Valikko
Kotimaa

Kaksoiskansalaisten virkakieltoa koskeva lakiluonnos menee yllättäen uusiksi – Oikeusoppineet: Kiellossa olisi perustuslaillisia ongelmia

Perustuslailliset ongelmat pakottivat kirjoittamaan uuden esityksen.

Valtion virkamiesten kaksoiskansalaisuutta rajoittavan lakimuutoksen valmistelu on mennyt yllättäen uusiksi.

Valtiovarainministeriössä kirjoitetaan paraikaa uutta lakitekstiä, joka lähtee lausuntokierrokselle muutaman viikon kuluttua.

Lakimuutoksen valmistelu on jo nyt myöhässä, sillä sen piti valmistua viime syksynä. Nyt tavoitteena on saada lakiesitys eduskuntaan keväällä.

Lainmuutoshankkeesta oli jo olemassa valmis tekstiluonnos, joka ehti käydä lausuntokierroksellakin viime vuoden lopulla. Hallitus oli siinä muuttamassa virkamieslakia siten, että siihen olisi tullut säädökset niistä viroista, joita voi hoitaa vain ja ainoastaan Suomen kansalainen.

Käytännössä tämä olisi tarkoittanut virkakieltoa kaksois- tai monikansalaisille. Kielto olisi saattanut koskea tuhansia virkoja.

Lakihanketta valtiovarainministeriössä vetävä hallitusneuvos Kirsi Äijälä sanoo, että lakiluonnoksen lausunnoista saatu palaute vaikutti siihen, että esitys pitää kirjoittaa uusiksi.

”Kaksoiskansalaisten kategorisessa virkakiellossa on perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten säännösten näkökulmasta ongelmia. Se on tärkeä asia”, Äijälä sanoo.

”Nyt pyritään löytämään sellainen ratkaisu, jossa tarkoituksenmukaisemmalla tavalla pystytään toteuttamaan tämä tavoite, jossa turvallisuusnäkökulmat otetaan riittävällä tavalla huomioon.”

Valmisteilla on nyt pakettiratkaisu, jossa tehdään muutoksia sekä virkamieslakiin että turvallisuusselvityslakiin.

Lainmuutoshankkeen tavoitteena on ollut ehkäistä toimintaa, joka vahingoittaisi Suomen kansallista etua, kuten yleistä turvallisuutta, maanpuolustusta tai Suomen kansainvälisiä suhteita.

Tavoitteeseen pyritään muun muassa estämällä sellaiset virkanimitykset, joihin voi liittyä lojaliteetti- tai luotettavuusriskejä muihin valtioihin.

Puolustusministeriö ja sisäministeriö tiedottivat keskiviikkona, että ne ovat aloittaneet omat lakihankkeensa, joilla rajataan kaksoiskansalaisten pääsyä puolustushallinnon ja Rajavartiolaitoksen virkoihin.

Tarkoitus on, että Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin voitaisiin pääsääntöisesti nimittää vain henkilö, jolla on vain Suomen kansalaisuus.

HS:n haastattelemien valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden mukaan kaksoiskansalaisten kategorinen virkakielto on perustuslain näkökulmasta ongelmallinen.

”Siinä nousee kysymyksiä ennen muuta perustuslain kuudennen pykälän yhdenvertaisuus- ja syrjintäkieltonormien näkökulmasta. Kysymys on ihmisistä, joilla on Suomen kansalaisuus”, sanoo valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta.

”Meillä on mahdollista rajoittaa tiettyihin virkoihin pääsyä siten, että asetetaan vaatimus Suomen kansalaisuudesta.”

Esimerkiksi EU-oikeus sallii sen, että tiettyihin virkoihin voidaan vaatia asianomaisen maan kansalaisuutta. Suomessa tyypillisesti sellaisia virkoja ovat esimerkiksi tuomarin virat.

Ojanen muistuttaa, että perustuslaissa sanotaan, ettei ketään saa asettaa ilman hyväksyttävää perustetta erilaiseen asemaan.

”Mikä olisi hyväksyttävä peruste? Ehkä jossain tilanteessa puolustushallinnon virkoihin vaaditaan jotain erityistä luotettavuutta ja lojaalisuutta Suomi-nimiselle valtiolle”, Ojanen sanoo.

”Yksi keskeinen perusteiden joukko voi liittyä tavalla tai toisella turvallisuuteen, kansalliseen turvallisuuteen ja puolustuspoliittisiin intresseihin. Ne ovat perinteisesti olleet verraten painavia perusteita tehdä erilaisia rajoituksia perusoikeuksiin, muttei niidenkään nimissä ihan mitä tahansa voida tehdä, kuten kategorisesti rajata joidenkin virkojen ulkopuolelle jokin tietty Suomen kansalaisuuden sinänsä omaava ihmisryhmä”, Ojanen pohtii.

”Ei ole perusteita operoida sellaisella lähtökohta-ajattelulla, että jos on kaksoiskansalainen, on lähtökohtaisesti kyseenalainen ja jos on Suomen kansalainen, niin on lähtökohtaisesti lojaali ja muutenkin kaikin puolin ok.”

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta arvioi, että kaksoiskansalaisten rajaaminen virkojen ulkopuolelle ei ole mikään läpihuutojuttu.

”Kyllä se varmaan on sellainen kysymys, jota perustuslakivaliokunta joutuu miettimään. Siinä tietysti on se kysymys, että Suomen kansalaiset asetetaan kansalaisuuden perusteella erityisasemaan”, Viljanen sanoo.

”Kysymys on siitä, miten tulkitaan perustuslain yhdenvertaisuussäännöksiä. Tässä asetettaisiin henkilöt eri asemaan toisen kansalaisuuden perusteella. Meillä on lähdetty siitä, että Suomen kansalaisilla on lähtökohtaisesti samat oikeudet. Tämä olisi merkittävät poikkeama tästä linjauksesta.”

Viljanen muistuttaa, että Suomen hallituksessakin on ministeri, joka on kaksoiskansalainen eli liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk). Hänellä on Suomen ja Sveitsin kaksoiskansalaisuus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lainsäädäntö
 • Puolustusvoimat
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  6. 6

   Uusi huoli kaupassa: mihin kaikki tämä ruoka päätyy, jos en osta ja syö sitä?

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää