Kotimaa

Miksi Ruotsissa on vauvabuumi, kun Suomessa kuollaan enemmän kuin synnytään? Suomalaisten parinmuodostus ontuu, sanovat tutkijat

Suomi ja Ruotsi ovat vaihtaneet syntyvyydessä ykkös- ja kakkossijaa noin kymmenen vuoden välein, mutta nyt niin ei näytä käyvän. Perusero tulee siitä, että Ruotsissa parinmuodostus on jouhevampaa.

Jotain jännittävää tässä on: Vielä kymmenisen vuotta sitten Suomessa ja Ruotsissa oletettiin naisten tekevän elämänsä aikana saman määrän lapsia. Sen jälkeen Suomen syntyvyys jäi Ruotsista jälkeen. Vuonna 2015 hedelmällisyysluku oli Ruotsissa 1,85 lasta naista kohden, Suomessa 1,65.

Viime vuonna Suomessa syntyi ensi kertaa rauhan aikana vähemmän ihmisiä kuin kuoli.

Suomi ja Ruotsi ovat perinteisesti vaihtaneet syntyvyydessä ykkös- ja kakkossijaa noin kymmenen vuoden välein, mutta nyt niin ei näytä käyvän.

Mistä erilainen kehitys johtuu? Naapurimaat ovat kumminkin yhteiskunniltaan monin tavoin samankaltaisia, lähes siskoksia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Äkkiseltään veikkaisi, että Ruotsin runsas maahanmuuttajaväestö selittää eron, koska monissa kaukomaissa arvostetaan monilapsisia perheitä.

Eipä selitäkään. Toki maahanmuuttajien iso joukko on ihan itsessään kasvattanut kovasti Ruotsin väestöä, ja maahanmuuttajista monet ovat nuorina lapsentekoiässä. Hedelmällisyyslukua se ei silti paljon heilauta.

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch kertoo, että uusi väestö mukautuu sukupolvessa tekemään yhtä monta lasta kuin maassa on tapana.

Muutos onkin tapahtunut täällä itänaapurissa. Ruotsalaisperheet ovat päätyneet ja päätyvät yhä hyvin usein kahteen lapseen – Suomessa on puolestaan ollut enemmän ääripäitä, sekä lapsettomia että suurperheitä. Ero Ruotsiin kasvaa, kun Suomessa suurperheet eli vähintään kolmelapsiset perheet vähentyvät ja lapsettomien määrä lisääntyy.

Lapsettomuuteen on tutkitusti monia syitä, vahvimpana puolison puute. Perusero tulee siitä, että Ruotsissa parinmuodostus on jouhevampaa.

”Suomessa on vanhanaikaisempi ja sukupuolisidonnaisempi kuvio, jossa sekä korkeasti koulutettujen naisten että vähän koulutettujen miesten on vaikeampi löytää sopivia partnereita”, kertoo väestötieteen professori Gunnar Andersson Tukholman yliopistosta.

Ruotsin modernimmassa kuviossa naiselle perheen ja uran yhdistäminen on helpompaa, eikä miehelle aseteta yhtä paljon painetta perheenelatuksesta.

Rotkirch arvelee, että myös suomalaisten runsaampi alkoholinkäyttö tekee parisuhteista epävakaampia tällä puolen Pohjanlahtea. Se heikentää syntyvyyttä.


Mutta mikä nyt lisää lapsettomuutta juuri Suomessa? Väestöliiton perhebarometrissä havaittiin toissa vuonna lapsettomuuden ihanteen kasvaneen ja erityisen paljon vähätuloisten ja työttömien keskuudessa. Osasyynä saattavat olla taloudellisesti huonot ajat.

”Puolet lapsettomista nuorista aikuisista sanoo, että taloudellisen tilanteen heikkous ja työtilanteen epävarmuus vaikuttaa siihen, että he lykkäävät tai ovat luopuneet lastenhankinnasta”, Rotkirch sanoo.

”Viime vuosien julkisessa keskustelussa on vahvasti ollut esillä perhetukien leikkaaminen.”

Ruotsissa talous on hyrrännyt vahvemmin ja julkinen keskustelu on ollut valoisampaa. Ruotsalaiset ovat ennen olleet herkkiä reagoimaan ympäristön signaaleihin ja Ruotsin hedelmällisyyskäyrä on sahannut Suomen käyrää jyrkemmin. Andersson kutsuukin ruotsalaisia laumasieluiksi.

Suurimman eron ruotsalais- ja suomalaisperheiden kannalta Rotkirch näkee kumminkin työpaikkakulttuureissa: ”Ruotsissa ymmärretään paremmin perheen ja työn yhteensovittamista. Työntekijä nähdään kokonaisvaltaisemmin ihmisenä, jolla on muutakin elämää, kuten perhettä. Tällaista asiaa ei vain lailla muuteta, se on ilmapiiriasia.”

Perhebarometrissa suomalaiset kaipasivat juuri joustoa perheen ja työn yhteensovittamiseen. Se oli tärkeämpää kuin tukien suuruus.

Onko ruotsalainen työpaikka­idylli totta?

Siihen vastaa Karla Loppi, pienen lapsen äiti, joka on viime vuosina työskennellyt molemmissa maissa. Loppi oli sairaanhoitajana Tukholmassa vuosina 2014 ja 2015, nyt hän on Helsingissä neuvolassa terveydenhoitajana.

”Suomessa on aika mahdoton tehdä osa-aikaista työtä. Olet joko kotona tai kokopäiväisesti töissä. Ruotsissa työpaikallani osa-aikatyö oli hyvin yleistä”, Loppi kertoo käytännön eroja ruotsalaisista joustoista.

Senkin Loppi allekirjoittaa, että ruotsalaistyöpaikalla on helppo kertoa omista ongelmistaan ja tulla ymmärretyksi. Työyhteisö hohkaa empatiaa, virheistäkin huomautetaan ystävällisesti.

”Työtekijöitä huomioidaan koko ajan, esimerkiksi juhannuspäivystäjille tarjotaan herkkuja. Työpaikan kokouksissa jaetaan usein henkilökohtaisia kuulumisia.”

Tasa-arvo on Suomea pidemmällä, ainakin Tukholmassa. Loppi kertoo, että hänen ympärillään isät jäivät järjestään hoitamaan lasta, kun tämä täytti noin vuoden.

”1–2-vuotiaat kävivät muskarissa lähes kaikki isiensä kanssa. Suomessa on ihan toinen tilanne. Kun mieheni oli Suomessa hoitamassa lasta kotona, hän näki yhden toisen lähistön miehen työntävän päivisin lastenrattaita.”

Ruotsalaisten empatialla on kuitenkin rajansa. 3-vuotiasta kotona hoitanutta Lopin miestä kummasteltiin.

”Lapset pannaan Ruotsissa 2-vuotiaana päivähoitoon. On vähän häpeällistä, jos 3-vuotias on kotona.”

Suurimman syyn ruotsalaisten lastentekohaluille Loppi löytää naapureiden vankkumattomasta uskosta tulevaan.

”He ovat optimistista väkeä. Ja miksi eivät olisi? Nuoret pääsevät töihin, ja Tukholmassa rakennetaan paljon. Kaikki uskovat, että totta kai päiväkotipaikka löytyy. Siihenkin saattaa luottaa.”

Onko mahdollista, että suomalaistenkin lastentekohalut lisääntyvät aikojen parantuessa?

”Nyt kun Suomessa lama alkaa olla ohi, voi olla, että keskustelemme pian siitä, kuinka syntyvyys jälleen nousee”, Anna Rotkirch sanoo.

Vai jatkaako Suomen syntyvyys vähenemistään kohti keskieurooppalaista tasoa? Ruotsin kaulaa voi ainakin olla vaikea kuroa kiinni.

Alla olevilla laskureilla voit katsoa, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna sekä kuinka eri sairaaloissa synnytykset ovat hiipuneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntyvyys
 • Perhe
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää