Kotimaa

Sipilä IS:n haastattelussa: Terveystietojani urkittu Trafista – Trafin mukaan tiedot ovat salaisia eikä niitä anneta

Pääministeri kertoi kyselyistä lauantaina Ilta-Sanomien haastattelussa. Trafista kerrotaan, ettei kysyjille ole luovutettu terveystietoja.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hänen sosiaaliturvatunnuksensa on kaivettu esiin terveystietojen urkintaa varten. Sipilä kertoo asiasta Ilta-Sanomissa lauantaina julkaistussa haastattelussa, mutta hän ei tarkenna, kuka tietoja on kysellyt ja missä tarkoituksessa.

Lehden mukaan Sipilän terveystietoja on yritetty tiedustella Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kautta loppuvuodesta 2016. Trafi ylläpitää rekisteriä lentäjien terveydentilasta.

Sipilällä on lentolupakirja, ja hän on lentänyt joitakin virkamatkojaan itse yksityislentokoneella.

Trafista varmistetaan HS:lle, että Sipilän tietoja on kysytty useaan otteeseen viime vuosien aikana. Ne on myös annettu siinä tapauksessa, että kysyjällä on ollut antaa pääministerin henkilötunnus kokonaisuudessaan.

Tosin kysyjien saamat tiedot ovat jääneet laihoiksi. Virastosta voi saada ainoastaan tiedon siitä, onko lääketieteellinen kelpoisuus voimassa, muttei yhtään enempää.

”Terveystiedot ovat täysin salaisia eikä niitä todellakaan anneta ulkopuolisille, piste”, sanoo Trafin liikennelääketieteen yksikön johtaja Jukka Terttunen.

Edes siitä, ettei kelpoisuus ole voimassa, ei voi päätellä mitään, Terttunen korostaa. Lentäjille tulee joskus taukoja, joiden aikana lentoluvalle ei ole tarvetta, ja silloin kelpoisuustodistus voi vanhentua.

”Siitä ei ole pääteltävissä yhtään mitään. Jos kelpoisuus ei ole voimassa, se ei tarkoita, ettei henkilö olisi terve.”

Trafista kerrotaan myös, että Sipilän lääketieteellistä kelpoisuutta on kysytty myös ilman asianmukaisia tietoja eli henkilötunnusta. Tällöin tietoja ei ole luonnollisesti annettu.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Jari Ylitalon käsityksen mukaan joulukuisen tiedustelun tapauksessa kyseessä on ollut henkilö, jolla ei pitäisi olla syytä kysellä Sipilän lääketieteellistä kelpoisuutta Trafista.

Ylitalon mukaan Trafi on toiminut aivan oikein eikä terveystietoja ole luovutettu.

Ministerien terveystietojen urkkiminen on Ylitalon mukaan harvinaista. Hän ei muista, että samanlaista olisi tullut esiin nykyisen hallituksen ministerien kohdalla.

Onko olemassa riski, että pääministerin hetu on nyt väärissä käsissä?

”Se on samanlainen riski kuin että se olisi sinun tai minun hetu. Hetu ei tässä maassa ole erityisen salainen asia, eikä sitä pitäisi käyttää tunnistautumisen välineenä, vaikka näin melko yleisesti tehdäänkin”, Ylitalo sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  9. 9

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  10. 10

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää