Kotimaa

”Oli järkyttävää ajatella, että kaikki tapetaan” – kirja kuvaa pelkoja uskonliikkeissä, yhteisöt empivät järeämpää valvontaa

Jehovan todistajien mukaan kaikkien lasten ja vanhempien välillä on aina rajanvetoa, mutta se ei johdu yhteisöstä.

Lapsiasiavaltuutetun ehdotus uskonyhteisöjen järeämmästä valvonnasta ei saa kannatusta yhteisöjen edustajilta.

Epäilyjä herättää se, kuinka yhteiskunta uskonyhteisöjä arvioisi.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoi vastikään, että yhteiskunnalla pitäisi olla parempia välineitä arvioida lasten oikeuksien toteutumista uskonnollisissa yhteisöissä. Hän teki asiasta helmikuussa aloitteen, jonka mukaan asiantuntijalautakunnan pitäisi pystyä arvioimaan uskonyhteisöjen oppeja ja toimintaa lasten näkökulmasta.

”On hyvä asia, että lasten asioista huolehditaan. Olemme tehneet sitä työtä omassa keskuudessamme aika pitkään ja huolella. Mutta että valvontaa ja tarkistamista tapahtuisi, sitä vierastan”, sanoo Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ajatustenvaihto ja vuorovaikutus ovat ilman muuta tervetullutta. Meillä on halu käydä keskustelua. Sen pitäisi kuitenkin olla tasaveroista vuorovaikutusta, joka kunnioittaisi uskonyhteisöjen autonomiaa.”

Matikainen huomauttaa, että uskonyhteisöt ovat arvoyhteisöjä.

”Kenen arvot ovat voimassa? Uskonyhteisöllä pitäisi olla suvereniteetti arvomaailmasta nouseviin kysymyksiin. Mitä tapahtuu, jos lautakunta on eri mieltä uskonyhteisöjen kanssa jostain kysymyksistä”, hän sanoo.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen miettii, mitä lapsiasiavaltuutetun aloite käytännössä tarkoittaisi.

Leinonen kertoo, että Kurttila ja hänen edeltäjänsä Maria Kaisa Aula ovat käyneet Jehovan todistajien keskustoimistolla keskustelemassa lasten asioista. Heille on kerrottu, mitä liike on tehnyt ja tekee lasten huomioimiseksi.

Leinosen mukaan yhteisössä tiedostetaan liikkeen saama palaute, kritiikkikin.

”Pohdimme kaiken aikaa mitä me kuulemme. Emme tarvitse välttämättä mitään lautakuntaa. Pidämme lastenkasvatusta tärkeänä asiana”, hän sanoo.

Jehovan todistajien Leinonen sanoo HS:lle, että kaikkien lasten ja vanhempien välillä on rajanvetoa. Hänen mukaansa ne eivät kuitenkaan johdu yhteisöstä.

”Ne ovat tapauskohtaisia. En tunnista, että Jehovan todistajilla olisi erityinen ongelma. Suurin ongelma Jehovan todistajien lapsilla on olla koulukiusattu eli joutua muiden kiusaamaksi”, Leinonen sanoo.

Vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä ei haluttu arvioida lapsiasiavaltuutetun esittämää huolta lasten oikeuksista.

”Kyseessä on vasta aloite, joten emme halua lähteä sitä yksityiskohtaisemmin kommentoimaan”, Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen pääsihteeri Juha Kaarivaara vastasi HS:lle sähköpostitse.


Tuore kirja: Uskonnollisissa yhteisöissä pitäisi puhua peloista

HS kertoi tiistaina, kuinka Jehovan todistajiin kuulunut Veera Ahokannas irtautui uskonyhteisöstä 15-vuotiaana. Hän kertoi pelänneensä lapsena demoneja ja harmagedonia eli maailmanloppua, jossa pahat ihmiset tuhotaan. Vanhemmat ja yhteisö katkaisi sittemmin välit Ahokannakseen.

Myös tiistaina julkaistusta Aila Ruohon kirjasta Pyhä, pahat ja pelokkaat käy ilmi, että uskonyhteisöjen jäsenet saattavat kärsiä väkevistä peloista jo lapsuudessa.

Teologian maisteri Ruoho haastatteli kirjaan ihmisiä kymmenestä uskonnollisesta yhteisöstä. Joukossa on entisiä ja nykyisiä jäseniä, kaikkia yhdistää jo tehty tai vasta kypsyvä päätös yhteisön jättämisestä.

Haastatellut kertovat muun muassa painajaisunista ja demonien peloista.

”Oli järkyttävää ajatella, että kaikki luokkakaverit, opettajat, serkut, enot, toiset isovanhemmat tapetaan. Että Jumala on niin paha, että se tulee tappamaan kaikki ympäriltä”, kuvailee eräs Jehovan todistajiin kuulunut.

Ruohon mukaan yhteiskunnalla on vain vähän keinoja puuttua ulkomailta johdettujen yhteisöjen kuten Jehovan todistajien ja mormonien toimintaan. Vanhemmilla on näissä yhteisöissä erityisen suuri rooli pelkojen torjumisessa.

”Esimerkiksi Jehovan todistajat ovat maailmanlaajuinen yhteisö, jonka viikko-ohjelmista ja jopa tilaisuuksissa esitetyistä lauluista päätetään Yhdysvalloissa”, Ruoho huomauttaa.

Tätä juttua varten haastatellut uskonyhteisöjen edustajat kommentoivat HS:lle ainoastaan Kurttilan aloitetta, eivät Ruohon kirjaa.

Uskonnollisia yhteisöjä aiemminkin tutkinut Ruoho sanoo, että tiukasti kontrolloiduissa yhteisöissä sääntöjen noudattamista valvotaan juuri pelotteilla.

Pahimmillaan pelot voivat johtaa mielenterveysongelmiin, masennukseen ja itsetuhoisuuteen.

Vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen kuulunut haastateltava muistelee kirjassa, että erityisen pelottava käsite oli ”sielunvihollinen”:

”Mieleeni jäi kuvaus siitä, miten joku tyttö oli luopunut uskostaan, ja miten hänelle oli ilmestynyt ilkeästi naurava musta enkeli. Nämä pelot saivat ajoittain hyvin voimakkaan otteen elämästä. Ahdistuksessani ja peloissani en voinut muuta kuin itkeä itsekseni”, haastateltu muistelee.

”Demonipelko oli sitä luokkaa, että kerran ostimme jostain kirpputorilta pienen pöydän lastenhuoneeseen. Sitten tuli mieleen, että entäpä jos siinä on pelattu aakkoslaudalla. Heitimme pöydän pois, Vaikka tiedon tasolla se oli hölmöä, tunteen tasolla meidän oli pakko heittää se pois”, kuvailee puolestaan eräs Jehovan todistajiin kuulunut.

Ruohon mukaan yhteisöjen pitäisi ennen muuta tunnustaa pelkojen olemassaolo.

”Jos on yhteisöjä, joissa puhutaan demoneista, saatanasta tai tulimerestä, näistä pitäisi puhua perheen kesken ja miettiä, mitä ne tarkoittavat lapselle.”

Hän sanoo odottavansa mielenkiinnolla, kuinka uskonnolliset yhteisöt vastaavat kirjassa esiin tulleisiin kielteisiin kokemuksiin.

”Mitä epäterveempi yhteisö on, sitä vähemmän se sietää kritiikkiä.”

Ruoho on tutkinut hengellistä väkivaltaa aiemmin teoksissa Vartiotornin varjossa (2015) ja Usko, toivo ja raskaus (2014, yhdessä Vuokko Ilolan kanssa) ja Päästä meidät pelosta (2013).

Fakta

Lapsiasiavaltuutettu haluaa arvioida yhteisöjä tarkemmin


 Nykyään uskonnonvapauslaissa säädetty asiantuntijalautakunta arvioi uskonyhteisöä, kun yhteisö hakee rekisteröintiä. Tämän jälkeen toimintaa ei enää arvioida.

 Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on tehnyt opetus- ja kulttuuriministeriölle aloitteen. Siinä esitetään lainsäädännön muuttamista niin, että lautakunta voisi arvioida uskonyhteisöjen toimintaa myös myöhemmin.

 Toimintaa tulisi arvioida etenkin lasten näkökulmasta, koska lasten tulee olla erityisen suojelun ja huolenpidon kohteina. Lautakunnassa tulisi olla myös lasten oikeuksien ja lapsitutkimuksen asiantuntemusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Norjalainen uutistoimisto uutisoi vahingossa, että kuningas on kuollut: ”Norja suree. Kuningas Harald V on kuollut xx-vuotiaana”

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  8. 8

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  9. 9

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  10. 10

   Itsensäpaljastaja jäi kiinni Helsingin Mellunkylässä – silminnäkijöiden mukaan sama mies on nähty paljastelemessa itseään aiemminkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää