Valikko
Kotimaa

Suomen ja Venäjän kaksois­­kansalaiselta peruttiin työpaikka ulkoministeriössä – ministeriö vetosi Venäjän valtion mahdollisiin vaikuttamis­yrityksiin

HS:n tietojen mukaan ulko­ministeriö perui jo myöntämänsä työpaikan vedoten Venäjän valtion mahdollisiin vaikuttamisyrityksiin.

Ulkoministeriö on hiljattain perunut jo myönnetyn työpaikan hakijalta, koska tällä on Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus. HS:n kuulemalla puhelutallenteella ulkoministeriön virkamies sanoo, että perumisen syy on nimenomaan Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Hakija kertoo nauhoittaneensa keskustelun oman oikeusturvansa takia, koska hän ei saanut päätöksestä kirjallisia perusteluja.

Virkamies tarkentaa nauhoitteella syyksi, että Venäjän kansalaisiin voi kohdistua vaikutta­misyrityksiä Venäjän valtion suunnalta. Virkamies viittaa Venäjän lainsäädäntöön, joka ei hänen mukaansa käytännössä tunne kaksoiskansalaisuutta.

Venäjän lainsäädännön mukaan jokainen Venäjän kansalainen on velvollinen auttamaan maan turvallisuusviranomaisia.

Virkamiehen mukaan päätöksessä perua työpaikka on kyse ministeriön omasta käytännöstä Venäjän kaksoiskansalaisten suhteen.

Kyseisessä tapauksessa työnhakija oli jo valittu tehtävään, mutta ulkoministeriö perui päätöksen kuultuaan kaksoiskansalaisuudesta. Virkamies kertoo tallenteella, että paikka olisi myönnetty, jos hakijalla ei olisi Venäjän kaksoiskansalaisuutta.

Kyseisessä tehtävässä ei käsitellä arkaluontoisia tietoja. Ulkoministeriö perui työtehtävän tekemättä hakijasta turvallisuusselvitystä. Niitä tehdään lähes kaikille ulkoministeriöön töihin pyrkiville, jotta mahdolliset sidonnaisuudet tai muut ongelmat tulisivat ilmi.

Suomen perustuslain mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan esimerkiksi alkuperän perusteella. Voimassaoleva lainsäädäntö ei mahdollista sitä, että työskentely ulkoministeriössä evättäisiin pelkän kaksoiskansalaisuuden perusteella.

HS ei tavoittanut ulkoministeri Timo Soinia kommentoimaan tapausta. Soini on virkamatkalla Yhdysvalloissa.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund sanoo, että ministeriö soveltaa voimassaolevaa lainsäädäntöä ja kohtelee kansalaisia yhdenvertaisesti. Stenlund kertoo, ettei hän tunne HS:n mainitsemaa tapausta.

”En ole kuullut tällaisesta, enkä voi kommentoida yksittäistapausta.”

Onko ulkoministeriössä käytäntö, että työtehtävä evätään pelkän Venäjän kaksoiskansalaisuuden perusteella?

”Sellaista ohjetta ei ole, toimimme lainsäädännön mukaisesti. Tiedossani ei ole, että pelkästään kaksoiskansalaisuuden perusteella olisi evätty tehtävä. Rekrytointipäätökset tehdään kokonaisarvioinnin pohjalta ja niihin vaikuttaa tietysti moni asia”, Stenlund sanoo.

Voiko kaksoiskansalaisuus olla syy evätä tehtävä ministeriössä?

”Ei sellaisenaan tietenkään, koska se olisi lainsäädännön näkökulmasta hankala.”

Stenlundin mukaan Venäjä voi periaatteessa kohdistaa vaikuttamisyrityksiä kaksoiskansalaisiin.

”Yleisellä tasolla on syytä olla tietoinen siitä, miten Venäjä suhtautuu ihmisiin, joilla on maan kansalaisuus. Venäjä ei tunnusta toisen maan kansalaisuutta.”

Stenlundin mukaan nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista riittävän kattavan turvallisuusselvityksen tekoa.

”Nykyisessä toimintaympäristössä on noussut esille monenlaisia asioita, jotka kulkevat hybriditoiminnan yleisotsikon alla.”

Hän arvioi, että ulkoministe­riössä on töissä Venäjän kaksoiskansalaisia.

HS:n haastattelemien oikeusoppineiden mukaan kaksoiskansalaisten kategorisessa virkakiellossa olisi perustuslaillisia ongelmia. He puhuvat yleisellä tasolla.

”Siinä nousee kysymyksiä ennen muuta perustuslain kuudennen pykälän yhdenvertaisuus- ja syrjintäkieltonormien näkökulmasta”, sanoo valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta.

Perustuslain mukaan ketään ei saa asettaa ilman hyväksyttävää perustetta erilaiseen asemaan. Ojanen arvelee, että tällaiset perusteet voisivat liittyä kansalliseen turvallisuuteen ja puolustuspoliittisiin intresseihin.

”Mutta ei niidenkään nimissä ihan mitä tahansa voida tehdä, kuten kategorisesti rajata joidenkin virkojen ulkopuolelle jokin tietty Suomen kansalaisuuden sinänsä omaava ihmisryhmä.”

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta arvioi, ettei kaksoiskansalaisten rajaaminen virkojen ulkopuolelle ole läpihuutojuttu. ”Kyllä se varmaan on sellainen kysymys, jota perustuslakivaliokunta joutuu miettimään”, Viljanen sanoo.

”Meillä on lähdetty siitä, että Suomen kansalaisilla on lähtökohtaisesti samat oikeudet. Tässä asetettaisiin henkilöt eri asemaan toisen kansalaisuuden perusteella. Se olisi merkittävät poikkeama tästä linjauksesta.”

Jos sinulta on evätty työpaikka valtionhallinnossa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden takia, laita viestiä osoitteeseen paavo.teittinen@hs.fi. Yhteydenpito on halutessasi täysin anonyymiä.

Tausta: Kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin virkoihin halutaan rajoittaa

Kaksoiskansalaisten asema on noussut viime aikoina julkisuuteen. Yle kertoi tällä viikolla, että Puolustusvoimat on laittanut Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun.

Valtiovarainministeriössä (VM) kirjoitetaan paraikaa lakitekstiä, jonka pyrkimys on rajoittaa kaksoiskansalaisten pääsyä valtion virkoihin. Lain valmistelu on mennyt yllät­täen uusiksi.

Hallitus oli muuttamassa virkamieslakia siten, että siihen olisi tullut säädökset viroista, joita voi hoitaa vain Suomen kansalainen. Tämä olisi tarkoittanut virkakieltoa kaksois- tai monikansalaisille.

Lakihanketta VM:ssä vetävä hallitusneuvos Kirsi Äijälä sanoo, että lausunnoista saatu palaute vaikutti siihen, että esitys pitää kirjoittaa uusiksi. ”Kaksoiskansalaisten kategorisessa virkakiellossa on perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten säännösten näkökulmasta ongelmia. Se on tärkeä asia.”

Valmisteilla on nyt ratkaisu, jossa tehdään muutoksia sekä virkamies- että turvallisuusselvityslakiin. Tavoite on ehkäistä toimintaa, joka vahingoittaisi Suomen kansallista etua.

Puolustusministeriö ja ­sisäministeriö ovat aloittaneet omat lakihankkeensa, joilla rajataan kaksoiskansalaisten pääsyä puolustushallinnon ja Rajavartiolaitoksen virkoihin.

Fakta

Kaksoiskansalaiset


 Kaksoiskansalaisuus tuli Suomessa mahdolliseksi vuonna 2003.

 Tilastokeskuksen mukaan yli 95 000 suomalaisella on jonkun muun maan kansalaisuus.

 Lukumäärä lienee suurempi, koska Suomessa ei ole velvollisuutta ilmoittaa väestörekisteriin kaksoiskansalaisuudesta.

 Kaksoiskansalaisissa on eniten venäläisiä (25 572), ruotsalaisia (7 007), virolaisia (4 147), yhdysvaltalaisia (3 810) ja somalialaisia (3 592).

 Valtion virkamiehiä on yhteensä on noin 66 000.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Tutkija Eurooppaa koettelevista terrori-iskuista: Uuden jihadistisukupolven seuraukset tuntuvat ainakin 20 vuotta

  8. 8

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää