Kotimaa

Ylläksen läheisyyteen suunnitellaan rautakaivosta – paikalliset pelkäävät matkailun ja ympäristön kärsivän

Rautakaivos olisi Kolarissa merkittävä työllistäjä. Kaivoksen aiheuttamat pöly- ja meluhaitat sekä vaikutukset matkailualaan kuitenkin herättävät huolta paikallisissa.

Kolarin Hannukaiseen suunnitellun rautakaivoksen kaavoitus etenee kahden vuoden tauon jälkeen.

Viime viikolla päättyi kaivosalueen osayleiskaavan valmisteluvaiheen kuulemisvaihe, jonka aikana kuntalaiset ja alueen yrittäjät saivat lausua mielipiteensä suunnitteilla olevan kaavan luonnoksesta. Seuraavaksi alkaa kaavaehdotuksen laatiminen kunnanvaltuuston päätettäväksi.

Hannukaisen malmiesiintymä Kolarin kuntakeskuksesta noin 25 kilometriä koilliseen sisältää rautaa, kultaa ja kuparia.

Suomalaisomisteinen Hannukainen Mining -yhtiö suunnittelee louhivansa vuosittain kuusi miljoonaa tonnia malmia, 20 vuoden ajan. Yhtiö osti malmiesiintymän toissa vuonna rahoitusongelmiin kaatuneelta Northland Mines -yhtiöltä.

Kaivoshanke herättää myös suurta huolta riskeistä ympäristölle ja matkailulle. Suunniteltu kaivospiiri on noin 30 neliökilometrin kokoinen. Siihen sisältyisi Hannukaisen vanhan avolouhoksen avaaminen noin kahdeksan kilometrin päähän Ylläksen Äkäslompolon matkailualueesta.

Kaivosta vastustavan adressin on allekirjoittanut lähes kymmenentuhatta ihmistä.

Viime viikolla päättyneessä kuulemisessa mielipiteensä kaivoksesta lausui noin sata tahoa, joista suurin osa on kaivosalueen lähistöllä sijaitsevan Äkäslompolon asukkaita, matkailuyrittäjiä ja lomakiinteistöjen omistajia.

”Palautteissa on muutamia aiheita, joihin ne pääasiassa keskittyvät: pelkoon kaivoksen vaikutuksesta matkailuun sekä pöly- ja meluhaittoihin. Aika lailla näiden ympärillä tämä pyörii”, sanoo maankäyttöinsinööri Kullervo Lauri, joka alkaa valmistella palautteisiin vastineita.

”Kaavallahan ei kaikkea pystytä ratkaisemaan, kun kaivoksen synnyttämisessä on monta eri lupaviranomaista, eikä kunta ole suurimmasta päästä.”

Matkailualalle ja ympäristölle aiheutuvien haittojen lisäksi Kolarissa pelätään kaivoksen lähellä sijaitsevien lomakiinteistöjen arvonlaskua.

Kolme vuotta sitten Pellervon taloustutkimus selvitti kaivostoiminnan taloudellisia vaikutuksia. Tutkimuksen perusteella kaivoksesta kärsisi juuri kunnalle merkittävä matkailuala, jonka liikevaihto, työllisyys, palkkatulot ja investoinnit pienenisivät.

Kaivoksen toiminta-aikana matkailualan työllisyys vähenisi 145 henkilötyövuotta ja palkkatulot 6,3 miljoonaa euroa.

Toisaalta kaivoksen taloudelliset hyödyt olisivat merkittävästi suuremmat kuin haitat: kaivos lisäisi toiminta-aikanaan työllisyyttä suoraan yhteensä viisituhatta henkilötyövuotta ja palkkakertymää puoli miljardia euroa.

”Kunta lähtee siitä, että kaivostoiminta kunnan alueella olisi toivottavaa”, sanoo kunnanjohtaja Antti Määttä.

”Kyseessä on useiden satojen miljoonien eurojen investoinnit, ja kaivosyhtiön suunnitelmien mukaan kaivos toisi suoraan noin 320 työpaikkaa. Meillä on nyt kunnassa 1 400 työpaikkaa, joten lisäys olisi todella merkittävä.”

Määtän mukaan kunnassa käynnistetään nyt aluetalousvaikutusselvitys, jossa pyritään saamaan selvyys kaivoksen todellisista vaikutuksista muun muassa matkailulle.

Yhteensä 165:ttä alueen yritystä edustavan Ylläksen matkailuyhdistys ry:n mukaan sen jäsenistöllä ei ole täysin yhtenäistä kantaa kaivosasiaan. Vuonna 2013 tehdyn kyselyn mukaan suurin osa matkailuyrityksistä kuitenkin suhtautuu kaivokseen kielteisesti.

”Kolarin kunta on käynnistänyt vuorovaikutusprosessin, jossa ovat mukana tärkeimpien sidosryhmien edustajat. Vuorovaikutusprosessin ohjausryhmän tarkoitus on muun muassa ohjata aluetalousvaikutusselvityksen toteuttamista”, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Hanna Ylipiessa.

Kolmen vuoden takaisen selvityksen mukaan kolarilaisista matkailuyrityksistä neljännes vastustaa ja viidennes kannattaa kaivoksen perustamista. Tosin yli puolet voisi kannattaa hanketta, jos sen ympäristövaikutuksia rajattaisiin.

Määttä veikkaa, että kaivoskeskustelu yltyy kuntavaalien alla.

Kaivoksen perustamiseen on kuitenkin vielä matkaa.

Nyt kunta alkaa valmistella kaavaehdotusta, josta kunnanvaltuusto pääsee äänestämään aikaisintaan vuoden 2018 keväällä. Samalla kaivosyhtiö odottaa aluehallintoviraston päätöstä viime kesänä jättämäänsä ympäristölupahakemukseen.

”Kaivosyhtiö on esittänyt, että aikaisintaan viiden vuoden kuluttua heillä voisi olla kaikki tarvittavat luvat kaivoksen rakentamisen käynnistämiseen. Rakentaminen kestäisi kaksi vuotta, eli aikaisintaan seitsemän vuoden päästä kaivos voisi olla toiminnassa”, Määttä laskee.

Lopulta kaivoksen perustamispäätökseen vaikuttaa raudan maailmanmarkkinahinta.
Oikaisu 13. helmikuuta kello 14.08: Jutussa sanottiin aiemmin virheellisesti, että kolarilaisista neljännes vastustaa ja viidennes kannattaa kaivoksen perustamista. Kyse oli kolarilaisten matkailuryritysten, ei kunnan asukkaiden, mielipiteistä.

Fakta

Kolarin kaivostoiminta alkoi 50 vuotta sitten


 Kaivostoiminta Kolarin Hannukaisessa alkoi vuonna 1962, kun Rautaruukki oyj avasi kaivoksen Rautuvaaraan. Toiminta laajeni 1970-luvun lopulla myös Hannukaisen kylän pohjoispuolelle, ja ratayhteys Kemistä Kolariin rakennettiin kaivosten tarpeisiin 1970-luvun alussa.

 Kaivokset suljettiin 1980-luvulla, mutta Hannukaisen esiintymän tutkimukset aloitettiin uudelleen vuonna 2005 ruotsalaisomisteisen Northland Mines oy:n johdolla. Sen emoyhtiö ajautui kuitenkin konkurssiin vuoden 2014 lopussa.

 Vuonna 2015 muoniolainen perheyritys Tapojärvi oy osti konkurssipesältä kaivosoikeudet sekä kaiken hankkeeseen liittyvän materiaalin ja perusti Hannukainen Mining oy:n.

Lähde: Hannukainen Mining oy

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaivosteollisuus
 • Kolari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  3. 3

   70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

  4. 4

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  5. 5

   Olkiluoto 3 valmistuu sittenkin: Maailman suurin ydinvoimala­yksikkö voi tuottaa sähköä ensi vuoden lopussa, nyt yli 2 000 työntekijää viimeistelee yksityiskohtia

  6. 6

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  7. 7

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  8. 8

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  9. 9

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  10. 10

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää