Valikko
Kotimaa

Maatalous on Itämeren suurin rehevöittäjä – MTK: ”Sellaista ruuantuotantoa ei ole missään maailmassa, missä ei ole kuormitusta”

Myös golfkentillä ihmetellään Itämeri-laskuria. Hevosala muistuttaa laitumien merkityksestä.

Muutama harrastus nousee esiin keskimääräistä kovempana syypäänä Itämeren rehevöitymiseen HS:n perjantaina julkaisemassa Itämeri-laskurissa. Näitä ovat varsinkin hevosharrastus ja golf.

Rehevöitymisen tärkein syy on silti maatalous.

Testaa laskurilla, millaisen jalanjäljen jätät Itämereen ja miten voit pienentää omaa kuormitustasi. Siirry laskuriin tästä.

Hevosten laiduntaminen vaikuttaa raviurheilun ja ratsastuksen tuottamaan Itämeri-jalanjälkeen. Tämä johtuu siitä, että ison eläimen tarvitseman rehun tuotanto vaatii suuren peltopinta-alan ja laiduntaminen varaa yhdeksän prosenttia nurmialasta.

Myös golfin vaikutus syntyy kenttäalueiden suuresta yhteispinta-alasta verrattuna harrastajamäärään. Samoin lannoitus tuo osansa kuormitukseen.

Golfkentillä väitettä ei hyväksytä. Suomen Golfkentät ry:n Jukka Rimpiläinen sanoo, että kenttien lannoite- ja kasvinsuojeluaineiden käyttö on promilleluokkaa verrattuna maatalouteen. Hänen mielestään golfin nostaminen esiin Itämeren rehevöitymisessä ei ole asiallista.

”Viheriöt ovat pinta-alaltaan niin pieniä verrattuna vaikka maatalouteen. Golfkentillä käytetään nykyisin yhä enemmin orgaanisia eli luonnonmukaisia kasvinsuojeluaineita. Se on ihan selvä suunta”, Rimpiläinen sanoo.

”Ainakin kymmenellä kentällä on GEO-sertifiointi, jossa kenttiä arvioidaan kolmen vuoden välein uudestaan. Niin luodaan lähtötaso, josta pitää parantaa. Siinä seurataan kaikkien aineiden käyttöä jatkuvasti. Meidän käsityksemme mukaan asiat ovat erittäin hyvin”, hän sanoo.

Raviurheilun keskusjärjestön Hippos ry:n toimitusjohtaja Vesa Mäkinen sanoo, että asiaan on vaikea ottaa kantaa tietämättä tarkemmin laskelmien perusteita.

”Kumman paljon hevosharrastajat tuottavat jälkeä ympäristöön. Ei ole käsitystä, mihin laskelmat perustuvat, niin on vaikea sanoa”, Mäkinen sanoo.

”Jotenkin tuntuu hassulta, että muskeliveneilijä tuottaa ympäristöön vähemmän kuin hevosharrastaja”, hän pohtii.

Huviveneilijän tuottamaa henkilökohtaista Itämeri-jalanjälkeä suurentaa ajaminen pitkiä aikoja voimakkaalla moottorilla. Veneilyn aiheuttaman typpilaskeuman merkitys Itämeren rehevöittävässä kuormituksessa on selvitysten mukaan kuitenkin melko pieni.

Samoin golf- ja hevosharrastusten osuus suomalaisen kuluttajan kokonaiskuormitukseen on varsin pieni. Ne kuitenkin suurentavat merkittävästi harrastajien henkilökohtaista Itämeri-jalanjälkeä.

Ravinnejalanjälki ei ole Mäkisen mukaan hevosalalla kovin suuresti esillä.

”Paljon eläimiä pidetään myös luonnonlaitumilla, joten on hankala hahmottaa, että se olisi kuormituksen kannalta iso ongelma. Olisi kiinnostavaa tutustua laskelmiin, jotta voisi miettiä, onko keinoja, joilla kuormitusta voisi vähentää”, hän pohtii.

Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall ei myöskään täysin sulata laskelmien perusteita. Hän korostaa hevosen merkitystä nurmien käytössä ja maiseman kannalta.

”Hevosilla on esimerkiksi iso merkitys maatalouden monimuotoisuuden kannalta. Nurmipellot ovat eläin- ja kasvilajistoltaan monimuotoisempia kuin viljakasvustot. Hevonen kykenee parhaiten ylläpitämään luonnonlaitumia ja suojelualueita”, Sundwall sanoo.

”Perinnemaisemien pinta-ala on huvennut noin yhteen prosenttiin 1900-luvun alusta. Suuri osa maamme kasvi- ja eläinlajistosta on riippuvainen laidunnuksen jatkumisesta.”

Lisäksi hän muistuttaa lannan käytöstä biopolttoaineena.

Kaikkein suurin Itämeren rehevöittäjä on vanha tuttu maatalous. Suurin osuus kuluttajan Itämeri-jalanjälkeen puolestaan on ruokavaliolla. Maataloustuottajien keskusliiton MTK:n ympäristöasioiden asiantuntija Airi Kulmala sanoo, että maatalous tuottaa ruokaa vain ihmisten tarpeeseen.

”Sellaista ruoantuotantoa ei ole missään maailmassa, missä ei ole kuormitusta. Nollapäästöjä ei ole olemassa. Laskurin tuloksista saisi myös hienon, jos me vain siirtäisimme kaiken tuotannon ulkomaille”, Kulmala sanoo.

”Mutta se olisi vain silmien ummistamista, ja päinvastoin ruokatuotanto voisi siirtyä maahan, jossa ympäristöolot ja vesistökuormitukset otetaan paljon meitä huonommin huomioon. Se ei globaalisti auttaisi tilannetta yhtään.”

Kulmalan mukaan jo esimerkiksi ulkomaisen naudanlihan ostamatta jättäminen ja kotimaisen syöminen vähentäisivät ympäristön kokonaiskuormitusta ja suomalainen viljelijä saisi leipänsä.

”Laskurissa ei huomioida ruokahävikkiäkään. Meidän ruuastamme 10–15 prosenttia joutuu hukkaan, suurin osa menee kotitalouksissa. Laskurissa olisi syytä olla ollut myös kohta ’paljonko heität ruokaa hukkaan’. Laskurissa on vielä paljon puutteita, mutta tällaisenaan se on hyvä harjoitus, ei lopullinen totuus”, hän pohtii.

Lisäyslistalle Kulmala ehdottaa myös esimerkiksi lemmikkieläimiä. Lisäksi tausta-aineistoa tulee hänen mielestään päivittää ja tarkentaa.

Maatalouden kuormitus vesiin pienenee Kulmalan mukaan koko ajan.

”Me tiedämme, että lannoitteissa annettavien ravinteiden määrä on jo huomattavasti vähentynyt. Koko ajan on kehitetty myös esimerkiksi lannanlevitysteknologiaa.”

Fakta

Laskuri perustuu moneen tietoon


 HS:n Itämeri-laskuri perustuu Suomen Ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tuottamaan tietoon kulutuksen aiheuttamasta ravinnekuormituksesta.

 Laskuri perustuu tilastotietoihin, malleihin ja tutkimustuloksiin.

 Kaikilta osin taustatieto ei ole kattavaa. Esimerkiksi luomutuotannon ja lemmikkieläinten vaikutusta Itämeren ravinnekuormitukseen ei kyetä toistaiseksi ottamaan huomioon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää