Kotimaa    |   HS-analyysi

Miksi sote-keskusten valinnasta tehtiin niin vaikeaa? Yksinkertaisempikin malli olisi ollut tarjolla

Perustason valinnanvapauden toteutuksen epäonnistuminen olisi traagista, koska sote-keskus on koko uudistuksen ydin.

Suomen terveydenhoito toimii pääasiassa hyvin. Erikoissairaanhoidon tulokset ovat erinomaisia kansainvälisessä vertailussa ja terveyttä tuotetaan tuoreen selvityksen mukaan myös hyvin kustannustehokkaasti.

Sote-uudistuksella halutaan kuitenkin tasoittaa suomalaisten verraten suuria terveyseroja ja pysäyttää sosiaali- ja terveysmenojen hallitsematon kasvu. Miten nyt laadittu suunnitelma vastaa näihin ongelmiin?

Kaiken avain on perusterveydenhuollon vahvistaminen. Terveyskeskukset eli tulevat sote-keskukset ovat se ensimmäinen linja, jossa ratkaistaan millä palvelulla tai palveluiden kokonaisuudella asiakkaan tilanteeseen parhaiten vastataan.

Siellä on avain säästöihin ja terveyserojen kaventamiseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Onko perusterveydenhuollosta nyt syntymässä toimiva malli? Monen sote-uudistuksen taustavaikuttajan ja jopa lääkärifirmojen edustajan mukaan valitettavasti ei. Se on traagista, koska perustaso on terveydenhuollon halvin mutta keskeinen osa.

Tähän asti terveyskeskuksia on avattu kilpailulle yleensä niin, että joku kunnan terveyskeskus on asiakkaineen siirretty yksityisen hoidettavaksi kilpailutuksen kautta. Yritys saa asiakaskohtaisen maksun, joka on laskettu sen mukaan mitä kyseisen alueen potilaiden hoitaminen on keskimäärin kunnalle maksanut.

Tulokset ovat olleet pääosin hyviä. Hoitoon pääsy on nopeutunut ja kustannukset ovat saattaneet jopa laskea.

Yksinkertaisinta olisi ollut edetä sote-uudistuksessakin tältä pohjalta. Osa sote-keskuksista annettaisiin kilpailutuksen kautta yksityisten hoidettavaksi. Laatua valvottaisiin tiukasti.

Sote-keskus saisi siis automaattisesti hoidettavan väestöpohjan. Sen jälkeen asiakkaat voisivat vapaasti vaihtaa keskusta niin kuin tähänkin asti. Terveyskeskuksen valtakunnallinen valinnanvapaus on ollut voimassa jo kaksi vuotta.

Jos yksityinen toimisi muita paremmin, se saisi asiakkaita. Jos taas päinvastoin, se menettäisi asiakkaita.

Sote-keskuksen vaihtajat ovat luonnollisesti niitä, jotka myös käyttävät palveluja. Siksi heistä pitäisi maksaa keskuksen pyörittäjälle isompi summa kun kansalaisista keskimäärin ja esimerkiksi työterveyshuollon käyttäjistä vastaavasti keskiarvoa pienempi summa.

Sote-uudistuksen valmistelijat kuitenkin päätyivät malliin, jossa sote-keskukset aloittavat ikään kuin tyhjältä pöydältä ilman asiakkaita.

Jokaisen kansalaisen pitää vuoden 2019 alussa siis itse valita itselleen sote-keskus. Jos sitä ei tee, maakuntahallinto listaa asiakkaan hänen asuinpaikkaansa lähinnä olevaan keskukseen.

Järjestelmään liittyy sudenkuoppia. Ensimmäisen valintavaiheen lopputulos on täysin arvaamaton. Millä perusteilla valinta edes tehdään, kun kansalaisilla on niukasti tietoa keskusten toiminnasta?

 

Uskaltavatko yritykset perustaa sote-keskuksia muualle kuin hyvinvoiville alueille?

Yksityisillä keskuksilla on kaikki syyt haluta asiakkaikseen sellaisia potilaita, jotka eivät käytä palvelua ja joista kuitenkin saa edes jonkinlaisen maksun. Esimerkiksi työterveyspalvelut tuottava lääkäriasema voisi perustaa samoihin tiloihin myös sote-keskuksen ja haalia työterveysasiakkaat omille listoilleen. Näin se saisi samoista potilaista maksun sekä asiakasyritykseltä että maakunnalta.

Riskiä on myös toisin päin. Uskaltavatko yritykset perustaa sote-keskuksia muualle kuin hyvinvoiville alueille, jos riskinä on, että nimi houkuttelee asiakkaiksi lähinnä palvelujen raskaan sarjan käyttäjiä, joiden hoidosta saatava maksu ei kata hoidon kuluja?

Järjestelmän toiminta tai toimimattomuus riippuu pitkälti siitä, miten hyvin sote-keskukselle kustakin asiakkaasta maksettava nuppikohtainen eli niin sanottu kapitaatiomaksu vastaa keskimäärin hoidon kuluja.

Sen määrittäminen on todella vaikea tehtävä niin ettei maksu kannusta kermankuorintaan ja, että järjestelmään todella syntyy kilpailua.

Maksu ei voi perustua annettuun hoitoon jälkikäteen, koska silloin siitä tulisi rahastusautomaatti.

Terveysmenoissa on suurta vaihtelua ikäryhmien välillä mutta myös kuntien ja kau­punginosien välillä.

Otetaan esimerkiksi Jyväskylä. Siellä on käynnistymässä valinnanvapauskokeilu, jonka yhteydessä kaupunki laski Huhtasuon, Kuokkalan ja Keskustan terveyskeskusten asiakaskunnan aiheuttamat todelliset kustannukset. Erot ovat suuria.

Huhtasuon kaupunginosassa kaikkien ikäryhmien hoitokulut ovat selvästi Kuokkalaa suuremmat. Työikäisillä ero on suurin, jopa 40 prosenttia, mikä johtuu todennäköisesti eroista työllisyydessä. Mutta Huhtasuolla myös eläkeikäisten hoito on 14–24 prosenttia Kuokkalaa kalliimpaa.

Huhtasuolla asuvien terveys näyttäisi siis yleisestikin olevan heikommalla tolalla.

Kummalle alueelle perustaisit sote-keskuksen, jos saisit saman ikäisistä asiakkaista kaikilla alueilla saman maksun? Et varmaankaan Huhtasuolle.

Ihannetapauksessa maksu heijastaisi mahdollisimman tarkasti asiakkaan etukäteen määriteltyä riskiä. Sellainen riskimalli on toki mahdollista mutta hyvin kallista ja aikaa vievää rakentaa.

Tärkein syy, miksi valinnanvapaus aiotaan toteuttaa täysin puhtaalta pöydältä on joidenkin poliitikkojen usko siihen, että alalle saadaan näin myös pieniä yrityksiä. Ne eivät pärjäisi isoissa kilpailutuksissa.

Onko tämä riittävä ja edes uskottava peruste luoda hankalasti hallittava ja riskialtis malli, kun varmempaan lopputulokseen olisi voitu päästä yksinkertaisesti nykyistä valinnanvapausmallia kehittämällä?

Tästä on kyse

Kunnilta maakunnille


 Kahden vuoden kuluttua vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta maakunnille.

 Suomalaiset ovat jo kahden vuoden ajan saaneet vapaasti valita terveyskeskuksensa. Kahden vuoden päästä valittavaksi tulee sote-keskus, joka tarjoaa lääkärin- ja sairaanhoitajan vastaanottojen lisäksi esimerkiksi sosiaalineuvontaa.

 Sote-keskuksia saavat vapaasti perustaa myös yksityiset yritykset ja jär­jestöt.

 Sote-keskuksen voi vaihtaa kerran vuodessa.

 Jokainen kansalainen valitsee myös oman hammashoidon yksikön, joka voi olla myös yksityinen.

 Yksityisten sote-keskusten pitää pyörittää toimintaa samalla rahalla kuin julkistenkin keskusten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhuolto
 • Sote
 • Kuntatalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää