Valikko
Kotimaa

Suomen ja Venäjän kaksois­­kansalaiselta peruttiin työpaikka ulkoministeriössä – ministeriö vetosi Venäjän valtion mahdollisiin vaikuttamis­yrityksiin

HS:n tietojen mukaan ulko­ministeriö perui jo myöntämänsä työpaikan vedoten Venäjän valtion mahdollisiin vaikuttamisyrityksiin.

Ulkoministeriö on hiljattain perunut jo myönnetyn työpaikan hakijalta, koska tällä on Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus. HS:n kuulemalla puhelutallenteella ulkoministeriön virkamies sanoo, että perumisen syy on nimenomaan Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Hakija kertoo nauhoittaneensa keskustelun oman oikeusturvansa takia, koska hän ei saanut päätöksestä kirjallisia perusteluja.

Virkamies tarkentaa nauhoitteella syyksi, että Venäjän kansalaisiin voi kohdistua vaikutta­misyrityksiä Venäjän valtion suunnalta. Virkamies viittaa Venäjän lainsäädäntöön, joka ei hänen mukaansa käytännössä tunne kaksoiskansalaisuutta.

Venäjän lainsäädännön mukaan jokainen Venäjän kansalainen on velvollinen auttamaan maan turvallisuusviranomaisia.

Virkamiehen mukaan päätöksessä perua työpaikka on kyse ministeriön omasta käytännöstä Venäjän kaksoiskansalaisten suhteen.

Kyseisessä tapauksessa työnhakija oli jo valittu tehtävään, mutta ulkoministeriö perui päätöksen kuultuaan kaksoiskansalaisuudesta. Virkamies kertoo tallenteella, että paikka olisi myönnetty, jos hakijalla ei olisi Venäjän kaksoiskansalaisuutta.

Kyseisessä tehtävässä ei käsitellä arkaluontoisia tietoja. Ulkoministeriö perui työtehtävän tekemättä hakijasta turvallisuusselvitystä. Niitä tehdään lähes kaikille ulkoministeriöön töihin pyrkiville, jotta mahdolliset sidonnaisuudet tai muut ongelmat tulisivat ilmi.

Suomen perustuslain mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan esimerkiksi alkuperän perusteella. Voimassaoleva lainsäädäntö ei mahdollista sitä, että työskentely ulkoministeriössä evättäisiin pelkän kaksoiskansalaisuuden perusteella.

HS ei tavoittanut ulkoministeri Timo Soinia kommentoimaan tapausta. Soini on virkamatkalla Yhdysvalloissa.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund sanoo, että ministeriö soveltaa voimassaolevaa lainsäädäntöä ja kohtelee kansalaisia yhdenvertaisesti. Stenlund kertoo, ettei hän tunne HS:n mainitsemaa tapausta.

”En ole kuullut tällaisesta, enkä voi kommentoida yksittäistapausta.”

Onko ulkoministeriössä käytäntö, että työtehtävä evätään pelkän Venäjän kaksoiskansalaisuuden perusteella?

”Sellaista ohjetta ei ole, toimimme lainsäädännön mukaisesti. Tiedossani ei ole, että pelkästään kaksoiskansalaisuuden perusteella olisi evätty tehtävä. Rekrytointipäätökset tehdään kokonaisarvioinnin pohjalta ja niihin vaikuttaa tietysti moni asia”, Stenlund sanoo.

Voiko kaksoiskansalaisuus olla syy evätä tehtävä ministeriössä?

”Ei sellaisenaan tietenkään, koska se olisi lainsäädännön näkökulmasta hankala.”

Stenlundin mukaan Venäjä voi periaatteessa kohdistaa vaikuttamisyrityksiä kaksoiskansalaisiin.

”Yleisellä tasolla on syytä olla tietoinen siitä, miten Venäjä suhtautuu ihmisiin, joilla on maan kansalaisuus. Venäjä ei tunnusta toisen maan kansalaisuutta.”

Stenlundin mukaan nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista riittävän kattavan turvallisuusselvityksen tekoa.

”Nykyisessä toimintaympäristössä on noussut esille monenlaisia asioita, jotka kulkevat hybriditoiminnan yleisotsikon alla.”

Hän arvioi, että ulkoministe­riössä on töissä Venäjän kaksoiskansalaisia.

HS:n haastattelemien oikeusoppineiden mukaan kaksoiskansalaisten kategorisessa virkakiellossa olisi perustuslaillisia ongelmia. He puhuvat yleisellä tasolla.

”Siinä nousee kysymyksiä ennen muuta perustuslain kuudennen pykälän yhdenvertaisuus- ja syrjintäkieltonormien näkökulmasta”, sanoo valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta.

Perustuslain mukaan ketään ei saa asettaa ilman hyväksyttävää perustetta erilaiseen asemaan. Ojanen arvelee, että tällaiset perusteet voisivat liittyä kansalliseen turvallisuuteen ja puolustuspoliittisiin intresseihin.

”Mutta ei niidenkään nimissä ihan mitä tahansa voida tehdä, kuten kategorisesti rajata joidenkin virkojen ulkopuolelle jokin tietty Suomen kansalaisuuden sinänsä omaava ihmisryhmä.”

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta arvioi, ettei kaksoiskansalaisten rajaaminen virkojen ulkopuolelle ole läpihuutojuttu. ”Kyllä se varmaan on sellainen kysymys, jota perustuslakivaliokunta joutuu miettimään”, Viljanen sanoo.

”Meillä on lähdetty siitä, että Suomen kansalaisilla on lähtökohtaisesti samat oikeudet. Tässä asetettaisiin henkilöt eri asemaan toisen kansalaisuuden perusteella. Se olisi merkittävät poikkeama tästä linjauksesta.”

Jos sinulta on evätty työpaikka valtionhallinnossa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden takia, laita viestiä osoitteeseen paavo.teittinen@hs.fi. Yhteydenpito on halutessasi täysin anonyymiä.

Tausta: Kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin virkoihin halutaan rajoittaa

Kaksoiskansalaisten asema on noussut viime aikoina julkisuuteen. Yle kertoi tällä viikolla, että Puolustusvoimat on laittanut Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun.

Valtiovarainministeriössä (VM) kirjoitetaan paraikaa lakitekstiä, jonka pyrkimys on rajoittaa kaksoiskansalaisten pääsyä valtion virkoihin. Lain valmistelu on mennyt yllät­täen uusiksi.

Hallitus oli muuttamassa virkamieslakia siten, että siihen olisi tullut säädökset viroista, joita voi hoitaa vain Suomen kansalainen. Tämä olisi tarkoittanut virkakieltoa kaksois- tai monikansalaisille.

Lakihanketta VM:ssä vetävä hallitusneuvos Kirsi Äijälä sanoo, että lausunnoista saatu palaute vaikutti siihen, että esitys pitää kirjoittaa uusiksi. ”Kaksoiskansalaisten kategorisessa virkakiellossa on perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten säännösten näkökulmasta ongelmia. Se on tärkeä asia.”

Valmisteilla on nyt ratkaisu, jossa tehdään muutoksia sekä virkamies- että turvallisuusselvityslakiin. Tavoite on ehkäistä toimintaa, joka vahingoittaisi Suomen kansallista etua.

Puolustusministeriö ja ­sisäministeriö ovat aloittaneet omat lakihankkeensa, joilla rajataan kaksoiskansalaisten pääsyä puolustushallinnon ja Rajavartiolaitoksen virkoihin.

Fakta

Kaksoiskansalaiset


 Kaksoiskansalaisuus tuli Suomessa mahdolliseksi vuonna 2003.

 Tilastokeskuksen mukaan yli 95 000 suomalaisella on jonkun muun maan kansalaisuus.

 Lukumäärä lienee suurempi, koska Suomessa ei ole velvollisuutta ilmoittaa väestörekisteriin kaksoiskansalaisuudesta.

 Kaksoiskansalaisissa on eniten venäläisiä (25 572), ruotsalaisia (7 007), virolaisia (4 147), yhdysvaltalaisia (3 810) ja somalialaisia (3 592).

 Valtion virkamiehiä on yhteensä on noin 66 000.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  6. 6

   Uusi huoli kaupassa: mihin kaikki tämä ruoka päätyy, jos en osta ja syö sitä?

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää