Valikko
Kotimaa

Niinistö ja Puolustusvoimat kiistävät yhä kaksoiskansalaisia koskevat ohjeet – ”Joillain toimialoilla on näköjään ollut jonkinlaista ohjeistusta”

Ylen mukaan Puolustusvoimien tiedustelulaitos on antanut Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia koskevia ohjeita.

Pääesikunta kiistää yhä väitteen siitä, että Puolustusvoimilla olisi olemassa salainen ohje kaksoiskansalaisten syrjinnästä.

”Se, mitä olemme sanoneet aikaisemmin, pitää paikkansa. Meillä ei ole ollut ohjeistusta”, sanoo Pääesikunnan viestintäpäällikkö Eero Karhuvaara.

Yle kertoi keskiviikkona, että Puolustusvoimissa on ollut tiedettyä laajempi kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus ja että se olisi tullut tiedustelulaitokselta. Lähteenä on ollut kutsunnoissa mukana ollut nimetön upseeri.

Yle kertoo nähneensä sähköpostin, jossa sen vastaanottajia ohjeistetaan, ettei jatkossa varusmieskoulutukseen tulevia Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia enää kouluteta tehtäviin, joissa heillä on pääsy turvallisuuden kannalta merkittäviin tietoihin.

Onko tiedustelulaitos ohjeistanut näin, Pääesikunnan viestintäpäällikkö Eero Karhuvaara?

”En tiedä. En pysty sitä kieltämään tai vahvistamaan. Minulla ei ole syytä epäillä Ylen lähdettä, mutta kun uutisessa puhutaan varusmieskutsunnoissa olleesta upseerista, niin kutsunnoissa ei tule edes ilmi, onko henkilö kaksoiskansalainen, jollei hän sitä itse kerro.”

Karhuvaara sanoo, ettei kutsunnoissa määrätä tehtävään vaan palvelukseen.

”Tehtävä määrätään joukko-osastossa peruskoulutuskauden aikana.”

Karhuvaara arvelee, että juuri virallisen ohjeistuksen puute on johtanut nyt ongelmiin. Nyt on tarkoitus jatkaa asian perkaamista.

”Joillain toimialoilla on näköjään ollut jonkinlaista ohjeistusta”, Karhuvaara myöntää.

”Sähköposti ei ole mikään Puolustusvoimien ohjeistus. Ohjeet tehdään Pääesikunnassa.”

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo yllättyneensä Ylen uusimmasta uutisesta. Hän kiistää, että ohjeistusta kaksoiskansalaisuudesta olisi annettu.

”Puolustusministeriö ei ole tällaista ohjeistusta antanut virallisesti eikä epävirallisesti. Emme ole myöskään olleet tästä tietoisia. Jos tällaista on tapahtunut, silloin on toimittu voimassa olevan lain vastaisesti. Ja ei tietysti ole hyvä, jos viranomaiset eivät noudata lakia.”

Niinistö sanoi keskiviikkona iltapäivällä eduskunnassa, että hän ei ole vielä ehtinyt paneutua asiaan kunnolla.

”Rohkenen epäillä, että tiedustelulaitos olisi myöskään antanut virallista lainvastaista ohjeistusta kaksoiskansalaisuudesta”, Niinistö jatkaa.

Jos virkamies ei noudata lakia, sillä on tietysti virkamieslain mukaiset seuraamukset, Niinistö sanoo.

Yle kertoi viime viikolla, että Kainuun prikaatissa oli kerrottu varusmiehille, ettei lennokkijärjestelmän koulutukseen oteta kaksoiskansalaisia. Puolustusvoimat tiedotti sen jälkeen, että ohje on virheellinen.

Puolustusvoimat käynnisti uutisen jälkeen myös tutkinnan, onko muualla Puolustusvoimissa ollut samanlaista ohjeistusta.

Puolustusvoimat tiedotti keskiviikkona, että tutkimuksessa on tullut esiin epäilys toisesta tapauksesta, jossa on annettu virheellistä ohjeistusta. Puolustusvoimien mukaan tapaus koskee hyvin pientä joukkoa varusmiehiä ja siitä on aloitettu tutkinta.

Puolustusvoimat ei kerro tarkemmin, mihin nimenomaiseen koulutukseen toinen paljastunut tapaus liittyy. Syynä on se, että koulutukseen liittyy turvaluokiteltua tietoa.

HS:n tiedon mukaan kyse olisi ulkomailta ostetusta asejärjestelmästä, jonka osalta hankintasopimus ja myyjämaan laki kieltävät sitä koskevien tietojen luovuttamisen kolmannen valtion kansalaisten käyttöön.

Edellä mainitut säädökset ovat tyypillisiä esimerkiksi sotilastiedustelun käyttämissä järjestelmissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää