Valikko
Kotimaa

Kelan tukikaaokselle ei näy loppua – työntekijät moittivat tahtia: jopa 20 päätöstä päivässä

Perustoimeentulopäätösten käsittelyaika on venähtänyt keskimäärin yhdeksään arkipäivään, kun lain mukaan ratkaisu pitäisi antaa seitsemässä arkipäivässä.

Toimeentulotukea saattaa joutua odottamaan tavallista pidempään vielä maaliskuussakin.

Perustoimeentulotuen hakeminen junnaa Kelassa ainakin maalis-huhtikuun vaihteeseen. Silloin umpeutuu suuri määrä kuntien tekemiä pitkäaikaisia toimeentulotukipäätöksiä, ja asiakkaat siirtyvät Kelaan.

Esimerkiksi Helsingissä on Kelan tietojen mukaan tehty noin 25 000 maaliskuulle yltävää päätöstä.

”Tämä ruuhka jatkuu siihen asti, että saamme nämä purettua”, sanoo Kelan etuusjohtaja Anne Neimala.

”Sen jälkeen pitää pyrkiä tasaiseen tilanteeseen, jossa ruuhkia ei olisi ja asiakkaat saisivat päätöksensä ajallaan. En pysty tässä vaiheessa tarkasti arvioimaan, olemmeko siinä pisteessä maaliskuun lopussa.”

Kelan toimeentulotuen asiakaspalvelu sekä päätöksenteko ovat pahoin ruuhkautuneet. Kela tekee nyt pikaisia rekrytointeja, sillä työntekijöitä on liian vähän.

Viime päivinä Kelan palvelupisteissä on asioinut arviolta 5 000–6 000 ihmistä ja puhelinpalveluun soitettu 9 000 kertaa päivässä.

Samalla perustoimeentulopäätösten keskimääräinen käsittelyaika on venähtänyt yhdeksään arkipäivään, kun lain mukaan ratkaisu pitäisi antaa seitsemässä arkipäivässä.

Käsittelyajoissa näyttäisi olevan suuria alueellisia eroja, kun niitä vertaa kalenteripäivissä. Kelan keskiviikkona tekemien päätösten perusteella ”ratkaisuvalmiiden” hakemusten keskimääräinen läpimenoaika oli 10,8 kalenteripäivää. Ratkaisuvalmiilla tarkoitetaan hakemuksia, joihin ei ole tarvinnut pyytää lisäselvityksiä.

Pohjoisessa vakuutuspiirissä – Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueella – hakemukset ratkaistiin keskimäärin 5,3 päivässä, kun etelärannikon alueella se venyi peräti 13,7 päivään.

”Etelässä tämä johtuu siitä, että täällä on kaikkein suurin määrä hakemuksia. Meillä tehdään koko ajan myös muiden vakuutuspiirien jonoista töitä, ja ensi viikolla pyrimme tätä tasaamaan”, Neimala sanoo.

Neimalan mukaan Kela pystyy tarjoamaan kuitenkin ihmisille akuutissa tilanteessa tukea, jos rahat eivät esimerkiksi riitä lääkkeisiin.

Hänen mukaansa muutamassa kymmenessä tapauksessa asiakkaan tulojen ja menojen laskennallisen ylijäämän vuoksi rahan saaminen on voinut viivästyä, kun asiakkaalta on pyydetty lisäselvityksiä.

Kelan toimihenkilöitä edustava yhdistys moittii Kelan varautumista vuodenvaihteessa tulleeseen muutokseen. Yhdistyksen mukaan laskelmat työntekijöiden tarpeesta ovat epäonnistuneet. Kun aiemmin kunnissa perustoimeentulotuen tehtäviä hoiti arviolta 1 500 henkeä, Kela arvioi pärjäävänsä 750:llä.

”Jälleen yksi varoittava esimerkki siitä kuinka julkisella sektorilla säästöjä tavoitellessa tehtävät resursoidaan jo lähtötilanteessa liian alhaisiksi”, yhdistyksen puheenjohtaja Heli Martinmäki moitti eilen julkaistussa kannanotossa.

Martinmäen mukaan yksi ongelma on ollut, että työntekijöiden tarvetta suunniteltaessa käytettiin vuosien 2014–2015 toimeentulotukitilastoja. Yli kolmensadan kunnan päätösten keräämisessä kesti oman aikansa.

Lisäksi Kelan toivoma tahti, joka Martinmäen mukaan on keskimäärin 20 päätöstä työntekijää kohden päivässä, on kova.

”Meillä on päästy 8–10 päätökseen päivässä. Olemme siis tehneet päätöksiä tehokkaammin kuin kunnat, joissa päätöksiä tehtiin päivässä 3–5 per työntekijä, mutta emme ole päässeet talon sisäiseen tavoitteeseen”, Martinmäki sanoo.

Etuusjohtaja Neimala kiistää, että Kela olisi tavoitellut 20 päätöksen päivätahtia työntekijää kohden. Hänen mukaansa tavoitteita lienee kuitenkin tarpeen sopeuttaa, kun hakemusten käsittelyn todellisuus kirkastuu. Kela myös palkkaa lisää henkilöstöä purkamaan hakemussumaa.

Martinmäen ja Neimalan mukaan Kela kykenee jo nyt tekemään päätöksiä kuntia tehokkaammin.

Tehokkuutta onkin lupa odottaa.

Takavuosina peräti 97 prosenttia toimeentulotukea saaneista kotitalouksista on saanut myös jotain Kelan maksamaa etuutta, kuten asumisen tukia, työmarkkinatukea ja lapsiperhe-etuuksia. Tilanne aiheutti päällekkäistä työtä kunnissa ja Kelassa, minkä nyt toivotaan vähenevän.

Tammikuussa Kela maksoi tukia yhteensä 87 500 kotitaloudelle. Keskimääräinen yhdelle kotitaloudelle maksettu summa oli 443 euroa

HS:n kaupunkitoimitus kerää tietoa toimeentulotuen siirron vaikutuksista ihmisten arkeen. Kerro meille mahdollisimman yksityiskohtaisesti kokemuksesi tulevaa juttua varten. Voit vastata alla olevalla lomakkeella tai lähettää sähköpostia osoitteeseen maija.aalto@hs.fi.

Fakta

Toimeentulotukimenot kasvavat


 Toimeentulotuen perusosan myöntäminen siirtyi kunnilta Kelalle vuoden 2017 alussa.

 Uudistusta on perusteltu tehokkuuden ohella muun muassa kansalaisten yhdenvertaisuudella. Kelassa päätökset tehtäneen yhdenmukaisemmin kuin yli kolmessasadassa kunnassa.

 Perustoimeentulotuen siirtymisen kunnista Kelaan on arvioitu lisäävän alikäytetyn tuen hakemista. Menojen nousun arvioidaan olevan vajaat 90 miljoonaa euroa.  Vuonna 2017 perustoimeentulotuen kokonaismenot ovat noin 830 miljoonaa euroa ja vuonna 2020 noin 833 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toimeentulotuki
 • Kansaneläkelaitos
 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  2. 2

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  3. 3

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  6. 6

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  7. 7

   Eduskunnan perustuslakivaliokunta: maakuntien sotepalveluiden yhtiöttämisestä luovuttava – seuraa suoraa lähetystä HSTV:stä

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  10. 10

   Matkustajakoneet olivat törmätä toisiinsa Helsinki-Vantaalla viime syksynä – uusia turvallis­suussuosituksia julki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää