Valikko
Kotimaa

Suomi esittää Irakille sopimusta turvapaikanhakijoiden palauttamisesta – vaikeat neuvottelut jatkuivat Helsingissä

Suomi luovutti Helsingissä vierailleelle Irakin varaulkoministerille perjantaina uuden turvapaikanhakijoiden palautusta koskevan sopimusluonnoksen.

Samaan aikaan kun irakilaiset turvapaikanhakijat osoittavat mieltään Helsingin keskustassa, neuvottelut kielteisen päätöksen saaneiden palauttamiseksi Irakiin ovat jatkuneet toisaalla kaupungissa.

Suomi luovutti perjantaina Helsingissä vierailleelle Irakin varaulkoministerille Nazar al-Khairullahille uuden paluuyhteistyötä koskevan sopimusluonnoksen.

”Sen pääpaino on vapaaehtoisen paluun tehostamisessa, mutta siinä on mukana myös kysymys saatetusta paluusta, joka on heille ollut erittäin vaikea”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Kysymys on niin sanotuista pakkopalautuksista, joista Irakilla ja Suomella ei ole virallista sopimusta. Suomalaiset ja irakilaiset virkamiehet ovat viime kuukausina vierailleet puolin ja toisin neuvottelemassa palautuksista.

Helsingissä loppuviikosta vieraillut Irakin varaulkoministeri tapasi muun muassa Suomen sisäministeriön, ulkoministeriön ja Maahanmuuttoviraston edustajia.

Suomalaiset odottelevat seuraavaksi irakilaisten kommentteja sopimusluonnokseen. Maaliskuussa Suomen hallituksen on määrä kutsua isompi delegaatio Irakista Suomeen. Suomen toiveissa on, että sopimus voitaisiin allekirjoittaa vielä kesäkuussa.

”Päätunnelma on se, että luottamusta on alkanut syntyä, kun vähän jo tunnemme toisiamme. Yhteinen ymmärrys molempien maiden tilanteesta on lisääntynyt”, Nerg sanoo.

Sopimusta turvapaikanhakijoiden palautuksesta Irakiin on yritetty hieroa pitkään. Suomi lähetti luonnoksen Bagdadiin jo noin vuosi sitten.

Nyt luovutettuun paperiin on kirjattu tällä hetkellä käytössä olevat palautusmenettelyt, eli vapaaehtoiseen paluuseen liittyvät rahasummat sekä poliisin toimesta tehtävät pakkopalautukset.

Tarkoitus on vakuuttaa Irak siitä, että Suomi haluaa ensisijaisesti auttaa ihmisiä palaamaan vapaaehtoisesti, jotta Irak suostuisi hyväksymään viimesijaisena keinona myös pakkopalautukset.

Samalla maan pitäisi antaa Suomessa kielteisen päätöksen saaneille, paluuta vastustaville irakilaisille matkustusasiakirjat, jos näillä ei niitä ole. Ilman asiakirjoja irakilaisia ei voida palauttaa.

Tuhansien kielteisen päätöksen saaneiden irakilaisten paluu perustuu nimenomaan vapaaehtoisuuteen. Suomi voi pakkopalauttaa yksittäisiä irakilaisia, mutta Irak ei tule ottamaan vastaan tuhansia nuoria miehiä, jotka eivät halua palata maahan.

Sisäministeriöstä kuvaillaankin neuvottelujen olevan yhä aikamoisessa solmussa, vaikka Suomen ja Irakin yhteistyö onkin parantunut merkittävästi.

Samalla kun Suomi hieroo sisäministeriön johdolla Irakin kanssa sopimusta palautuksista, ulkoministeriö johtaa neuvotteluja laajemmasta yhteistyöstä maiden välillä.

Neuvottelut on eroteltu, koska Suomi haluaa palautussopimuksen nopeasti. Niitä kuitenkin edistetään myös rinnakkain ja ne kytkeytyvät toisiinsa, koska laajempi yhteistyö saattaa sisältää Suomessa oleville irakilaisille kohdistuvia kannustimia palata Irakiin.

Suomi harkitsee lähtevänsä mukaan esimerkiksi Italian johtamaan Irakin poliisien koulutusoperaatioon. Pöydällä ovat yhä myös tutkimusyhteistyö, erilaiset rahoitus- ja koulutushankkeet sekä Bagdadin-suurlähetystö, kuten HS kertoi joulukuussa.

Ulkoministeriön virkamiesryhmän on tarkoitus jättää esitys maahanmuuton ministerityöryhmälle maaliskuussa. Vasta sen jälkeen varsinaiset neuvottelut irakilaisten kanssa voivat alkaa.

Suomi kiirehtii palautusneuvotteluja, sillä tuhansien irakilaisten turvapaikanhakijoiden odotetaan saavan ensi kesään mennessä lainvoimaisen käännytyspäätöksen. Osa heistä katoaa muualle Eurooppaan ja osa palaa kotimaahansa vapaaehtoisesti, mutta eivät kaikki.

Irak on toistuvasti sanonut julkisesti, että se ei hyväksy kansalaistensa pakkopalautuksia. Yksittäisiä pakkopalautuksia on silti tehty Suomesta välillä viikoittain. Se on herättänyt kysymyksiä siitä, mihin palautuskäytäntö perustuu.

Kansainväliseen siirtolaisoikeuteen perehtynyt apulaisprofessori Magdalena Kmak Åbo Akademista sanoo, ettei kansainvälisessä oikeudessa ole selviä sääntöjä vastentahtoisista palautuksista.

”YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen nojalla valtioilla on velvollisuus ottaa vastaan kansalaisensa, jotka haluavat palata maahan”, Kmak sanoo.

”On kuitenkin kiistanalaista, koskeeko tämä myös vastentahtoisesti palautettavia kansalaisia.”

Hänen mukaansa asiasta vallitsee erilaisia tulkintoja. Valtiot voivat sopia asiasta keskenään kahdenvälisillä sopimuksilla tai sopia erilaisista käytännön järjestelyistä.

Käytännössä Suomesta pakkopalautettavien määrä on tällä hetkellä sen verran pieni, että Irak ottaa palautettavia vastaan, niin kuin se on tehnyt ennenkin. Virallisesti asiasta sopiminen ja kysymyksen laajentaminen koko Euroopan tasolle olisi jo paljon suurempi asia.

Nyt jo tehtävät pakkopalautukset eivät nousseet esille virallisissa keskusteluissa Irakin varaulkoministerin vierailulla Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää