Kotimaa

Norovuodesta tulossa voimakkaampi kuin pitkään aikaan – näin suojaudut Suomessa jyllääviltä viruksilta

Suomeen on rantautumassa noroviruksen uusi tyyppi, jolle väestössä ei ole immuniteettia.

Päiväkotiryhmässä on yllättävän tyhjää, ja työpaikalla käy kato. Vatsatauti- ja flunssavirukset jylläävät nyt eri puolilla – paikoissa, joissa on koolla ihmisiä.

Oksentelua ja ripulointia aiheuttava norovirus leviää tehokkaasti. Epidemia ajoittuu yleensä talvi- ja kevätaikaan joulukuulta toukokuulle. Tartuntojen määrä on nyt kasvussa, ja norovuodesta voi tulla voimakkaampi kuin pitkään aikaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiolääkäri, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo, että Suomeen on rantautumassa noroviruksen uusi tyyppi, jolle väestössä ei ole immuniteettia.

”Se voi aiheuttaa runsaasti laitosepidemioita. Edellisen kerran voimakas noroepidemia koettiin Hus-alueella 2006–2007, jonka jälkeen tilanne on ollut tähän asti stabiili.”

Sairastumiseen ei kannata heti alistua. Tartunnan ehkäisemiseksi voi ainakin yrittää tehdä jotain, ja oikein hoidettuna sairastamisesta saattaa tulla siedettävää.

Norovirus

Noro on yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja. Oireisiin kuuluvat oksennukset, ripuli, vatsakivut ja usein kuume.

Virus tarttuu erittäin tehokkaasti niin, että hyvin pieni määrä virusta riittää sairastuttamaan. Jos perheessä, päiväkotiryhmässä tai työpaikalla on jo sairastuneita, tartunnan karttaminen voi olla hyvin vaikeaa.

”Käsihygienia ja pintojen pyyhkiminen ovat ne keinot, joiden avulla voi pyrkiä välttämään tartuntaa, mutta kokemuksen kautta voin sanoa, että se on hyvin vaikeaa”, toteaa Vantaan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen.

Norovirus erittyy pitkään. Sitä voi esiintyä ulosteessa useita viikkoja taudin päättymisen jälkeen, vaikka tartuttavuus toki vähenee päivien kuluessa.

”Melkein nostaisin kädet pystyyn, mutta yrittäisin toki torjua käsienpesulla. Erityisesti noron kohdalla tarvitaan saippua-vesipesua. Myös ovenkahvojen pyyhkiminen on suotavaa”, Valtonen sanoo muttei lupaa, että siitä on välttämättä hyötyä.

”Yritys hyvä kumminkin”, hän naurahtaa.

Valtonen viittaa viime vuonna ruotsinlaivaa kiusanneeseen noroepidemiaan. Suursiivouksesta huolimatta tartuntoja ei saatu kuriin ihan heti.

Kun virus jyllää elimistössä, mikään ei maistu. Oloa kannattaa yrittää helpottaa pienillä määrillä nestettä. Jaffa-kuurille ei tarvitse ryhtyä, vaan melkein mikä tahansa neste käy.

”Kylmä ruoka pysyy paremmin sisällä”, Valtonen vinkkaa.

”Se käy lapsillekin paremmin, koska heillä tautiin liittyy usein kuume. Puolen tunnin välein ruiskullinen vaikkapa mehukeittoa voisi olla hyvä hoito kuumelääkkeen lisäksi.”

Mitään ripulilääkkeitä Valtonen ei ottaisi, koska tauti menee ohi nopeasti, yleensä päivässä tai parissa.

Työpaikalle, päiväkotiin tai kouluun ei kannata sännätä saman tien, kun alkaa pysyä tolpillaan. Valtonen neuvoo pitämään yhden oireettoman päivän ennen paluuta arkeen.

”Jos henkilö on peruskuntoinen ja hänellä on yhtenä päivänä raju tauti, neuvoisin olemaan seuraavan päivän pois, ja jos olo on ok, palaamaan sitten töihin hyvää käsihygieniaa noudattaen.”

Flunssavirukset

Hengitystietulehduksia aiheuttavia flunssaviruksia on liikkeellä talvisin toistasataa. Rinovirukset ja koronavirukset aiheuttavat nuhakuumetta, ja adenoviruksiin saattaa liittyä myös vatsaoireita.

RS-virus on flunssavirus, joka voi olla vaarallinen pienille lapsille. Sen aiheuttama keuhkokuume ja hengitysvaikeudet vievät alle nelivuotiaita joka vuosi sairaalahoitoon.

Lievää RS-viruksen kevätepidemiaa odotetaan tänäkin vuonna. Tuoreimpien tietojen mukaan tapaukset ovat lisääntymässä.

Flunssalta voi yrittää suojautua samoin opein kuin vatsataudeiltakin eli hyvällä käsihygienialla.

Jos itse on jo sairastunut, tautia ei ole syytä ehdoin tahdoin levittää pärskimällä. Oikea aivastamis- ja yskimistekniikka suojaa lähimmäisiä.

”Yskitään tai aivastetaan nenäliinaan ja heitetään se heti roskiin. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, kuten ei useinkaan ole, voi yskiä hihaan tai olkavarteen ja tähdätä poispäin muista.”

Räkätaudissa on hyvä pitää mukana pientä käsihuuhdepulloa, jonka avulla voi puhdistaa kätensä yskimisen jälkeen.

”Idea on, ettei ota sitä mähnää kämmeniinsä ja koskettele niillä pintoja, joiden kautta tauti leviää.”

Kaikki eivät pese käsiään edes wc-käynnin jälkeen, mutta tautisena aikana jokaisen pitäisi parantaa tapansa.

Influenssa

Influenssaan sairastuneiden määrä kasvoi joulunaikaan jyrkästi ja nopeasti. Nyt epidemia on laantumassa, mutta se jatkuu ainakin maaliskuulle.

”Influenssan valtaviruksena esiintyvää A(H3N2)-tyyppiä on yhä liikkeellä, ja loppuvaiheessa kautta tulevaa B-virustakin on havaittu. Tärkeintä influenssaa vastaan suojautumisessa on huolehtia, että rokotesuoja on kunnossa”, Ruotsalainen kertaa.

Kausi on ollut Ruotsalaisen mukaan tähän mennessä voimakas. Nuoret ja perusterveet eivät tänä vuonna sairastuneet yhtä paljon ja vakavasti kuin edellisenä vuonna, kun taas influenssa on koetellut sitäkin enemmän ikääntyneitä ja perussairaita.

Ikääntyneillä on esiintynyt pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia infektioita influenssaepidemian kuukausina kaksin-kolminkertaisesti aiempaan verrattuna.

Kuten influenssaa myös pneumokokkia vastaan on rokote, jota suositellaan yli 65-vuotiaille.

Influenssan kourissa voi joutua olemaan pidempään poissa työpaikalta. Työnantajien käytännöt lääkärintodistuksesta vaihtelevat suuresti: jossain todistus vaaditaan heti ensimmäisestä päivästä, toisaalla oma ilmoitus riittää kolmeksi päiväksi.

Samaan tapaan vaihtelevat käytännöt sairaan lapsen hoitamisessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tartuntataudit
 • Norovirus
 • Influenssa
 • Flunssa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   HSTV:n suora lähetys käynnissä: Turun uhreja muistetaan Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  6. 6

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat