Valikko
Kotimaa    |   Kirja-arvostelu

Tapaus Jari Aarnio on kertomus vaikenemisesta, valehtelusta ja rappiosta

Minna Passi, Susanna Reinboth: Keisari Aarnio. Huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina. HS Kirjat. 404 s.

Helsingin Sanomien toimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth ovat kirjoittaneet hyvin erityislaatuisen kirjan, joka on saanut päähenkilönsä luonnetta ja asemaa kuvaavan nimen Keisari Aarnio. Lukijaa kuljetetaan läpi rikostutkintojen ja oikeudenkäyntien tavalla, joka osaltaan auttaa meitä tunnistamaan korruptiota silloin, kun sitä on.

Teos perustuu valtavaan aineistoon, joka koostuu suurimmaksi osaksi virallisista poliisin, syyttäjien ja tuomioistuinten asiakirjoista, joita Jari Aarniota koskeneissa oikeudenkäynneissä on kertynyt. Materiaalia on kymmeniä tuhansia sivuja.

Lisäksi toimittajat ovat haastatelleet yli sataa henkilöä. Kaikki tämä on puristettu 400 sivuun.

Tutkimuksen tapaan teksti sisältää viitteet käytettyyn materiaaliin ja henkilöhakemiston, johon joutumista kaikki varmaan eivät pidä pelkästään ansiona.

Oikeudenkäyntiaineistosta huolimatta kirjaa lukiessa juridiikka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eihän tekstissä ole ensimmäistäkään pykälää. Pikemminkin tapahtumat etenevät kuin dokumenttielokuvassa tai television ruotsalaisissa rikossarjoissa.

Kirja toimii myös käsikirjana niille, joille vuosikausia kestäneiden oikeudenkäyntien kulkuja on ollut vaikea seurata. Milloin kysymyksessä on ollut seurantalaiteyhtiö Trevocille järjestetystä rahoituksesta, hasistynnyreistä tai virkasyytteistä.

Teksti on helppolukuista ja ainakin pääkaupunkiseutua tunteville myös paikannimineen mielenkiintoista. Milloin liikutaan Pasilan poliisitalon liepeillä, milloin Pukinmäen asemalla, Koivukylässä, Pähkinärinteessä tai tietyillä Shellin bensa-asemilla.

Juonessa pysyy helposti mukana, koska jokainen luku alkaa lyhyellä kuvauksella siitä, mitä tekstissä tuleman pitää.

Tapahtumat alkavat dramaattisesti Jari Aarnion kiinniotolla ja päättyvät torstaina 29. joulukuuta 2016 Helsingin käräjäoikeuden antamaan 983-sivuiseen tuomioon, jossa Helsingin huumeyksikön päällikkö Jari Aarnio katsottiin Pasilan mieheksi, jonka johdolla tuotiin Suomeen 791 kiloa hasista.

Aarnio tuomittiin rikoksistaan 13 vuoden maksimirangaistukseen, josta vähennetään tutkintavankeusaika. Jos tuomio pysyy ylemmissä oikeusasteissa, Aarnio vapautuu vuonna 2021.

Lisäksi hänet määrättiin menettämään valtiolle käytännöllisesti katsoen koko omaisuutensa. Rikoksilla saaduksi hyödyksi oikeus arvioi 1,3 miljoonaa euroa.

Aarnio ei ilmestynyt tyhjästä, vaan hän liittyi huumausainerikoksia Suomessa käsitelleiden virkamiesten lyhyeen jatkumoon. Huumeet nykyisessä muodossaan rantautuivat Suomeen 1960-luvulla. Sotia ennen kulttuuripiireissä oli esiintynyt kokaiinin viihdekäyttöä ja sotien jälkeen morfiiniriippuvaisiksi jääneitä potilaita.

Ensimmäisenä huumesyyttäjänä Helsingin raastuvanoikeudessa tunnetuksi tuli Jorma Seise (1931–1994). Huumejutut paisuivat jo 70-luvulla linkittymällä ja ketjuuntumalla toinen toisiinsa.

Ongelmana ennen tietokoneaikaa oli huumeprosessien kulun seuraaminen. Jutut olivat Helsingissä keskittyneet Seiselle ja hänellä oli eräänlainen oma arkistonsa, jonka avulla pystyttiin seuraamaan juttujen etenemistä ja tekijöiden rooleja eri jutuissa. Seisen seuraajaksi huumesyyttäjänä tuli Ritva Santavuori.

Rikoskomisario Torsti Koskinen (1931–2009) siirtyi Helsingin poliisin huumeyksikköön vuonna 1967. Miehistökurssilta valmistunut innokas ja sosiaalinen Jari Aarnio tuli 25-vuotiaana Helsingin huumepoliisiin vuonna 1981.

Torsti Koskinen oli omanarvontuntoinen huumausainerikosten tutkija. Seminaarissa kysyin häneltä 1990-luvulla, mitä hän tekisi, jos huumeet laillistettaisiin Suomessa. Hän sanoi, että luultavimmin silloin perustettaisiin Alkon tapaan Oy Narcotica Ab ja hänestä tulisi sen toimitusjohtaja. Parempaa huumausaineasiantuntijaa tuskin löydettäisiin.

Toimintatavat Helsingin huumepoliisissa luotiin Koskisen aikana. Hän esiintyi usein julkisuudessa ja piti näin poliisin toimintaa ja huumerikollisuutta esillä.

Huumausainerikollisuus kuitenkin ammattimaistui ja koveni 1980-luvulla. Henkirikoksiakin tapahtui ja poliisin puhelinkuunteluista ja kovista otteista liikkui huhuja.

Helsingin huumepoliisin kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana poliisia vastaan kuitenkin tehtiin vain muutamia kanteluja, jotka eivät johtaneet mihinkään. Koskisen periaatteena oli, että epäkohdat selvitetään ja tiedotuslinja pidetään avoimena.

Huumausainerikosten selvittämisessä tieto on ollut valtaa.

Huumausainerikoksissa ei juuri ole uhria, joka tulisi kertomaan tapahtumista ja tekemään rikosilmoituksen. Sen vuoksi tietolähteinä on käytetty kalveja, vasikoita eli ilmiantajia. Myös muissa rikoksissa aikaisemmin esitutkintapöytäkirjan alkulehdiltä saattoi löytää maininnan, jonka mukaan poliisi on saanut tietoa joltakin, jota ei kuitenkaan tuotu todistajana oikeuteen. Tietojen antajia suojeltiin.

Passin ja Reinbothin kirjasta käy ilmi, kuinka jo Torsti Koskisen johtajakaudella yksittäisillä tutkijoilla oli omia tietolähteitään, joista ei kerrottu edes kollegoille. Lainsäädäntöäkään ei juuri ollut.

Tilanne on tänä päivänä toisenlainen. Poliisi ei ole pelkästään vinkkien varassa. Poliisin käyttöön on lainsäädännöllä luotu joukko salaisia pakkokeinoja, kuten mahdollisuus telekuunteluun ja -valvontaan sekä tukiasematietojen hankkimiseen, joita Aarnionkin jutuissa on käytetty.

Poliisilla on mahdollisuus myös peitetoimintaan eli rikollisten läheisyyteen soluttautumiseen valehenkilöllisuuden turvin ja huumausaine-erien valvottuun läpilaskuun. Salaisilla pakkokeinoilla tullaan lähelle rikollisia mutta myös kansalaisten perusoikeuksien alueelle.

Tällaisen toiminnan täytyy olla yhteiskunnan kontrollissa, eikä sen lainmukaisuus voi jäädä yksittäisen poliisin oikeamielisyyden varaan. Eduskunnan oikeusasiamies on vuosien varrella useampaan kertaan huomauttanut poliisia pakkokeinohakemusten ylimalkaisista hakuperusteista.

Valvonta edellyttää paperitöiden tekemistä ja kirjaamista. Sisäministerinä ollessaan Päivi Räsänen (kd) kiinnitti huomioita tietolähteiden kirjaamattomuuteen Helsingin huumepoliisissa.

Aarnion johtajakaudella vastustettiin tietolähteiden kirjaamista, eikä Helsingin huumepoliisissa ollut kuin satunnaisia tietolähteitä, joita ei tarvinnut kirjata. Väite, jonka paikkansapitävyyteen ei uskottu.

Suljetussa ja hierarkkisesti johdetussa organisaatiossa tiedon panttaamisella ja ripottelemisella eri henkilöille voidaan rankata henkilökuntaa eri kasteihin ja lähipiireihin. Pitkän johtajakauden kuluessa kerätyllä tiedolla johtaja voi halutessaan tehdä itsestään korvaamattoman, varsinkin jos tieto on mihinkään kirjaamattomana pelkästään korvien välissä.

Huumerikostutkinnassa poliisi ei vain keskittynyt rosvoihin, vaan samanaikaisesti käytiin keskinäistä kilpailua Helsingin huumepoliisin ja Keskusrikospoliisin välillä.

Kun krp kohdisti toimenpiteitä Helsingin poliisiin, juridiset keinot otettiin käyttöön. Alettiin tehtailla kanteluita, tutkintapyyntöjä ja valituksia.

Tämä ei sinänsä ole tavatonta. Muualtakin päin Suomea löytyy tapauksia, joissa poliisin sisäisten suhteiden mentyä sykkyrään poliisit ovat ryhtyneet sättimään ja mustamaalaamaan valituksin toinen toisiaan.

Helsingin poliisin ja krp:n keskinäinen kilpailu juontuu jo Torsti Koskisen aikaan, ja huumetutkinnan yhdistämistäkin tehokkuuden lisäämiseksi on esitetty. Helsingin Sanomatkin aikanaan kannatti yhdistämistä.

Keskittämisellä ja hajauttamisella on omat etunsa. Korruption estämisen kannalta hajauttaminen on parempi vaihtoehto. Organisaatiot yleensä puolustavat omaa reviiriään ja henkilökuntaansa, niin kuin tässäkin jutussa on nähty. Kahden tai useamman organisaation väkeä on vaikeampi lahjoa kuin yhden.

Minna Passin ja Susanna Reinbothin kirjassa kuvataan myös median tiedonhankintatapoja ja yhteyksiä juttujensa kohteisiin. Sisällöltään toimittajien suhde poliisiin on luonteeltaan aika samanlainen kuin poliisin suhde rikollisiin: molemmat tarvitsevat työssään tietoja kohteiltaan.

Vaarana on, että rajat hämärtyvät ja intresseistä tuleekin yhteisiä. Poliisi saa tietoja rikollisilta ja vastapalveluksiksi sulkee silmänsä osasta rikoksia tai pahimmassa tapauksissa liukuu osaksi rikollista toimintaa ja huumemarkkinoita.

Vastaavasti poliisi voi ruokkia tietoja ja skuuppeja janoavia toimittajia suuntaamalla huomion näyttäviin takavarikkoihin ja saada toimittajat ja suuren yleisön unohtamaan mahdolliset kyseenalaiset keinot, joilla tulokset on saatu aikaan.

Tietoja saadakseen toimittajat voivat luoda myös luottamussuhteita, joista kirjassa on myös kuvauksia. Yhteiskunnan toiminnan kannalta ei ole kovin vaarallista, jos Matti Nykäsellä on omia luottotoimittajiaan. Tilanne on kokonaan toinen, jos poliisilla on vastaavanlaisia.

Terttu Utriainen

Kirjoittaja on rikosoikeuden professori emerita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirja-arvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  8. 8

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  9. 9

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  10. 10

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää