Valikko
Kotimaa

Niinistö ja Puolustusvoimat kiistävät yhä kaksoiskansalaisia koskevat ohjeet – ”Joillain toimialoilla on näköjään ollut jonkinlaista ohjeistusta”

Ylen mukaan Puolustusvoimien tiedustelulaitos on antanut Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia koskevia ohjeita.

Pääesikunta kiistää yhä väitteen siitä, että Puolustusvoimilla olisi olemassa salainen ohje kaksoiskansalaisten syrjinnästä.

”Se, mitä olemme sanoneet aikaisemmin, pitää paikkansa. Meillä ei ole ollut ohjeistusta”, sanoo Pääesikunnan viestintäpäällikkö Eero Karhuvaara.

Yle kertoi keskiviikkona, että Puolustusvoimissa on ollut tiedettyä laajempi kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus ja että se olisi tullut tiedustelulaitokselta. Lähteenä on ollut kutsunnoissa mukana ollut nimetön upseeri.

Yle kertoo nähneensä sähköpostin, jossa sen vastaanottajia ohjeistetaan, ettei jatkossa varusmieskoulutukseen tulevia Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia enää kouluteta tehtäviin, joissa heillä on pääsy turvallisuuden kannalta merkittäviin tietoihin.

Onko tiedustelulaitos ohjeistanut näin, Pääesikunnan viestintäpäällikkö Eero Karhuvaara?

”En tiedä. En pysty sitä kieltämään tai vahvistamaan. Minulla ei ole syytä epäillä Ylen lähdettä, mutta kun uutisessa puhutaan varusmieskutsunnoissa olleesta upseerista, niin kutsunnoissa ei tule edes ilmi, onko henkilö kaksoiskansalainen, jollei hän sitä itse kerro.”

Karhuvaara sanoo, ettei kutsunnoissa määrätä tehtävään vaan palvelukseen.

”Tehtävä määrätään joukko-osastossa peruskoulutuskauden aikana.”

Karhuvaara arvelee, että juuri virallisen ohjeistuksen puute on johtanut nyt ongelmiin. Nyt on tarkoitus jatkaa asian perkaamista.

”Joillain toimialoilla on näköjään ollut jonkinlaista ohjeistusta”, Karhuvaara myöntää.

”Sähköposti ei ole mikään Puolustusvoimien ohjeistus. Ohjeet tehdään Pääesikunnassa.”

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo yllättyneensä Ylen uusimmasta uutisesta. Hän kiistää, että ohjeistusta kaksoiskansalaisuudesta olisi annettu.

”Puolustusministeriö ei ole tällaista ohjeistusta antanut virallisesti eikä epävirallisesti. Emme ole myöskään olleet tästä tietoisia. Jos tällaista on tapahtunut, silloin on toimittu voimassa olevan lain vastaisesti. Ja ei tietysti ole hyvä, jos viranomaiset eivät noudata lakia.”

Niinistö sanoi keskiviikkona iltapäivällä eduskunnassa, että hän ei ole vielä ehtinyt paneutua asiaan kunnolla.

”Rohkenen epäillä, että tiedustelulaitos olisi myöskään antanut virallista lainvastaista ohjeistusta kaksoiskansalaisuudesta”, Niinistö jatkaa.

Jos virkamies ei noudata lakia, sillä on tietysti virkamieslain mukaiset seuraamukset, Niinistö sanoo.

Yle kertoi viime viikolla, että Kainuun prikaatissa oli kerrottu varusmiehille, ettei lennokkijärjestelmän koulutukseen oteta kaksoiskansalaisia. Puolustusvoimat tiedotti sen jälkeen, että ohje on virheellinen.

Puolustusvoimat käynnisti uutisen jälkeen myös tutkinnan, onko muualla Puolustusvoimissa ollut samanlaista ohjeistusta.

Puolustusvoimat tiedotti keskiviikkona, että tutkimuksessa on tullut esiin epäilys toisesta tapauksesta, jossa on annettu virheellistä ohjeistusta. Puolustusvoimien mukaan tapaus koskee hyvin pientä joukkoa varusmiehiä ja siitä on aloitettu tutkinta.

Puolustusvoimat ei kerro tarkemmin, mihin nimenomaiseen koulutukseen toinen paljastunut tapaus liittyy. Syynä on se, että koulutukseen liittyy turvaluokiteltua tietoa.

HS:n tiedon mukaan kyse olisi ulkomailta ostetusta asejärjestelmästä, jonka osalta hankintasopimus ja myyjämaan laki kieltävät sitä koskevien tietojen luovuttamisen kolmannen valtion kansalaisten käyttöön.

Edellä mainitut säädökset ovat tyypillisiä esimerkiksi sotilastiedustelun käyttämissä järjestelmissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  10. 10

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  7. 7

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää