Valikko
Kotimaa

Kuinka valtio varmistaa työnhakijoiden taustat? – järeimmässä selvityksessä tutkitaan jopa pankkitilit ja läheisten taustat

Viime vuonna Suojelupoliisi teki noin 40 000 suppeaa, 18 000 perusmuotoista ja 120 laajaa turvallisuusselvitystä.

Voiko valtion virastoihin päästä töihin ihmisiä, jotka voisivat jollain tapaa vahingoittaa Suomen kansallista etua?

Tätä on pohdittu tällä viikolla, kun Yle uutisoi Puolustusvoimien alkaneen rajoittaa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten palkkaamista. HS uutisoi torstaina, että kaksoiskansalaiselta peruttiin työpaikka ulkoministeriössä.

Virkamiesten ulkomaan sidonnaisuuksien selvittäminen on parhaillaan erityisen tarkastelun alla, sillä valtiovarainministeriö valmistelee muutoksia virkamies- ja turvallisuusselvityslakeihin.

Lainmuutoksissa on tarkoitus tarkentaa muun muassa kaksoiskansalaisuuden vaikutusta tiettyihin virkoihin. Esitysluonnos on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle helmikuun aikana. HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että lain valmistelu on törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin.

Miten työnhakijoiden taustat selvitetään? Jos tehtävässä on mahdollisuus päästä vahingoittamaan esimerkiksi valtion turvallisuutta, maanpuolustusta tai Suomen kansainvälisiä suhteita, hakijalle tehdään henkilöturvallisuusselvitys.

Puolustusvoimissa se tehdään aina. Myös esimerkiksi ulkoministeriössä selvitys on uudella työntekijällä edessään käytännössä aina. HS:n uutisoimassa tapauksessa, jossa ulkoministeriö perui jo luvatun työpaikan kaksoiskansalaisuuden takia, turvallisuusselvitystä ei ollut tehty.

Pyrkimyksenä on varmistaa työnhakijan nuhteettomuus tai luotettavuus. Selvityksen tekeminen vaatii luvan siltä, jolle selvitys tehdään.

Pääesikunta tekee pääsääntöisesti Puolustusvoimiin liittyvät selvitykset ja Supo niin sanotun siviilipuolen selvitykset.


Hakemuksessa kysytään muun muassa nykyisiä ja entisiä kansalaisuuksia. Varsinaisessa tarkastuksessa tietoja haetaan viranomaisrekistereistä, kuten väestörekisteristä ja rikosrekisteristä.

Laajoissa selvityksissä voidaan esimerkiksi tutkia pankkitilien tietoja sekä tehdä perusmuotoisia turvallisuusselvityksiä myös selvityksen kohteena olevan läheisille.

”Lähinnä selvityksillä haetaan rikoksia”, sanoo turvallisuusjohtaja Jussi Aarnio ulkoministeriöstä.

”Laaja selvitys tehdään henkilöille, jotka pääsevät korkeasti turvallisuusluokiteltuun tietoon käsiksi. Selvityksellä pyritään esimerkiksi estämään, että lähipiiristä ei tulisi painostusta tai että henkilöllä olisi taloudellista ahdinkoa.”

Eri laajuisia turvallisuusselvityksiä tehdään paljon. Viime vuonna Suojelupoliisi teki noin 40 000 suppeaa, 18 000 perusmuotoista ja 120 laajaa turvallisuusselvitystä.

Suppeita selvityksiä tehdään esimerkiksi harjoittelijoille sekä ulkopuolelta tuleville työntekijöille, kuten siivoojille ja lukkosepille. Perusmuotoinen selvitys tehdään virkasuhteeseen valittaville ja laaja selvitys korkeimmalle virkamiehistölle sekä esimerkiksi suurlähettiläille.

”Jos vetää vähän mutkia suoraksi, niin suppeissa suojataan enemmän paikkaa ja paikkaan liittyvää turvallisuutta – ydinvoimaloita ja tällaisia tiloja. Kohteena olevan henkilön tehtävät voivat olla esimerkiksi rakennustehtäviä. Perusmuotoisia tehdään yleensä asiantuntijatehtäviin, jossa suojellaan tietoa”, selittää osastopäällikkö Ilkka Hanski Suposta.

Yleensä turvallisuusselvitys ei paljasta mitään epäilyttävää. Selvityksistä kerrotaan jo työpaikkailmoituksessa, mikä karsii tehtävään sopimattomia hakijoita.

”Me tilaamme selvitykset Supolta, ja Supo antaa meille lausunnon. Jos sieltä löytyy jotain, käymme sisäisesti keskustelua, onko löytö sen laatuinen, että se vaikuttaisi tehtävän hoitoon”, sanoo komentajakapteeni Jari Rautiokoski Rajavartiolaitoksesta.

”Esimerkiksi jos jollakin ulkopuolisella työntekijällä on taustallaan rattijuopumus, se ei vaikuta meillä työskentelyyn sinänsä, ellei ole autojen kanssa tekemisissä.”

Tapauskohtaista harkintaa painottaa myös Tullin henkilöstöpäällikkö Juha Madetoja.

”Tulli tutkii muun muassa maahantuontiin liittyvää talousrikollisuutta ja salakuljetusrikollisuutta. Jos henkilön taustalta löytyy jotakin, joka viittaa [tällaisiin tekoihin], tilanne pitää harkita yksilöllisesti”, Madetoja sanoo.

Puolustusvoimiin palkattaville ihmisille turvallisuusselvityksen tekee puolustusvoimissa oma osasto.

Kun turvallisuusselvitys on tehty, rekrytoija saa siitä lausunnon. Puolustusvoimien tekemien turvallisuusselvitysten lausunto ei ole hakijalle julkinen, eikä se sisällä suositusta siitä, tulisiko henkilö palkata. Päätöksen tekee rekrytoinnista vastaava ihminen.

Päätökseen vaikuttavat useat tekijät. Lausunnosta tulee ilmi kokonaisarvio: ulkomailla asuttu aika, laajassa turvallisuusselvityksessä mahdollisesti myös ihmisiä joiden kanssa selvityksen kohde on ollut tekemisissä, sekä useita muita asioita, kuten rikosrekisterimerkinnät tai jopa putkareissut.

HS:lle kerrotaan, että päätös palkkaamisesta tai palkkaamatta jättämisestä ei perustu yksin hakijan kansalaisuuteen tai kansalaisuuksiin. Päätös on useiden tekijöiden summa.

Palkkauspäätöksestä sopii toki kysyä perusteluja, mutta niiden antaminen jää hakijan ja palkkaajan väliseksi kysymykseksi. Päätöksestä voi myös valittaa hallinto-oikeuteen.

Kaksoiskansalaisuudet tarkistetaan pääsääntöisesti väestörekisteristä. Mikäli kaksoiskansalaisuutta ei ole sinne ilmoitettu, se ei välttämättä tule ainakaan perusmuotoisessa turvallisuusselvityksessä tietoon.

Selvitykset ovat maksullisia, joten esimerkiksi Rajavartiolaitos pyrkii harkitsemaan selvityksen tarvetta tapauskohtaisesti, Rautiokoski kertoo.

Viime vuonna selvityksiin käytettiin laitoksessa Rautiokosken arvion mukaan noin satatuhatta euroa. Sillä sai 1 334 suppeaa ja 299 perusmuotoista turvallisuusselvitystä.

Selvityksen hakulomake on esillä Puolustusvoimien ja Suojelupoliisin verkkosivuilla. Selvitykset tehdään työnantajan jättämän hakemuksen perusteella. Selvityksen tekijä, kuten Supo, kuitenkin päättää, tekeekö se selvityksen vai ei.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Tutkija Eurooppaa koettelevista terrori-iskuista: Uuden jihadistisukupolven seuraukset tuntuvat ainakin 20 vuotta

  8. 8

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  9. 9

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  10. 10

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää