Valikko
Kotimaa

Pakolaisten kuntapaikoista on pulaa – katso laskurista, kuinka monta pakolaista kuntasi on luvannut vastaanottaa

Osa kunnista saattaa lykätä pakolaisia koskevia kuntapaikkapäätöksiä kuntavaalien yli, veikkaa työ- ja elinkeinoministeriön Tarja Rantala.

Pakolaiset tarvitsevat lisää kuntapaikkoja, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön (tem) tilasto. Tänä vuonna kunnat ovat lupautuneet ottamaan vastaan yhteensä 2 500 pakolaista, mutta temin asettamaan neljäntuhannen paikan tavoitteeseen on yhä matkaa.

Kuntapaikkoja osoitetaan kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan jo saaneille ihmisille, mukaan lukien kiintiöpakolaisille. Käytännössä kyse on siitä, kuinka monta pakolaista kunnat suostuvat ottamaan asukkaikseen.

Ministeriön maahanmuuttajien kotouttaminen -ryhmän kehittämispäällikkö Tarja Rantala arvioi, että kuntapaikkojen määrä voi vielä nousta yli kolmeentuhanteen. Toistaiseksi sopimuksen kuntapaikoista on tehnyt reilut sata kuntaa, mikä on puolet viime vuoden kokonaismäärästä.

”Torstaina sain Etelä-Savosta viestin, että useiden kunnan kanssa on neuvoteltu ja päätöksiä on varmasti luvassa”, Rantala sanoo.

”Kuntavaalit ovat huhtikuussa, joten ne varmaankin hieman viivästyttävät asian käsittelyä – asia jätetään seuraavalle valtuustolle. Uusien päätösten tekeminen menee syksyn puolelle.”

Rantalan mukaan tilanne on joka tapauksessa parempi kuin viime vuonna, jolloin temin tavoitteena oli lähes kymmenentuhatta kuntapaikkaa.

Toistaiseksi temin alueelliset tavoitteet on ylitetty Lapin, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan ely-alueilla. Esimerkiksi Kemi myönsi tälle vuodelle 70 kuntapaikkaa. Määrä kaksinkertaistui viime vuodesta ja on enemmän kuin monissa suurissa kaupungeissa, kuten Turussa.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen näkee luvussa solidaarisuutta mutta myös realismia.

”Viime vuoden määrä tosiasiallisesti ylittyi perheenyhdistämisen kautta, ja vanhallakin sopimuksella tänne on jäänyt 60–70 henkilöä. Sopimusta päivitettiin vastaamaan nykytilannetta”, Nissinen sanoo.

Pakolaisille pyritään löytämään kuntapaikka läheltä vastaanottokeskusta. Siksi Lappi näyttäytyy edukseen valtakunnallisessa vertailussa.

”Sopimuspaikoille on pystytty ohjaamaan kolmannes pakolaisista. Vastaanottokeskukset ovat puolestaan muilla keinoin ohjanneet alueillensa kolmanneksen, ja viimeinen kolmannes muuttaa omien toiveidensa mukaisesti jonnekin päin Suomea itsenäisesti”, temin Rantala sanoo.

Kuntapaikat ja ihmisten toiveet eivät kuitenkaan aina kohtaa: viime vuonna kuntapaikkoja oli 4 500, mutta niihin osoitettiin vain 3 300 ihmistä. Kunnat myönsivät paikkoja myös loppuvuodesta, joten kaikkia paikkoja ei ehditty täyttää.

Jotkin kunnat ovatkin Rantalan mukaan olleet jopa näreissään, kun myönnetyt kuntapaikat eivät ole täyttyneet.

Katso laskurista, kuinka monta pakolaista kotikuntasi on luvannut vastaanottaa. Tiedot kuvaavat helmikuun tilannetta.Useita kuntia näyttää houkuttavan valtion maksama EU:n kotouttamisrahastosta tuleva kannustinrahoitus. Nostamalla kuntapaikkamäärän 150–200:aan kunta saa 100 000–175 000 euron ylimääräisen kertakorvauksen.

”Samoin, jos kunta ottaa pakolaisia vastaan ensimmäistä kertaa tai nostaa kiintiötään 20 hengellä, se saa 20 000 euroa” Rantala sanoo. Hänen mukaansa moni kunta onkin nostanut paikkamääräänsä juuri kahdellakymmenellä.

Tällainen kertakorvaus on luvassa myös Kemiin. Kaupunginjohtaja Nissisen mukaan raha ohjataan paikallisyhdistyksen järjestämään päivätoimintaan, palveluohjaukseen ja kielikylpyihin – siis uusien asukkaiden integraatioon.

Bonusrahoja kiitellään myös Kuntaliitossa.

”Nämä Eu-rahaston varat ovat olleet positiivinen asia. Resursseja tarvitaan kotouttamiseen”, sanoo erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen.

”Sillä on iso merkitys, kun kunnille maksettavat laskennalliset korvaukset ovat olleet alakanttiin. Niitäkin olisi hyvä korottaa, sillä [summat ovat] yksi syy, miksi kunnat eivät ole halunneet kuntapaikkoja myöntää.”

Valtio maksaa kunnille niin sanottuja laskennallisia korvauksia tänä vuonna arviolta 53,7 miljoonaa euroa.

Kunta saa 2 300 euroa seitsemän vuotta täyttäneestä ja 6 845 euroa tätä nuoremmasta pakolaisesta vuosittain. Korvauksia maksetaan kolmen vuoden ajan turvapaikanhakijana maahan tulleille ja neljän vuoden ajan kiintiöpakolaisille.

Wikman-Immosen mukaan korvauksilla katetaan esimerkiksi kotoutumiskoordinaattoreiden palkkaamisesta aiheutuvia kustannuksia.

Näin on myös Kemissä: rahoilla on palkattu lisätyövoimaa pakolaistyöhön.


OIKAISU 18.3. Toisin kuin grafiikassa kerrotaan, Tampere on sopinut helmikuussa sadan sijaan 150 kuntapaikasta pakolaisille vuodelle 2017.

Fakta

Kuntapaikat


 Ely-keskukset tekevät kuntien kanssa sopimuksia kuntapaikoista. Alueelliset tavoitteet asettaa työ- ja elinkeinoministeriö.

 Kuntapaikkoja osoitetaan kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneille, mukaan lukien kiintiöpakolaisille.

 Uudellamaalla temin asettama tavoite on maltillinen, sillä oleskeluluvan saaneita hakeutuu suuriin kaupunkeihin itsestään.

 Kunnan pitää järjestää pakolaisille muun muassa kotoutus- sekä sosiaali- ja terveyspalveluja ja asunto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakolaiset
 • Kunnat
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  4. 4

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  7. 7

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  8. 8

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  9. 9

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää