Kotimaa

Aarnio-tapaus paljastaa poliisin valvonnan pettäneen pahasti – Rikosoikeuden professori: Mahdolliset virkarikokset ovat voineet vanhentua

”Kontrolli on pettänyt kokonaan tai sitä ei ole ollut ollenkaan. Se on mahdollistanut tämän koko jutun”, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Voivatko Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion entiset esimiehet tai muu poliisijohto joutua vielä vastuuseen valvonnan laiminlyönneistä?

Tähän kysymykseen on vaikea antaa vastausta julkisuudessa olleiden tietojen perusteella, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

”Jälkikäteen on helppo sanoa, että jotain olisi pitänyt tehdä. Kontrolli on pettänyt kokonaan tai sitä ei ole ollut ollenkaan. Se on mahdollistanut tämän koko jutun. Kontrolloimatonta valtaa ei pitäisi olla kenelläkään”, Tolvanen sanoo.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina, että Helsingin poliisin johtoa ja poliisin ylijohtoa varoitettiin Jari Aarnion oudoista yhteyksistä rikollispomo Keijo Vilhuseen jo vuonna 2009.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Varoitus käy ilmi valtionsyyttäjänä ja poliisirikostutkinnanjohtajana toimineen Ari-Pekka Koiviston kirjallisesta päätöksestä, joka toimitettiin muun muassa silloiselle Helsingin poliisipäällikölle Jukka Riikoselle ja sisäministeriön poliisiosastolle.

Koivisto vahvistaa myös keskustelleensa asiasta Riikosen kanssa vuonna 2009.

Tiedot Aarnion ja Vilhusen yhteyksistä sivuutettiin poliisijohdossa. Riikonen ja silloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero eivät muista nähneensä Koiviston päätöstä eikä Riikonen myöskään muista keskustelleensa asiasta Koiviston kanssa.

Matti Tolvasen mukaan Aarnio on päässyt toimimaan liian vapaasti.

”Moni asia olisi jäänyt tekemättä, jos Aarnion toimintaan olisi puututtu aikanaan. Jos jotain epäilyksiä tulee, ne pitäisi tutkia perin pohjin huolimatta siitä, kuinka merkittävässä asemassa henkilö on tai kuinka ansioitunut hän on”, Matti Tolvanen sanoo.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta huomauttaa, että ainakin toistaiseksi on epäselvää, miten Koiviston esille tuomia tietoja on Helsingin poliisissa arvioitu. Siksi kahdeksan vuoden takaisen asian perkaaminen on hankalaa.


”Minusta tässä on pieni jälkiviisauden riski: nyt, kun Aarnio on saanut tuomion, on helppo sanoa, että Aarnioon liittyvistä epäselvyyksistä oli merkkejä ja jo tuolloin olisi pitänyt tehdä jotakin”, Nuotio sanoo.

”Oli eri tilanne, miltä asiat näyttivät vuonna 2009 kuin missä olemme nyt. Tietysti viranomaiset harkitsevat nyt itse, miten he suhtautuvat tietoon – että käynnistävätkö jotakin selvityksiä asiasta.”

Nuotio huomauttaa, että valtionsyyttäjän kirjallinen ja suullinen huomio Aarnion ja Vilhusen ”epäilyttävästä suhteesta” on sinänsä mielenkiintoinen tieto. Hän kuitenkin toppuuttelee tulkintaa, että Helsingin poliisin johdossa olisi mahdollisesti syyllistytty virkavirheisiin.

”Kysymys on ollut vihjeestä eikä mistään rikosilmoituksesta. Jos tuolloin joku pieni piiri on katsonut, ettei asia edellytä toimenpiteitä, ei se automaattisesti osoita, että olisi tapahtunut virkavirheitä.”

”Mutta onhan se tärkeää, että viranomaiset seuraavat julkista keskustelua. Poliisijohdon on syytä arvioida, missä vaiheessa tällaisia asioita kannattaa vielä kommentoida.”

Professori Tolvanen arvioi, että jos poliisijohto olisi syyllistynyt rikoslaissa kiellettyihin valvonnan laiminlyönteihin, kyseeseen voisi tulla rikosnimike tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen.

Tolvasen mukaan mahdolliset laiminlyöntirikokset ovat voineet jo vanhentua ainakin joiltakin osin.

”Vuoden 2009 tapahtumista ei voi enää rikostutkintaa aloittaa tällä nimikkeellä, koska tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen vanhenee viidessä vuodessa”, hän sanoo.

Tolvanen sanoo, että valvonnassa olisi pitänyt olla erityisen tarkkana, koska epäilyt kohdistuivat huumerikollisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaan.

”Kyse on riskialueesta. Ulkomaillakin on ollut väärinkäytöksiä kaikkein eniten juuri tällä tutkinta-alueella.”

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen mukaan Aarnion esimiesten tai muiden poliisijohtajien mahdollisista laiminlyönneistä Aarnion valvonnassa voidaan tarvittaessa aloittaa uusia rikostutkintoja.

”Niin kauan voidaan tarvittaessa tutkia, kun on syytä epäillä [rikosta] ja epäily ei ole rikoksena vanhentunut. Sisältöihin en voi ottaa kantaa enkä siihen, mitä mahdollisesti vielä on tutkinnassa”, Nissinen toteaa.

Valtakunnansyyttäjän mukaan poliisirikosten tutkintajärjestelmässä ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia vuoden 2010 jälkeen. Nissisen mielestä nykyjärjestelmästä löytyy kehitettävää.

Poliisi harkitsee nykyisin itse, onko poliisin väärinkäytösepäily sellainen, että asia on siirrettävä syyttäjätutkinnanjohtajalle rikostutkinnan toimittamisedellytysten arviointia varten.

”Syyttäjälaitoksella ei ole edellytyksiä arvioida, siirtääkö poliisi kaikki asiat, jotka tulisi siirtää”, Nissinen sanoo.

Nissisen mielestä nykyistä mallia uskottavampi olisi sellainen järjestely, jossa harkinnan väärinkäytösepäilyn siirtämisestä eteenpäin tekisi poliisin sijasta syyttäjä.

Nissinen kannattaa myös erillisen yksikön perustamista poliisirikosten tutkintaa varten – ”aivan siitä riippumatta, onko yleinen luottamus poliisiin 100, 75 vai 25 prosenttia”.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Jari Aarnion oikeudenkäynti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Norjalainen uutistoimisto uutisoi vahingossa, että kuningas on kuollut: ”Norja suree. Kuningas Harald V on kuollut xx-vuotiaana”

  4. 4

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  8. 8

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  9. 9

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  10. 10

   Poliisi juoksi itsensäpaljastajan kiinni Helsingin Mellunkylässä – silminnäkijöiden mukaan sama mies on nähty paljastelemessa itseään aiemminkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää