Kotimaa

Valeuutiset, äärioikeiston väkivalta ja radikalisoituminen vankiloissa – raportti kertoo, kuinka ääriliikehdintä on voimistunut Suomessa

Myös viha- ja väkivaltapuhe ovat yleistyneet. Ne lisäävät raportin mukaan väestöryhmien välistä vastakkainasettelua.

Väkivaltainen radikalisoituminen, ekstremismi ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet aiempaa näkyvämmiksi Suomessa, todetaan sisäministeriön julkaisemassa tuoreessa tilannekatsauksessa.

Raportin mukaan todennäköisimmän turvallisuusuhan muodostaa katuväkivalta ja muut lievemmät väkivaltaisen ekstremismin muodot. Jos tarkastellaan pelkästään vakavimpia ja äärimmäisiä muotoja, todennäköisin uhka on joukkosurma.

Myös viha- ja väkivaltapuhe sekä valeuutiset ovat lisääntyneet erityisesti sosiaalisessa mediassa. Nämä lisäävät väestöryhmien välistä vastakkainasettelua, yhteiskunnan polarisaatiota ja ihmisten turvattomuuden tunnetta.

Tilannekatsauksen mukaan haasteena on, että viha- ja väkivaltapuheella luodaan oikeutusta aatteelliselle väkivallalle. Tilanne luo kasvupohjaa väkivaltaiselle radikalisoitumiselle, ekstremismille ja ääriliikkeiden toiminnalle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus tarkastelee kehitystä viime vuoden aikana Suomessa.

Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä matala kynnys käyttää väkivaltaa

Raportti käsittelee muun muassa äärioikeistolaista Pohjoismaisen vastarintaliikettä (PVL), jolla on paikallisryhmiä seitsemässä kaupungissa.

Suomen vastarintaliikkeenä aiemmin tunnetun PVL:n toimintaan on liittynyt alusta lähtien myös rikoksia.

”Tyypillisin Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen liitettävissä oleva rikos on pahoinpitely, jonka uhri on yleensä poliittisesti vastakkaista aatemaailmaa edustava henkilö. Liikkeen jäsenillä vaikuttaa olevan hyvin matala kynnys käyttää väkivaltaa voimakkaita eriäviä näkemyksiä esittäviä tai järjestöä arvostelevia henkilöitä kohtaan”, tilannekatsauksessa todetaan.

Viimeisin tällainen tilanne tapahtui viime syyskuussa Helsingin Asema-aukiolla, jossa PVL:n jäsen potkaisi ohikulkijaa. Uhri sai vakavan päävamman ja kuoli myöhemmin.

Ryhmän yleisin näkyvä toiminta on kansallissosialistista propagandaa sisältävien lentolehtisten, julisteiden, tarrojen ja muiden mainosten jakaminen. Lisäksi liike järjestää satunnaisesti mielenosoituksia.

Tyypillisin äärioikeistolaisuuden ilmenemismuoto on raportin mukaan edelleen rasistinen skinheadkulttuuri. Useissa kaupungeissa eri puolilla Suomea toimii pieniä ryhmiä, joiden jäsenet syyllistyvät ajoittain rasistisiin väkivallan tekoihin.

Suomalainen anarkistiliike on pieni ja maltillinen – väkivaltaan valmiita anarkisteja joitakin kymmeniä

Äärivasemmistolainen liikehdintä on yhä vähäistä Suomessa. Raportin mukaan laitonta toimintaa ja väkivaltaista ekstremismiä esiintyy ajoittain erityisesti anarkistien parissa.

Suomalainen anarkistiliike on raportin mukaan ollut perinteisesti hyvin pieni ja maltillinen. Väkivaltaan valmiita anarkisteja arvioidaan olevan joitakin kymmeniä.

Suurin osa liikkeen aktivisteista on rauhanomaisia elämäntapa-aktivisteja.

Ydinvoimalan vastustajat ottivat yhteen poliisin kanssa

Raportin mukaan ydinvoiman vastainen liikehdintä radikalisoitui vuonna 2015 ja protestointi jatkui viime vuonna. Aiemmin laillisen kansalaisvaikuttamisen sekä väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden keinoin harjoitettu protestointi sai väkivaltaisia piirteitä ydinvoimalan rakennustyömaalla Pyhäjoella.

Huhtikuussa 2016 jotkut aktivistit käyttäytyivät väkivaltaisesti poliisia ja vartijoita kohtaan, mutta tämän välikohtauksen jälkeen protestiliikehdintä Pyhäjoella hiipui ja ydinvoimalahankkeen vastustus jatkui maltillisena.

Suurimman terrorismin uhan muodostavat väkivaltaisen jihadismin kannattajat

Suojelupoliisi on nostanut terrorismin uhkatasoa kesäkuussa 2014 ja uudelleen marraskuussa 2015. Suurimman terrorismin uhan muodostavat raportin mukaan väkivaltaista jihadismia kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät.

Terrorismia tukevat verkostot pyrkivät radikalisoitumaan ja värväämään lisää kannattajia Suomessa, raportti toteaa.

”Tukiverkostot saattavat kasvaessaan ja vahvistuessaan ryhtiä myös operatiiviseen toimintaan. Suojelupoliisin arvion mukaan tukitoiminta todennäköisesti kasvaa entisestään”, raportti kertoo.

Syyrian ja Irakin konfliktialueelle lähtijöiden määrä vähentynyt

Suomesta Syyrian, Irakin tai Somalian konfliktialueille lähteneiden vierastaistelijoiden tilanteessa ei tapahtunut merkittävää muutosta viime vuoden aikana. Raportin mukaan tunnistettuja lähtijöitä on lähes 80, mutta todellinen määrä on tätä suurempi.

Suurin osa lähtijöistä on liittynyt Isis-järjestöön, jossa he taistelevat tai muulla tavoin tukevat sen toimintaa. Alueella oleskelee raportin mukaan yhä kymmeniä Suomen kansalaisia tai Suomessa asuneita henkilöitä.

Vähintään 15–18 on kuollut taisteluissa.

Suomesta lähteneet vierastaistelijat ja Suomen kansalaisten esiintyminen Isisin propagandajulkaisuissa on lisännyt Suomen tunnettavuutta terroristijärjestöjen kannattajien keskuudessa.

”Takaisin Suomeen palanneisiin, aseelliseen taisteluun osallistuneihin liittyy vakava väkivallan uhka, joka arvioidaan tapauskohtaisesti. Palaajiin kohdistetaan toimia henkilön yksilöllisen tilanteen mukaan viranomaisten ja järjestöjen yhteistyönä”, raportti toteaa.

Syyrian ja Irakin konfliktialueille lähtijöiden määrä on vähentynyt kaikissa Euroopan maissa sen jälkeen, kun Isis on joutunut sotilaallisesti ahtaalle ja menettänyt alueitaan.

Turvapaikanhakijoiden joukossa saapunut yksittäisiä henkilöitä, joilla on kytköksiä terrorismiin

Konfliktialueilta on saapunut raportin mukaan Suomeen yksittäisiä turvapaikanhakijoita, joilla on terroristikytköksiä. Heihin liittyvät terrorismirikosepäilyt koskevat raportin mukaan lähtökohtaisesti Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuneita tekoja.

Suomeen on tullut myös Irakin asevoimia tukevia shiiataistelijoita, joita syytetään ihmisoikeusrikkomuksista.

”Aseelliseen toimintaan osallistuneilla henkilöillä voi olla alentunut kynnys väkivallan käyttöön. Shiiamilitantit eivät kuitenkaan ainakaan toistaiseksi muodosta terroristisen tai ekstremistisen väkivallan uhkaa kansainvälisesti vaan heidän aseelliset pyrkimyksensä ovat rajoittuneet Lähi-idän alueelle”, raportti toteaa.

Katupartiot hiipuivat

Kun Suomeen alkoi saapua ennätyspaljon turvapaikanhakijoita vuoden 2015 lopulla, Suomeen syntyi erilaisia protesti- ja katupartioliikkeitä. Raportin mukaan on vaarana, että osa näiden liikkeiden toimintaan osallistuvista radikalisoituu ja ryhtyy käyttämään väkivaltaa tai liittyy väkivaltaisiin äärioikeistolaisiin ryhmiin.

Raportin mukaan Soldiers of Odin, Rajat kiinni ja Suomi ensin -liikkeiden retoriikka on usein väkivaltaan yllyttävää. Se hämärtää rajaa väkivaltaisen äärioikeiston ja väkivallattoman, isänmaallisen toiminnan välillä.

Poliisin tietoon on tullut useita pahoinpitely- ja muita rikosepäilyjä, jotka liittyvät katupartioihin.

Suurimman katupartioliikkeen Soldiers of Odinin toiminta jäi raportin mukaan lyhyeksi. Vain muutama paikallisryhmä on enää aktiivinen.

Vankiloissa alkanut esiintyä uskonnolla perusteltua väkivaltaa

Väkivaltaista ekstremismiä esiintyy raportin mukaan myös Suomen vankiloissa.

”Uutena ilmiönä vankilaväkivaltaan on tullut uskonnolla perusteltu väkivalta. Ilmiöön liittyy ulkomaalaistaustaisten vankien lisääntyminen laitoksissa, kulttuurierot sekä uskonnon äärimmäinen tulkitseminen arjen toiminnoissa. Havaittuja väkivaltatapauksia ei osata useinkaan yhdistää väkivaltaiseen ekstremismiin, jolloin ilmiön laajuudesta on vaikea muodostaa täysin luotettavaa kokonaiskuvaa”, raportti toteaa.

Raportin mukaan islaminuskoiset vangit ovat nousseet viime vuosina yhdeksi suurimmista vähemmistöistä vankiloissa.

”Heillä on havaittu tapahtuvan ryhmäytymistä osastoilla. Aiemmasta poiketen kyseiset vankiryhmät pyrkivät hankkimaan tietyissä tapauksissa valtaa ja statusta vankiloissa”, raportti kertoo.

Ryhmät rakentuvat vahvojen persoonien läheisyyteen. Ryhmissä esiintyy raportin mukaan ”väkivaltaan yllyttävän ideologian hyväksymistä, joka on myös aiheuttanut väkivaltaisia tilanteita vankiloissa”.

Yksittäiset toimijat tekevät väkivallantekoja harvoin täysin yksin

Raportti nostaa esiin myös niin sanotut yksittäiset toimijat, jotka eivät kuulu väkivaltaisiin ekstremistisiin ryhmiin tai terroristiverkostoihin.

Tällaisen henkilön tekemän iskun tai muun väkivallanteon motiivit voivat olla poliittisia, uskonnollisia tai sosiaalisia.

Tutkimusten mukaan yksittäiset toimijat toimivat harvoin täysin yksin. Heillä voi olla tukenaan esimerkiksi aktiivinen verkkoyhteisö.

Fakta

Väkivaltainen ekstremismi


 Väkivaltaisella ekstremismillä tarkoitetaan sitä, että väkivaltaa, sillä uhkaamista, siihen kannustamista tai sen oikeuttamista perustellaan aatemaailmalla tai ideologialla.

 Poliisin tietoon tulee vuosittain noin sata rikosta, joiden motiivi liittyy väkivaltaiseen ekstremismiin. Merkittävä osa näistä rikoksista liittyy väkivaltaiseen äärioikeistolaiseen aatemaailmaan.

 Sisäministeriön raportin mukaan rikosten uskonnollista motiivia ei sen sijaan välttämättä tunnisteta. Tällaisia tapauksia voivat olla esimerkiksi pahoinpitelyt tai kunnianloukkaukset, joiden motiivina on uhrin eri uskonto tai erilaiset käsitykset uskonnon tulkinnasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ääriliikkeet
 • Turvallisuus
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  2. 2

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  5. 5

   Ymmärrän, miksi presidentti Trumpia ketuttaa

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  8. 8

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  9. 9

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  10. 10

   Valhe pakolaisille maksettavista bordellikäynneistä levisi nopeasti – Tällaista on arki Saksan valeuutisia torjuvassa Correctiv-keskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  6. 6

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää