään eroa Sdp:n kolmen puheenjohtajakandidaatin välille.

Samalla tavoin Sdp:n viidensadan puoluekokousedustajan joukossa on iso joukko sellaisia, jotka eivät ole kertoneet kantaansa eri tiedotusvälineiden heille suuntaamissa kyselyissä. He joko eivät vielä ole muodostaneet kantaansa tai eivät halua sitä medialle kertoa.

Tämä tuo Lahteen mukavan jännitysmomentin. Vaikka Antti Rinne on kyselyissä johdossa, noin parinsadan puoluekokousedustajan joukko pitää vielä korttejaan piilossa. Osa päättää kantansa vasta kokouspaikalla kuultuaan ja ehkä tavattuaan ehdokkaat.

Kolme vuotta sitten Seinäjoen puoluekokouksessa näytti etukäteen siltä, että istuva puheenjohtaja Jutta Urpilainen häviää armotta Antti Rinteelle. Urpilainen otti loppukirin ja piti niin väkevän puheen, että hän hävisi Rinteelle yllättävän täpärästi.

Siinä on Timo Harakan ja Tytti Tuppuraisen mahdollisuus. He ovat kumpikin vahvoja esiintyjiä, eikä heillä ole hirveästi menetettävää. Kaipa he myös haluavat puheenjohtajaksi, kun ovat kerran kisaan lähteneet.

Toki muitakin tavoitteita voi olla. Etenkin Tuppuraisen kasvot tulevat nyt kerralla tutuiksi laajemmallekin yleisölle.

Lahti on välietappi kohti huhtikuun kuntavaaleja, joissa Sdp:llä ja valitulla puheenjohtajalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin olla suurin kuntapuolue. Muu tulkitaan häviöksi.

Viimeksi kuntavaaleissa 2012 Sdp oli toiseksi suurin kokoomuksen jälkeen 19,6 prosentin kannatuksella.

Jos Antti Rinne valitaan jatkokaudelle, hänen paineensa eivät ole vähäiset. Rinteen puheenjohtajakausi voi jäädä lyhyeksi, ellei kuntavaaleissa tule nykyisiä mielipidetiedusteluja mukaileva voitto. Edellytykset tähän pitäisi olla, koska hallitus on tarjoillut vaalipuheiden aiheita sote- ja maakuntauudistuksillaan.

Rinteen haastajat ovat tuoneet kisaan lisäksi vahvasti sen näkökohdan, että Sdp ei voi kovin pitkään vain reagoida hallituksen esityksiin. Puolueella pitää olla innostava visio tulevasta.

Tämäkin kasaa paineita Rinteelle, jos hän saa jatkokauden – minkä lisäksi hänen täytyy onnistua sataprosenttisesti kaikissa televisioiduissa vaalipaneeleissa.

Kulisseissa odottaa nyt puheenjohtajakisasta vetäytynyt kansanedustaja Antti Lindtman, jonka tukijoita on Lahdessa ehdolla varapuheenjohtajiksi ja muihin puolue-elimiin. Sdp:n valtapeli ei Lahden kokouksenkaan jälkeen ole ohi.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, kuka olisi suomalaisten mielestä paras valinta Sdp:n seuraavaksi puheenjohtajaksi.

 Haastatelluille esitettiin ehdolle lähteneiden puheenjohtajakandidaattien nimet. Heillä oli mahdollisuus nimetä myös joku muu, jonka he mieluiten näkisivät puheenjohtajana.

 Haastatteluja tehtiin 1 001. Aineisto kerättiin 9.–19. tammikuuta.

 Otos edustaa 15–79-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Tutkimuksen teki TNS Oy Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  6. 6

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää