Kotimaa

Viron maailmankuulu tietoväylä X-road on jo otettu käyttöön Suomessa – ”Virolaiset ovat ehkä innokkaampia mainostamaan hienoja systeemejään”

Viron ylistetty tiedonsiirtoväylä on ollut Suomessa käytössä jo yli vuoden ajan, ja sen käyttö laajenee koko ajan. Palveluväylä-hankkeesta vastaava kehittämispäällikkö Pauli Kartano valtiovarainministeriöstä ei niele väitteitä hidastelusta tai hankkeen hautaamisesta.

Vaikka Viro on yhä köyhempi maa kuin Suomi, digitalisaatiossa se on loikkinut joillain osa-alueilla jo pohjoisnaapurinsa ohi. Osa Viron maineesta teknologian ihmemaana on kuitenkin vain tehokkaan markkinoinnin ansiota. Tässä brändäyksessä Suomi on jäänyt auttamattomasti jälkeen.

Toimittaja Kaja Kunnas kirjoitti kolumnissaan tiistain Helsingin Sanomissa, että Suomessa ei ole esiintynyt riittävästi poliittista tahtoa valtiorajat ylittävien sähköisten palvelujen kehittämiseen yhdessä Viron kanssa.

”Virolaispoliitikot ovat hehkuttaneet asiaa vuosien ajan tapaamisissa suomalaisjohtajien kanssa. Suomi ja Viro voisivat olla maailmassa ainutlaatuinen esimerkki rajat ylittävistä yhteisistä sähköisistä palveluista”, hän totesi.

Kolumnissa kiinnitettiin huomiota etenkin Viron tiedonsiirtoväylään X-roadiin, jonka kautta virtaa suuri osa Viron sähköisten palvelujen tiedoista. Äänestäminen ja terveystiedot muuttuvat sähköisiksi osin juuri X-roadin ansiosta.

Suomelle Viro luovutti X-roadin käyttöoikeudet jo vuoden 2013 lopussa. Kolumnissa arveltiin, että huipputekninen lahja uhkaa jäädä käyttämättä.

Suomen valtiovarainministeriöstä vakuutetaan, että X-roadia ei ole haudattu mihinkään, eikä sen käyttöönottoa ole edes hidasteltu. Kaikki eivät vain ehkä ole hoksanneet, että Suomi otti X-roadin käyttöön jo vuoden 2015 marraskuussa. Suomen X-roadia kutsutaan palveluväyläksi.

HS on kirjoittanut palveluväylästä useasti, mutta monille on saattanut jäädä epäselväksi, että kyseessä on tosiaan se sama ylistetty X-road pienillä koodin viilauksilla.

”Virolaiset suhtautuivat ehkä aluksi epäilevästi siihen, teemmekö X-roadin koodilla mitään. Mutta nyt palveluväylä käy ja kukkuu, ja siihen liittyneiden organisaatioiden määrä kasvaa koko ajan”, kertoo kehittämispäällikkö Pauli Kartano.

Viron tavoitteena on muun muassa digitaalisen yhteistyön kasvattaminen maiden välillä – olisihan se kätevää, jos vaikkapa Tallinnan ja Helsingin välillä pendelöivien työntekijöiden verotiedot kirjautuisivat automaattisesti yhteiseen rekisteriin. Samalla suomalainen voisi ostaa reseptilääkkeensä vaivattomasti paikallisesta apteekista Viron-reissulla.

Viron entinen pääministeri Taavi Rõivas totesi reilu vuosi sitten HS:n haastattelussa, että Viro odottelee nyt, että Suomi saa liitettyä omat tietojärjestelmänsä X-roadiin.

”Riippuu siitä, kuinka nopeasti Suomi on valmis ottamaan systeemin käyttöön. Jos se otetaan Suomessa käyttöön, kahden valtion väliseen yhteyteen on edellytykset.”

Kartanon mielestä palveluväylä on edennyt ihan tyydyttävää vauhtia Suomessa. Hän arveleekin, että Virossa ei välttämättä ymmärretä, kuinka pitkälle hanke on Suomessa jo edennyt. Hän huomauttaa, että X-road täytti viime vuonna Virossa jo 15 vuotta.

”Kun katsotaan X-roadin ensimmäisiä vuosia, ei se mikään jättimäinen supermenestystarina Virossakaan aluksi ollut. Kaikkea kritiikkiä en siksi hyväksy. Olemme itse asiassa päässeet nopeammin liikenteeseen.”

Suomalaispäättäjät ovat ajaneet X-roadin käyttöönottoa varsin voimallisesti, sillä kuntien ja valtion digitalisoitavissa olevat palvelut on pakko liittää palveluväylään.

”Kesällä voimaan tulleen lain mukaan julkisen sektorin toimijoilla on velvollisuus käyttää kansallisen palveluarkkitehtuurin yhteisiä komponentteja. Yksi komponentti niistä on palveluväylä”, Kartano selittää.

Toimiva palveluväylä on mainittu myös Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa.

Mikä tämä hehkutettu X-road tai palveluväylä ylipäätään edes on?

”Se on tiedonvälityskerros, joka toimii internetin päällä. Se on vähän kuin turvallinen ja hallittu internet internetin päällä. Ideana on, että tiedämme, mitä siellä liikkuu”, Kartano kuvailee.

Koska Suomessa on vielä meneillään siirtymävaihe, eri viranomaisten rekisteröimät tiedot liikkuvat edelleen hyvin monella eri tavalla.

”Kellään ei ole oikein yleiskuvaa siitä, mitä kaikkea tietoa on tarjolla, mitä tietoa on oikeus saada ja missä kanavissa tieto liikkuu. Kirjo on yhä hirveä. Palveluväylä standardoi tavan siirtää tietoa”, Kartano sanoo.

Parasta palveluväylässä on se, että kunhan siihen liittyy riittävästi eri tietojärjestelmiä, kansalainen voi saada kaikki tarvitsemansa tiedot rokotushistoriasta verotietoihin ja kirjaston lainoihin samasta paikasta. Palveluväylään voi tulla mukaan myös yksityisiä yrityksiä.

Esimerkiksi Virossa X-road on mahdollistanut Eesti.ee-portaalin rakentamisen. Virolaiset pääsevät lähes kaikkiin tärkeisiin kansalaispalveluihin portaalin kautta. Myös viranomaisten ja yritysten tiedonvaihto helpottuu, kun kaikki tieto kulkee samaa väylää pitkin.

Suomen virhe on ollut se, että palveluväylästä ei ole yritetty tehdä salonkikelpoista.

Mediaseksikäs X-road kuulostaa Piilaakson startup-yrityksen nimeltä. Suomessa Viron X-roadilta riisuttiin nimi kokonaan ja hanketta alettiin kutsua vain palveluväyläksi pienellä kirjaimella.

”Palveluväylä on nimenä aika huono ja hämäävä. X-road on paljon parempi. Palveluväylä ei itse tarjoa mitään palveluita, vaan sitä kautta voi vain siirtää tietoa paikasta A paikkaan B”, Kartano myöntää.

Jos Suomi kehittää yhdessä Viron kanssa digipalveluja kansalaisille, miksi on syntynyt mielikuva jälkeen jäävästä Suomesta?

”Virolaiset ovat ehkä innokkaampia mainostamaan sitä, kuinka hienot systeemit heillä on. Siinä on varmaan suurin ero Suomeen. Emme ole ehkä kertoneet tarpeeksi selkeästi, mitä kaikkea täällä on tehty ja mitä on tulossa”, Kartano arvelee.

Näin toki on. Pääministeri Rõivas kävi jopa mainostamassa maansa teknologisia ihmeitä suositussa yhdysvaltalaisessa Daily Show -ohjelmassa viime vuonna. EU:ssakin digitaaliset yhteismarkkinat kuuluvat virolaisen komissaarin salkkuun.

Jo reilun kahden vuoden ajan kuka tahansa kotimaahan katsomatta on voinut hakea Virosta e-kansalaisuutta, joka antaa oikeudet käyttää lukuisia Viron digitaalisia palveluja.

Japanin pääministerillä Shinzo Abellakin on virolainen e-henkilökortti, mikä tietenkin noteerattiin mediassa ympäri maailmaa. Aben henkilötiedot vilisevät X-roadin halki, kuten kaikkien muidenkin.

Viro ja Suomi kehittävät väyliään yhteistyössä niin, että tiedonsiirto valtiorajojen yli helpottuu.

”Suomi pyörittää palveluväylää ja Viro pyörittää X-roadia itsenäisesti, mutta koodia kehitämme yhteisesti. Otamme myös seuraavan version yhdessä käyttöön.”

X-roadin avoin lähdekoodi on nykyään kaikkien saatavilla netissä.

Kartano uskoo, että jo lähivuosina vero- ja sosiaaliturvatiedot suihkivat vaivattomasti tietoverkkoja pitkin Suomenlahden puolelta toiselle. Suomen palveluväylä ja Viron X-road on tarkoitus ”federoida”, mikä tarkoittaa väylien yhdistämistä.

”Isot organisaatiot, kuten Kela ja verottaja, ovat prioriteetteja. Keskusteluja organisaatioiden välillä on jo käyty. Tekniset valmiudet valmistuvat kesään mennessä.”

Fakta

Mikä ihmeen X-road?


 X-road on avoimeen lähdekoodiin perustuva tiedonsiirtokanava, joka voi linkittää yhteiskunnan tietokantoja toisiinsa. X-road mahdollistaa uudentyyppisten sähköisten palvelujen kehittämisen, vaikka se ei itse niitä tuotakaan.

 X-roadin avulla virolaiset voivat käyttää suurta osaa digitaalisista kansalaispalveluista kätevästi Eesti.ee-portaalin kautta.

 Suomessa kehitetään vastaava Suomi-portaalia. Sen testiversiota voi kokeilla pankkitunnuksilla osoitteessa beta.suomi.fi.

  Vuonna 2013 silloinen Suomen pääministeri Jyrki Katainen allekirjoitti Viron kollegansa Andrus Ansipin kanssa sopimuksen X-roadin käyttöönotosta.

 Suomen X-road eli palveluväylä siirtyi tuotantovaiheeseen vuoden 2015 lopussa. Viime kesänä voimaan astunut laki velvoittaa julkisen sektorin digipalveluja siirtymään palveluväylän käyttäjäksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verkkopalvelut
 • Viro
 • Suomi
 • Tietojärjestelmät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  6. 6

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  7. 7

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää