Kotimaa

Moni syyrialaisperhe pettyi taas – ulkoministeriön lupailema perheenyhdistämisen haku ei onnistukaan

Ulkoministeriö ilmoitti tammikuussa, että syyrialaiset voivat vihdoin hakea perheenyhdistämistä Libanonissa. Moni perhe joutui silti taas pettymään. Aivovammasta kärsivä Ali Asalieh alkaa olla epätoivoinen.

Syyrialainen Ali Asalieh pakeni sotaa Nurmijärvelle. Tänne, pieneen kaksioon, hän on yrittänyt saada perhettään jo vuoden ajan.

Asalieh, 53, kärsii Syyriassa saadusta aivovammasta, kertoo suomalaisen neurologin lausunto. Oikea puoli kasvoista on halvaantunut. Asalieh ei voi seistä pitkään, koska tasapainoaisti on vaurioitunut eikä näkö toimi kunnolla. Aivoissa on laite, joka pumppaa painetta pois.

Syyrialaismies opiskelee suomea ja käy työelämävalmennuksessa trukkikuskin ammattia varten, mutta keskittyminen on vaikeaa.

Asalieh sai oleskeluluvan maaliskuussa 2016. Siitä lähtien hän on koittanut tuoda vaimonsa ja kolme lasta Suomeen. He eivät kuitenkaan pääse hakemaan perheenyhdistämistä Suomen Ankaran-suurlähetystöstä, koska Turkki ei myönnä heille viisumeita.

”Tilanne on masentava, ei vain minulle vaan kaikille kaltaisilleni. Ainoa asia, joka kannustaa jaksamaan, on usko Suomen oikeusvaltioon”, Asalieh sanoo.

Monet syyrialaiset ovat olleet jo pitkään samanlaisessa pattitilanteessa.

Perheen saaminen Suomeen on ollut heille lähes mahdotonta, sillä sitä varten perheenjäsenten pitäisi käydä Suomen suurlähetystössä Ankarassa.

Turkki ei myönnä syyrialaisille viisumia maahan. Suomi taas ei mahdollista perheenyhdistämisen hakemista Libanonissa, minne syyrialaiset pääsisivät. Syyksi on esitetty muun muassa resurssipula ja kustannukset.

Perheenyhdistämisen voi panna nykyään vireille sähköisestikin, mutta haku edellyttää yhä käyntiä suurlähetystössä, syyrialaisten tapauksessa Turkissa.

Tilanteen piti muuttua tammikuun lopulla. Suomen Ankaran-suurlähetystö lähetti syyrialaisille viestin, jossa kehotettiin varaamaan aika Libanoniin perheenyhdistämisen hakemista varten. Suomalainen delegaatio oli saapumassa saman kuun lopulla Beirutiin. Siellä sen oli määrä haastatella syyrialaisten perheenjäseniä hotellissa muutaman päivän ajan.

Asalieh vastasi sähköpostiin heti seuraavana päivänä ja pyysi tapaamisaikaa perheelleen. Hänen vaimonsa ja lapsensa asuvat vaarallisella alueella Syyriassa, lähellä Haman kaupunkia. Nämä ryhtyivät valmistautumaan matkaan.

Asalieh ja lähetystö vaihtoivat viestejä, mutta viisi päivää myöhemmin hän sai lähetystöltä automaattisen vastauksen, jossa kehotettiin varaamaan aika Suomen suurlähetystöstä Turkista. Siis paikasta, jonne syyrialaiset eivät pääse. Asalieh on soittanut lähetystöön toistuvasti, mutta puheluihin ei vastata.

”Vaimoni ei voi vieläkään uskoa tilannetta. Hän kyselee, tarkoittaako tämä sitä, etteivät he voikaan hakea Suomeen.”

Suomi myöntää suojelua käytännössä jokaiselle tänne päässeelle syyrialaiselle, koska Syyriassa käydään kuudetta vuotta sotaa. Heidän perheidensä saaminen Suomeen on kuitenkin osoittautunut hyvin hankalaksi.

Asiaa on yrittänyt selvittää muun muassa Suomi–Syyria-ystävyysseura. Järjestön johtaja Mania Alkhatib lähetti ulkoministeriön kansalaispalvelupäällikölle Pasi Tuomiselle sähköpostin kaksi viikkoa sitten. Viestissä on yksilöity noin 20 perhettä, jotka eivät saaneet aikaa Libanoniin, ja kysytty, miten ministeriö aikoo toimia. Tuominen vastasi Alkhatibille keskiviikkona HS:n yhteydenoton jälkeen.

Tuominen sanoo HS:lle, että ministeriön delegaatio haastatteli viime viikolla Beirutissa parikymmentä perhettä. Joukossa oli myös joitain irakilaisia ja palestiinalaisia, jotka eivät myöskään ole saaneet viisumia Turkkiin.

”Kaikkia halukkaita ei pystytty ottamaan vastaan, jotta pystyttiin takaamaan, että kaikki ajan saaneet pystyvät varmasti hoitamaan asiansa”, hän sanoo.

Kutsu lähetettiin niille, jotka ovat hakeneet turhaan Turkista viisumia ja ilmoittaneet asiasta Suomen lähetystöön. Ajat jaettiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähetystön tiedossa on vajaat 50 ihmistä, joita ei voitu ottaa vastaan.

Sana ehti myös levitä sosiaalisessa mediassa, ja ulkoministeriö on saanut yhteydenottoja lisäksi uusilta perheiltä. Tarkkaa tietoa samassa tilanteessa olevien perheiden määrästä ei ole.

Ulkoministeriön mukaan ei ole pois suljettua, että vastaavia delegaatioita lähetetään Libanoniin uudestaan. Mitään päätöksiä asiasta ei kuitenkaan ole tehty. Pääsääntö on, että syyrialaisten pitää yhä hakea perheenyhdistämistä Turkissa.


Monet muut maat, kuten Ruotsi ja Saksa, mahdollistavat perheenyhdistämisen hakemisen useassa eri lähetystössään maailmalla.

Suomen tilanne selittyy osittain sillä, että lähetystöverkostoa on harvennettu säästöjen vuoksi.

Lopulta kysymys on silti poliittinen. Syyrialaisten tilanteesta päättää viime kädessä ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Perussuomalaisille perheenyhdistäminen on hankala asia. Puolueessa on äänekäs ja äärimmäisen tiukkaa maahanmuuttolinjaa ajava siipi, joka tukee Jussi Halla-ahoa puheenjohtajaksi.

HS:n tietojen mukaan Soini itse suhtautuu ymmärtäväisesti pattitilanteessa olevien syyrialaisten perheenyhdistämiseen. Soinin ajattelusta perillä olevat arvioivat, että tätä selittävät ainakin Soinin kristillisyys ja vahva perhekäsitys. Soinin lisäksi puolueessa on monia kansanedustajia, joiden mielestä Suomesta suojelua saaneilla syyrialaisilla on laillinen oikeus saada perhe luokseen.

Soinin myönteisestä suhtautumisesta kertoo myös tammikuussa annettu vastaus kansanedustaja Emma Karin (vihr) kirjalliseen kysymykseen aiheesta. Soini kertoi ulkoministeriön etsivän aktiivisesti ratkaisuja perheenyhdistämiseen. Pari viikkoa tämän jälkeen ulkoministeriö kertoikin Beirutin-delegaatiosta.

Aiheen herkkyydestä kertoo se, että ulkoministeriö päätti delegaatiosta sammutetuin lyhdyin. Ministeriö ohjeisti järjestöjä olemaan kertomatta asiasta eikä lähettänyt siitä tiedotetta, vaikka aihetta on toistuvasti käsitelty julkisuudessa. Tätä perusteltiin kaaoksen välttämisellä.

Samaan aikaan kun Ali Asalieh ja moni muu odottaa perhettään, Syyriasta saapuu Suomeen yhä uusia turvapaikanhakijoita.

Vaikka syyrialaisia tulijoita voi olla vain joitain kymmeniä kuukaudessa, jokaisella yksin saapuneella saattaa olla useita perheenjäseniä Turkin ulkopuolella. Lisäksi perheenyhdistämisen ongelma saattaa koskea osaa syyrialaisista kiintiöpakolaisista, joita Suomi ottaa Turkista tänä vuonna noin tuhat. Viime vuonna suojelua sai Suomesta 1 118 syyrialaista.

”Kun lähdin Syyriasta, en tiennyt, mihin päätyisin. Uskon, että Suomi auttaa tuomaan perheeni pois vaarasta, vaikka sitten vähän myöhässä”, Asalieh sanoo.

Tästä on kyse

Syyrialaiset jumissa


 Suomesta oleskeluluvan saaneiden syyrialaisten pitää hakea perheenyhdistämistä Suomen suurlähetystöstä Turkissa.

 Turkki ei kuitenkaan myönnä viisumeita syyrialaisille.

 Ulkoministeriö lähetti tammikuun lopulla delegaation haastattelemaan joukon syyrialaisia Libanoniin, mutta monet jäivät ulkopuolelle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Miksi hyvin koulutetun, fiksun ja hyvännäköisen naisen on vaikea löytää kumppania?

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  8. 8

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  9. 9

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  10. 10

   Auttaisiko puheenjohtajan vaihto? Kannatuksen lasku avasi puheet keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää