Valikko
Kotimaa

Kelan tukikaaokselle ei näy loppua – työntekijät moittivat tahtia: jopa 20 päätöstä päivässä

Perustoimeentulopäätösten käsittelyaika on venähtänyt keskimäärin yhdeksään arkipäivään, kun lain mukaan ratkaisu pitäisi antaa seitsemässä arkipäivässä.

Toimeentulotukea saattaa joutua odottamaan tavallista pidempään vielä maaliskuussakin.

Perustoimeentulotuen hakeminen junnaa Kelassa ainakin maalis-huhtikuun vaihteeseen. Silloin umpeutuu suuri määrä kuntien tekemiä pitkäaikaisia toimeentulotukipäätöksiä, ja asiakkaat siirtyvät Kelaan.

Esimerkiksi Helsingissä on Kelan tietojen mukaan tehty noin 25 000 maaliskuulle yltävää päätöstä.

”Tämä ruuhka jatkuu siihen asti, että saamme nämä purettua”, sanoo Kelan etuusjohtaja Anne Neimala.

”Sen jälkeen pitää pyrkiä tasaiseen tilanteeseen, jossa ruuhkia ei olisi ja asiakkaat saisivat päätöksensä ajallaan. En pysty tässä vaiheessa tarkasti arvioimaan, olemmeko siinä pisteessä maaliskuun lopussa.”

Kelan toimeentulotuen asiakaspalvelu sekä päätöksenteko ovat pahoin ruuhkautuneet. Kela tekee nyt pikaisia rekrytointeja, sillä työntekijöitä on liian vähän.

Viime päivinä Kelan palvelupisteissä on asioinut arviolta 5 000–6 000 ihmistä ja puhelinpalveluun soitettu 9 000 kertaa päivässä.

Samalla perustoimeentulopäätösten keskimääräinen käsittelyaika on venähtänyt yhdeksään arkipäivään, kun lain mukaan ratkaisu pitäisi antaa seitsemässä arkipäivässä.

Käsittelyajoissa näyttäisi olevan suuria alueellisia eroja, kun niitä vertaa kalenteripäivissä. Kelan keskiviikkona tekemien päätösten perusteella ”ratkaisuvalmiiden” hakemusten keskimääräinen läpimenoaika oli 10,8 kalenteripäivää. Ratkaisuvalmiilla tarkoitetaan hakemuksia, joihin ei ole tarvinnut pyytää lisäselvityksiä.

Pohjoisessa vakuutuspiirissä – Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueella – hakemukset ratkaistiin keskimäärin 5,3 päivässä, kun etelärannikon alueella se venyi peräti 13,7 päivään.

”Etelässä tämä johtuu siitä, että täällä on kaikkein suurin määrä hakemuksia. Meillä tehdään koko ajan myös muiden vakuutuspiirien jonoista töitä, ja ensi viikolla pyrimme tätä tasaamaan”, Neimala sanoo.

Neimalan mukaan Kela pystyy tarjoamaan kuitenkin ihmisille akuutissa tilanteessa tukea, jos rahat eivät esimerkiksi riitä lääkkeisiin.

Hänen mukaansa muutamassa kymmenessä tapauksessa asiakkaan tulojen ja menojen laskennallisen ylijäämän vuoksi rahan saaminen on voinut viivästyä, kun asiakkaalta on pyydetty lisäselvityksiä.

Kelan toimihenkilöitä edustava yhdistys moittii Kelan varautumista vuodenvaihteessa tulleeseen muutokseen. Yhdistyksen mukaan laskelmat työntekijöiden tarpeesta ovat epäonnistuneet. Kun aiemmin kunnissa perustoimeentulotuen tehtäviä hoiti arviolta 1 500 henkeä, Kela arvioi pärjäävänsä 750:llä.

”Jälleen yksi varoittava esimerkki siitä kuinka julkisella sektorilla säästöjä tavoitellessa tehtävät resursoidaan jo lähtötilanteessa liian alhaisiksi”, yhdistyksen puheenjohtaja Heli Martinmäki moitti eilen julkaistussa kannanotossa.

Martinmäen mukaan yksi ongelma on ollut, että työntekijöiden tarvetta suunniteltaessa käytettiin vuosien 2014–2015 toimeentulotukitilastoja. Yli kolmensadan kunnan päätösten keräämisessä kesti oman aikansa.

Lisäksi Kelan toivoma tahti, joka Martinmäen mukaan on keskimäärin 20 päätöstä työntekijää kohden päivässä, on kova.

”Meillä on päästy 8–10 päätökseen päivässä. Olemme siis tehneet päätöksiä tehokkaammin kuin kunnat, joissa päätöksiä tehtiin päivässä 3–5 per työntekijä, mutta emme ole päässeet talon sisäiseen tavoitteeseen”, Martinmäki sanoo.

Etuusjohtaja Neimala kiistää, että Kela olisi tavoitellut 20 päätöksen päivätahtia työntekijää kohden. Hänen mukaansa tavoitteita lienee kuitenkin tarpeen sopeuttaa, kun hakemusten käsittelyn todellisuus kirkastuu. Kela myös palkkaa lisää henkilöstöä purkamaan hakemussumaa.

Martinmäen ja Neimalan mukaan Kela kykenee jo nyt tekemään päätöksiä kuntia tehokkaammin.

Tehokkuutta onkin lupa odottaa.

Takavuosina peräti 97 prosenttia toimeentulotukea saaneista kotitalouksista on saanut myös jotain Kelan maksamaa etuutta, kuten asumisen tukia, työmarkkinatukea ja lapsiperhe-etuuksia. Tilanne aiheutti päällekkäistä työtä kunnissa ja Kelassa, minkä nyt toivotaan vähenevän.

Tammikuussa Kela maksoi tukia yhteensä 87 500 kotitaloudelle. Keskimääräinen yhdelle kotitaloudelle maksettu summa oli 443 euroa

HS:n kaupunkitoimitus kerää tietoa toimeentulotuen siirron vaikutuksista ihmisten arkeen. Kerro meille mahdollisimman yksityiskohtaisesti kokemuksesi tulevaa juttua varten. Voit vastata alla olevalla lomakkeella tai lähettää sähköpostia osoitteeseen maija.aalto@hs.fi.

Fakta

Toimeentulotukimenot kasvavat


 Toimeentulotuen perusosan myöntäminen siirtyi kunnilta Kelalle vuoden 2017 alussa.

 Uudistusta on perusteltu tehokkuuden ohella muun muassa kansalaisten yhdenvertaisuudella. Kelassa päätökset tehtäneen yhdenmukaisemmin kuin yli kolmessasadassa kunnassa.

 Perustoimeentulotuen siirtymisen kunnista Kelaan on arvioitu lisäävän alikäytetyn tuen hakemista. Menojen nousun arvioidaan olevan vajaat 90 miljoonaa euroa.  Vuonna 2017 perustoimeentulotuen kokonaismenot ovat noin 830 miljoonaa euroa ja vuonna 2020 noin 833 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toimeentulotuki
 • Kansaneläkelaitos
 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Kotimainen hunaja on loppumassa kaupan hyllyiltä – lisää tulossa vasta kesällä

  9. 9

   Kybervarusmiesten määrä on jäänyt odotettua pienemmäksi – koulutuksesta saatu ”erittäin positiivisia kokemuksia”

  10. 10

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää