Valikko
Kotimaa

Suomalaisten suosikkitaloja odottaa purku tai täysremontti – nämä asiat kannattaa huomioida rintamamiestalon remontissa

Asiantuntija neuvoo, miten löytää terve rintamamiestalo. Taloista vanhimmat täyttävät jo 70 vuotta.

Valkeakoski

Kadut ovat viivasuoria, pihat isoja, ja jokaisella tontilla samassa kohdassa seisoo samanlainen talo, vain väri vaihtelee.

Paitsi yhdellä tontilla. Rintamamiestaloista vanhimmat täyttävät kohta 70 vuotta, ja ikä alkaa jo näkyä. Kaikki eivät enää selviä, kuten tämä yksi Valkeakosken Yrjölän asuinalueella, joka on yksi kaupungin isoimmista rintamamiestaloalueista.


Talo on rapattu, oranssipintainen, ja sen ikkunat ovat jääkukista sumeat. Seinässä on hal­keama. Pihahangesta puskee muutaman vuoden sänki. Näky on surullinen, kun ympärillä olevat saman ikäkauden talot ovat osin hyvinkin huolehdittuja.

Rintamamiestalorivistöön on ilmestynyt ensimmäinen aukko, kun talo on käytännössä tuhoutunut ilman asukkaita. Talo myydään purettavaksi, mikä on ensimmäinen kerta tällä alueella. Rintamamiestaloja on jäänyt kylmäksi jo pitkään eri puolilla maata, mutta kun se tapahtuu kaava-alueella elämän jatkuessa ympärillä, näky jää mieleen.

Hintapyyntö talosta on 42 000 euroa, mihin täytyy lisätä vielä purkukulut. Ympärillä olevien talojen hintaluokka on noin 100 000 euroa tai vähän yli.

Tämä on ja tulee olemaan kohtalo monella muullakin Suomen rintamamiestaloalueista, sillä rakennukset tarvitsevat remonttia, jos sitä ei jo ole tehty.

”Nehän ovat meidän lempilapsiamme, niillä on pyhä maine. Se on osin perusteeton”, sanoo tekniikan tohtori Juhani Pirinen, joka väitöskirjassaan 2006 tutki pientalojen kosteusongelmia.

Hän löysi näitä ongelmia myös rintamamiestaloista, vaikka yleisen käsityksen mukaan sellaisia ei ole. Hän työskentelee Rakennusterveystoimialan johtajana Finnish Consulting Groupissa.

”Jos on hyvin tehty rintamamiestalo, niin se saattaa olla vielä ihan hyvässä kunnossa. Jos se on aikanaan huonosti rakennettu, niin se on todennäköisesti jo purettu. Niissä on samat ongelmat kuin muissakin rakennuksissa”, Pirinen sanoo.

”Niiden teoreettinen käyttöikä on ollut loppu jo aikaa sitten. Se, mitä yleensä kuvitellaan rakennustarvikkeiden elinkaareksi eli 30–50 vuotta, se on loppu. Se koskee esimerkiksi vesikattoja, pesutilojen vesieristeitä, salaojituksia ja kellariseinien vesi­eristeitä.”

Yksi erityinen riskikohde ovat lämmöneristeenä seinissä käytetyt kutterinlastut ja purut.

”Ne voivat vaurioitua, jos ne pääsevät kastumaan vuodon tai vesihöyryn kerääntymisen takia. Kuluvien rakenteiden pitäisi olla korjattu jo kaksikymmentä vuotta sitten.”

Valkeakoskelaisen purkutalon kohtalo vielä korostuu, kun nousee samalla kadulla sijaitsevan talon raput ylös ja painaa ovikelloa.

Kuljetusalan yrittäjä Lasse Ilovuori, 45, avaa oven taloonsa, jonka hänen isoisänsä rakensi vuonna 1949. Talo on viime vuosina kokenut täydellisen remontin, jossa kaikki riskikohteet käytiin läpi ja uusittiin. Remontti oli juuri sellainen, josta Pirinen puhuu.


Isoisän rakentama talo siirrettiin kaksivuotisessa remontissa 2010-luvulle. Ilmalämpöpumppu puskee nyt lämpöä, ja saunan seinässä on televisio jääkiekon katselua varten. Talo on hieman tavallista isompaa mallia, jossa on kolme makuuhuonetta yläkerrassa. Se on juuri sopiva nelihenkiselle perheelle.

Menneet polvet elävät yhä Ilovuoren talossa.

”Mummun ja papan makkarista tehtiin ruokailuhuone ja puhkaistiin seinään reikä, josta pääsee takapihan terassille.”

”Tähän viereen jätettiin alkuperäinen komero, johon pappa aina jätti vaatteensa kuivumaan, kun tuli kotiin tehtaalta. Siellä kuivui hyvin, kun muuri on vieressä.”

Olohuoneen seinällä on myös papan lätsä. Se päässä talo on rakennettu.


Yrjölä kuuluu alueisiin, jotka kaupungin paperiteollisuus synnytti sodan jälkeen. Yhtiö myi työntekijöilleen tontteja markan kappalehintaan.

Usein kävi niin, että työntekijät toivat tehtaan varastoista suuren osan rakennustarvikkeistakin. Yhtiö lahjoitti myös lipputangon. Yhä muistellaan, miten patruuna Juuso Waldén saattoi käydä sunnuntaisin Land Roverillaan tarkastamassa, että niissä myös liehui lippu.

Moni taloista oli alkujaan kahden talouden koti. Sisäänkäyntejä oli usein kaksi, tai sitten heti eteisestä lähtivät raput yläkertaan. Yläkerran vuokralainen saattoi siten kulkea kotiinsa häiritsemättä alakerrassa asuvia omistajia.

Jako kahteen talouteen näkyi myös kellarissa, jossa molemmille oli omat säilytystilansa.


Ilovuori rakensi isovanhempiensa perunakellariin pubin ja kotitoimiston sinne, mihin ennen matalasta ikkunasta heitettiin saunan polttopuut. Vieressä on myös iso takkahuone.

Kylmistä tiloista luopuminen on tuonut moneen rintamamiestaloon kymmeniä neliöitä lisää asumistilaa.

Ilovuorilla varsinkin kellari koki täydellisen uudistuksen.

Taloon tehtiin putkiremontti, sähköt vedettiin uusiksi, talo eristettiin kauttaaltaan, ja kellari piikattiin auki neljänkymmenen sentin syvyyteen.

Nyt lattiassa on lämmitys. Täällä ei enää haise hillopurkkikellarilta, ja sokkelia suojaa patolevy.

Keskikerroksen lautalattiat kaivettiin esiin muovimaton alta, yläkerran portaiden paneeliseinille riitti uusi keltainen väri. Moni väliovi on yhä alkuperäinen vaneripintainen, jossa lakka kiiltää.


Asuinalueen pihat ovat valtavia. ”Pappa sai vuonna 1956 mestarilaatan siitä, kun voitti pihanhoitokilpailun. Laatta oli seinässä vielä 1980-luvulla, mutta pappa sanoi, että nyt piha on sellaisessa kunnossa, että hän ottaa sen pois”, Ilovuori sanoo.

”Kun me saamme pihan kuntoon, laitan laatan takaisin seinään. Mutta sitä ennen on pitänyt keskittyä olennaiseen.”

Moni on sanonut Ilovuorelle, että eikö samalla rahalla olisi kannattanut ostaa uudempi tai rakentaa uusi talo. Ei olisi, hän sanoo.

”Sillä rahalla ei olisi saanut näin suurta pihaa, näin läheltä keskustaa ja puistoon rajoittuvaa tonttia.”

”Ei tästä olisi ollut helppoa myöhemmin ajaa ohi, jos joku muu tämän olisi laittanut kuntoon. Tämä on ollut minulle kunniatehtävä, kun talon on aikanaan oma pappa rakentanut.”

Saman kadun purkutalo on herättänyt kiinnostusta jonkin verran, mutta kauppoihin asti ei toistaiseksi olla vielä päästy, kertoo kiinteistövälittäjä Rosita Nummikoski.

Tontille saa rakentaa nykyaikaisen talon, joka ainakin ulospäin muistuttaa vanhaa rakennuskantaa.

Huomio nämä asiat rintamamiestaloa ostaessasi:

Tekniikan tohtori Juhani Pirinen listasi rintamamies­talojen ja muiden vanhojen pientalojen ongelmakohdat. Tyypillinen virhe remontoinnissa on hänen mukaansa väärä tärkeysjärjestys.

”Ryhdytään rakentamaan sisustaa, vaikka vesikaton, julkisivujen, alapohjien ja kellarinseinien rakenteet on tutkimatta ja korjaamatta. Tällainen korjaus menee yleensä hukkaan, kun vauriot joudutaan myöhemmin korjaamaan, jos esimerkiksi ei tutkita purujen todellista tilaa ja jätetään ne vaihtamatta remontin yhteydessä.”

1. Vesikatto alkaa vuotaa, mi­kä kastelee purut ja muut eristeet sekä rakenteet.

2. Kellarinseinien vierustojen maamassojen vedenläpäisykyky loppuu, vesieriste pettää ja betoniseinä kastuu. Kastumista nopeuttaa se, että syöksytorvilla ohjataan vettä nurkalle, eikä siinä ole vedenpoistojärjestelmää.

3. Kellarin lattian betoni kastuu, kun siihen laitetaan muovimatto päälle.

4. Rossipohjaisissa taloissa tuuletus häiriintyy tai ei riitä nykyiseen käyttöön, jolloin rossipohjan purujen alapinta homehtuu. Usein myös tuuletusaukoista pääsee vettä rossipohjaan, mikä nopeuttaa vaurioitumista.

5. Myöhempinä vuosina rossipohjan päälle tehdyt suihkutilat vuotavat.

6. Julkisivulaudoituksen maalipinta hilseilee ja päästää sadeveden laudasta läpi sisempään rakenteeseen, jolloin purut ja paperit homehtuvat. Usein laudoituksen takaa puuttuu alkuperäisessä rakenteessa tuuletusrako. Sama ongelma koskee rapattua julkisivua.

7. Vanhat vesijohdot ja ­viemärit vuotavat talon sisään.

8. Rintamamiestalon ikkuna­pellitykset ­vuotavat.

Rintamamiestalo sopi kansan tarpeisiin


Talomalli yleistyi 1940-luvun lopulta lähtien, kun sodasta toipuva kansa tarvitsi kipeästi asuntoja.

Talomäärästä ei ole erillistä tilastotietoa, mutta Tilastokeskuksen mukaan vuosien 1940 ja 1959 välillä maassa rakennettiin yli 240 000 pientaloa, joista valta­osa on rintamamiestaloja.

Näistä edelleen asuttuja on noin 200 000 taloa. Niissä asuu noin 450 000 ihmistä, joista 100 000 on yli 65-vuotiaita.

Talomallin nimi juontuu ajalta, kun sodassa olleet miehet palasivat rintamalta takaisin kotimaisemiin ja alkoivat rakentaa perheelleen omaa taloa.

Rintamamiestaloja rakensivat myös evakkoon joutuneet perheet, jotka olivat sodan seurauksena menettäneet kotinsa aiemmilla asuinseuduillaan.

Uusissa taloissa sai sittemmin alkunsa iso osa suurista ikäluokista, jotka elivät lapsuutensa näissä taloissa.

Talomalli on yksinkertainen, ja se oli halpa ja helppo rakentaa.

Saman alueen talot rakennettiin usein saman piirustuksen pohjalta.

Rintamamiestaloista on useita toisistaan hieman poikkeavia muunnelmia, mutta perusmallin tunnistaa aina harjakatosta ja puolestatoista kerroksesta.

Talon keskellä on yksi hormi, johon liitettyjen tulisijojen kautta jokainen huone lämpiää.

Alakerrassa on useimmiten keittiö, kaksi huonetta ja eteinen, yläkerrassa eteinen ja kaksi huonetta.

Joissakin taloissa on kellari. Monissa myös eteiset ja rappuset olivat aiemmin kylmiä. Monet perheet ottivat vuokralaisen yläkertaan, jotta asumiskustannukset pienenivät.

Talojen luonteenomainen piirre on isot puutarhamaiset tontit, joissa oli alkuun tarve perunamaalle. Rakennus on usein tontin etuosassa, jotta taakse jää tilaa esimerkiksi hyötykasveille.

Taloja rakennettiin sekä maaseudulle että kaupunkeihin. Kaupungeissa ja kauppaloissa niillä täytettiin kokonaisia uusia asuin­alueita. Rintamamiestalot ovat yhä suosittuja ja voimissaan, koska ne sijaitsevat usein keskustan läheisyydessä.

Fakta

Sotien jälkeen rakennusbuumi


  Tilastokeskuksen mukaan vuosien 40 ja 59 välillä maassa rakennettiin yli 240 000 pientaloa, joista valtaosa on juuri rintamamiestaloja.

  Näistä asuttuja on edelleen vajaat 200 000 taloa. Niissä asuu noin 450 000 ihmistä, joista 100 000 on yli 65-vuotiaita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Valkeakoski
 • Omakotitalot
 • kosteusvaurio
 • Remontointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  2. 2

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  3. 3

   Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

  4. 4

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin kuoli New Yorkissa

  7. 7

   Ruotsin pääministeri Löfven vihjaili Trumpin olevan hakoteillä faktojen tarkistamisessa – Trump syytti jälleen valeuutisia

  8. 8

   Nokialla pahoinpideltynä löytynyt 17-vuotias tyttö kuoli vammoihinsa

  9. 9

   Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

  10. 10

   Kaivosyhtiö lähetti vahingossa koko henkilöstölle listan työkavereiden rikkeistä – Professorin mielestä työelämän tietosuoja on liian ”löperö”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  2. 2

   Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

  3. 3

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  4. 4

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  5. 5

   Meni kahdeksan vuotta, mutta nyt olen onnellinen yksin

  6. 6

   Pekka Väänänen viettää Nuuksion metsissä vähintään 300 päivää vuodessa ja on huolissaan luonnosta vieraantuneista ihmisistä – ”Yksi sukupolvi on mennyt”

  7. 7

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  8. 8

   Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

  9. 9

   Vuokrat karkasivat käsistä

  10. 10

   Trump selitti Ruotsissa hämmentäneitä terrorismi­vihjailujaan – kertoo viitanneensa Fox-kanavan uutislähetykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  6. 6

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  10. 10

   Yli neljännes suomalaisista tyydyttää itsensä monta kertaa viikossa – ”Masturboinnista on tullut trendiseksiä”

  11. Näytä lisää