Valikko
Kotimaa

Suomi esittää Irakille sopimusta turvapaikanhakijoiden palauttamisesta – vaikeat neuvottelut jatkuivat Helsingissä

Suomi luovutti Helsingissä vierailleelle Irakin varaulkoministerille perjantaina uuden turvapaikanhakijoiden palautusta koskevan sopimusluonnoksen.

Samaan aikaan kun irakilaiset turvapaikanhakijat osoittavat mieltään Helsingin keskustassa, neuvottelut kielteisen päätöksen saaneiden palauttamiseksi Irakiin ovat jatkuneet toisaalla kaupungissa.

Suomi luovutti perjantaina Helsingissä vierailleelle Irakin varaulkoministerille Nazar al-Khairullahille uuden paluuyhteistyötä koskevan sopimusluonnoksen.

”Sen pääpaino on vapaaehtoisen paluun tehostamisessa, mutta siinä on mukana myös kysymys saatetusta paluusta, joka on heille ollut erittäin vaikea”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Kysymys on niin sanotuista pakkopalautuksista, joista Irakilla ja Suomella ei ole virallista sopimusta. Suomalaiset ja irakilaiset virkamiehet ovat viime kuukausina vierailleet puolin ja toisin neuvottelemassa palautuksista.

Helsingissä loppuviikosta vieraillut Irakin varaulkoministeri tapasi muun muassa Suomen sisäministeriön, ulkoministeriön ja Maahanmuuttoviraston edustajia.

Suomalaiset odottelevat seuraavaksi irakilaisten kommentteja sopimusluonnokseen. Maaliskuussa Suomen hallituksen on määrä kutsua isompi delegaatio Irakista Suomeen. Suomen toiveissa on, että sopimus voitaisiin allekirjoittaa vielä kesäkuussa.

”Päätunnelma on se, että luottamusta on alkanut syntyä, kun vähän jo tunnemme toisiamme. Yhteinen ymmärrys molempien maiden tilanteesta on lisääntynyt”, Nerg sanoo.

Sopimusta turvapaikanhakijoiden palautuksesta Irakiin on yritetty hieroa pitkään. Suomi lähetti luonnoksen Bagdadiin jo noin vuosi sitten.

Nyt luovutettuun paperiin on kirjattu tällä hetkellä käytössä olevat palautusmenettelyt, eli vapaaehtoiseen paluuseen liittyvät rahasummat sekä poliisin toimesta tehtävät pakkopalautukset.

Tarkoitus on vakuuttaa Irak siitä, että Suomi haluaa ensisijaisesti auttaa ihmisiä palaamaan vapaaehtoisesti, jotta Irak suostuisi hyväksymään viimesijaisena keinona myös pakkopalautukset.

Samalla maan pitäisi antaa Suomessa kielteisen päätöksen saaneille, paluuta vastustaville irakilaisille matkustusasiakirjat, jos näillä ei niitä ole. Ilman asiakirjoja irakilaisia ei voida palauttaa.

Tuhansien kielteisen päätöksen saaneiden irakilaisten paluu perustuu nimenomaan vapaaehtoisuuteen. Suomi voi pakkopalauttaa yksittäisiä irakilaisia, mutta Irak ei tule ottamaan vastaan tuhansia nuoria miehiä, jotka eivät halua palata maahan.

Sisäministeriöstä kuvaillaankin neuvottelujen olevan yhä aikamoisessa solmussa, vaikka Suomen ja Irakin yhteistyö onkin parantunut merkittävästi.

Samalla kun Suomi hieroo sisäministeriön johdolla Irakin kanssa sopimusta palautuksista, ulkoministeriö johtaa neuvotteluja laajemmasta yhteistyöstä maiden välillä.

Neuvottelut on eroteltu, koska Suomi haluaa palautussopimuksen nopeasti. Niitä kuitenkin edistetään myös rinnakkain ja ne kytkeytyvät toisiinsa, koska laajempi yhteistyö saattaa sisältää Suomessa oleville irakilaisille kohdistuvia kannustimia palata Irakiin.

Suomi harkitsee lähtevänsä mukaan esimerkiksi Italian johtamaan Irakin poliisien koulutusoperaatioon. Pöydällä ovat yhä myös tutkimusyhteistyö, erilaiset rahoitus- ja koulutushankkeet sekä Bagdadin-suurlähetystö, kuten HS kertoi joulukuussa.

Ulkoministeriön virkamiesryhmän on tarkoitus jättää esitys maahanmuuton ministerityöryhmälle maaliskuussa. Vasta sen jälkeen varsinaiset neuvottelut irakilaisten kanssa voivat alkaa.

Suomi kiirehtii palautusneuvotteluja, sillä tuhansien irakilaisten turvapaikanhakijoiden odotetaan saavan ensi kesään mennessä lainvoimaisen käännytyspäätöksen. Osa heistä katoaa muualle Eurooppaan ja osa palaa kotimaahansa vapaaehtoisesti, mutta eivät kaikki.

Irak on toistuvasti sanonut julkisesti, että se ei hyväksy kansalaistensa pakkopalautuksia. Yksittäisiä pakkopalautuksia on silti tehty Suomesta välillä viikoittain. Se on herättänyt kysymyksiä siitä, mihin palautuskäytäntö perustuu.

Kansainväliseen siirtolaisoikeuteen perehtynyt apulaisprofessori Magdalena Kmak Åbo Akademista sanoo, ettei kansainvälisessä oikeudessa ole selviä sääntöjä vastentahtoisista palautuksista.

”YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen nojalla valtioilla on velvollisuus ottaa vastaan kansalaisensa, jotka haluavat palata maahan”, Kmak sanoo.

”On kuitenkin kiistanalaista, koskeeko tämä myös vastentahtoisesti palautettavia kansalaisia.”

Hänen mukaansa asiasta vallitsee erilaisia tulkintoja. Valtiot voivat sopia asiasta keskenään kahdenvälisillä sopimuksilla tai sopia erilaisista käytännön järjestelyistä.

Käytännössä Suomesta pakkopalautettavien määrä on tällä hetkellä sen verran pieni, että Irak ottaa palautettavia vastaan, niin kuin se on tehnyt ennenkin. Virallisesti asiasta sopiminen ja kysymyksen laajentaminen koko Euroopan tasolle olisi jo paljon suurempi asia.

Nyt jo tehtävät pakkopalautukset eivät nousseet esille virallisissa keskusteluissa Irakin varaulkoministerin vierailulla Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  5. 5

   Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

  10. 10

   Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää