Kotimaa

Nyt kaikki saavat astua avioon – Hannu Virtanen ja Raúl Medina sanovat ”tahdon” joukkotapahtumassa Helsingissä

Moni mies- ja naispari menee naimisiin jo tällä viikolla. Hannu Virtanen ja Raúl Medina osallistuvat Vihdoinkin vihille -tapahtumaan Helsingissä.

Tänä iltana Hannu Virtanen, 48, ja Raúl Medina, 40, seisovat tummissa puvuissaan papin edessä ja Medina yrittää muistaa, miten suomeksi vastataan ”tahdon”.

Virtanen on luvannut kirjoittaa sanan paperilapulle, ettei se jännityksessä unohdu. Pari tapasi vuosi sitten kuvapalvelu Insta­gramissa, ja Meksikosta Turkuun syksyllä muuttanut Medina vasta opettelee suomea.

Parisuhteensa miehet rekisteröivät jo joulukuussa. Nyt suhteesta tulee papin siunaama avio­liitto musiikkiteatteri Kapsäkin järjestämässä Vihdoinkin vihille -joukkovihkimistapahtumassa.

”Sovimme, että pappi esittää kysymyksensä englanniksi, mutta siihen voi vastata suomeksi. Menemme naimisiin, koska rakastamme toisiamme. Meille oli itsestään selvää, että haluamme sitoutua toisiimme sataprosenttisesti”, Virtanen kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomi siirtyy tänään parisuhderintamalla uuteen aikaan, kun samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva laki tulee voimaan. Tällä viikolla naimisiin kiiruhtavat kymmenet nais- ja miesparit.

Kansainvälisesti verrattuna Suomi seuraa asiassa muita Pohjoismaita ja läntistä Eurooppaa. Edellä kulkivat myös katolisen kirkon maat Espanja ja Ranska.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

”Siirrymme nyt sellaisten maiden joukkoon, johon luontevasti kuulumme. Tulemme ehkä viimeisessä vaunussa, mutta siirrymme uudenlaiseen aikaan. Se on hyvä juttu ja oikeusjärjestyksen kannalta ryhdikäs ratkaisu”, kansainvälisen oikeuden professori, Åbo Akademin Ihmisoikeus­instituutin johtaja Elina Pirjatanniemi kuvaa.

Vaikka useat Euroopan maat ovat hyväksyneet sukupuolineutraalin avioliiton nopeasti 2000-luvulla, eurooppalaista konsensusta avioliitosta ei ole.

”Seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöjen tilanteessa on siirrytty lähemmäs ja lähemmäs yhdenvertaisuutta koko Euroopassa. Avioliittokysymyksen kohdalla maiden välillä on vielä eroa.”

Tällä hetkellä yli puolet Euroopan maista hyväksyy samaa ­sukupuolta olevien suhteet esimerkiksi rekisteröitynä parisuhteena, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo kertoo. Samaa sukupuolta olevat parit voivat avioitua Tarjamon ­mukaan noin 24:ssä maailman maassa.

Tasa-arvoinen avioliitto ei ­tosin vielä kerro koko totuutta seksuaalivähemmistöihin suhtautumisesta. Pienestä meksikolaiskaupungista kotoisin oleva Raúl Medina muutti yli 15 vuotta sitten Yhdysvaltoihin Kaliforniaan, jotta eläminen olisi helpompaa.

Virtasen mukaan Meksikossa esimerkiksi työelämässä on syrjintää, ja työpaikkansa voi ­menettää seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

”Meksiko on konservatiivinen maa, jossa katolisella kirkolla on vahva asema. Homoparit voivat mennä naimisiin joissakin kaupungeissa, mutta pienissä kaupungeissa on paljon homofobiaa ja eläminen siellä on välillä on monimutkaista”, Medina kertoo.

Hänen perheensä ei osallistu keskiviikon häihin.

”Perheeni tietää, että olen homo ja olen Hannun kanssa. Mutta emme oikeastaan puhu siitä.”

Uusi avioliittolaki on professori Pirjatanniemen mukaan samaa sukupuolta oleville pareille erittäin suuri perus- ja ihmisoikeuskysymys, jolla on sekä symbolisia että käytännöllisiä merkityksiä. Vaikka lain voimaan tulo aiheutti viimeiseen asti monenlaisia jännitteitä, hän toivoo, että kaikki voisivat nyt hyväksyä ­tilanteen ja jatkaa eteenpäin.

”Tämä on vähemmistön ja yksittäisten ihmisten kohdalla iloinen ja onnellinen päivä, kun he pääsevät samalle viivalle muiden kanssa. Enemmistön kannalta kyseessä ei ole suuri asia, eikä siitä ole kenellekään haittaa.”

HS kysyi maistraateilta, tuoko tasa-arvoisen avioliittolain muutos niihin ruuhkaa. Maistraattien mukaan tämä viikko ei ole tavallista ruuhkaisempi. Naimisiin on menossa yhteensä 32 samaa sukupuolta olevaa paria. Etelä-Suomen isoissa maistraateissa on enemmän nais- ja miesparien vihkimisiä kuin Pohjois-Suomessa.

Vaikka pääosa samaa sukupuolta olevista pareista solmii avioliittonsa siviilissä, luvassa on lisäksi kirkollisia vihkimisiä. Kirkko on linjannut, ettei se vihi homopareja, mutta osa papeista on kertonut poikkeavansa linjauksesta.

Tilastoihin on arvioitu tulevan avioitumispiikki, sillä monet muuttavat rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi. ”Tiedusteluja parisuhteen muuttamisesta avioliitoksi on tullut suhteellisen paljon”, kertoo valtakunnallinen prosessinkehittäjä, henkikirjoittaja Maria Lunabba Länsi-Suomen maistraatista.

Tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo on iso muutos siihen nähden, kuinka pitkä ja laaja yhteiskunnallinen keskustelu sitä ennen käytiin läpi, Setan Tarjamo kuvaa.

”Se aiheutti paljon intohimoja, vaikka kannatus ja tuki oli laajaa. Suomalaiset ovat keskimäärin ­liberaalimpia kuin ne, jotka ovat asioista päättämässä”, hän uskoo.

Hannu Virtaselle tie kohti sukupuolineutraalia avioliittoa ­alkoi vasta hiljattain. Hän on ollut aiemmin naimisissa naisen kanssa ja hänellä on kolme lasta.

”On ihme, että tapasin sielunkumppanin toiselta puolelta maapalloa. Sen jälkeen kun Raúl uskalsi laittaa ensimmäistä kertaa viestiä, keskustelimme joka päivä.”

Pari kertoo rakastuneensa ennen kuin he varsinaisesti tapasivat kesällä Meksikossa. Nyt he ovat vitsailleet, että joukkovihkiminen on kahdelle miehelle optimaalinen ratkaisu, sillä ohjelmaa ja tarjoilua ei tarvitse itse järjestää. Vihdoinkin vihille -tapahtumassa kuullaan esimerkiksi tunnettujen muusikoiden uusia ­sävellyksiä ja pareille tehty runo.

Virtanen ja Medina halusivat vihkiseremoniaansa papin, vaikka viimeaikainen keskustelu kirkon suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien avioliittoja kohtaan on tuntunut vähän ikävältä.

”Se ei silti ahdista tai hetkauta, eikä avioliittoa muuta huonommaksi tai paremmaksi se, mitä kirkko siitä päättää. Pappien sanktioista keskustelun sijaan voisi kuitenkin keskittyä rakkauteen ja onneen. Niistähän papit naimisiin meneville pareille puhuvat”, Virtanen sanoo.

HS.fi seuraa tänään, kun naispari astelee vihille tasa-arvoisen avioliiton tultua voimaan.

Kriminalisoinnista tasa-arvoiseen avioliittoon

1894

Naisten ja miesten homo­seksuaaliset teot kriminalisoiva laki tulee voimaan.

1971

Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistetaan rikoslaista. Homoseksuaalisille teoille asetetaan kehotuskielto, joka kieltää julkisen kehottamisen samansukupuolisten väliseen haureuteen. Kehotuskielto vaikuttaa siihen, miten media käsittelee homoseksuaalisuutta.

1981

Homoseksuaalisuutta ei luokitella enää sairaudeksi.

1999

Kehotuskielto kumotaan. Hetero- ja homoseksuaalisen seksin suojaikärajat yhtenäistetään.

2002

Laki rekisteröidystä parisuhteesta tulee voimaan.

2007

Hedelmöityshoitolaki sallii hoidot luovutetuilla sukusoluilla myös itsellisille naisille ja naispareille. Hoitoja on annettu aiemminkin, mutta lain säätämisen yhteydessä keskustellaan, pitäisikö ne kieltää.

2009

Lakia rekisteröidystä parisuhteesta muutetaan niin, että perheen sisäinen adoptio on mahdollista myös parisuhteensa rekisteröineille pareille.

2013

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista luovutetaan eduskunnalle. Aloite sai 166 851 allekirjoitusta.

2014

Eduskunta säätää kansalaisaloitteen mukaisen tasa-arvoisen avioliittolain.

Tästä on kyse

Tasa-arvoinen avioliittolaki


 Tänään keskiviikkona voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki tarkoittaa, että samaa sukupuolta olevat parit voivat avioitua keskenään.

 Vuodesta 2002 asti samaa sukupuolta olevat ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa. Se ei ole antanut täysin samoja oikeuksia kuin avioliitto.

 Avioliitto tuo muun muassa oikeuden yhteiseen sukunimeen ja lapsen adoptioon perheen ulkopuolelta.

 Asia eteni eduskuntaan 166 851 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen kautta. Eduskunta hyväksyi uuden lain joulukuussa 2014.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  2. 2

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  3. 3

   Valtaavatko Helsingin eliittilukioiden nuoret yliopistot? HS kysyi, keitä olisivat pääsykoeuudistuksen voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  6. 6

   Populistipuolueet hautoivat islaminvastaisia voimia – äärioikeisto korvaa kotimaisen vallan puutettaan ylikansallisella yhteistyöllä

  7. 7

   14-vuotiaan Varpun äiti etsi verkosta miesseuraa tyttärensä kuvilla – Lemmenkipeän ”Ice Grilin” paljastuminen ajoi Varpun syömishäiriöön ja sairaseläkkeelle

  8. 8

   Opettajana olen saanut tarpeekseni konsulttien digivouhotuksesta – tabletin näytön lääppiminen ei korvaa oppikirjoja

  9. 9

   Y-sana sanotaan niinku se on

  10. 10

   Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää