Valikko
Kotimaa

Kuinka valtio varmistaa työnhakijoiden taustat? – järeimmässä selvityksessä tutkitaan jopa pankkitilit ja läheisten taustat

Viime vuonna Suojelupoliisi teki noin 40 000 suppeaa, 18 000 perusmuotoista ja 120 laajaa turvallisuusselvitystä.

Voiko valtion virastoihin päästä töihin ihmisiä, jotka voisivat jollain tapaa vahingoittaa Suomen kansallista etua?

Tätä on pohdittu tällä viikolla, kun Yle uutisoi Puolustusvoimien alkaneen rajoittaa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten palkkaamista. HS uutisoi torstaina, että kaksoiskansalaiselta peruttiin työpaikka ulkoministeriössä.

Virkamiesten ulkomaan sidonnaisuuksien selvittäminen on parhaillaan erityisen tarkastelun alla, sillä valtiovarainministeriö valmistelee muutoksia virkamies- ja turvallisuusselvityslakeihin.

Lainmuutoksissa on tarkoitus tarkentaa muun muassa kaksoiskansalaisuuden vaikutusta tiettyihin virkoihin. Esitysluonnos on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle helmikuun aikana. HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että lain valmistelu on törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin.

Miten työnhakijoiden taustat selvitetään? Jos tehtävässä on mahdollisuus päästä vahingoittamaan esimerkiksi valtion turvallisuutta, maanpuolustusta tai Suomen kansainvälisiä suhteita, hakijalle tehdään henkilöturvallisuusselvitys.

Puolustusvoimissa se tehdään aina. Myös esimerkiksi ulkoministeriössä selvitys on uudella työntekijällä edessään käytännössä aina. HS:n uutisoimassa tapauksessa, jossa ulkoministeriö perui jo luvatun työpaikan kaksoiskansalaisuuden takia, turvallisuusselvitystä ei ollut tehty.

Pyrkimyksenä on varmistaa työnhakijan nuhteettomuus tai luotettavuus. Selvityksen tekeminen vaatii luvan siltä, jolle selvitys tehdään.

Pääesikunta tekee pääsääntöisesti Puolustusvoimiin liittyvät selvitykset ja Supo niin sanotun siviilipuolen selvitykset.


Hakemuksessa kysytään muun muassa nykyisiä ja entisiä kansalaisuuksia. Varsinaisessa tarkastuksessa tietoja haetaan viranomaisrekistereistä, kuten väestörekisteristä ja rikosrekisteristä.

Laajoissa selvityksissä voidaan esimerkiksi tutkia pankkitilien tietoja sekä tehdä perusmuotoisia turvallisuusselvityksiä myös selvityksen kohteena olevan läheisille.

”Lähinnä selvityksillä haetaan rikoksia”, sanoo turvallisuusjohtaja Jussi Aarnio ulkoministeriöstä.

”Laaja selvitys tehdään henkilöille, jotka pääsevät korkeasti turvallisuusluokiteltuun tietoon käsiksi. Selvityksellä pyritään esimerkiksi estämään, että lähipiiristä ei tulisi painostusta tai että henkilöllä olisi taloudellista ahdinkoa.”

Eri laajuisia turvallisuusselvityksiä tehdään paljon. Viime vuonna Suojelupoliisi teki noin 40 000 suppeaa, 18 000 perusmuotoista ja 120 laajaa turvallisuusselvitystä.

Suppeita selvityksiä tehdään esimerkiksi harjoittelijoille sekä ulkopuolelta tuleville työntekijöille, kuten siivoojille ja lukkosepille. Perusmuotoinen selvitys tehdään virkasuhteeseen valittaville ja laaja selvitys korkeimmalle virkamiehistölle sekä esimerkiksi suurlähettiläille.

”Jos vetää vähän mutkia suoraksi, niin suppeissa suojataan enemmän paikkaa ja paikkaan liittyvää turvallisuutta – ydinvoimaloita ja tällaisia tiloja. Kohteena olevan henkilön tehtävät voivat olla esimerkiksi rakennustehtäviä. Perusmuotoisia tehdään yleensä asiantuntijatehtäviin, jossa suojellaan tietoa”, selittää osastopäällikkö Ilkka Hanski Suposta.

Yleensä turvallisuusselvitys ei paljasta mitään epäilyttävää. Selvityksistä kerrotaan jo työpaikkailmoituksessa, mikä karsii tehtävään sopimattomia hakijoita.

”Me tilaamme selvitykset Supolta, ja Supo antaa meille lausunnon. Jos sieltä löytyy jotain, käymme sisäisesti keskustelua, onko löytö sen laatuinen, että se vaikuttaisi tehtävän hoitoon”, sanoo komentajakapteeni Jari Rautiokoski Rajavartiolaitoksesta.

”Esimerkiksi jos jollakin ulkopuolisella työntekijällä on taustallaan rattijuopumus, se ei vaikuta meillä työskentelyyn sinänsä, ellei ole autojen kanssa tekemisissä.”

Tapauskohtaista harkintaa painottaa myös Tullin henkilöstöpäällikkö Juha Madetoja.

”Tulli tutkii muun muassa maahantuontiin liittyvää talousrikollisuutta ja salakuljetusrikollisuutta. Jos henkilön taustalta löytyy jotakin, joka viittaa [tällaisiin tekoihin], tilanne pitää harkita yksilöllisesti”, Madetoja sanoo.

Puolustusvoimiin palkattaville ihmisille turvallisuusselvityksen tekee puolustusvoimissa oma osasto.

Kun turvallisuusselvitys on tehty, rekrytoija saa siitä lausunnon. Puolustusvoimien tekemien turvallisuusselvitysten lausunto ei ole hakijalle julkinen, eikä se sisällä suositusta siitä, tulisiko henkilö palkata. Päätöksen tekee rekrytoinnista vastaava ihminen.

Päätökseen vaikuttavat useat tekijät. Lausunnosta tulee ilmi kokonaisarvio: ulkomailla asuttu aika, laajassa turvallisuusselvityksessä mahdollisesti myös ihmisiä joiden kanssa selvityksen kohde on ollut tekemisissä, sekä useita muita asioita, kuten rikosrekisterimerkinnät tai jopa putkareissut.

HS:lle kerrotaan, että päätös palkkaamisesta tai palkkaamatta jättämisestä ei perustu yksin hakijan kansalaisuuteen tai kansalaisuuksiin. Päätös on useiden tekijöiden summa.

Palkkauspäätöksestä sopii toki kysyä perusteluja, mutta niiden antaminen jää hakijan ja palkkaajan väliseksi kysymykseksi. Päätöksestä voi myös valittaa hallinto-oikeuteen.

Kaksoiskansalaisuudet tarkistetaan pääsääntöisesti väestörekisteristä. Mikäli kaksoiskansalaisuutta ei ole sinne ilmoitettu, se ei välttämättä tule ainakaan perusmuotoisessa turvallisuusselvityksessä tietoon.

Selvitykset ovat maksullisia, joten esimerkiksi Rajavartiolaitos pyrkii harkitsemaan selvityksen tarvetta tapauskohtaisesti, Rautiokoski kertoo.

Viime vuonna selvityksiin käytettiin laitoksessa Rautiokosken arvion mukaan noin satatuhatta euroa. Sillä sai 1 334 suppeaa ja 299 perusmuotoista turvallisuusselvitystä.

Selvityksen hakulomake on esillä Puolustusvoimien ja Suojelupoliisin verkkosivuilla. Selvitykset tehdään työnantajan jättämän hakemuksen perusteella. Selvityksen tekijä, kuten Supo, kuitenkin päättää, tekeekö se selvityksen vai ei.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  8. 8

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi
  3. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  4. 2 tuntia sitten
  5. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. 4 tuntia sitten
  11. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  12. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  13. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  14. Näytä lisää