Kotimaa    |   Kolumni

Suomeen ulkomailta palaava pärjää suhteilla – jos niitä yhä on jäljellä

Omia verkostojaan Suomessa pitää muistaa hoitaa myös ulkomailla asumisen aikana, kirjoittaa Helsingin Sanomien kotimaan toimittaja Mari Manninen.

Suomi on niin sisä­siittoinen. Suomes­sa pelä­tään uusia tuu­lia.

Jälleen ajattelin noin, kun luin Ilta-Sanomien jutun eräästä Kimmosta, joka ei ole saanut Suomeen palattuaan töitä. Kimmo oli ollut kansainvälisissä yhtiöissä päällikkö- ja johtotason tehtävissä kymmenisen vuotta.

Silloin tällöin paluumuuttajista julkaistavissa jutuissa on sama klangi: Suomessa ei ulkomailla hankittua osaamista arvosteta, vaan työpaikat täytetään suhdeverkoista turvallisesti tutuilla tyypeillä.

Tunnen monia paluumuuttajia – olen itsekin heistä yksi –, ja meidän piireissämme suomalaisten työmarkkinoiden nihkeys on yleinen ärsytyksen aihe. Joukossamme on myös alanvaihtajia, ja heidän vasta vaikea onkin työllistyä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Päätin siis haukkua suomalaiset kapeakatseiset työmarkkinat ja löysänpulskean palkkausportaan. Mutta sitten tuli mutka ajattelumatkaan.

Soitin nimittäin johtamisen professori Vesa Suutarille Vaasan yliopistoon. Hän on parikymmentä vuotta tutkinut ulkomailla työskennelleitä suomalaisia, erityisesti Suomen Ekonomien jäseniä.

Tutkimus osoittaa, että ulkomailla työskentelystä on ollut enemmistön uralle selkeästi myönteinen vaikutus, myös ulkomaankeikan jälkeen Suomessa. En siis voi julistaa, että Suomi hylkisi palaajiaan.

Kunkin työntekijän suhdeverkoston suunta kyllä näkyy tutkimuksissa: Jos on suomalaisen yrityksen lähettämänä työntekijänä ulkomailla, saa yleensä enemmän työtarjouksia suomalaisista yrityksistä. Jos on itse hakeutunut ulkomaille töihin, saa enemmän tarjouksia ulkomaisista yrityksistä.

 

Paluumuuttajat törmäävät myös ikärasismiin.

Ja jos on Suomesta pitkään pois – kuten tuo turhaan töitä hakenut Kimmo – suhdeverkosto Suomessa haurastuu, professori Suutari sanoo. Toki siinä ajassa ehtiikin verkostoitua jämäkämmin kansainvälisesti.

Ulkomailla voi myös jäädä osaamiseltaan sivuraiteille, kun maailma muuttuu niin hurjaa kyytiä. Teknisillä aloilla Piilaaksossa luultavasti pysyy kehityksen huipulla, mutta kehitysmaasta, jopa Kiinasta palaajan kykyjä saatetaan epäillä, Suutari valaisee. Jos koko toimiala, kuten Nokia alihankkijoineen, katoaa, hyvinkin osaava ja verkostoitunut työntekijä on pulassa.

Paluumuuttajat törmäävät myös ikärasismiin. Jos ehtii palatakin maailmalta suhteellisen nuorena, ura kiitää Suomessa paremmin.

Maailma on muuttunut niinkin, että enää yritykset eivät pidä huolta työntekijöidensä urista. Jokaisen on itse huolehdittava osaamisestaan, jotta töitä löytyy jatkossakin.

Suhteilla eteneminen kuulostaa tietysti kamalalta, ja Suutari puhuukin mieluummin verkostoista. Niissä on ymmärrettävä logiikkansakin: kun voi läheltä seurata toisten työntekoa, osaa tarjota uusia tehtäviä ominaisuuksiltaan ja osaamiseltaan juuri oikealle henkilölle. Tai suositella avoimeen tehtävään tuttuaan. Asiantuntijatehtävät ja pomonpaikat täytetään paljolti verkostojen kautta.

Verkostoilla on siis merkitystä Suomessa – mutta eivät ne sen enempää merkitse kuin muuallakaan maailmassa. Oikeastaan päinvastoin, sanoo Suutari: Ranskassa, Italiassa ja monessa Afrikan maassa työelämä pelaa paljon enemmän suhteiden varassa.

Puhelusta viisastuneena kallistunkin nyt sille kannalle, että meidän suomalaisten ongelma on sokeus. Emme tajua, kuinka paljon suhteet Suomessa vaikuttavat elämäämme ylipäätään. Luulemme, että pärjäämme, koska olemme niin taitavia. Oikeasti kyse on pitkälti verkostoista ja ihmisistä, jotka tyrkkivät meitä eteenpäin ja me vastavuoroisesti heitä.

Minulla on tästä paljon omakohtaista kokemusta: Ensimmäisen kouluajan työpaikan sain vanhempieni kautta, ensimmäisen kesätoimittajuuden tutun toimittajan suosituksesta. Kirjaani nappasin kustannussopimuksen, koska kirjailijakaveri suositteli minua ystävälleen kustantajalle. Jopa kohtuuhintaiset vuokra-asunnot ovat löytyneet kavereiden kautta.

Suomalaisten suhteideni elämääni muokanneen merkityksen ymmärsin vasta asuessani Kiinassa, kun ihmettelin, miksi siellä asioiden hoitaminen oli niin työlästä. Jopa haastateltavien löytäminen lehtijuttuihin oli aikamoista räpiköintiä, kun ei ollut kaveripiiriä auttamassa juuri sopivan etsinnässä. Olin siis pudonnut suhteettomaan kuoppaan.

Paluumuuttajien perisuomalainen ongelma ei ehkä olekaan se, että heidän osaamistaan väheksytään. Oikea ongelma on ollut laiska suhteidenhoito Suomessa. Kun ei ole aiemmin oivaltanut, kuinka paljon verkostot ovat elämässä avittaneet, ei niitä tajua poissa ollessaan hoitaakaan.

Suhteiden merkityksen huomaa vasta sitten, kun ei enää itse olekaan verkoston sisällä. Ulkopuolisena tuntuu epäreilulta.

Tätä nykyä tutkijat sanovatkin, että ammattitaito koostuu osaamisesta, itsetuntemuksesta – ja verkostoitumisesta. Kaikkia pitää kehittää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • paluumuuttajat
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  4. 4

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  5. 5

   Äärioikeistolainen AfD oli toiseksi suurin puolue entisen Itä-Saksan alueella – ”Saksojen yhdistymisen konkurssihakemus”

  6. 6

   Nyt on harmaata ja ankeaa – Suora lähetys näyttää, miten sankka sumu on ottanut Helsingin valtaansa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  9. 9

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  10. 10

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  9. 9

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  10. 10

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää