Kotimaa

Minna Canthin kulttuuri­historiallinen talo yritetään kunnostaa 1970-luvun remonttien tuhoilta

Tänään tulee kuluneeksi 173 vuotta Minna Canthin syntymästä. Canthin entinen koti Kuopiossa on kulttuurihistoriallinen, mutta moniongelmainen.

Muovimatto narisee kuopiolaisen kulttuuriyrittäjä Anja Lapin kenkien alla, kun hän kierrättää vieraita uudessa työkohteessaan. Ikkunoista vilahtaa Snellmanninpuisto ja viistottain Tuomiokirkko.

Olemme Kuopiossa kirjailija, yrittäjä Minna Canthin vanhassa koti- ja kauppatalossa, jonka ensimmäiset osat on rakennettu 1820-luvulla.

L:n muotoinen puutalo on moneen kertaan laajennettu ja remontoitu. Sen puinen ulkokuori kertoo pidemmästä historiasta, mutta sisältä löytyy samaa ankeutta kuin mistä tahansa 1970-luvun toimistorakennuksesta.

Talossa vanhaa ovat lähinnä ulko-ovet ja ullakko, jossa ovat tähän saakka majailleet vain pulut. Jännittävä nähdä, mitä talossa tapahtuu muutaman vuoden kuluttua.

Anja Lappiakin jännittää, mutta hyvällä tavalla. Vuoden alussa kerrottiin, että uusi yhdistys Minna Canthin talo ry ostaa Kanttilana tunnetun rakennuksen ja ryhtyy remontoimaan sitä. Tavoittena on kunnostaa se taide- ja kulttuurikäyttöön, asunto- ja residenssitiloiksi sekä kulttuurimatkailukohteeksi.

Lappi on yksi yhdistyksen perustajajäsenistä ja kunnostushankkeen vetäjä.

Viimeksi reilu vuosi sitten talon kunnostamista yritti kirjailija Veijo Baltzar, mutta hän joutui luopumaan hankkeesta.

Minna Canth asui Kuopion talossaan vuosina 1853–1863 ja uudelleen vuodesta 1880 vuoteen 1897, jolloin Canth kuoli. Canth piti talossa myös lankakauppaa ja kokosi kotinsa yhteyteen kirjallisen ja kulttuurisen piirin.

1900-luvun alun vuosikymmeninä rakennukseen tehtiin suuria muutoksia. Sisätilat uudistettiin kokonaan talon siirryttyä Canthin perillisiltä valtiolle 1974. Rakennukseen tehtiin toimistotiloja.

Lappi ja kaikki kuopiolaiset tietävät, että talo on kulttuurihistoriallinen, mutta moniongelmainen. Kymmenen vuotta tyhjillään olleen rakennuksen vaivoina ovat asbestia myöten kaikki ongelmat, joita 1970-luvulla remontoituun taloon voi kuvitella.

Silti Lappi lähti hankkeeseen heti, kun pyydettiin. Se tuntui oikealta ja mielenkiintoiselta. Mahdolliseltakin.


Kuopiolaiset tuntevat tanssijataustaisen Lapin toimeliaana taide- ja kulttuuriammattilaisena. Hän on ollut aikoinaan perustamassa Tanssiteatteri Minimiä.

Myöhemmin Lappi opiskeli Sibelius-Akatamiassa taidehallintoa, johtamista ja kaupallisia aineita. Viime vuosina hän on omassa yrityksessään käynnistänyt lukuisia tapahtumia, taideyhteisöjä ja -keskuksia.

”En ole nyt sovittelemassa päähäni mitään Minna Canth -hattua. Olen enemmän porukkapelaaja”, Lappi sanoo.

Pari viime kuukautta hänen aikansa on mennyt yhdistyksen perustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen liittyvissä asioissa.

Ensi viikolla yhdistys ja talon nykyinen omistaja Bonava Oy allekirjoittavat lopullisen kauppasopimuksen. Sen jälkeen Lappi ryhtyy tosissaan markkinoimaan taloa ja käynnistämään joukkorahoituskampanjaa. Kunnostuksen arvioidaan maksavan 1,5–2 miljoonaa euroa.

Taustansa takia Lappia ei kuitenkaan hirvitä.

”Olen ollut aina taiteilija ja yrittäjä, mutta en koskaan työtön”, hän selittää.

Lappi on tottunut aloittamaan työnsä tyhjästä. Hän on tottunut haalimaan kokoon rahoituksen ja oikeat tekijät, sitomaan lankoja yhteen. Nyt käsissä on sentään valmis talo, moniongelmainen, mutta vahvalla historialla varustettu talo.

Taloon on esitetty museota, galleriaa, työtiloja, huoneteatteria, kahvilaa, kauppaa. Sellaista toimintaa, mikä vetää myös kulttuurimatkailijoita.

”Ei se Liverpoolkaan muuten niin hieno kaupunki ole, mutta on se Beatlesin koti ja porukkaa riittää.”

Lapin mukaan sekä talon kunnostushanke ja talon tulevaisuuden toiminta perustuvat eri toimijoiden yhteistyöhön. Jo nyt rakennushankkeeseen ovat lähdössä Savon aikuis- ja ammattiopisto sekä Savonia ammattikorkeakoulu. Niiden opiskelijat osallistuvat kunnosprojektiin koulutusvastuupäällikkö Harry Dunkelin johdolla.

Maaliskuussa Anja Lappi aloitti myös kuopiolaisen VB-valokuvakeskuksen osa-aikaisena toiminnanjohtajana. Keskus toimii talossa Kuninkaankadulla Kanttilaa vastapäätä, jossa Canthin aikaan valokuvaaja Victor Barsokevitsch piti valokuvaamoa.

”Tässä on kuva ja tuolla on sana”, Lappi sanoo VB-valokuvakeskuksen edustalla ja osoittaa Kanttilaa.

VB-valokuvakeskus on tehnyt töitä kuvan eteen jo 30 vuotta. Nyt Anja Lappi käärii hihat ja ryhtyy töihin nostamaan myös Minna Canthin, aikansa voimanaisen, talon arvoiseensa käyttöön.

Kuka?

Anja Lappi


 Koulutukseltaan lääkintävoimistelija, tanssija, tanssinopettaja ja musiikin maisteri erikoisalanaan johtaminen, yrittäjyys ja rahoitus. Teki gradunsa luovan organisaation johtamisesta.

 Perusti kollegoidensa kanssa Tanssiteatteri Minimin ja toimi sen tuotantojohtajana.

 Vuodesta 2009 toiminut oman yrityksensä Anya Productionsin luovana johtajana ja ollut perustamassa useita tapahtumia, taideyhteisöjä ja -keskuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Minna Canthin päivä
 • Kuopio
 • Korjausrakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää