Kotimaa

Miksi Suomessa säikytään susia, mutta australialaiset veneilevät krokotiilien keskellä? – Asiantuntijat vastaavat HS:n uudessa sarjassa

HS:n uudessa sarjassa kerrotaan, kuinka ulkomailla pärjätään suomalaistyyppisten ongelmien kanssa.

Se oli hurja hetki.

Olin Pohjois-Australiassa opastetulla veneretkellä Kakadun kansallispuistossa. Yhtäkkiä matalalaitaisen veneen lähettyvillä ui ja kellui ainakin neljäkymmentä krokotiilia.

East Alligator -joesta pilkisti avonaisia leukoja ja etujalkoja kynnet harallaan. Krokotiilit odottivat, että nousuveden tuomat kalat uivat suoraan surman suuhun.

Pelotti, kun uteliaat pedot lähtivät tulemaan kohti. Opas käänsi niiden suuntaa kopisuttamalla puukalikalla veneenlaitaa.

Krokotiilit ovat tappaneet Pohjois-Australiassa yli 30 ihmistä 1970-luvun alun jälkeen. Vuonna 2014 niiden hampaissa kuoli peräti neljä uimaria ja kahlaajaa. Krokotiilit ovat tappaneet lapsiakin. Niille maistuvat myös karja ja koirat.

Ja silti australialaiset kannattavat krokotiilien suojelua. Ne suojeltiin 1970-luvun alussa, kun vuosikymmeniä jatkunut metsästys uhkasi hävittää ne sukupuuttoon.

Nyt villejä krokotiileja on Pohjois-Australiassa lähes 150 000, saman verran kuin ennen tehometsästystä.

Suomessa puolestaan on noin kaksisataa sutta, eikä susi ole tappanut ihmistä sitten vuoden 1881. Suomessa ilmapiiri tuntuu silti olevan vihamielisempi susia kohtaan kuin Australiassa krokotiileja kohtaan.

Miksi Suomessa pelätään susia?

Kerrataan ensin suomalaisten susisuhteen historia.

Sadat sudet asuivat koko Suomen alueella vielä 1800-luvun puolivälissä. 1700- ja 1800-lukujen kirkonkirjoista on laskettu 175 suden tappamaa ihmistä, iso osa heistä oli lapsia. Tutkijoiden mukaan susipelon kulttuurinen muisti yltääkin tuonne asti.

Sitten susia alettiin tappaa järjestelmällisesti, ja 1900-luvun alkupuolella se lähes kuoli sukupuuttoon. Kun Neuvostoliiton puolelta saapui susia, niitä jahdattiin ja niistä maksettiin tapporahaa.

Susi suojeltiin vuonna 1973 poronhoitoalueen ulkopuolella. EU:n myötä suojelu tiukkeni.

Ongelmayksilöille on saanut kaatolupia, ja susikantaa on vähennetty kaatokiintiöilläkin. Kiistelty kannanhoidollinen metsästys otettiin monen vuoden jälkeen käyttöön vuonna 2015. Sen jälkeen on tapettu vuosittain kymmeniä susia. Välivuosina salakaadot olivat yleisiä.


Tutkijatohtori Mari Pohja-Mykrä Ruralia-instituutista pitää kannanhoidollista metsästystä oivana keinona vähentää susipelkoa. Hänestä pelko juontaa juurensa susipaikkakuntien asukkaiden kokemuksiin siitä, ettei heitä kuunnella eikä heillä ole mahdollisuutta vaikuttaa.

”Metsästäminen on paikallisille ihmiselle konkreettinen tapa vaikuttaa asiaan ja samalla kokea, että hallinto ymmärtää heidän huolensa. Nyt laittomalle metsästyksellekin on vähemmän tukea. Sudellekin on hyvä viesti se, että ihminen on saalistaja, ei saalis.”

Susikunnissa pelätään erityisesti lasten puolesta, minkä Pohja-Mykrä ymmärtää. ”Susi hakeutuu ihmisen lähelle, haistelee pihapiirit. Susi tulee enemmän kohti ihmistä kuin vaikkapa karhu.”

Luonto-Liiton susikampanjavastaava Francisco Sanchez Molina puolestaan näkee, että susi karttaa ihmistä ja tulee lähelle vain jos sen elintila on käynyt liian ahtaaksi. Suden ja ihmisen konfliktit ovat harvinaisia. Hän silti ymmärtää pelontunteita.

”Mutta se ei tarkoita sitä, että sudet pitää tappaa. Sudellakin on yhtäläinen oikeus elää. Metsästys ei lisää susien hyväksyntää, päin vastoin.”

Tutkija Heta Lähdesmäki uskoo metsästyksen auttavan susipelkoon vain hetkellisesti. Hän tekee kulttuurihistorian väitöskirjaa ihmisen ja suden suhteesta 1900-luvulla Suomessa.

”Metsästys on pitkään käytetty, yksinkertainen ratkaisu. Tutkijana näen, että se ei poista susipelkoa täysin. Aina tulee uusia yksilöitä.”

”Susipelon taustalla on osin se, että nyky-yhteiskunnassa eletään hyvin turvallisesti. Susi edustaa ikävää, kontrolloimatonta luontoa. Ja on alettu ajatella, että pelko ei kuulu ihmisen elämään, ainakaan hyvinvointiyhteiskunnassa”, Lähdesmäki sanoo.

Miksi Australiassa puolestaan ei pelätä krokotiileja?

Kysytään Australian tunnetuimmalta krokotiilintutkijalta Grahame Webbilta, joka on ollut alusta asti mukana krokotiilien suojelussa.

Suojelun jatkaminen ei ollut helppoa, kun vuoden 1980 tienoilla krokotiilit alkoivat jälleen käydä ihmisten kimppuun.

”Niinpä aloimme rakentaa systeemiä, jossa maanomistajat saivat kerätä krokotiilinmunia ja myydä niitä krokotiilifarmeille. Nyt kaikki hyötyvät tästä, joten krokotiileja siedetään”, Webb selittää.

Tätä nykyä krokotiilit tuovat Pohjois-Australiaan turisteja, jotka ovat alueen tärkein rahan ja työn lähde. Krokotiileja käydään katsomassa sekä luonnossa että krokotiilipuistoissa, jollaisen pyörittämiseen Webbkin osallistuu.

Krokotiilifarmeilla puolestaan kasvatetaan krokotiileja nahan vuoksi.

Harvaan asutussa Pohjois-Australiassa olisi siis ilman krokotiileja paljon köyhempää. Merkittävä osa asukkaista on aboriginaaleja.

Webb selittää, että krokotiilien kotiseuduilla krokotiilit nähdään uudistuvana luonnonvarana ja hyödykkeenä. Eteläisemmän Australian isoissa kaupungeissa krokotiileja ei ole, ja siellä ne nähdään puhtaammin suojelukohteina.

En silti vieläkään ymmärrä, kuinka australialaiset kestävät kuolonuhrit niin tyynesti.

Toki aina kuolintapauksen satuttua varsinkin muutama äänekäs poliitikko vaatii krokotiilikannan kovaa harvennusta ja pääsee sillä otsikoihin. Suuri yleisö ei kumminkaan lämpene.

”Oikeastaan ainoastaan silloin, jos krokotiili tappaa lapsen, julkinen mielipide kääntyy krokotiilikannan harvennuksen puolelle”, selittää toinen australialainen krokotiilintutkija Hamish Campbell.

Aikuisten onnettomuuksille ei heru niin paljon ymmärrystä. Jopa kuolleiden omaiset ovat välillä pitäneet krokotiilien puolta.

”Krokotiilit tappavat ihmisiä vain, jos ihmiset tekevät jotakin mitä heidän ei pitäisi, kuten kahlaavat tai uivat krokotiilien kansoittamissa vesissä”, Campbell selittää.

Joissain vesissä on Grahame Webbin mukaan ”sataprosenttinen mahdollisuus tulla krokotiilin viemäksi, jos sinne menee uimaan”.

Tämän puolestaan tietävät kaikki australialaiset, koska krokotiilien vaarallisuudesta on tiedotettu paljon. Varoituskyltit jokien rannoilla ovat näyttäviä.

Tutkijoilla on myös tapana toitottaa, ettei isokaan krokotiilien harvennus tekisi krokotiilialueiden vesistä turvallisia uida.

Australiassa puututaan lisäksi nopeasti, jos villit ”ongelmayksilöt” uhkaavat ihmisiä tai tulevat liian lähelle taajamia, kuten Darwinin kaupunkia. Joka vuosi satoja ongelmayksilöitä siirretään krokotiilifarmeille tai tapetaan.

Miten Australia eroaa Suomesta?

Mari Pohja-Mykrän mielestä krokotiilin ja suden suurin ero on siinä, että krokotiilit eivät tule ihmisten takapihoille. Kun ihminen kohtaa krokotiilin, hän on pois omalta reviiriltään ja vierailulla eläimen asuinalueella. Ihminen voi myös väistää krokotiileja tehokkaasti lukemalla varoituskylttejä

Heta Lähdesmäki puolestaan pohtii, että australialaisten krokotiilien sietoon saattaa liittyä Australian luonnon arvaamattomuus: On myrkyllisiä hämähäkkejä, käärmeitä ja haita. Australialaiset ovat tottuneet ajatukseen, että luonto on kontrolloimaton.


Sudet Suomessa

– Metsästettiin lähes sukupuuttoon 1800-1900-luvun vaihteessa.

– Sudet suojeltiin vuonna 1973.

– Vuoden 2016 helmikuussa susia arvioitiin olevan Suomessa 200–235.

– Susi on tappanut ihmiset viimeksi vuonna 1881. 1700- ja 1800-luvuilla susi tappoi vajaat 200 ihmistä. Susi on tappanut viime aikoina tuotantoeläimiä ja koiria.

– Riistakeskuksen tuoreen kyselyn mukaan sutta pelkää paljon tai melko paljon viidennes suomalaisista. Neljännes puolestaan nauttisi suden kohtaamisesta. Joka kymmenes alle 15-vuotiaiden lasten vanhempi pitää sutta isona riskinä lapselleen.

Krokotiilit Australiassa

–Metsästettiin lähes sukupuuttoon 1970-luvun alkuun mennessä.

– Krokotiilit suojeltiin 1970-luvun alussa eri osavaltioissa.

– Krokotiileja on noin 150 000.

– Krokotiilit ovat tappaneet ainakin yli 30 ihmistä 1970-luvun alun jälkeen. Krokotiilit tappavat myös karjaa ja koiria.

 Australiasta ei löytynyt krokotiilipelkoa kartoittavaa kyselyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Miten se tehdään muualla
 • Susi
 • Australia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  6. 6

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  7. 7

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  8. 8

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää