Kotimaa

Meripelastajat ajavat saaristossa ikälopuilla ilmatyynyaluksilla ilman jarruja – ”Tätä ajaessa ei saa herpaantua”

Rajavartiolaitoksen ilmatyynyaluksilla riittää pelastustehtäviä kevätjäillä. Niiden käyttöikä lähestyy kuitenkin loppua.

Nauvolaisen Kim Petterssonin katse on kohdistunut kauas meren jäälle. Vanhempi merivartija ohjaa viisitonnista jäällä liikkuvaa ilmatyynyalusta.

Alus etenee aluksi rauhallisesti, sillä meressä Nauvon ympärillä on alle kymmenen sentin jääkerros. Se ei riitä kantamaan ilmatyynyalusta, vaan aluksen ilmapatja repii jään palasiksi. Kun alus siirtyy väylälle, Pettersson kiihdyttää vauhtia. 60 sentin korkuisen ilmapatjan päällä lepäävän aluksen meno ei ole vakaata.

”Tätä ajaessa ei saa herpaantua. On myönnettävä, että tässä on koko ajan on pieni jännitys päällä, varsinkin pimeällä ajaessa”, Pettersson kertoo.

Ilmatyynyaluksen ohjaaminen on erittäin vaikeaa, sillä aluksen pohjassa ei ole käytännössä kitkaa, joten se voi kulkea tuulessa aivan eri suuntaan kuin mihin sen keula osoittaa.

Kuskin pitää esimerkiksi seurata jatkuvasti kallistusmittaria eli vatupassia, sillä aluksen on pysyttävä patjan päällä oikeassa asennossa puolen asteen tarkkuudella.

Ajamista ei helpota se, että ilmatyynyaluksessa ei ole jarruja.

”Jäällä on hyvin vähän kitkaa, joten jos jää kestää aluksen painon, tällä voi ajaa helposti 40 solmua (74 km/h). Silloin pitää tietää tarkasti mitä edessä on, sillä tämä ei pysähdy todellakaan hetkessä”, Pettersson naurahtaa.

Pettersson ja hänen navigaattorinaan toimiva kapteeniluutnantti Tapio Kulmala kertovat, että Nauvon merivartioaseman ilmatyynyaluksella on ollut kiireinen helmikuun alku. Edeltävänä päivänä alus kuljetti ambulanssihenkilökunnan Nauvosta toiseen saareen sairauskohtauksen saanutta ihmistä auttamaan.

Saaristossa asuva Tore Johansson kertoo, että ilmatyynyalus on tuttu monelle saariston asukkaalle juuri sairaskohtausten kautta.

”Helikopteri on hätätilanteissa nopeampi, mutta eihän se ehdi joka paikkaan”, Johansson toteaa.

Toinen hälytystehtävä edellisen viikon aikana oli ihmisen pelastaminen merestä Korppoon lähistöllä. Sinne hälytettiin useita yksiköitä.

”Onneksi onnettomuuspaikan lähellä oli Super Puma -helikopteri harjoituslennolla. Kyse oli minuuteista. Kopterin miehistö vinssasi veden varaan joutuneen miehen ja kuljetti tämän sairaalaan”, Nauvon merivartioaseman päällikkö Kulmala kertoo.

Jäihin pudonneet ovat alkuvuoden ilmiö, sillä kevätaurinko houkuttelee ihmisiä jäille, jotka voivat olla jo pettävän heikkoja.

Kolmas tehtävä viikon aikana oli yllättäen maastopalo. Saaressa asuva ihminen oli polttanut roskia, ja tuli oli tarttunut juuristoon. Siellä palo oli kytenyt ja levinnyt vähitellen pakkasesta huolimatta.


Rajavartiolaitoksen käytössä on eri puolilla Suomea yhteensä kuusi ilmatyynyalusta, jotka ovat käytännössä ainoita kelirikkoaikana toimivia laitteita. Kelirikkoajalla tarkoitetaan sitä kautta, jolloin jää on liian heikkoa ajoneuvoille, mutta liian vahvaa veneille.

Kuuden ilmatyynyaluksen käyttöikä on kuitenkin lähestymässä loppuaan. Rajavartiolaitoksen mukaan alusten elinkaari päättyy ensi vuosikymmenen alkupuoliskolla, eli jopa muutaman vuoden kuluttua.

”Niiden korvaamisesta uusilla ilmatyynyaluksilla tai jollain muulla korvaavalla ratkaisulla ei ole käynnissä vielä mitään hanketta”, rajaturvallisuusasiantuntija Matti Kropsu kertoo.

Yksi aluksista ylitti teknisen käyttöikänsä jo vuosia sitten. Sen Rajavartiolaitos myi pari vuotta sitten huutokaupassa ulkomaiselle ostajalle.

Ilmatyynyalukset eivät ole läheskään täydellisiä laitteita. Ne vaativat jatkuvaa huoltoa, sillä talviolosuhteet kohtelevat kaltoin varsinkin aluksen ilmapatjaa. Samuli Rastas teki Maanpuolustuskorkeakouluun tutkielman aluksista vuonna 2014. Sen mukaan Rajavartiolaitos säilytti aluksia aluksi vedessä. Runko vettyi, ja tämä lyhensi mahdollisesti alusten käyttöikään.

Nauvon ilmatyynyalus pääsee nykyään lämpimään halliin, jossa sen voi nostaa huoltotoimenpiteiden ajaksi ilmaan. Ilmapussin käyttöikää pidentää hallin lämmitettävä lattia. Vastaava halli on esimerkiksi Kotkassa.

”Ilmatyynyaluksen kantavuus ei ole kummoinen, sillä mitä enemmän sen kyydissä on ihmisiä, sitä heikommin se liikkuu. Alus ei myöskään sovi hinaajaksi”, Kropsu sanoo.

Mitään korvaavaa vaihtoehtoa ei ole näköpiirissä.

”Joskus meillä haaveiltiin maaefektialuksesta, joka leijuisi niin kovaa, ettei aluksessa olisi ollenkaan kontaktia pintaan. Sellaiset ovat vielä kuitenkin Pelle Peloton -asteella”, Kropsu hymähtää.

Hän korostaa, että ilmatyynyaluksen hyödyt ovat moninaiset. Ne ovat kustannustehokkaampia kuin pelastushelikopterit, ja esimerkiksi Perämerellä ilmatyynyalus on nopeammin onnettomuuspaikalla kuin Rovaniemeltä lähtevä kopteri.

”Pelastettava on talviaikaan yleensä kylmissään tai täysin kastunut. Ilmatyynyaluksessa hänet saadaan samantien lämpimään hyttiin, jossa sairaanhoitohenkilökunta voi aloittaa hoitotoimet”, Kropsu sanoo.


Nauvon ilmatyynyalus palaa partiokierrokselta, ja Kim Pettersson valmistautuu äkkikäännökseen. Hän aikoo kääntyä vasemman kautta, joten hän laskee aluksen vasenta laitaa matalammalle ja kääntää tiukasti rattia.

”Äkkijarrutuksena käytetään niin sanottua käsijarrukäännöstä. 180 astetta ja potkurit täysille menosuuntaan päin”, Pettersson kertoo.

Nauvon merivartioaseman edustalla meressä on kolme joutsenta. Merivartijat kertovat, että ilmatyynyaluksen kanssa eläinpelastukset ovat jokatalvista puuhaa. Aluksen kannelle on nostettu muun muassa kylmettynyt peura.

”Joskus lintu vaikuttaa jäätyneen kiinni, mutta kun lähestymme sitä, useimmiten se löytää voimia ponnistaa lentoon”, Tapio Kulmala naurahtaa.

Fakta

Kiitorekien korvaaja


 Rajavartiolaitos hankki seitsemän ilmatyynyalusta 1990-luvun alkupuolella. Ensimmäiset tulivat Suomeen vuonna 1993. Alukset tilattiin kahdelta englantilaisvalmistajalta.

 Alukset korvasivat Rajavartiolaitoksen kiitoreet. Kiitoreet ovat pienikokoisia alumiinirunkoisia laitteita, joilla pystyy ajamaan jäällä sekä vedessä.

 Ilmatyynyalukset toimivat kuudelta merivartioasemalta. Asemat ovat Virpiniemi Haukiputaalla, Nauvo Paraisilla, Vallgrund Mustasaaressa, Susiluoto Kustavissa, Suomenlinna Helsingissä ja Kotka.

 Myös Puolustusvoimilla oli yksi ilmatyynyalus. Tuuli-alus valmistui vuonna 2002, mutta sille ei löytynyt käyttöä. Virhehankinnan myynti ei onnistunut, joten Tuuli romutettiin vuonna 2014 yli kymmenen vuoden käyttämättömyyden jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Meripelastus
 • Saaristo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta

  9. 9

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  10. 10

   Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta
  3. 2 tuntia sitten
  4. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  5. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  6. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  7. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  8. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  9. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  10. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. 4 tuntia sitten
  13. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  14. Näytä lisää