Valikko
Kotimaa

Suomi esittää Irakille sopimusta turvapaikanhakijoiden palauttamisesta – vaikeat neuvottelut jatkuivat Helsingissä

Suomi luovutti Helsingissä vierailleelle Irakin varaulkoministerille perjantaina uuden turvapaikanhakijoiden palautusta koskevan sopimusluonnoksen.

Samaan aikaan kun irakilaiset turvapaikanhakijat osoittavat mieltään Helsingin keskustassa, neuvottelut kielteisen päätöksen saaneiden palauttamiseksi Irakiin ovat jatkuneet toisaalla kaupungissa.

Suomi luovutti perjantaina Helsingissä vierailleelle Irakin varaulkoministerille Nazar al-Khairullahille uuden paluuyhteistyötä koskevan sopimusluonnoksen.

”Sen pääpaino on vapaaehtoisen paluun tehostamisessa, mutta siinä on mukana myös kysymys saatetusta paluusta, joka on heille ollut erittäin vaikea”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Kysymys on niin sanotuista pakkopalautuksista, joista Irakilla ja Suomella ei ole virallista sopimusta. Suomalaiset ja irakilaiset virkamiehet ovat viime kuukausina vierailleet puolin ja toisin neuvottelemassa palautuksista.

Helsingissä loppuviikosta vieraillut Irakin varaulkoministeri tapasi muun muassa Suomen sisäministeriön, ulkoministeriön ja Maahanmuuttoviraston edustajia.

Suomalaiset odottelevat seuraavaksi irakilaisten kommentteja sopimusluonnokseen. Maaliskuussa Suomen hallituksen on määrä kutsua isompi delegaatio Irakista Suomeen. Suomen toiveissa on, että sopimus voitaisiin allekirjoittaa vielä kesäkuussa.

”Päätunnelma on se, että luottamusta on alkanut syntyä, kun vähän jo tunnemme toisiamme. Yhteinen ymmärrys molempien maiden tilanteesta on lisääntynyt”, Nerg sanoo.

Sopimusta turvapaikanhakijoiden palautuksesta Irakiin on yritetty hieroa pitkään. Suomi lähetti luonnoksen Bagdadiin jo noin vuosi sitten.

Nyt luovutettuun paperiin on kirjattu tällä hetkellä käytössä olevat palautusmenettelyt, eli vapaaehtoiseen paluuseen liittyvät rahasummat sekä poliisin toimesta tehtävät pakkopalautukset.

Tarkoitus on vakuuttaa Irak siitä, että Suomi haluaa ensisijaisesti auttaa ihmisiä palaamaan vapaaehtoisesti, jotta Irak suostuisi hyväksymään viimesijaisena keinona myös pakkopalautukset.

Samalla maan pitäisi antaa Suomessa kielteisen päätöksen saaneille, paluuta vastustaville irakilaisille matkustusasiakirjat, jos näillä ei niitä ole. Ilman asiakirjoja irakilaisia ei voida palauttaa.

Tuhansien kielteisen päätöksen saaneiden irakilaisten paluu perustuu nimenomaan vapaaehtoisuuteen. Suomi voi pakkopalauttaa yksittäisiä irakilaisia, mutta Irak ei tule ottamaan vastaan tuhansia nuoria miehiä, jotka eivät halua palata maahan.

Sisäministeriöstä kuvaillaankin neuvottelujen olevan yhä aikamoisessa solmussa, vaikka Suomen ja Irakin yhteistyö onkin parantunut merkittävästi.

Samalla kun Suomi hieroo sisäministeriön johdolla Irakin kanssa sopimusta palautuksista, ulkoministeriö johtaa neuvotteluja laajemmasta yhteistyöstä maiden välillä.

Neuvottelut on eroteltu, koska Suomi haluaa palautussopimuksen nopeasti. Niitä kuitenkin edistetään myös rinnakkain ja ne kytkeytyvät toisiinsa, koska laajempi yhteistyö saattaa sisältää Suomessa oleville irakilaisille kohdistuvia kannustimia palata Irakiin.

Suomi harkitsee lähtevänsä mukaan esimerkiksi Italian johtamaan Irakin poliisien koulutusoperaatioon. Pöydällä ovat yhä myös tutkimusyhteistyö, erilaiset rahoitus- ja koulutushankkeet sekä Bagdadin-suurlähetystö, kuten HS kertoi joulukuussa.

Ulkoministeriön virkamiesryhmän on tarkoitus jättää esitys maahanmuuton ministerityöryhmälle maaliskuussa. Vasta sen jälkeen varsinaiset neuvottelut irakilaisten kanssa voivat alkaa.

Suomi kiirehtii palautusneuvotteluja, sillä tuhansien irakilaisten turvapaikanhakijoiden odotetaan saavan ensi kesään mennessä lainvoimaisen käännytyspäätöksen. Osa heistä katoaa muualle Eurooppaan ja osa palaa kotimaahansa vapaaehtoisesti, mutta eivät kaikki.

Irak on toistuvasti sanonut julkisesti, että se ei hyväksy kansalaistensa pakkopalautuksia. Yksittäisiä pakkopalautuksia on silti tehty Suomesta välillä viikoittain. Se on herättänyt kysymyksiä siitä, mihin palautuskäytäntö perustuu.

Kansainväliseen siirtolaisoikeuteen perehtynyt apulaisprofessori Magdalena Kmak Åbo Akademista sanoo, ettei kansainvälisessä oikeudessa ole selviä sääntöjä vastentahtoisista palautuksista.

”YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen nojalla valtioilla on velvollisuus ottaa vastaan kansalaisensa, jotka haluavat palata maahan”, Kmak sanoo.

”On kuitenkin kiistanalaista, koskeeko tämä myös vastentahtoisesti palautettavia kansalaisia.”

Hänen mukaansa asiasta vallitsee erilaisia tulkintoja. Valtiot voivat sopia asiasta keskenään kahdenvälisillä sopimuksilla tai sopia erilaisista käytännön järjestelyistä.

Käytännössä Suomesta pakkopalautettavien määrä on tällä hetkellä sen verran pieni, että Irak ottaa palautettavia vastaan, niin kuin se on tehnyt ennenkin. Virallisesti asiasta sopiminen ja kysymyksen laajentaminen koko Euroopan tasolle olisi jo paljon suurempi asia.

Nyt jo tehtävät pakkopalautukset eivät nousseet esille virallisissa keskusteluissa Irakin varaulkoministerin vierailulla Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  9. 9

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää