Kotimaa

Timo Taponen osti kaksi panssarivaunua, joilla ei saa ajella maanteillä – ”En itsekään tykkäisi, että tällainen tulisi Hyvinkään keskustassa vastaan”

Timo Taponen toteutti pitkään itäneen haaveensa. Nyt hän omistaa kaksi rynnäkköpanssarivaunua.

Mikä kuluttaa sadalla kilometrillä maantiellä 80 litraa ja maastossa 130 litraa dieseliä? Ja painaa täydessä latingissa 14 000 kiloa?

Se on tietysti Mortti: panssarivaunumies Timo Taposen itävaltalainen Saurer 4K 4FA G2 -rynnäkköpanssarivaunu. Ja sen kaveri Vertti.

Miten ihmeessä Taponen tuli ostaneeksi kaksi panssarivaunua?

”Se lähti siitä, kun poika oli armeijassa panssarivaunukuskina. Siitä lähtien olen tilannut sille Panssarivaunu-lehden. Olen aina ollut sotahistoriasta kiinnostunut. Olen ahminut kaikki dokumentit ja kirjat”, Taponen sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Minulla on putkifirma, jossa on kymmenen asentajaa töissä. Koulutukseltani olen rakennusmestari ja rakentanut olen aina. Hoitelen niitä töitä kun panssarihommilta ehdin.”

Taponen kertoo, että ajatus panssarivaunun hankkimisesta oli itänyt hänellä pitkään. Eräänä päivänä hän törmäsi internetissä Saurer-vaunun myynti-ilmoitukseen.

”Tuntui siltä, että nyt täytyy iskeä. Pakko saada tämä.”

Kun Taposelta kysyy, miksi hän halusi oman panssarivaunun, hän hymähtää.

”Sitä pitää kysyä psykologeilta.”

Käytöstä poistetun Saurer-rynnäkköpanssarivaunun saa Itävallassa noin 15 000 eurolla.

”Hain ensin Mortin ja sitten Vertin. Se tapahtui viime vuonna loppukesästä. Hankinnassa meni yli puoli vuotta, vaikka yritin tehdä sitä tehokkaasti.”

Pelkästään Itävallan viranomaisten vaatima paperityö vei neljä kuukautta. Taposen mukaan Suomi ei vaatinut panssareille tuontilupaa, mutta Itävallan viranomaiset halusivat lupapaperin Suomen puolustusministeriöltä. Mitään veroja vaunuista ei tarvinnut maksaa.

Itävalta asetti vientiluvalle ehtoja. Vaunuja ei saa myydä ilman Itävallan viranomaisten lupaa Suomesta kolmanteen maahan. Suomen sisällä myynti on kuitenkin sallittua.

Saurerit piti kuljettaa Puolan läpi satamaan. Taponen kertoo, että Saksan halki niitä ei voinut kuljettaa, koska saksalaismääräysten mukaan vaunujen kylkiin olisi pitänyt polttoleikata reikä.

”Aika kummallisiin ihmisiin törmää, kun tällaisia harrastaa”, Taponen sanoo.

Taponen kertoo, että Saksassa joku oli ostanut peräti kahdeksan Saureria, mutta on nyt törmännyt ongelmiin tuontilupien kanssa.

”Saksalaiset viranomaiset eivät ymmärrä, miksi jollakin pitäisi olla niin monta panssarivaunua.”


Taponen kehuu, miten helppoa Saurerilla on ajaa, kun siinä on automaattivaihteet ja ratti.

”Sinun pitää ilman muuta kokeilla. Lähdetäänkö heti?”

Saurerin kuskinpaikka ei ole turhan tilava. Keskimittainen mies joutuu jo hiukan ähräämään, jotta näkisi kaikki hallintalaitteet. Lattialla on jykevät polkimet kaasulle ja jarrulle.

Ohjaamon vasemmalla puolella on mittaristo, jossa on avain. Panssarivaunun käynnistämiseksi käännetään ensin avaimesta ja sen jälkeen painetaan edessä oleva punainen vipu alas.

Seuraavaksi vedetään oikealla oleva vaihdetangosta vaihde vapaalle. Lopuksi painetaan mittariston keskellä olevaa punaista käynnistysnappia. Kymmenen litran litran kuusisylinterinen dieselmoottori jyrähtää käyntiin.

Sitten vain vaihdetanko eteen ykköselle ja kaasua. Aloittelijan pitää ajaa jäisellä pinnalla varovasti, koska kumipäällysteisien telojen pito on arvaamaton. Kokeneemmissa käsissä vaunut pyörivät tarvittaessa paikallaan kuin hyrrät.

Taponen on rakentanut vaunuihinsa kaukosäätöisen mekanismin, jolla ne voidaan tarvittaessa pysäyttää. Paineilmakäyttöinen järjestelmä vetää käsijarrun kiinni ja vaunu pysähtyy täydestäkin vauhdista kolmen vaununmitan matkalla.

”Halusin sen niin, koska jos tämä olisi jossain yleisötilaisuudessa ja tulisi joku kahjo ja veisi sen, voisin ulkopuolelta pysäyttää vaunun.”

Taponen on myös lisännyt vaunuihin neljä kameraa, joten niillä voidaan ajaa luukut kiinni pelkästään kameroiden kanssa. Tätä hän ei ole kuitenkaan vielä kokeillut.

Vaunuilla ei saa ajaa yleisillä teillä. Taponen on käynyt epävirallista keskustelua liikenneturvallisuusvirasto Trafin kanssa siitä, voisiko vaunut rekisteröidä työkoneiksi. Silloin niitä voisi siirtää ajamalla maantiellä.

Trafissa oltiin lähtökohtaisesti sitä mieltä, ettei panssarivaunu ole työkone, vaikka sillä voisi metsätöissä kantoja kiskoakin. Käytännössä rekisteröinnin päättäisi yksittäinen katsastusmies katsastusasemalla.

”Tässä on vilkut, töötit, valot ja kaikki. En ole kuitenkaan ruvennut niiden kanssa kinaamaan. En itsekään tykkäisi, että tällainen tulisi Hyvinkään keskustassa vastaan. Ei se minunkaan mielestäni ole asiallista. Pienet siirtymät ovat eri asia.”


Taponen aikoo myydä Saurer-vaunujen ajeluja yrityksille ja esimerkiksi polttariporukoille. Hän kertoo sopineensa neljä paikkaa, joissa vaunuilla voi ajaa. Ajokausi alkaa huhtikuun alussa.

Vaunuihin voi asentaa airsoft-konekiväärin, jolla voi ampua vaikkapa ilmapalloja. Vaunuissa on ollut konetykit, mutta ne Taponen on vaihtanut järeämmän näköisiin valeputkiin.

”Siinä oli alun perin 20-millinen konetykki. Se oli niin pieni pilli, että minusta näin on parempi. Jos laittaisin siihen sellaisen aseen, jolla voisi ampua, niin siitä se vasta huuto syntyisi.”

Taposella on suunnitelma myös kolmannen panssarivaunun ostamiseksi. Hän haluaisi hankkia tornittoman Saurerin.

Tornittomasta versiosta saisi kuulemma rakennettua ”Sturmin”, kuuluisan saksalaisen toisen maailmansodan aikaisen rynnäkkötykki Sturmgeschützin jäljitelmän.

”Sitä voisi sitten vuokrata vaikka erilaisiin filmiprojekteihin.”

Fakta

Saurer on kylmän sodan ajan työkalu


 Saurer-rynnäkkövaunuja on rakennettu eri versioineen vuosina 1960–1969 yli 400 kappaletta.

 Vaunuissa on kahden hengen miehistö ja ne pystyvät kuljettamaan kahdeksan sotilasta.

 Edessä olevan panssaroinnin paksuus on 20 millimetriä.

 Vaunun huippunopeus maantiellä on noin 60 kilometriä tunnissa.

 Timo Taposen vaunuista lisätietoa osoitteessa www.panssarikolonna.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinkää
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja – HS seuraa

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Länsimetro oy pitää metroa valmiina ja haluaisi luovuttaa sen pois käsistään – HKL:n mukaan metrossa on vielä ”paljon petrattavaa”

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Helsingissä kadonnut 26-vuotias intialainen löytyi kuolleena merestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja – HS seuraa

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  10. 10

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Poliisi nimesi Lontoon metron pommi-iskusta epäillyn
  3. Annikki Tähden Suomen ensimmäisten kultalevyjen kokoelma päätymässä valtiolle ja voi hajota – ”Jos valtio huutokauppaa ne, saattaa saada muutaman tonnin”
  4. Sipilä vie kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa Macronin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – maiden johtajat tapaavat tänään
  5. Helsingin barokkiorkesteri viettää 20-vuotisjuhliaan laajentamalla romantiikan ajan ohjelmistoon
  6. Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja – HS seuraa
  7. Pianotaiteilija Maria João Pires konsertoi Suomessa ja lanseeraa samalla pianonsoiton mobiilisovelluksen
  8. Suora lähetys noin kello 16.15: Brexit-nurkkaan ajettu Theresa May pitää linjapuheen Firenzessä – puheen pitäisi miellyttää niin EU:ta kuin brexit-intoilijoita, mikä voi olla mahdotonta
  9. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  10. Länsimetro oy pitää metroa valmiina ja haluaisi luovuttaa sen pois käsistään – HKL:n mukaan metrossa on vielä ”paljon petrattavaa”
  11. Rempseät loimaalaisrouvat Hansu ja Pirre saatiin viimein teatterilavalle – Hahmot lumoavat suoralla yleisökontaktilla ja roisilla puheella
  12. Näytä lisää